Kegyetlen meccs vár a DAB-ra a Titánok ellen

   

A történelmi rivális farmcsapata saját otthonában teheti totálissá a klub valaha volt legnagyobb ligakudarcát.

A szezon utolsó meccsének tétje az utolsó hely elkerülése a Dunaújvárosi Acélbikák számára. Az Erste Liga idei szezonjának talán ez az egyik legdrámaibb mondata, annál inkább, hogy teljes mértékig fedi a valóságot. Az utolsó előtti DAB a Fehérvári Titánokat fogadja, és előnye mindössze két pont az utolsó helyen álló ligaújonccal, a kizárólag fiatalokra építő Schiller-Vasassal szemben, amely a Gyergyóval küzd meg Budapesten. Ez utóbbi meccsen papíron a vendégek lennének az esélyesek, csakhogy a már negyeddöntős erdélyi csapat számára nincs igazi tétje a megméretésnek. Még megelőzhetik ugyan a Titánokat az alsóházban, de ennek semmi jelentősége a hétfői ellenfélválasztás szempontjából. A felsőház legjobbjai bizonyosan nem annak alapján fognak rábökni valakire, hogy a hatodik vagy a hetedik helyen végzett a középszakaszban. Szóval arra senki nem vesz mérget Dunaújvárosban, hogy a Gyergyó kikaparja nekik a gesztenyét. Megjegyzendő azonban, hogy van ezeknél optimistább forgatókönyv is, még ha senki nem is nagyon beszél róla: e szerint ha a DAB pénteken egy ponttal többet szerez a Titánok ellen, mint a Hokiklub Budapest a Bécs otthonában, akkor még feljebb is léphet a tabellán.

A helyzet ezzel együtt túlzás nélkül drámai az acélvárosban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Borbás Gergely vezetőedző szavai. Borbás elmondta, hogy egyrészt a becsület számukra a tét, másrészt jó alkalom lesz ez a mérkőzés arra, hogy felmérjék, a jövőben kivel tudnak együtt dolgozni, és kivel nem. Pénteken tehát kis túlzással két meccset láthatnak egy időben a drukkerek a dunaújvárosi jégpályán: az idei szezon utolsó, valamint a következő idényre való felkészülés első találkozóját. A játékosból lett vezetőedző azt is világossá tette, hogy most egyből nekiállnak dolgozni azon, hogy jövőre még egyszer hasonló ne fordulhasson elő.

dabtit
Fotó: Boda Bence/DAB

A túloldalon természetesen más a hangulat. A Titánok jókedvűen, bizakodva nézhetnek a playoff előtti utolsó mérkőzés elé. Vezetik a középszakaszt, és minden esélyük megvan, hogy ezt a pozíciót meg is tartsák. A mérkőzés előtt a klub közösségi oldalán Arany Máté másodedző sportszerűen annyit nyilatkozott, hogy tudják, mekkora bajban van az ellenfelük, és hogy egy-egy mély szezon minden csapatnál előfordul, de ők a saját játékukra akarnak koncentrálni. Nem készülnek külön a DAB-ból, ehelyett a saját rendszerüket akarják minél magasabb színvonalon alkalmazni. Ez a rájátszás előtti utolsó meccsen bizonyosan bölcs dolog. Ugyanott Imre Patrik, a Fehérvár 22 éves bekkje, aki február elején a válogatottban is bemutatkozott, arról beszélt: érdekes mérkőzést láthatnak majd a szurkolók, hiszen a két csapat teljesen más hokit játszik. Imre bízik abban, hogy a sok korcsolyázásra és dinamikus játékra épülő stílusukat előnyükre tudják fordítani.

A felek a középszakasz első meccsén is szoros csatát vívtak, melyet 1-0-ra nyertek a Titánok. Nem sok ilyen eredmény született idén az Erste Ligában, egészen pontosan három: egy Brassó–Gergyó és egy UTE–Sportklub rangadó végződött még 1-0-ra, és mindháromszor a hazai csapat örülhetett. Egy hazai 1-0-nak a DAB is örülne most, amely ráadásul idén még nyeretlen Újvárosban a megyei rivális ellen. Összességében öt meccsből négyet húztak be a Titánok, tehát alapesetben is nehéz feladat vár Azariékra, de a fent vázolt körülmények ismeretében ez most hatványozottan igaz.

DAB–Fehérvári Titánok 0-6

   

Kiütéses hazai vereséggel búcsúztak rettenetes Erste Liga-szezonjuktól az Acélbikák. Nem nevezték a mérkőzésre Azari Zsolt csapatkapitányt.

Az Acélbikák ezúttal ugyan négy sorral álltak fel, miután fiataljaik a csapatkapitánnyal ellentétben rendelkezésre álltak, ám az első harmadban mégsem tudtak komolyabb ellenállást tanúsítani. Az első vendéggólra a 9. percig kellett várni, akkor Beukeboom volt eredményes – a kapus Gyenes Dávid első asszisztot jegyzett –, majd a következő kettő a 15.-ben 24 másodperc alatt megszületett Szita Donát és Láday Tamás révén, 0-3-nál mehettek pihenőre a csapatok. A második játékrészben egy árnyalattal kevésbé domborodott ki a motivációs különbség, de két újabb találatot így is elértek a Titánok, előbb Bennett, majd a duplázó Szita Donát volt eredményes, az első után Borbás Gergely vezetőedző lehívta Pinczés Bendegúzt és beküldte helyette Eduard Zaharcsenkót. A szezon nagy részében az EBEL-ben foglalkoztatott fiatal Szita – aki a nagyválogatottban is bemutatkozhatott a bledi EIHC-tornán a hónap elején – már a Hokiklub Budapest elleni előző összecsapáson is sokat hozzátett csapata játékához. Az utolsó felvonás szelídebb hangnemben zajlott le, az első említésre méltó esemény egy 54. perces újvárosi kiállítás volt. Ezt éppen kivédekezték a hazaiak, amikor Mihály Ákos beütötte a hatodikat. A végjátékban még összeakadt két-két percért Szita és Tóth Gergely, majd egy további fehérvári kiállítás is beesett, ez azonban már nem befolyásolt semmit, 0-6 lett vége.

A Dunaújvárosi Acélbikák kezdhetik a felkészülést a következő idényre – hogy kikkel és hogyan, idővel kiderül –, a Titánok pedig várhatják, hogy ki választja ki őket hétfőn az előttük álló negyeddöntőre.

TIT-DAB_20181226-SAE_2176-900

fotó: Soós Attila/Fehérvári Titánok

Sajnos nem sikerült felrázni a srácokat

   

Borbás Gergely vezetőedző így látta a DAB utolsó mérkőzését ebben a szezonban.

“Sajnos nem sikerült felrázni a srácokat az utolsó mérkőzésre úgy, hogy méltó ellenfelei legyünk a Fehérvárnak. Így nagyon jó edzőpartnere lettünk csak az ellenfélnek, amely már a rájátszásra élesíti magát. Ami pozitívumot ki tudok emelni, hogy végig kaptak játéklehetőséget azok a meghatározó juniorok, akikkel hosszú távon számolhatunk és dolgozhatunk. Ők még versenyben vannak a saját korosztályukban. Ezzel a meccsel a felnőtt szezont lezártuk, és elkezdhetjük tervezni a jövőt.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 250 néző. Játékvezetők: Juhász, Juhász, Abonyi, Pálkövi.
Pinczés B.: 81,8% (Zaharcsenko: 92,6%)
K
Gyenes: 100% (Szeles)
Franssila, Léránt, Uski, Németh, Nagy M.
1
Kiss R., Beukeboom, Lewis, Szita, Bennett
Lencsés, Hruby, Tóth, Török, Makovics
2
Reiter, Láday, Mihály, Péter, Búzás
Hüffner, Mestyán, Saluga, Iossafov, Dubek
3
Imre, Szabó B., Madácsi, Császár, Mazzag
Szabó D., Pinczés O., Gulácsi, Barna
4
Sándor, Vas
Borbás Gergely, Jávorics Gábor
E
Kiss Dávid
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 08:11 FHA Beukeboom Gyenes
0-2 14:03 FHA Szita Bennett Beukeboom
0-3 14:27 FHA Láday Madácsi Császár
0-4 23:27 FHA Bennett Búzás Gyenes
0-5 36:12 FHA Szita Búzás Péter
0-6 55:09 FHA Mihály Láday Péter
35 Kapura lövések száma 49
10 Kiállításpercek 6

A szezon utolsó DAB-katasztrófájának góljai

 

Az Acélbikák–Titánok mérkőzés videó-összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum