Jön a Fehérvár utolsó hazai középszakaszmeccse

   

A negyedik hely még mindig elérhető, igaz, ehhez a kötelező győzelmeken túl a közvetlen riválisok botlására is szükség lenne.

A Graz 99ers ellen küzdhet utolsó hazai középszakasz-mérkőzésén a magyar EBEL-gárda. Az ellenfél az idei szezon egyik meglepetéscsapata. A graziak azok után, hogy megnyerték az alapszakaszt és kivívták a Bajnokok Ligája-szereplés jogát, a középszakaszban sem adták alább, akkor sem, ha a Vienna Capitals itt már megelőzte őket. A két klub egyelőre kiemelkedik a mezőnyből, a 99ers fórja a táblázat második helyén 9 pont a harmadik pozícióban tartózkodó Klagenfurt előtt. Ez azért is számít izgalmas hírnek, mert a graziak egyáltalán nem villogtak az utóbbi években, öt alkalomból mindössze egyszer jutottak be a rájátszásba, elődöntőzni pedig egész történetük során összesen egyszer tudtak, még a legelső EBEL-idényben, 2003/04-ben. Ezúttal viszont nagyszabású terveket szövögethetnek, hiszen minden bizonnyal másodikként választhatnak ellenfelet a playoff első köre előtt.

Továbbra is nagy kérdés, hogy ott lesz-e a választhatók között a Fehérvár AV19.  Ezt jelen állás szerint valószínűnek mondanánk, ugyanakkor tény, hogy még van esélyük Háriéknak odaérni az utolsó pályaelőnnyel kecsegtető pozícióba, a negyedik helyre. Nyilván nem egyszerű feladat ez, mert bár a Bolzano előnye két fordulóval a vége előtt csupán 1 pont, a Salzburg viszont 4 egységgel áll jobban. Nem elég tehát nyerni a Graz, majd a Klagenfurt ellen, arra is szükség van, hogy a Bolzano legalább egy mérkőzést veszítsen ezenközben, a Red Bull pedig kettőt.

Persze egyelőre nem a versenytársakra kell koncentrálni, hanem a saját teendőkre, és Hannu Järvenpää játékosai alighanem így is tesznek. A csapat a Bolzano ellen igazolta legutóbb, hogy nem felejtett el nyerni a középszakaszban sem. Ahhoz, hogy ez gyakrabban megtörténjék, arra lenne a legnagyobb szükség, hogy a támadók újra megtalálják góllövő ütőiket. Sokat elmond a bajnokság e szakaszáról, hogy a házi pont- és gólkirály is hátvéd: a 8 mérkőzés után Stipsicz Bence 3+5-tel áll, Harri Tikkanen pedig 5+1-gyel, miközben van jó nevű csatár, aki egyetlen pontot sem ért el ebben a periódusban.

A felek ötször találkoztak a szezon során, ebből négyszer a graziak örülhettek, míg egyszer értelemszerűen a fehérváriak. A képet árnyalja, hogy a négy 99ers-sikerből hármat túlórában húzott be az ellenfél. „A Graz nagyon erős csapat, kemény offenzív játékot játszanak. Végig koncentrálnunk kell, és elkerülnünk a büntetéseket, ha nyerni akarunk” – mondta a Volán vezetőedzője a várakozásairól. A magyar gárdába várhatóan visszatér Andrew Sarauer, a légiós Anze Kuralt viszont még mindig nem, pedig nagy szükség lenne rá is. Az este negyed 8-kor kezdődő összecsapást élőben közvetíti a Digi Sport.

fehgra2

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

Fehérvár AV19–Graz 99ers 4-1

   

Nagyon szép játékkal győzte le a magyar EBEL-csapat a tabella második helyezettjét, és ezzel megelőzte a Bolzanót.

Hatalmas tempóban, energikusan, komoly étvággyal ugrott neki ellenfelének a Fehérvár, és ez már az első percekben óriási helyzeteket eredményezett, majd jöttek az emberelőnyök is, Stipsicz, Erdély, Harty került helyzetbe, gól nem született, csak kapuvasig jutottak a mieink. A játékrész minimum kétharmadát egyértelműen vitte a hazai csapat, ám Röning kapus fergeteges teljesítményt nyújtott. A Graz csak a vége felé tudott kiszabadulni a nyomás alól valamelyest, és ekkor előnyben kis híján megszerezte a vezetést, veszélyesen pattant a korong a vasról Mac Carruth háta mögé, de tisztázni tudtak a védők.

A második felvonás újabb kimaradt fehérvári emberfórral kezdődött, majd Hári-szólóval folytatódott, Röning jelentős bravúrral hárított ezúttal is. A 28. percben a támadó kék vonalon nagyon csúnyán eladott korongból kilépett Ograjensek, akit csak szabálytalanul lehetett megakadályozni a góllövésben, így grazi büntető következhetett: a sértett kísérletét gyönyörűen fogta Carruth. Ezt követően volt pár perc, amikor a vendégek veszélyesnek tűntek, de szerencsére nekik sem jött össze a gól, majd megint átvették az irányítást a mieink. Innentől nem cifrázták túl, mint korábban, lőttek minden felmerülő helyzetből, az ihletett formában fogó hálőr eszén viszont nem bírtak túljárni. A legnagyobb ziccer a roppant agilis Erdély előtt adódott, a cselt is volt ideje megcsinálni Röninggel szemben állva, ő azonban reflexből megint bele tudta tenni a karját a gólba tartó pakk útjába.

0-0-ról indult tehát az utolsó húsz perc is, és az volt a kérdés, hogy a Fehérvárnak lesz-e ismét egy olyan kemény és gyümölcsöző záró harmada, amilyet ebben a szezonban már nemegyszer láttunk tőle. A válasz igen lett. Ami addig nem ment nagy lövésekkel, összejött egy “kicsivel”: Wishart emelte a kapu felé a korongot a 42. percben, a takarás működött, a kapus semmit sem látott, bement, 1-0. Viszonylag hamar jött a második, és gyönyörű volt: Sarauer passzolt Melandhoz, aki megtalálta a kapu mellett ólálkodó Vänttinent, 2-0 a 45. percben. Nem sokkal később Sofron csinált magának helyzetet szépen, de a befejezés pontatlan volt. Majd a játékrész kellős közepén  talált egy gólt a Graz, egy előre löbbölt pakkba kézzel belekapott egy védő, a jétékszer Ograjensek elé került, aki azonmód bevágta a hosszú felsőbe éles szögből, 2-1. A következő szakasz a 99ersé volt, a gól felhozta őket, sokszor alakult ki veszélyes szituáció Carruth kapuja előtt. A védelem a helyén volt, a kapus nemkülönben, a kemény munka eredményeként nem egyenlíthettek a vendégek. Az utolsó percekben ismét dominált a Volán. Előbb Sofron csinált óriási helyzetet Melandnak, hajszálon múlt, majd Hári újfent szólóban lépett ki, és ezúttal nem beverte, 3-1 az 57. percben. Pillanatokkal később megint a kapitány csinált magának zicccert, áthúzta, rátette egy lépésről, emberfeletti védést mutatott be Röning. Mégis meglett a negyedik, az utolsó percben Sofron lőtte ki a kapu bal oldalát, ez volt az első gólja a középszakaszban, a meccsen mutatott játéka alapján igazán megérdemelte, 4-1, ez lett a végeredmény.

A Fehérvár AV19 ezen a találkozón úgy ment, ahogy az alapszakasz legvagányabb időszakaiban – és sokkal jobban annál is, mint a Bolzano keddi legyőzésekor –, ami mindenképpen biztató a playoff előtt. Mivel a dél-tiroliak kikaptak a Viennától, a Salzburgot pedig 6-0-val nyírta ki otthonában a Klagenfurt, a magyar EBEL-csapat feljött az 5. helyre, és csak 1 pont a hátránya a Red Bull mögött. Az utolsó fordulóban a mieink a KAC-hoz mennek, a Salzburg Bécsbe, még meglehet a 4. hely és a pályaelőny a negyeddöntőben.

avs-gra

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

A rájátszásban is tudunk majd gólokat lőni

 

Doug Mason, a Graz 99ers és Hannu Järvenpää, a Fehérvár AV19 vezetőedzője értékelte a két csapat péntek esti mérkőzését.

EBEL, 3084 néző. Játékvezetők: Zrnic, Trilar, Nagy, Soós.
Carruth: 95,5% (Kornakker)
K
Rönning: 87,9% (Nussbacher)
Szabó D., Harty, Sárpátki, Hári, Erdély
1
Setzinger, Kirchschlager, Ograjensek, Oleksuk, Oberkofler
Wishart, Caruso, Sofron, Koskiranta, Luttinen
2
Weihager, Egger, Hamilton, Garbowsky, King
Tikkanen, Stipsicz, Vanttinen, Sarauer, Meland
3
Moderer, Johansson, Grafenthin, Kainz, Pauschenwein
Szabó B., Láday, Phillips, Reisz, Szabó K.
4
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 41:02 FHA Wishart Koskiranta Sofron
2-0 44:50 FHA Vanttinen Sarauer Meland
2-1 50:04 G99 Ograjensek Oleksuk Setzinger
3-1 56:26 FHA Hári Szabó D. Harty
4-1 59:18 FHA Sofron Koskiranta Luttinen
33 Kapura lövések száma 22
2 Kiállításpercek 8

Négy nagyszerű Volán-gól egy grazi ellenében

 

A Fehérvár AV19–Graz 99ers mérkőzés összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum