Erősen felajzott Red Bull érkezhet Fehérvárra

   

A sokszoros bajnok még egy meccset sem nyert rendes játékidőben a középszakaszban, emiatt edzőcserére is sor került.

A már negyeddöntős Fehérvár AV19 négy vesztes összecsapással kezdte a felsőházi középszakaszt az EBEL-ben, majd ötödjére sikerült megszereznie első győzelmét. Tette mindezt a Red Bull Salzburg vendégeként, abban a csarnokban, ahol előzőleg több mint négy éven át nem tudott diadalmaskodni. Mindez nem múlhatott el közvetkezmények nélkül a liga leggazdagabb csapatánál: a vezetők elküldték a klubtól Greg Posst, aki két egymás után begyűjtött EBEL-bajnoki cím után vette át a gárdát, majd “csak” egy elődöntőt és egy vesztes finálét tudott felmutatni. (Valamint az idén egy négy közé jutást a Bajnokok Ligájában, ám úgy tűnik, ez nem bizonyult eléggé súlyos érvnek mellette.) A történtek nyomán nagy kérdés, hogy Andreas Brucker, az eddigi másodező miként tudja új pályára tenni a csapatot, amely eddigi öt középszakasz-találkozójából hármat hatvan perc alatt veszített el, egyet hosszabbításban, valamint egyet ugyanúgy túlórában megnyert a Bolzano ellen, 3 pontot tehát még egyetlen egyszer sem tett el. Aligha tévedünk, amikor felajzott Red Bullra számítunk, igaz, a bizonyítási kényszer még nem hoz magával okvetlenül eredményességet is.

A győzelem ízébe ismételten belekóstoló Fehérvárnak persze nem az ellenfél problémáival kell foglalkoznia, hanem saját magával. A salzburgi 4-1 a lehető legjobbkor jött, mert bár az igaz, hogy a negyeddöntő mindentől függetlenül megvan, de az is nyilvánvaló, hogy a vereségek sorozata nem segít az önbizalom és a lendület megőrzésében. Márpedig ezekre roppant nagy szükség lenne ahhoz, hogy a csapat története során először túljusson a playoff első körén az EBEL-ben. Hannu Järvenpää vezetőedző ezt a legkevésbé sem tartotta lehetetlennek a középszakasz előtt adott nagyobb interjújában, és nekünk sincs okunk eleve kételkedni benne. Különösen az idegenbeli Red Bull-verés tükrében. Ha a Volán péntek este is nyerne az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, azzal “egyenlítene” a szezonban, minthogy az első három összecsapást simán elvitték ugyan az osztrákok, ám a következő kettő a miénk lett.

A felek összetételével kapcsolatos információ, hogy a Red Bullban biztosan nem lesz ott sérülés miatt Thomas Raffl és Alexander Pallestrang, míg a Volánba Sofron István visszatérhet, ám Andrew Sarauernek és Anze Kuraltnak továbbra is pihennie kell. A kiváló szlovén támadó már edz a csapattal, és hamarosan szintén bevethető lesz.

A mérkőzést élőben közvetíti a Digi Sport.

avs-rbs2

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg 2-3

   

0-1-ről még fordítani tudott a magyar EBEL-csapat, de a Salzburg is visszajött.

Erősen kezdtek a vendégek, látszott, hogy mindenképpen szeretnének visszavágni a salzburgi vereségért. A 4. percben össztűz zúdult Carruth kapujára, Vänttinen blokkolt önfeláldozóan, majd Hári bolondította a védőket, az akciónak Herzog bravúrja vetett véget. Szabó Krisztiánon Schiechl kérte számon, hogy túlságosan vehemensen támadta a kapust, mindketten lehiggadhattak a büntetőpadon. Négy a négy ellen Harty bombája ígért gólt, a korántsem könnyű lövést Herzog kapta le a levegőből. A 7. percben megérdemelten szereztek vezetést a vendégek: Trattnig lövése jött vissza a hátsó palánkról, O’Neill eszmélt a leggyorsabban és a hálóba helyezett (0-1). Baltram kiállítása következett, de nem sikerült kihasználni az emberelőnyt. A harmad derekán Herburger maradt bántóan tisztán Carruthtal szemben, szerencsére a fehérvári 30-as nyerte a csatát. A folytatásban a Volán komoly energiákat mozgósított az egyenlítésért, de a salzburgiak is tüzeltek becsülettel. Különösen a hajrában, Harty kiállításakor voltak elemükben. A harmad kis híján fehérvári góllal zárult, Szabó Dániel lőtt csilingelő kapuvasat az utolsó másodpercekben.

A középső játékrészben az elsőhöz hasonló elánnal nyüstölték egymást a csapatok. A jól kavargató Harris, Baltram kettős különösen sok gondot okozott a Volán-védelemnek, azonban Carruth állta a sarat. A 25. percben Luttinen és Phillips léptek ki, a finn rossz átadása miatt odalett a helyzet, majd Meland kínálta meg Herzogot, érett az egyenlítés. Rövidesen fordult a kocka, Gazley viharzott el a szélen, ám Carruth eszén ő sem tudott túljárni. A harmad első fele kiegyenlítettebb játékot hozott, a kapura lövésekben sem volt már vendégfölény. A 32. percben Vänttinent nyomták el helyzetben, majd a másik oldalon Gazley lövése átcsorgott Carruth lábai között, szerencsére a korong kívülről kerülte a kapuvasat. A szurkolók is értékelték a Fehérvár energikus játékát, a 33. percben pedig már az egyenlítésnek örülhettek; Tikkanen távolija akadt be (1-1). Egyből sürgősebb lett a kissé elkényelmesedő osztrákoknak, a Volán lendülete sem hagyott alább, remek volt a meccs. A 39. percben robbant a csarnok, szép akció végén Meland volt kellően határozott a kapu előtt (2-1). Fordított a Fehérvár!

Villámgyors salzburgi akcióval indult a záró felvonás, Hughesék rögtön jelezték, hogy kemény lesz ez a húsz perc is. A Vänttinen áthúzódó büntetése miatt emberelőnyben játszó vendégek gyorsan kihasználták a fórt, Trattnig egyenlített a 42. percben (2-2). Egyenlő létszámban Stipsicz éles szögből leadott lövése zúgott el a kapu előtt, majd ugyanő egyéni akció végén fonákkal próbálkozott, de nem ért célt. Az 50. percben osztrák kapuvas következett, erre Hári szép szólóval felelt. Óriási volt a küzdelem a harmadik gólért. Az 54. percben Baltram közelről betalált, a fehérváriak hevesen reklamáltak. A játékvezetők visszanézték az esetet, végül úgy döntöttek, érvényes a találat (2-3). Azonnal reagáltak Háriék, erőfeszítésük emberelőnyt kamatozott. Vänttinen közeli helyzetét fogta Herzog. Egy perccel a vége előtt Carruth lekorcsolyázott, majd Hannu Järvenpää időt kért, de ez sem segített. A szerencsésebb Salzburg megnyerte a magas színvonalú és hőfokú összecsapást.

avsrbs-20190301

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

Az első harmad olyan volt, mint egy Salzburg-show

   

Így látták a vezetőedzők a Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg mérkőzést.

EBEL, 0 néző. Játékvezetők: Smetana, Garon, Gatol, Soós.
Carruth: 91,2% (Kornakker)
K
Herzog: 88,9% (Michalek)
Szabó D., Harty, Sárpátki, Hári, Erdély
1
Regner, Heinrich, Hughes, Herburger, VandeVelde
Wishart, Caruso, Vanttinen, Koskiranta, Luttinen
2
Viveiros, Raymond, Harris, Schiechl, Baltram
Tikkanen, Stipsicz, Phillips, Reisz, Meland
3
Trattnig, O'Neill, Hochkofler, Duncan, Gazley
Sofron, Szabó K.
4
Jakubitzka, Cijan, Winkler, Rauchenwald, Huber
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:24 RBS O'Neill Trattnig Hughes
1-1 33:00 FHA Tikkanen Stipsicz Phillips
2-1 38:18 FHA Meland Reisz Stipsicz
2-2 41:30 RBS PP Rauchenwald Trattnig Duncan
2-3 53:13 RBS Baltram Harris Heinrich
18 Kapura lövések száma 34
6 Kiállításpercek 6

A Fehérvár–Salzburg meccs összefoglalója

 
Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum