Kezdődhet a magyar–magyar playoff-kvalifikáció

   

Kell-e mondanunk: először lesz ilyen az Extraliga történetében – és a továbbjutási esélyek közel azonosak.

A DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda közös történetéről mindent elmondtunk többször is. A sztori a 2015/16-os szezonban, a fővárosiak újoncévében kezdődött, amikor már idény közben kimagaslott a mezőnyből a két csapat, így a döntőben is találkoztak. Ahhoz képest, hogy játékerőben és a többiekkel szemben mutatott teljesítményben nem volt nagy differencia közöttük, mind a 10 egymás közti találkozót a miskolciak nyerték, ezen belül a finálét is söpréssel abszolválták. A következő alkalommal közelebb kerültek egymáshoz eredményben is – a kupát Miskolcról hozta el a MAC –, ám a döntő ismét a Jegesmedvéké lett, ezúttal 4-1 arányban. Tavaly fordult a kocka: az alapszakaszban jobban mentek a piros-fehérek, ám a középszakaszban és a döntőben fölébük kerekedett Majoross Gergely alakulata, megszakítva ellenfele sorozatát és megszerezve első Erste Liga-bajnoki címét.

Ami az idei eseményeket illeti, a Jegesmedvék kezdtek lendületesebben, ám a MAC egy idő után előzött. Ez nem sokáig maradt így, a Miskolc menet közben egyre inkább belelendült, annyira, hogy egészen az utolsó előtti fordulóig versenyben volt az automatikus negyeddöntőt jelentő hatodik helyért. A MAC ezzel szemben inkább a playoff-kvalifikációért küzdött, voltak periódusok, amikor úgy tűnt, hogy nehéz lesz a tíz között maradnia. Végül ez simán sikerült mégis, sőt a kilencedik pozíciót is meg tudta szereznie az újbudai gárda, így vált biztossá, hogy a kvalifikációban magyar–magyar párharc lesz. Hogy jó ez a magyar hokinak, vagy sem, nehéz megítélni, de talán nem is érdekes. Fontosabb, hogy mind  a két csapat igazolta: képes helytállni az “A csoportos” szlovák bajnokságban is. A legkevésbé sem lett igazuk a pesszimistáknak, aki attól tartottak, hogy az utolsó két hely lesz a miénk.

Mondhatnánk azt is, hogy innentől minden meccs ajándék, hiszen már az első Extraliga-szezonunkban garantáltan lesz csapatunk a negyeddöntőben. (Ez annak idején az EBEL-ben például a legkevésbé sem volt így.) Igen ám, de ezt a két részvevő érthetően egészen másképpen gondolja, számukra most jön a java. A közös történelem és a presztízs is garantálja, hogy hatalmas csatába bonyolódjanak péntek estétől kezdődően.

Hogy ki kerül ki a sorozatból győztesen, megjósolhatatlan. A szezon egésze alapján a DVTK Jegesmedvék tűnhetnének esélyesebbnek, ez nyilvánvaló. Ami viszont az egymás elleni meccseket illeti, ötből háromszor a MAC örülhetett, a kékek az első két sikerük után kétszer ugyan gólt sem tudtak lőni, ám a harmadik meccset ismét behúzták. Mellettük szólhat még, hogy a miskolciak az alapszakasz végén kissé belassultak, míg a MAC ekkor pörgött fel. De a közhelynek ezúttal is igaza lehet: a playoff új bajnokság – ha kvalifikációnak nevezzük, akkor is –, és itt mindenki nulláról indul.

“Edzőként az a munkám, hogy a játékosok a képességeikhez mérten a legjobb formában vágjanak neki a párharcnak – nyilatkozta Glen Hanlon, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője. – A felkészülés már augusztustól tart. Ez a projekt arról szól, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk. Minél több nagy nyomással bíró mérkőzést tudunk játszani, annál többet fejlődik a magyar jégkorong és a válogatott. A következő találkozók remek alkalmat nyújtanak, hogy ilyen nyomás alatt játszhassunk. Akárki jut tovább ebből a párharcból, az készen fog állni a következő körre, hiszen nagyon éles meccseket fogunk játszani.”

“Elérkezett a bajnokság egyik legizgalmasabb része – fogalmazott a MAC Újbuda hivatalos közösségi oldalán Tokaji Viktor másodedző. – Azért dolgoztunk egész évben, hogy ide eljuthassunk, és ez sikerült is. Innentől kezdve nem mérkőzések vannak, hanem sorozat van. Ezt a sorozatot a DVTK Jegesmedvékkel kezdhetjük, és azon a felállásunkon, ahogy pénteken játszottunk, nem szeretnénk változtatni. Bár nem vagyunk túl könnyű helyzetben, hiszen a két mérkőzés két egymást követő napon van, és mindkettő idegenben, ettől függetlenül a tervünk nem változott. El szeretnénk hozni a pontot, a pontokat, vagyis inkább a győzelem a cél, hiszen itt a sorozatban ennek van jelentősége. Így szeretnénk megalapozni azt, hogy hazai környezetben is jó mérkőzést tudjunk játszani. Tudjuk, hogy a Miskolc ellen mindig kiélezett csatákat vívtunk, mindig egy-egy gólon múlt az, hogy merre billen a mérleg nyelve. Azt gondolom, hogy most sem lesz ez másképp. Bízom abban, hogy olyan hangulat várható, és olyan pozitív környezetben zajlik a mai mérkőzés, ami méltó egy playoff-kvalifikációhoz. A srácok ezt élvezni fogják. és a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból. Az első mérkőzést szeretnénk megnyerni, aztán megyünk tovább a másodikra, de nem szeretnénk előreszaladni, haladunk szépen lépésről lépésre.”

A meccset élőben közvetíti a Digi Sport.

mismac

fotó: dvtk.eu

DVTK Jegesmedvék–MAC Újbuda 1-3

   

Az Extraliga-playoffért zajló magyar–magyar párharcban a MAC Újbuda elvette a miskolciak pályaelőnyét.

A mérkőzést a Jegesmedvék kezdték lendületesebben, az első percben Bálizsnak már bizonyítania kellett, hogy jó formában van. A 3. percben fújták be az első szabálytalanságot a játékvezetők, de a MAC előnyét könnyedén kivédekezték a házigazdák. A következő percekben a vendégek helyzetei következtek, kapuvasat is lőttek, majd fordult a kocka. A 8. percben Pance lövése súrolta Bálizs vállát, azon irányt változtatva centikkel kerülte el a kaput, utána sorjáztak a miskolci próbálkozások. A harmad derekán enyhe hazai fölény alakult ki, de Bálizs védései meghiúsították a miskolci szándékokat. Az iram nagyobb volt, mint a korábbi magyar rangadókon, kifejezetten izgalmas, élvezetes játékot láthattak a szurkolók. A 14. percben emberhátrányos góllal szerezte meg a vezetést a MAC: korongszerzés után Bodó lódult meg a jobb szélen, ívelt passzt küldött a másik oldalon érkező Langkow-nak, aki fonákkal kapásból a hálóba lőtt, a korong érintette Vayt (0-1). Bő két perc volt a harmadból, amikor ismét a hazaiak játszhattak emberfölényben, volt is jó pár lehetőségük, Kulmala ziccerét Bálizs védte bravúrral.

A második játékrész áthúzódó vendégfórral indult, amelyből már csak 15 másodperc volt hátra, amikor Orban a hátsó palánktól passzolt a kapu előtt üresen maradt Langkow-hoz, aki egyből bevágta a korongot Vay lábai között a hálóba (0-2). A 23. percben Majoross cselezte be magát a ketrec elé, de Vay nem hagyta magát bebőrözni. Egy perccel később Miskolczi a palánk mellől indult befelé, centerezését Galanisz lőtte közelről a kapuba (1-2). A következő előny a vendégeké volt, de nem tudtak igazi veszélyt kialakítani Vay kapuja előtt. A 28. percben egy lecsorgó korong került az alapvonalnál Terbócshoz, akinek közeli emelése a kapuvasról vágódott ki. Fél perc múlva a miskolci kapus nyúlt alá nagyon egy kilőtt korongnak, két perc lett az eredménye. Ebben Langkow ziccerét hárította bravúrosan a hálóőr. Ezt követően nem töltöttek, csak tüzeltek a csapatok, de Kulmala, Langkow, majd Dudas lökete is elhalt az ellenérdekelt kapusnál. A 33. percben egymás után Somogyi, majd Langkow is kiült a büntetőpadra, így 4 a 4 ellen küzdöttek rövid ideig a felek, majd hazai előny jött, ahol Harrison egyméteres ziccerére ért vissza a másik oldalról Bálizs. A 38. percben Pance és Macaulay küzdött a korongért, a jégre kerültek, a vendégjátékos botja eltalálta ellenfele arcát. A játékvezetők 2+2 percet adtak a megmozdulásért. Az előnyben csaknem meglőtte újabb hátrányos gólját a MAC, Bodó ugorhatott ki szólóban, de mellé bombázott. A feszültség nőtt a jégen, egyre több lett a dulakodás, ennek szellemében Harrison és Pozsgai is kapott pluszpihenőt, és mivel előbbi többet, odalett a miskolci emberelőny.

A harmadik harmad elején egy percig 4 a 4-ben folyt a játék. Ekkor egy kipattanót Vas tett zavartalanul kapura, de Bálizs résen volt. A küzdelem hevessége nem csökkent, de szerencsére az indulatok alábbhagytak, így továbbra is izgalmas meccset vívtak a csapatok. A 46. percben ismét hátrányban léphettek ki a vendégek, a kontra végén Klempa a felső vasat csiszolta le. Repkedtek a kis büntetések, két perc múlva újra a hazaiak lettek a kedvezményezettek, nem tudtak vele élni, sőt ezúttal sem maradt el egy veszélyes vendégkiugrás. Az 51. percben megduplázta előnyét a MAC. Burt a kék vonalról lőtt a kapu felé, Majoross a levegőben belepiszkált, a korong Vayról lecsorgott. A fiatal csatár maga reagált a leggyorsabban, és a szabadon pattogó pakkot a kapus alatt csúsztatta a hálóba (1-3). Sorozatban a harmadik előnyét is veszni hagyta a Miskolc, a rengeteg kiállítás miatt alig alakult ki folyamatos játék. Az 58. percben Harrison vakoldalról ütközte le durván Majorosst, amiért Terbócs ököllel vett rajta elégtételt, ráadásul 5+20 perces büntetést kapott a miskolci. Nem sokkal később Kiss szúrt oda Bálizsnak, így kettős fór lett a vendégelőnyből. Ebben a MAC már nem akart nagy dolgokat véghezvinni, csak lepörgették az órát és megnyerték az első találkozót.

A szlovák Extraliga playoff-kvalifikációjában a MAC már az első mérkőzésen elvette a miskolciak pályaelőnyét, az egyik fél három győzelméig tartó párharcában az újbudaiak 1-0-ra vezetnek.

mismac-20190301

A játékosok felfokozott idegállapotban voltak

   

Mestermérleg a DVTK Jegesmedvék–MAC Újbuda playoff-kvalifikációs mérkőzés után.

Glen Hanlon, DVTK Jegesmedvék: “Jól kezdtük a mérkőzést, domináltunk, ám amikor emberelőnyben kaptunk gólt, az alaposan megváltoztatta a mérkőzés képét. A harmadik gólnál egyszerűen nem tudtam, hogy ki támad, ki védekezik, olyan összevisszaság volt a kapunk előtt.”

Majoross Gergely, MAC Újbuda: “A playoffnak megfelelő ideges hangulatú mérkőzést láttunk. A játékosok felfokozottt idegállapotban voltak, de szerencsére mi voltunk ezen a téren a fegyelmezettebbek. A bottal már nem voltunk ennyire fegyelmezettek, így sok kiállítást kaptunk. Előnyben és hátrányban is jobbak voltunk, ez jelentette a kulcsot. Egyet léptünk a helyes irányba, de ez már a múlt, szombaton új mérkőzés kezdődik, amely szerintem hasonlóan szoros lesz.”

Extraliga, 2019. márc. 1., péntek.
Vay: 90,6%
K
Bálizs: 97,4%
Crawford, Kiss, Pance, Vas, Kulmala
1
Pozsgai, Macaulay, Orban, Langkow, Bodó
Szirányi, Vojtkó, Loiseau, Magosi, Harrison
2
Negrin, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
Láda, Milam, Galanisz, Miskolczi, Somogyi
3
Garát, Burt, Pápa, Majoross, Terbócs
Albert, Hajós, Ritó
4
Vokla, Bugár, Kreisz, Odnoga, Szigeti
Glen Hanlon
E
Majoross Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 13:38 MÚB SH Langkow Bodó
0-2 21:15 MÚB PP Langkow Orban Dudas
1-2 23:38 MIS Galanisz Miskolczi Somogyi
1-3 50:01 MÚB Majoross Burt
38 Kapura lövések száma 32
97 Kiállításpercek 64

Így vette el a Jegesmedvék pályaelőnyét a MAC

 

Négy gól, rengeteg helyzet, egy brutális ütközés és egy bunyó. Az első magyar–magyar playoff-kvalifikációs meccs összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum