Ha a DVTK nem nyer, akkor vége a szezonjának

   

Hiába szerzett sokkal kevesebb pontot ellenfelénél az Extraliga alapszakaszában, söpréssel juthat negyeddöntőbe a MAC Újbuda.

Győzelmi kényszerben lépnek jégre a Tüskecsarnokban a DVTK Jegesmedvék. A miskolci gárda a playoff-kvalifikáció első két mérkőzését elrontotta, és ezzel rettentő nehéz helyzetbe sodorta magát. Glen Hanlon csapata nem hibázhat többet, különben sokkal korábban ér véget a szezonja, mint ahogy azt bárki is gondolta volna az elmúlt hónapok produkciója alapján.

Mindenki tudja, így csak röviden idézzük fel: igaz, hogy a szlovák bajnokság 57 meccset felölelő alapszakaszának végén tabellaszomszédként zárt a két magyar újonc, ám 21 pont volt köztük a különbség, és míg a Jegesmedvék az utolsó előtti fordulóig harcban voltak a közvetlen playoffot érő hatodik helyezésért, addig a MAC-nak a kvalifikációs pozíció megőrzése volt a feladata. Az egyiknek sikerült, a másiknak nem – és ez végül azt jelentette, hogy a rájátszásba is csak az egyikük kerülhet be.

Alighanem többen voltak, akik az elért eredmények és a szeptembertől februárig mutatott játék alapján azt feltételezték, hogy inkább a piros-fehérek a továbbjutás várományosai, bár azt intő jelnek lehetett tekintetni szemszögükből, hogy egymás elleni mérkőzéseik közül kettő ellenében hármat Majoross Gergely tanítványai tettek el. Nos, ha az esélyek valóban így néztek ki, akkor alaposan rácáfoltak ezekre a csapatok. Legalábbis eddig – merthogy még nem dőlt el semmi, máskor és máshol is megfordítottak már három győzelemig tartó párharcokat 0-2-ről az érdekelt felek.

A szakmázás nem tisztünk továbbra sem, de annyit talán mondhatunk, hogy szép edzői feladat az NHL-es múltú miskolci szakember számára megtalálni az ellenszert a MAC gyors, koncentrált és célratörő hokijával szemben. Laikusként úgy látjuk, az újbudaiak nem engedik kibontakozni a Jegesmedvéket, akik hiába produkáltak a szezonban szinte végig lendületes és energikus támadó hokit, erre most nem igazán nyílik tér előttük. Mindeközben éppen a MAC az, amely kreatív akciók sorát képes vezetni. A miskolci támadások során sokszor csak milliméterek hiányoznak – gondoljunk a legutóbbi találkozó csilingelős kapuvasaira –, a másik oldalon ellenben rendre bemegy akkor, amikor a legfontosabb. Idézzük fel a pénteki győztes gólt: némi túlzással másodpercekkel előre látszott, hogy Jared Brown hova fogja lőni, és az is világos volt, hogy Chris Langkow milyen tudatosan takar, mégsem tehettek ellene semmit a miskolciak.

A MAC emellett a Jegesmedvék támadóinak zömét semlegesíteni tudta az elmúlt naptári hét mérkőzésein – az utolsó alapszakasz-találkozót is ide értve –, talán Galanisz Nikandrosz volt az egyetlen, aki igazán élni tudott a jégen. Kék oldalon ezzel szemben többen is villogtak – különösen az igencsak feljavult Chris Langkow a maga 5+1-ével 3 meccsen –, illetve a mindig onnan és oda lövő Jesse Dudást sem akadályozhatták meg a gólszerzésben. A legnagyobb dicséret mégis Bálizs Bencét illeti. A kapus a szezon közbeni átlagosnak teljesítmény után ahogy tavaly, úgy idén is fergeteges formába hozta magát a rájátszásra. Amennyiben hétfőn este is extázisban véd majd, az nem sok jó ígér a miskolciaknak. Továbbá az sem, hogy jelenleg 7 meccses vereségsorozatban vannak, és ebből 4 – igen: négy – alkalommal túlórában buktak el. Háromszor hosszabbításban, egyszer büntetőkkel. Minden sorozat megszakad egyszer, ez világos, csakhogy ebből a szempontból ez tényleg az utolsó lehetőség.

Mindezek tükrében következik tehát este 6-tól a sorsdöntő mérkőzés a MAC Újbuda–DVTK Jegesmedvék párharcban. A tét az, hogy lesz-e ugyanilyen sorsdöntő csatából még egy, vagy akár kettő. A helyszínen éppúgy a végére járhatunk ennek, mint a Digi Sport élő közvetítését figyelve.

mismac-201902

MAC Újbuda–DVTK Jegesmedvék 4-2

   

A MAC Újbuda söpréssel verte ki a DVTK Jegesmedvéket az Extraliga playoff-kvalifikációjában.

A mérkőzést nagy elánnal kezdték a csapatok, az első percek legnagyobb helyzete Szirányi előtt adódott: a hátvéd egyedül kapta a korongot a támadóharmad közepén, de mellé lőtt. A védekezést mindkét oldalon nagyon megszervezték, így sokáig főként a mezőnyben folyt a játék. A 7. percben megszerezték a vezetést a Jegesmedvék: gyors kontra végén Loiseau keresztpasszát Harrison lőtte be Bálizs mamutja alatt (0-1). A következő cseréket megnyomta a MAC, és három perc múlva egyenlített is. Bodó oldalról lőtte a korongot középre, Langkow próbált rásegíteni, a pakk Vay mamutjának belső oldaláról becsorgott a gólvonal mögé (1-1). Az első emberelőnynek a hazaiak futhattak neki, de csak az utolsó fél percben tudtak igazi veszélyt teremteni, és ez sem volt elég a gólhoz. Fél perc múlva Loiseau és Pance mehetett 2 az 1 elleni szituációban, de előbbinek most nem volt szíve leadni a korongot, lövését hárította Bálizs. A 15. percben Bodó lépett ki szólóban, fonákkal vette célba a jobb sarkot, Vay bravúrosan védett. A 18. percben Ritó lövése jött ki Bálizsról, és okozott meleg pillanatokat, de a hazai védők felszabadítottak. Az ellentámadásból megfordította az állást az újbudai alakulat: Szigeti lövése átcsorgott Vayon, Odnoga bevetődött, hogy biztosan átsegítse a pakkot a gólvonalon, és ez sikerült is. A játékvezetők videóztak, majd megadták a találatot (2-1).

A második harmad elején előbb Somogyi, majd Szirányi riogatta Bálizst. A 22. percben megkapta első előnyét a miskolci csapat, ám csak kisebb helyzetekig jutottak. A két perc elteltével azonnal fordult a kocka, de a MAC sem tudta ezt a lehetőséget a javára fordítani. Teljes létszámban továbbra is magas fordulatszámon pörögtek a csapatok, de Miskolczi, majd Pancze, illetve Dudás lövését is védte a kapus. A 31. percben kimaradt a meccs addigi legnagyobb lehetősége: Bodó lövésébe Langkow beleszúrt, a korong a kapuvasról Vay mamutjára, onnan ismét a vasra pattant, végül a kapus rátenyerelt. A 33. percben hihetetlenül felpörgött a meccs: előbb Vas lövését nyomta ki a botossal az újbudai hálóőr, az ellencsapásban Langkow maradt le egy korongról, a visszatámadásból Galanisz vihette egyedül Bálizsra a korongot, de párbajukat a kapus nyerte. A miskolci csapat igyekezett nagy rohanásba vinni ellenfelét, érezték, hogy így többször kerülnek helyzetbe. Hosszú percekre nyomás alá tudták helyezni a házigazdákat, akik átvészelték ezt az időszakot. Két perccel a vége előtt Klempa egy lépésről lőtt fölé, nem sokkal később Pance óriási löketét szorította magához a kékek kapusa. Az utolsó percben még nagyon nyomott a vendégcsapat, de Bálizs mindent védett.

A harmadik játékrész első perceiben továbbra is a Jegesmedvék játszottak fölényben, Bálizson azonban nem tudtak túljutni. A 43. percben megduplázta előnyét a MAC. Langkow a kék vonaltól ívelt passzt tett középre, Kiss elütött a korong fölött, amely így Orbanhoz került, ő pedig egyből a rövid sarokba emelt (3-1). A gól megtörte a miskolciak lendületét, a játék képe átfordult, a következő cserékben Vaynak kellett sorozatban védenie. A 47. percben Szirányi adta el a korongot a saját harmadában, Langkow azonnal feladta azt Bodónak, a bombáját Vay nagy bravúrral védte. Visszavette a játék irányítását a vendégegyüttes, ismét a hazai ketrec előtt adódtak a nagyobb helyzetek. Az 51. percben elcserélték magukat a Jegesmedvék, és ezért nagy árat fizettek. Az előnyben előbb még Vas lövését hatástalanította Bálizs, utána viszont Dudás remekül vette észre a kapuvasnál egyedül helyezkedő Bodót, aki a passzt azonnal a hálóba pofozta (4-1). Az 55. percben emberelőnybe kerültek a miskolciak, és rögtön kapuslevitellel kezdtek. Kettős fórban rohamoztak, de csak egy percig, mert egy buli után Vay visszatért, és az előnyt nem tudták kihasználni. Szűk két és fél perccel a lefújás előtt jött az újabb vendégelőny, ezt most kihasználták, miután Pance közelről lőtt a bal sarokba (4-2). Egyenlő létszámban Vay ismét a padról nézte a meccset, és bár voltak lehetőségeik, a hazaiaknak pedig üres kapus próbálkozásaik, az eredmény már nem változott.

Ismét bebizonyosodott, hogy a playoff és annak kvalifikációja egy új bajnokság kezdete. A szlovák Extraliga alapszakaszában a miskolci csapat 21 ponttal szerzett többet, mint a MAC, ám a rájátszásért folyó három nyert mérkőzésig tartó sorozatban mégis minden alkalommal legyőzték őket az újbudaiak. Így a Jegesmedvék szezonja véget ért, a MAC pedig a rájátszásban folytatja, az ellenfele pedig függ a másik parharc végeredményétől.

macmis3

fotó: Porszász Áron/MAC

Ez a párharc sokat jelentett a magyar hokinak

   

Glen Hanlon, a DVTK Jegesmedvék és Majoross Gergely, a MAC Újbuda vezetőedzője értékelte a playoff-kvalifikáció utolsó mérkőzését.

Glen Hanlon: “A srácok keményen dolgoztak, ezért minden elismerésem feléjük. A MAC nagyszerű teljesítményt nyújtott az emberhátrányok során, és a nyomás alatt is jól dolgoztak. Az egész párharc alatt nagy különbséget jelentett a speciális játék. Sokat lőttünk, sok helyzetet alakítottunk ki, de minőségi helyzetből nem eleget. Sajnáljuk a végkimenetelt, de ez a párharc sokat jelentett a magyar hokinak. Színvonalas és jó meccseket játszottunk nagy nyomás alatt. Sok sikert kívánunk a MAC-nak a folytatásra.”

Majoross Gergely: “Kiváló párharcot vívtunk, minden meccs izgalmas volt. A két csapat egymást sarkallja jobb teljesítményre, a mostani meccsek egy új szintre emelték a küzdelmüket. Rendkívül színvonalas csatát játszottunk. Ezúttal nagyon okos és taktikus játékkal, sok melóval győztünk. Büszke vagyok a csapatomra.”

Extraliga, 2019. márc. 4., hétfő.
Bálizs: 94,4%
K
Vay: 89,7%
Pozsgai, Macaulay, Orban, Langkow, Bodó
1
Crawford, Kiss, Pance, Vas, Kulmala
Negrin, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
2
Szirányi, Vojtkó, Loiseau, Magosi, Harrison
Vokla, Burt, Pápa, Majoross, Terbócs
3
Láda, Milam, Galanisz, Miskolczi, Somogyi
Garát, Bugár, Kreisz, Odnoga, Szigeti
4
Albert, Hajós, Ritó
Majoross Gergely
E
Glen Hanlon
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:56 MIS Harrison Loiseau
1-1 09:05 MÚB Langkow Bodó Orban
2-1 17:32 MÚB Odnoga Szigeti Dudas
3-1 42:09 MÚB Orban Langkow Burt
4-1 51:57 MÚB PP Bodó Langkow Dudas
4-2 57:56 MIS PP Pance Harrison Loiseau
39 Kapura lövések száma 37
6 Kiállításpercek 6

Így tett pontot a DVTK elleni széria végére a MAC

   

A harmadik MAC Újbuda–DVTK Jegesmedvék playoff-kvalifikációs mérkőzés videó-összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum