Ismét formába kell lendülnie a Fehérvárnak

   

Szinte kizárt, hogy a magyar EBEL-csapat “választó” legyen a negyeddöntőkre, ennek ellenére nem mindegy, mi jön még a középszakaszban.

Hat meccséből ötöt elveszített a Fehérvár AV19, és vasárnap este sem lesz könnyű dolga. Hannu Järvenpää vezetőedző a Red Bull Salzburg ellen hazai jégen elbukott legutóbbi találkozót követően a gyilkos ösztönt hiányolta a csapatból, és ha valami biztos, az az, hogy nélküle a Vienna Capitals otthonában semmire sem lehet menni. Tény, hogy az a lendület és koncentráció, vagyis az a célratörő jégkorong, ami decembertől jellemezte a Volán játékát – és amelynek köszönhetően három szűk esztendő után megtört a jég, és a csapat ismét playoffba jutott –, a középszakaszban legfeljebb nyomokban érhető tetten. Mennek és akarnak a srácok, de hiányzik a hokijukból az extázis. Ez akkor is így van, ha tudjuk, hogy az ellenfelek ebben a felsőházi mezőnyben valamennyien nagyon-nagyon erősek.

Egy kis matek: a 3 pontos Fehérvár már sehogy sem érheti utol sem a 21 egységgel első Viennát, sem a 18-cal második Grazot, és a 11-gyel harmadik Klagenfurt sem sejlik elérhető célpontnak. A 4. pozíció viszont elvileg megszerezhető, miután a Salzburgnak és a Bolzanónak is csak 7-7 pontja van. Talán nem érdemes ennyire előreszaladni, de hadd jegyezzük meg: a felsőház első felében zárni – akár csak a végén is, negyeddikként – azért jó, mert így a nyolc között el lehetne kerülni a legjobb formában lévő két csapatot. Nyilván nem biztos, hogy a Capitals vagy a 99ers éppen a mieinkre bökne, de a jelenlegi formákra tekintettel bizony kizárni sem lehet egy ilyen fejleményt.

A hídon persze akkor kell átmenni, amikor odaértünk, ezért egyelőre maradjunk annyiban: Háriék előtt álló négy találkozó kiválóan alkalmas lehet rá, hogy javítsanak azokon a nüanszokon, amelyek elromlottak az utóbbi egy-két hétben, és hogy ismét formába lendüljenek. Tulajdonképpen felszabadultan játszhat ezeken a mérkőzéseken a Volán, különösen Bécsben, hiszen úgymond kötelező győzelmet senki sem várhat a listavezető otthonában. Akkor sem, ha tudjuk, hogy a Capitals sem verhetetlen, elégre a szezon során kétszer is sikerült őt legyőznie a magyar gárdának. Igaz, idegenben még egyszer sem.

avsvic-201902-sae_4023

Vienna Capitals–Fehérvár AV19 6-2

   

Hannu Järvenpää csapata hiába vezetett két góllal Bécsben, végül sima vereséget szenvedett a tabellaelső otthonában.

A mérkőzés óvatos játékkal indult, a csapatok alig alakítottak ki helyzetet. A harmad derekán Szita és Hári előtt adódott komolyabb lehetőség, de nem találtak be Lamoureux kapujába. A 11. percben emberelőnybe került a Fehérvár, Stipsicz és Phillips járt a legközelebb a fór kihasználásához. Úgy tűnt, gól nélkül zárul az első húsz perc, ám 21 másodperccel a vége előtt Erdély vezetéshez juttatta a magyar együttest.

A második felvonás 35. másodpercében kétgólosra nőtt a székesfehérvári előnye, Sárpátki zárta góllal a támadást. Alig egy perccel később újra 5 a 4 ellen játszhatott a Fehérvár, nyomott is, de nem született meg a 3. vendég gól. A bécsi kiegészülés után nem sokkal Szabó Krisztián kapott kétperces büntetést, a hátrányt kivédekezte Järvenpää együttese. A 28. percben Clark és Sárpátki egymásra találtak, a játékvezetők mindkettejüket kiküldték 2 percre. A 4 a 4 elleni játék a Vienna Capitalsnak kedvezett, Schneider szépített. A góltól erőre kaptak az osztrákok, Reisz kiült a büntetőpadra, az így kialakult hazai emberelőnyben Olden egyenlített. A folytatásban is a bécsiek játszottak jobban, a második harmad végén DeSousa egy kipattanóból megfordította a mérkőzést.

A harmadik húsz perc áthúzódó Fehérvár-fórral indult, de kimaradt a lehetőség. A 45. percben kétgólosra nőtt a bécsi előny, Holzapfel próbálkozása egy fehérvári korcsolyáról került a kapuba. Az osztrákok ügyesen kontrollálták a mérkőzést, a végjátékban még kétszer betaláltak. Előbb Järvenpäa húzott egy bátrat, emberelőnyben lehozta a kapusát, nyomott is a csapata, ám DeSousa gólt lőtt 4 a 6 ellen. Az utolsó előtti percben Schneider is duplázott, amivel beállította a 6-2-es végeredményt.

vicavs201903

Fotó: Leo Vymlatil (Vienna Capitals)

EBEL, 4350 néző. Játékvezetők: Gruber, Siegel, Rezek, Soos.
Lamoureux: 90,0% (Starkbaum)
K
Carruth: 88,9% (Kornakker)
Clark, Wall, Wukovits, Holzapfel, Olden
1
Szabó D., Harty, Sárpátki, Hári, Erdély
Dorion, Fischer, Rotter, Vause, DeSousa
2
Wishart, Caruso, Meland, Koskiranta, Luttinen
Mullen, Peter, Schneider, Nissner, Nödl
3
Tikkanen, Stipsicz, Phillips, Reisz, Szabó K.
Lakos, Grosslercher, Romig
4
Szita
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 19:39 FHA Erdély Sárpátki
0-2 20:35 FHA Sárpátki
1-2 28:37 VIC Schneider Wall
2-2 31:50 VIC PP Olden Mullen Holzapfel
3-2 38:08 VIC DeSousa Wukovits Nissner
4-2 45:09 VIC Olden Holzapfel Clark
5-2 56:10 VIC SH DeSousa Holzapfel Clark
6-2 58:15 VIC Schneider Olden Nissner
46 Kapura lövések száma 20
10 Kiállításpercek 6

A Vienna Capitals–Fehérvár AV19 góljai

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum