Egy ligaújonc biztosan ott lesz az elődöntőben is

   

A DEAC és a Gyergyói HK első meccsével kezdődik az Erste Liga-negyeddöntős nagyüzem.

A párharc egyértelműen azok közé tartozik, amelyeket kétesélyesnek gondolhatunk. Igaz, hogy az egyik csapat a középszakasz után a felsőházban végzett a harmadik helyen, míg a másik az alsóházban a másodikon – vagyis négy pozíció volt a különbség –, ám számos hasonlóságot is észrevételezhetünk. Ilyen, hogy jelenlegi formájában mindkettő újoncszezonját tölti a magyar bázisú bajnokságban. A debreceni hoki egy évig volt távol ettől a szinttől, a gyergyói egy évtizedig – és mindkettő alaposan újjászervezve-újragondolva tért vissza.

A másik, hogy mind a DEAC, mint a GYHK tisztességesen teljesített eddig. A DEAC az idény egyik meglepetéscsapatának tekinthető, az is szép volt, hogy elérte a felsőházat, az meg, hogy ott harmadikként zárt, így ellenfelet választhatott, végképpen kalaplengetést érdemel. Ami a Gyergyót illeti, ott volt némi libikókázás menet közben, akadtak hullámvölgyek, edző- és légióscserék, ám az alapvető cél, a rájátszásba jutás nem nagyon forgott veszélyben.

Ezenfelül a két csapat összetétele is hasonlít, mármint a rutinos hokisok és feltörekvő fiatalok aránya tekintetében. Ez a hazaiakra és a légiósokra is érvényes. Az egyik oldalon ott van jelentősebb tapasztalatokkal Hetényi Zoltán, Kovács Bronson, Németh Attila vagy Hugo Turcotte. A másikon Góga Attila, Gyenyisz Jezsov, Dmitrij Pesztunov, Pavel Vorobjov. Vagy a feltörekvők, de máris eredményesek közül itt Kozma Ferenc, Vlagyiszlav Kulesov, Molnár Dávid, Silló Arnold jégkorongozik, ott Ferencz Csibi Róbert, Mircea Constantin és Csergő Hunor. Érdekes lesz továbbá a párharc az edzőket nézve is. Két remek trénerről van szó, a legmagasabb szintű hokiiskolákból érkeztek, és bár a svéd Mikael Tisell két évtizeddel előrébb jár a szakmában, nem kérdés, hogy a cseh David Musialban is van fantázia. Izgalmas lesz nézni, melyikük kerekedik felül.

A gyergyószentmiklósi jégkorong számára mérföldkő lesz az összecsapás, olvastuk a klub hivatalos közösségi oldalán. “Első rájátszásmérkőzésünk lesz ez. Eljutottunk egy új korszak kapujába. A kulcs nálunk van. Lépjünk innen tovább – írják. – Ez az a pillanat, amikor nincs miért visszatekintgetni, nem számít, hogy mi volt az alapszakaszban és a középszakaszban. Most csak a mai meccs létezik, ezen kell kihoznunk a legjobbat magunkból. Ez lesz az a meccs, amely egy új út kezdete, és azt akarjuk, hogy minél tovább haladjunk ezen. A csapat május óta erre készült, és erről álmodott minden piros-fehér szurkoló. Most nyitott szemmel lehetünk részesei ennek az álomnak.”

A DEAC honlapján egyebek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy a szezonbérletek érvényesek a playoff mérkőzéseire is, és jelzik, hogy a szóló jegyárakon nem emeltek, ugyanúgy 500 és 1000 forintért lehet bemenni a mérkőzésekre, ahogyan eddig. Azt viszont kérik, hogy a várható kiemelt érdeklődésre tekintettel mindenki érkezzen korábban a szokásosnál. A várakozásokról Kecskeméti Áron másodedző beszélt az alábbi videóban.

Az alapszakasz során a DEAC volt a jobb egymás közt, négy mérkőzésükből hármat a hajdúságiak nyertek. Ez az, ami egy hajszállal feléjük billenti talán a mérleg nyelvét. Valamint az, ha a kapusok közötti különbség továbbra is kijön. Nem mintha a gyergyói Styepan Gorjacsevszkih vagy Ruczuj Gellért nem lenne képes kiemelkedő teljesítményre, de az elmúlt hónapokban láthattuk azt, amit a statisztikák is visszaigazolnak: a válogatottnál ismét számításba vett DEAC-kapus, Hetényi Zoltán az Erste Liga legjobbja jelenleg.

Hogy mérget venni egyik csapat várható sikerére sem lenne értelmes dolog, azt a két utolsó meccseredmény is mutatja. Az alapszakasz legvégén előbb 5-1-re nyert a GYHK január 13-án, amiért 5-0-val vágott vissza a DEAC január 21-én. Innen folytatják.

debgye

fotó: deacjegkorong.hu

DEAC–Gyergyói HK 1-2

   

Az alsóházból érkezett vendégcsapat Mircea Constantin duplájával máris elvette a debreceniek pályaelőnyét.

A légiósok közül a hazaiaknál Kulesov hiányzott – a nála is fiatalabb Andrej Markov a második bekkpárban kapott helyet –, míg a Gyergyóba visszatért Pavel Vorobjov a svéd Oscar Steén kárára. A DEAC 17 mezőnyjátékossal állt fel, a napok óta Magyarországon kétszülő székelyek ellenben négy teljes sorral mentek a csatába. Mikael Tisell vezetőedző a kapuba a légiós Gorjacsevszkihet állította, ugyanakkor Ruczuj Gellért is öltözött.

A mérkőzés két gyors vendégkiállítással kezdődött, kereken négy percig támadhattak folyamatosan a hazaiak, mégsem sikerült gólt szerezniük. Nem sokkal később a GYHK is gyakorolhatta a fórjátékát két alkalommal, ugyancsak eredménytelenül. A vezetést végül a DEAC ragadta magához a rutinos Berta Ákos jóvoltából, mégpedig a 19. percben. A második harmadban egy újabb gyergyói kétperces során növelhették volna előnyüket a hajdúságiak, de fordítva történt, Mircea Constantin négy az öt ellen egalizált, 1-1 a 27. percben. A folytatásban sokáig csak kiállítások kerültek a jegyzőkönyvbe, amelyekből jóval többel sújtották a székelyeket, ám ők mind a hatot kivédekezték. Az utolsó előtt David Musial időt is kért az 57. percben, hiába, tartották a frontot Gógáék. Aztán amikor már csak 12 másodperc hiányzott ahhoz, hogy az első Erste Liga-negyeddöntő hosszabbításba torkolljon, a duplázó Constantin – természetesen a gólpasszkirály Pesztunov asszisztjából – bevitte a győztes találatot, amellyel a GYHK 2-1-re nyert idegenben.

Ezzel a Tisell-csapat máris elvette a felsőház dobogósának pályaelőnyét, míg a DEAC a szerdai folytatás során javíthat.

debgye201902-2

fotó: Szepesi Boglárka (DEAC)

Az emberhátrányok között nagyon jól játszottunk

   

Mikael Tisell, a Gyergyói HK és David Musial, a DEAC vezetőedzője értékelte a két csapat első Erste Liga-negyeddöntőjét.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 478 néző. Játékvezetők: Rencz, Rencz, Muzsik, Vincze.
Hetényi Z.: 94,9% (Gönczi)
K
Gorjacsevszkih: 96,9% (Ruczuj)
Vuorijarvi, Kovács, Turcotte, Izacky, Novotny
1
Jezsov, Kozma Zs., Pesztunov, Constantin, Csergő
Hetényi P., Markov, Németh, Berta, Salló
2
Góga, Orbán, Sára, Karpusz, Vorobjov
Antal, Behal, Silló, Molnár, Hári
3
Bobcek, Nagy Cs., Daradics, Benedek, Péter
Vincze, Márton
4
Ivácson, Ferencz Csibi, Barabás, Elekes Darabont, Timaru
Musial David, Kecskeméti Áron
E
Tisell Mikael, Vitali Donika
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 18:02 DEB Berta Molnár Vuorijarvi
1-1 26:59 GYE SH Constantin Péter Csergő
1-2 59:48 GYE Constantin Pesztunov
32 Kapura lövések száma 39
8 Kiállításpercek 18

A DEAC–Gyergyó képes összefoglalója

 

Így vette el a Gyergyói HK a DEAC pályalőnyét

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum