Mindent egy lapra tettek fel a Columbusnál

 

Jarmo Kekalainen, az NHL egyetlen európai általános igazgatója merészet húzott Matt Duchene megszerzésével.

A csere részleteit megírtuk frissiben, itt az ideje, hogy töprengjünk kicsit a történteken. Eredetileg mindenki azt találgatta, mi lesz a Columbus házi pontkirálya, Artyemij Panarin ára, és hogy akad-e csapat a piacon, amely kész kifizetni azt az NHL egyik legjobb szélsőjéért, aki nyáron majd úgyis szabad ügynökké válik. Ráadásul a Blue Jackets versenyben van a rájátszásért, és a finn elmondta többször is, hogy nem feltétlen cél a játékos eladása. Columbusban az is vonzó perspektíva, ha a franchise történetében először túljutnak a playoff első körén. Azt is lehetett tudni, hogy a piac tele van értékes játékosokkal: Panarin mellett ott van Matt Duchene, Mark Stone, Michael Ferland is. Ez kicsit mintha meg is bénította volna a kereskedelmet, ki kellett várni, amíg eldől az első dominó a sorban, hogy esetleg beinduljon a többi biznisz is. (Amire már nem sok idő van a február 25-ei zárás előtt.)

Az első dominó eldőlt, de nem biztos, hogy nagyon meg fogja mozgatni a piacot. A vevő ugyanis Jarmo Kekalainen volt, aki így kontroll alatt tudja tartani a fontosabb műveleteket, miután máris nála van a két legértékesebb játékos. Az ő motivációját könnyebb megérteni. Nyilván nem kapott olyan ajánlatot az orosz zseniért, amilyet szeretett volna, így eladás helyett inkább bevásárolt, amivel több legyet üthet egy csapásra. Egyrészt azt mutathatja Panarinnak, hogy van perspektíva a csapatban, immár nem csak az ő vállára nehezedik minden teher. Ha vesznek egy jó hátvédet, akár több kört is mehetnek a rájátszásban, ezzel pedig újra lehet rajzolni az erőviszonyokat a tárgyalóasztal mellett is. Minden játékos nyerni akar. Panarinnak erre Columbusban nem sok esélye volt, de ha az idei tavasz jól sikerül, ez alapjaiban változhat meg. A Blue Jacketsnek tengernyi helye van a fizetési plafon alatt, akár mindhárom szerződés előtt álló fontos játékosával (Bobrovszkij kapus, Panarin, Duchene) hosszabbíthat, ez csak rajtuk múlik. Kekalainennek tehát július 1-jéig van ideje meggyőzni klasszisait, hogy nem egy eleve vesztes csapat hősei ők.

kekalainen

Ez Duchene számára is nagyon fontos. Az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok játékos, a 2009-es draft 1/3-as választottja 705 alapszakaszmeccsen lépett pályára, ezeken 535 pontot szerzett. Ehhez képest mindössze 8 mérkőzést játszott a rájátszásában, utoljára 2014-ben a Coloradóban, amikor két alkalom jutott neki, azt megelőzően pedig 2010-ben, amikor a San José 4-2-vel ütötte ki az Avalanche-t az első körben. (Mellékszál, de szörnyű belegondolni, hogy Connor McDavidre is ilyen sors várhat az Edmontonban.) Duchene generációja egyik legjobb centere, mégis szinte csak hírből ismeri a playoffot.

Ez azonban a Columbus számára is rejt némi kockázatot, hiszen a rájátszás más játékot kíván, mint az alapszakasz, és inkább csak sejtjük, mint tudjuk, hogy Duchene ebben is kiváló lehet. A fizikai hoki a maga legtökéletesebb formájában az NHL rájátszását jellemzi, Duchene-nek tehát extra erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy megvédje magát a brutális nyomás alatt is. Másrészt minden hiba a szezonba kerülhet, tehát a védekezés kiemelt feladat a támadások mellett. Márpedig ezeket lehetetlen könyvből megtanulni, ilyen helyzeteket nem lehet másképpen szimulálni, csak akció közben. Beszédes adat: Duchene még nem szerzett egy gólt sem playoffban.

Ha már a kockázatoknál tartunk, vegyük elő a pesszimista forgatókönyveket is Blue Jackets-szemszögből. Az még hagyján, ha ismét kiesnek az első körben, mint tavaly és tavalyelőtt (és a másik két korábbi alkalommal, amikor egyáltalán bejutottak). Ez vállalható kockázat, mindig benne van a pakliban. De mi van akkor, ha be sem kerülnek? Jelenleg a Metropolitan csoport harmadik helyén állnak 71 ponttal, akár a második wild card pozíciót elfoglaló Pittsburgh, de a nyomukban ott lohol a 70 pontos Carolina. Bár a többiek alaposan le vannak maradva (a Buffalónak 64 pontja van), de tavaly a Florida is elképesztő hajrát produkált, és idén is előfordulhat ilyesmi. Ha a Columbus besülne a versenyfutásban, az katasztrófa lenne: három legjobb játékosa azonnal venné a kalapját, ráadásul egy első körös draftjogot és két tehetséget is veszítettek a Duchene-trade-del, tehát az újjáépítés sem menne egyszerűen.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 22., csütörtök
EL 18:00 UTEDAB 3-4 BVÉGE
EL 18:30 DEBVAS TÖRÖLVE
EL 18:30 TITMAC 0-3VÉGE
október 23., péntek
EXL 18:00 NZÁMIS TÖRÖLVE
október 24., szombat
EL 17:00 DABMAC 4-5VÉGE
EL 17:30 TITFTC 3-5VÉGE
ICEHL 17:30 HCIAVS TÖRÖLVE
október 25., vasárnap
ICEHL 16:30 RBSAVS TÖRÖLVE
október 27., kedd
EL 18:00 DABUTE 5-4 HVÉGE
EL 18:00 MACFTC 5-6 HVÉGE
október 29., csütörtök
KHL 17:30 SZPCSZ 
    • SPORT 2
október 30., péntek
EL 18:00 UTEMAC 
EL 18:30 FTCDAB 
ICEHL 19:15 AVSBRC 
    • DIGI SPORT 2
november 1., vasárnap
ICEHL 17:30 LNZAVS 
EL 18:00 MACTIT 
EL 18:30 DEBUTE 
Partnerünk
Archívum