Ladányi: Minden idei játékosunkra számítunk

   

Az Erste Liga-szezon egyik kellemes meglepetése volt a Schiller-Vasas szembetűnő fejlődése. Ladányi Balázs vezetőedzővel elemeztük a tanulságokat.

Határozott koncepcióval lépett be a magyar bázisú nemzetközi bajnokságba a Schiller-Vasas HC. Egyrészt az utánpótlásból kiöregedő saját játékosaiknak szerettek volna vonzó perspektívát kínálni, másrészt igazoltak olyan ? még szintén fiatal ? magyar játékosokat is, akik más klubokban csak kisebb szerepekhez jutottak. A szezon végére kiderült, hogy az elképzelés működőképes, a fiatalok egyre inkább képesek lettek meglepetéseket okozni. Az eleje viszont nagyon nehéz volt. ?Valóban, az első hónapokban sok problémával küzdöttünk ? kezdte Ladányi Balázs, a csapat vezetőedzője. ? A legnagyobb gondunk eleinte a sebességgel volt. Nem elsősorban a korcsolyázás sebességére gondolok, hiszen fiatal játékosokról beszélünk, a lábakkal nem volt semmi baj. Sokkal inkább a döntéshozatal gyorsasága hagyott kívánni valót maga után. De ezzel kapcsolatban bennünket, edzőket nem ért meglepetés, eleve erre készültünk. Nálunk nem egy-két embernek, jóformán az egész csapatnak kellett felvenni a liga fordulatszámát, és ez nem ment könnyen. Annyira nem, hogy néhány mérkőzés után félresöpörtünk minden korábbi tervet, a kidolgozott gamebook a fiókba került, elkezdtük a csapatra szabni a megfelelő játékot. Mivel jól tudtuk, hogy a mérkőzések nagy részét a saját harmadunkban fogjuk tölteni, a védekezéssel kezdtük, először azt kellett megszilárdítani. Így haladtunk előre, lépésről lépésre bontottuk ki a játék különböző részeit, a csapat pedig apránként fejlődött.?

vasas

A fiatal gárda folyamatosan nőtt bele a ligába, jól érzékelhető lépcsőfokokat meglépve. ?A legfontosabb fordulópont talán az első válogatott szünet volt. Ezt követően óriásit változott a játékunk, eltűntek a nagy arányú vereségek. A következő vízválasztó a második nemzetközi break, onnantól ugyanis már az eredmények is jöttek,és a Csíkszeredán kívül minden csapattól szereztünk pontot, vagy le is győztük őket. A január kiugróan jól sikerült, akkor már valóban azt mondhattuk, hogy összeállt a csapat.?

A következő lépés a középszakasz lett volna, ám az nem úgy sikerült, ahogy akkorra sokan várták. ?Utólag azt kell mondanom, hogy a középszakaszbeli szereplésünk volt a realitás, ha csak néhány ponttal is, de lemaradtunk a rájátszásról. Igazság szerint a januárunk túl jól sikerült, talán egy kicsit váratlanul is jól ? és ezzel most nem a csapat érdemeit szeretném kisebbíteni. Januárban sokféle gát szakadt át, megjött az önbizalom. Addig az esélytelenek nyugalmával léphettünk jégre, azután viszont már azon járt a játékosok esze, hogy miként juthatnak be a negyeddöntőbe. A hokiban pedig fokozottan igaz, hogy ha túl messze nézel, elbukhatsz.?

A Vasasnál tehát határozott elképzeléssel vágtak bele a játékospolitikába. ?Koncepciónk egyértelmű volt, a fiatal magyar játékosoknak akartunk fejlődési lehetőséget biztosítani. Ha légiósokat hozunk, akkor a speciális helyzetekben nekik biztos helyük lett volna, a magyarok viszont háttérbe szorulnak. A szezon közben egyébként éppen az előnyös-hátrányos játékunkkal volt a legtöbb gondunk, nagyon nehezen és nagyon ritkán találtunk rá a működő rendszerre, illetve arra, hogy ki hova kerüljön. De ebben a kérdésben is azt vallottuk, hogy igenis a saját játékosokkal kell ezt megoldanunk, és végül sikerült is. A döntést nem bántuk meg. Ráadásul az együttműködésünk a MAC-cal kifejezetten jól sült el. Az onnan érkező játékosok megteremtették azt a konkurenciát, ami versenyhelyzet elé állította a mi fiataljainkat. Az utolsó pillanatig nem tudták, hogy az aznapi meccsre hány játékos és milyen posztra érkezik, és kinek a nevét töröljük a tábláról az összeállításból. Mindenkinek oda kellett tennie magát, és ez egyértelműen pozitív hatással volt a teljesítményekre. Megítélésem szerint ez a MAC-nak is hasznos volt, hiszen a náluk kevesebbet játszó hokisok itt megkapták a jégidőt, amire szükségük volt, és jobb állapotban mentek vissza. Azon leszünk, hogy ez az együttműködés folytatódjon.?

vasas

A csapat fejlődési görbéjét jól meg lehetett rajzolni a szezon során, de vajon a már Erste Liga-tapasztalattal rendelkező játékosok, illetve a junioroktól fellépők teljesítménye is egyformán javult? ?A szezon elején nem tudhattuk biztosan, ki alkalmas vezérszerepre, így mindenki tiszta lappal indult. Viszont az is igaz, a rutinosabb játékosokra számítottunk abban, hogy átadják a többieknek mindazt, amit korábban a profi kluboknál tanultak. Én úgy látom, hogy az egyéni és a csapatteljesítmény javulása együtt következett be, ezek kölcsönösen elősegítették egymást.?

Szintén szép edzői feladat volt, hogy a junior korosztályban nagyobbrészt győzelmekhez szokott fiatalok miként kezeljék a sorozatos vereségeket a bajnoki évad elején. ?Ez nehéz helyzet volt, ám még a nagy arányú vereségekben is igyekeztünk megtalálni azokat a pozitív elemeket, amelyek továbbvihettek bennünket. Szerencsére nagyon jó kohézió alakult ki a csapaton belül, segítették egymást, ugyanakkor vevők voltak minden tanácsra, amivel jobbak lehettek. A szezon vége visszaigazolta, hogy van potenciál a csapatban. Éppen ezért szeretnénk együtt tartani az együttest, minden idei játékosunkra számítunk. Erre persze biztosan hatással lesz az, hogy a játékosok hogyan képzelik el a jövőjüket. A keretből van, aki gyorsabban, mások lassabban vették fel a felnőtt hoki színvonalát, de mindenkiben látunk fejlődési potenciált.?

A Schiller-Vasasnál már márciusban megkezdik a felkészülést a következő szezonra. ?A szezont március 1-jén zártuk egy játékos edzéssel, most két hét szünet következik, mindenki kipihenheti a bajnoki év fáradalmait. Ezt követően négyhetes edző-fejlesztő tábort tartunk, ahol a korcsolya- és bottechnikától kezdve speciális csatár-, illetve hátvédfeladatokig szinte minden lesz. Egy újabb szünet után májustól közösen készülünk, és erre nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni, mert tavaly azt tapasztaltuk, hogy aki külön edzett, az rosszabb állapotban érkezett a csapathoz. Júliusra mindenki megkapja az egyéni edzésprogramját, amit akkor is végig kell csinálnia, ha elutazik. Augusztustól pedig kezdjük a közvetlen felkészülést az új szezonra.?

Vasas-900

fotók: Schiller-Vasas HC

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum