Nem feltartott kézzel mennek Újpestre a Titánok

   

Akár hosszú széria is kerekedhet az UTE és a Fehérvár-farm Erste Liga-negyeddöntőjéből, a két csapat utóbbi éveiben ez is benne van.

Ahogy a Titánok honlapján olvasható gyűjtésből kitűnik, azóta, hogy a “kis” Volán újra a magyar bázisú nemzetközi ligában játszik, 18 mérkőzést vívtak egymással a felek, amelyeken 9-9 fehérvári és újpesti győzelem született. A hagyományt ebben az idényben is folytatta a két csapat, mert bár az UTE 8 pontot szerzett a Titánok 4 egysége ellenében, és 3-szor nyert a 4-ből, 3 alkalommal is túlórára kényszerültek a felek. Csak az érdi pályaavatón született döntés 60 perc alatt, az a mérkőzés az egyetlen, amelyen nem volt szoros a csata.

Az UTE a középszakaszra szedte össze magát, a papíron az egyik legerősebb kerettel rendelkező csapat az alapszakasz 40 fordulója során még gyakorta meglepő pontvesztésekkel bosszantotta szurkolóit. Szilassy Zoltán vezetőedző folyamatosan arról beszélt, hogy mik azok a momentumok, amelyeket az adott mérkőzésekből meg kell tanulniuk, és úgy tűnik, ez a tanulás a 8 extra mérkőzésre meghozta a gyümölcsét. Ha nem lettek volna a bónuszpontok, az UTE nyerte volna a második szakaszt, minthogy ekkor csak egy igazán gyenge mérkőzést játszottak: a Debrecen 6-ot lőtt nekik az utolsó előtti körben. A csapat védekezése összeállt, az FTC-Telekom 5 és a DEAC 6 gólja mellett a további 6 középszakasz-meccsen összesen 7 találatot engedélyeztek az ellenfeleknek. Ezek mellett a speciális játékokban is nagyot javultak, az alapszakasz 18% körüli emberelőnyös hatékonyságát a középszakaszban 28% fölé tornászták fel.

A Titánok nem indultak acélosan, ehhez képest a negyedik mérkőzésükön, szeptember közepén megszerezték eddigi egyetlen győzelmüket az UTE ellen. Október elején jött egy hármas győztes sorozat, amikor oda-vissza verték a később első számú riválissá vált Gyergyót, stabilizálva helyüket a középmezőnyben. Ezen az ezt követő hullámvölgy sem változtatott, pedig 11 mérkőzésből 10-et elvesztettek, és volt olyan 5-ös szériájuk, amikor egyetlen pontot sem sikerült összeszedniük. A vezetők azonban türelmesek voltak az Erste Liga-újonc vezetőedzővel, Kiss Dáviddal és a rengeteg fiatallal szemben. Jól tették, november végétől remek sorozattal jöttek fel ismét a Gyergyó és a Dunaújváros nyakára, hogy aztán az alapszakasz végére mindkettejüket megelőzve a 6. helyen zárjanak, és ezzel 6 bónuszt vigyenek a középszakaszba. Ott aztán stabil védekezéssel, megbízható támadójátékkal a legtöbb pontot gyűjtötték.

Két, a stabil védekezésre nagy figyelmet fordító és jelentős támadópotenciállal bíró csapat csap tehát össze az Erste Liga negyeddöntőjében. Bár a lila-fehérek sorozatban három sikernél tartanak kettejük párharcában, és a játékoskeret tapasztalata-pedigréje alapján feltétlenül esélyesebbek, mindenképpen kemény ellenállásra számíthatnak a fehérvári fiatalok részéről, akik arra is képesek, hogy az ellenfelek hibáit keményen megbüntessék. Ebből izgalmas, érdekes párharc kerekedhet ki, amelynek során sok mérkőzés szoros csatában dőlhet el.

UTE-TIT_20181026_TSH0074-900

fotó: TSH fotó

“Akár hosszú párharc is lehet ebből – mondta blogunknak Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője az első összecsapás előtt. – A Titánok nagyon jó szerkezetben játszó, fiatal, hajtós csapat, melynek zöme egy nagyon tehetséges és jó edző vezetésével évek óta együtt játszik. A szezonban mindig szoros mérkőzéseket vívtunk velük, és ezúttal is arra számítok, hogy nem lesz másként. A rájátszás más műfaj, mint ami eddig volt, fokozott a tempó a pályán, és fokozott tempóban jönnek a mérkőzések is egymás után. Nagyon fontos, hogy ebben a ritmusban melyik csapatnak lesz jobb az adaptációs képessége, kinek sikerül jobban leszűrnie egy-egy meccs tapasztalatait, és reagálni arra a következőn. Ez tanulási folyamat is egyben, a cél, hogy minden meccsel egyre jobbak legyünk. A középszakasz végére a debreceni meccsünket leszámítva játékban nagyjából azt láttam viszont, amit szerettem volna, de természetesen mindig lehet még előre lépni. A legfontosabb, hogy mindig a következő mérkőzésre, a következő harmadra, azon belül a következő cserére koncentráljunk, az éppen soron következő feladatot akarjuk jól megoldani. Ezúttal is lesznek hiányzóink, Szaller szezonjának vége, Rusk eltiltásának utolsó napját tölti, Sikorcin izomsérüléssel, Sági agyrázkódással bajlódik. Így azoknak kell megoldaniuk a feladatot, akik játékra készek. Szerencsére a fiataljaink a szezon során megmutatták, hogy ha valaki kiesik, lehet rájuk számítani.”

“Teljesen mindegy volt, hogy ki választ minket, várjuk a rájátszást nagyon – fogalmazott Kiss Dávid a Titánok előzetesében. – Nehéz mérkőzésre számítok, az egyértelmű. Nem szabad kiindulnunk az alapszakaszban lejátszott mérkőzéseinkből, bár azokkal az eredményekkel elégedettek lehetünk. Az Újpestnek négy nagyon jól használható sora van, ami a playoffban nagy segítség. Teljesen mindegy, milyen felállásban jönnek ki, melyik játékosukat hová teszik. Van négy erős soruk, és nekünk ezt a négy sort kell megvernünk azért, hogy továbbjussunk. Fizikálisan versenyben tudunk maradni, végig bírjuk a mérkőzést, a legnagyobb kihívás az lesz, hogy a nehéz szituációkat hogy tudjuk kezelni.”

UTE–Fehérvári Titánok 4-3

   

Az újpestiek egy utolsó percben lőtt győztes góllal legyűrték az alsóház legjobbjaként zárt székesfehérváriakat.

Az UTE kapujában Duschek, míg a Titánoknál Gyenes kapott lehetőséget. Az erősebben kezdő lila-fehérek a 6. percben megszerezték a vezetést: Hebar egy kipattanót bebombázott középtávolról. A gól után is az újpestiek játszottak fölényben, egészen az első kiállításig. A 11. percben emberelőnybe kerültek a székesfehérváriak, a fórt Kiss Patrik révén kihasználták egy szépen kijátszott akció végén. Az egyenlítés után a Titánok kiszabadultak a nyomás alól, a vendégek nagy helyzeteket is kihagytak, 2 az 1 elleni és 3 az 1 elleni szituációkat is. A harmad végén újra az UTE-nál volt az előny, Ropret éles szögből leadott lövése utat talált Gyenes kapujába.

A második játékrész elején a Titánok domináltak, utána egyenlő erők küzdelme zajlott, több lila-fehér helyzettel, köztük egy veszélyes Stefishen-szólóval: az újpestiek légiósa három vendég játékost is átvert, Gyenes bravúrral védett. A mérkőzés közepén a fehérváriak gyámoltalanul játszották meg az emberelőnyüket, míg az UTE jobban, ám egyik fórból sem született gól. A 38. percben újra egyenlítettek a Titánok, Lewis élesen, szélről belőtt korongja Duschek mamutjáról kipattant, Mihály Ákos közelről bekotorta.

A harmadik felvonás elején mindkét csapat kihagyott 1-1 fórt. Az 50. percben egy emberelőnyös góllal a Titánoknál volt az előny: Kiss Patrik lövését hiába védte Duschek, Császár középről beverte a korongot. Két perc sem telt el, amikor Huba egy kék vonalas, kicsit oldalról megküldött bombával egyenlített. Úgy tűnt, hosszabbítás dönt a párharc első mérkőzésén, ám 41 másodperccel a vége előtt Vincze Péter bekotorta egy kapu előtti kavarodás során az újpestiek győztes gólját.

Az UTE 4-3-ra győzött, a Titánok pénteken visszavághatnak a Megyeri úton.

utetit

Fotó: TSH Photó

Erste Liga, Megyeri út, 780 néző. Játékvezetők: Gangel, Gangel, Kövesi, Muzsik.
Duschek: 88,9% (Sila)
K
Gyenes: 90,0% (Szeles)
Huba, Pokornyi, Brine, Hebar, Ropret
1
Kiss R., Beukeboom, Lewis, Mihály, Kiss Patrik
Varga, Kiss Phil, Benk, Stefishen, Vincze
2
Reiter, Láday, Madácsi, Szita, Bennett
Nagy N., Kovács Attila, Nemes, Csányi, Kocsis
3
Imre, Szabó B., Péter, Császár, Balogh
Szalma, Kovács S.
4
Vas, Sándor, Hamvai, Mazzag, Búzás
Baróti Zsolt
E
Kiss Dávid
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:38 UTE Hebar Stefishen Kovács Attila
1-1 12:02 FHA PP Kiss Patrik Mihály Szabó B.
2-1 17:05 UTE Ropret Nemes Huba
2-2 37:55 FHA Mihály Lewis Mazzag
2-3 49:19 FHA PP Császár Kiss Patrik Szabó B.
3-3 51:17 UTE Huba Varga
4-3 59:19 UTE Vincze Varga Stefishen
40 Kapura lövések száma 27
8 Kiállításpercek 4

Gyönyörű volt a no-look passz Kiss Patrik gólja előtt

 

A mérkőzést ezzel együtt az UTE nyerte a Fehérvári Titánok ellen. Videó-összefoglaló.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum