Egyfajta bajnoki döntőként fogtuk fel a sorozatot

 

Bálizs Bencének óriási szerepe volt abban, hogy a MAC Újbuda készülhet az Extraliga negyeddöntőjére. Feltettük neki a kérdéseinket.

A szlovák Extraliga playoff-kvalifikációjában a két magyar csapat egymás ellen küzdött, és a MAC három győzelemmel kisöpörte a DVTK Jegesmedvéket. A párharc egyik kulcsfigurája Bálizs Bence volt, aki mind a három találkozón kiemelkedő teljesítménnyel védte kapuját. Tekerjük vissza az idő kerekét néhány nappal, addig, amikor kiderült, hogy a kékeknek a miskolciakkal kell harcolniuk a rájátszáshelyért. ?Ha keresnék egy jelzőt, hogy mit érzett a csapat, amikor megtudtuk a párosítást, akkor az izgatott kifejezést jelölném meg. Az elmúlt évek csatái, a két csapat közös történelme a mi oldalunkon sem múlt el nyom nélkül, és úgy éreztük, ismét sorsdöntő szériát játszhatunk a Jegesmedvékkel. Mindenki nagyon várta a mérkőzéseket, mert ezekben mindig extra adag érzelem, izgalom és keménység van.?

balizs2

fotó: Koncsár Irma/MAC

Ezekből most sem volt hiány, a két csapat három szoros mérkőzést vívott. ?Az elmúlt négy évben mindig kiváló párharcokat vívtunk a miskolciakkal. Most is egyfajta bajnoki döntőként fogtuk fel a sorozatot, hiszen csak egy maradhatott talpon. Mind a három mérkőzés nagyon nehéz volt, egyetlen másodpercre sem lehetett kihagyni, mert egészen kiváló játékosok vannak a túloldalon, akik azonnal büntetnek egy-egy hibáért. Nagyon kiegyenlített volt a küzdelem, apróságok döntöttek. Talán ami a lényeges különbség volt, az a korcsolyázás mennyisége, ebben mindenképpen felülmúltuk most a Jegesmedvéket. A szakmai stáb nagyon jól feltérképezte az ellenfelet, megpróbáltunk a gyenge pontjaikra építeni, és nagyon örülök, hogy ez végül sikerült.?

Bálizs Bence teljesítménye a tavalyi Erste Liga-rájátszásban, illetve a döntőben és a mostani playoff-kvalifikációban is lényegesen jobb volt, mint az alapszakaszban. Az Extraliga első öt teljes körében a 28 éves kapus 37 mérkőzésen lépett jégre, és 91,63 százalékos hatékonysággal állta útját a lövéseknek. A Miskolc elleni párharc három találkozóján ezt feltornászta 95,45 százalékra. ?Ez nagyon érdekes kérdés. A nagyobb tét ösztönzően hat rám, kifejezetten szeretek nagy nyomás alatt védeni. Ez egyfajta lökést ad nekem, ilyenkor a szívem jobban visz előre, mint a fejem. Nem mondanám, hogy megváltozom, de valahogy jobban koncentrálok, kicsit talán élesebb vagyok, ez vezet a jobb teljesítményhez.?

A párharc első két mérkőzését Miskolcon játszották a felek, ami természetesen a hazaiak számára jelentett előnyt. ?Miskolcon bárki számára mindig nehéz játszani, ám ránk, MAC-osokra ez hatványozottan igaz. A miskolci szurkolók hihetetlen hangulatot tudnak teremteni, nem lankadnak, végig űzik a saját csapatukat. Nagyon jó ilyen atmoszférában jégre lépni, egy sportolónak ez igazi élmény. Mérkőzés közben hallom is, meg nem is, amit kiabálnak. Az évek során megtanultam ezt kizárni, és csak a saját feladatomra koncentrálni. Persze elcsípek néha egy-egy bekiabalást, de ilyenkor csak mosolygok egyet, és inkább a meccsre koncentrálok. Most már ez nem tud kizökkenteni.?

balizs3

fotó: Koncsár Irma/MAC

Interjúnk készítésének időpontjában még nem lehetett tudni, ki lesz a MAC ellenfele a negyeddöntőben. ?Ez olyan, mint az időjárás. Mindenki szeretné, ha sütne a nap, szép idő lenne, de ha mégis esik az eső, úgysem tud vele mit csinálni. Itt már tényleg nincs kívánságkosár, aki jön, azzal kell megküzdeni. Az tény, hogy a Besztercebánya ellen sokkal nehezebb volt játszani, a Zólyom ellen több pontot is gyűjtöttünk. De úgy gondolom, nekünk a saját dolgunkkal kell foglalkozni, magunkból kell kihozni a legtöbbet, aztán úgyis elválik, hogy ez mire elég.?

A két magyar együttes Extraliga-indulása a válogatott sikerét is hivatott elősegíteni. Egy szezon tapasztalata alapján ennek vajon lehet pozitív hatása a nemzeti csapatra? ?Abszolút. Biztos vagyok benne, hogy azok a válogatott játékosok, akik ezt a szezont a szlovák Extraligában ilyen terhelés mellett végigcsinálták, sokkal tapasztaltabban vághatnak neki a világbajnokságnak. Emlékezzünk csak vissza, hogy a Fehérvár EBEL-szereplése mekkora fejlődést jelentett a játékosoknak és rajtuk keresztül a válogatottnak. Úgy gondolom, az Extraliga-részvételnek hasonló hatása lehet, és bízom benne, hogy ennek eredménye rövid időn belül látható lesz valamelyik világbajnokságon.?

balizs4

fotó: Mudra László

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum