Szeretném magamat kipróbálni a felnőttek között is

   

Öt éve játszik Németországban Péter Donát, aki az idén kiemelkedő teljesítményt nyújt a DNL-ben. Volt tehát miről kérdeznünk őt.

Egészen kitűnő szezonja van Németországban Péter Donátnak. A 18 éves hokis a tavalyi szezonhoz képest bőven megduplázta pontjai számát, 35 mérkőzésen 55 pontig jutott a legmagasabb szintű német juniorbajnokságban, amivel az 5. helyen áll a liga összesített kanadai táblázatán.

Érdemes azonban visszamenni a történetben öt évet, amikor a fejébe vette, hogy külföldön szeretne játszani. ?Őszintén szólva nem tudnám pontosan megmondani, honnan jött az ötlet, hiszen akkor még csak 13 éves voltam. Annyira szerettem a hokit, és már addig is annyi időt és energiát áldoztam rá, hogy mindenképpen magasabb szinten szerettem volna játszani. Szerencsém volt, mert a nagybátyám Németországban él, az ő révén próbájátékra mehettem Nürnbergbe. Megfeleltem, így elkezdhettem a kinti karrieremet. Egy német családnál laktam három évig, akiknek ezért nagyon hálás vagyok. Egyébként a sport nálunk családi dolog, a két húgom is válogatott sportoló tornában és dzsúdóban.?

peterdonat01 (1)

A fiatal hokis tehát kiharcolta magának a lehetőséget, de hogyan viselte a távollétet? ?Szerintem a szüleimnek volt a nehezebb az elején. Én 13 évesen szinte fel sem fogtam, hogy egyedül vagyok kint, annyira lekötött a hoki és a tanulás. Ott ugyanis egy új iskolarendszerbe kerültem, és a német nyelvet sem beszéltem. Idővel én is szembesültem a nagy távolsággal, hiszen egy évben csak néhány alkalommal mehettem haza, de manapság már nem jelent gondot a napi szintű kapcsolattartás.?

A sportolói karrierjét tudatosan építő Péter Donátnak a beilleszkedés elég gyorsan ment. ?Az elején hamar fel tudtam venni a kinti fordulatszámot, bár akkor még alacsonyabb ligában játszottam. Három évet töltöttem Nürnbergben, ment a játék, így szerettem volna magasabb szintre lépni. Átigazoltam Augsburgba, amely a német juniorbajnokság első osztályában szerepel. Itt nehezebb dolgom volt, nálam idősebb játékosok közé kerültem, a helyemért nagyon meg kellett küzdenem.?

Tavaly sem szerepelt rosszul a magyar jégkorongozó ? 25 meccsen 5+19 pont az alapszakaszban, majd 6 találkozón 6+7 a kiesés elkerüléséért zajló körben ?, az idén pedig már kiemelkedő teljesítményt nyújtott: a 35 meccsen szerzett 55 egység 23 gólból és 32 asszisztból adódott össze. Különösen a gólok tekintetében figyelhető meg tehát ugrásszerű javulás. ?Ennek a fejlődésnek több összetevője volt. Az előző két szezonban a góllövés nem ment úgy, ahogy szerettem volna, ezért tavaly már plusz lövőedzéseken vettem részt, az edzések végén is fent maradtam a jégen gyakorolni. Ennek a pozitív hatását egyértelműen éreztem. Másrészt az edzőnk megtalálta azt az ideális sort, amelyben a két társammal kitűnően megértjük egymást, így az eredmények is jöttek. Ezen a héten kezdjük a rájátszást a Berlin ellen, bízom benne, hogy ott is jól megy majd.?

peterdonat2

(TSH-fotó)

A német juniorligában tehát megállja a helyét Péter Donát. A további fejlődéshez viszont ismét szintet kellene lépni. ?A következő szezonban továbbra is szeretnék Augsburgban játszani. Nagyon jól érzem itt magam, és a középiskolát is itt szeretném befejezni. Ugyanakkor a közeli jövőben szeretném magam kipróbálni egy felnőttbajnokságban is, ám ez Németországban nem egyszerű. Az első és a másodosztályban limitált a légiósok száma, így hamarabb kap szerződést egy huszonéves vagy harmincas cseh vagy kanadai, mint egy 18 éves magyar. Ezért azt is nagyra értékelném, ha egy harmadosztályú felnőttcsapatban bemutatkozhatnék.?

A fiatal hokis ott volt decemberben a divízió 1/B csoportos junior-világbajnokságon is, ahol a magyar válogatott ha kevéssel is, de lemaradt a feljutásról. ?Még ma sem tudom, mi történt ott velünk. A feljutásunk a Szlovénia elleni találkozón úszott el, egy rossz 10 perces időszakban. Az biztos, hogy jó lecke volt számunkra, hogy egy hokimeccs nem 50, hanem 60 percig tart. Én a koromnál fogva még ott lehetek a következő vb-n, amennyiben a szakmai stáb is számít rám. Nagyszerű érzés lenne ezúttal feljutást ünnepelni decemberben, bár tudom, hogy nagyon sokat kell érte tennünk.?

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum