Az Erste Liga jelenti a magyar jégkorong alapját

 

Az FTC-Telekom az alap- után a középszakaszt is megnyerte, és hamarosan negyeddöntős ellenfelet kell választania. Fodor Szabolcs vezetőedzőt faggattuk.

A Fradi az idén a dicső elődök nyomdokába lépett. A rekordbajnok sok-sok szűk esztendő után magabiztosan nyerte az alapszakaszt, melynek során ligarekordnak számító 19 meccses győzelmi sorozatot hozott össze, és végül öt ponttal előzte meg a második SC Csíkszeredát. Közben a Magyar Kupa bronzmeccsét is behúzták a zöld-fehérek Miskolcon, majd a középszakaszban sem bízták a véletlenre a sorsukat, eddigi hat mérkőzésükől ötöt megnyertek, bebiztosítva pályaelőnyüket akár a döntőig, így teher nélkül utazhatnak két utolsó talákozójukra Erdélybe. A motiváció ilyen helyzetben szép edzői kihívás ? vetettük fel Fodor Szabolcsnak. ?Úgy gondolom, nálunk ezzel kapcsolatban nem lesz probléma. A játékosokon nincs olyan kapcsoló, amellyel működtetjük őket, nem lehet egyik pillanatról a másikra leengedni vagy éppen felpörögni. Ha valaki leereszt, időre lesz szüksége, mire újra üzemi hőfokon tud dolgozni, ám a rájátszásban erre nem várhatunk. A legnagyobb butaság lenne a részünkről, ha a brassói és a csíkszeredai mérkőzésen lazsálni vagy tartalékolni kezdenénk. Ez a playoffban biztosan visszaütne.?

A középszakaszról elhangzottak már különféle vélemények. Vajon ez a lebonyolítási forma hogyan tetszik a legjobban szereplő csapat edzőjének? ?Szerintem maga a rendszer jó. Nekünk is hasznos volt, magas hőfokú, pörgős mérkőzéseket játszottunk, ami kitűnő felkészülés a rájátszásra. Emellett ad egy második esélyt a csapatoknak, hogy javítsanak a helyzetükön. Most is voltak, akik éltek ezzel. Talán azon lenne érdemes gondolkodni kicsit, hogy 40 alapszakasz-mérkőzés után az együttesek között kicsi lesz a különbség, így az első nagy körben elért előnynek kisebb a hozadéka. Összességében azonban szerintem jó ez a forma.?

Az alapszakaszban a Fradi okozta talán a legnagyobb meglepetést az előzetes várakozásokhoz képest. A 16 új játékos beépítése a felnőtt szinten első éves edzőnek számító Fodor Szabolcs számára komoly feladatnak tűnt, ám az eredmények hamar jöttek. ?Megmondom őszintén, ez engem, vagy mondhatom azt is, bennünket is meglepett. Rengeteget dolgoztunk kezdettől fogva, ám a csapat sokkal hamarabb összeállt, mint ahogy vártuk, így a győzelmek is gyorsabban jöttek. Ezzel persze pluszfeladatokat is kapott a szakmai stáb, hiszen megfelelően kellett kezelni a játékosok érzelmi változásait. Amikor hosszú győzelmi sorozatban vagy, megfelelő mederben kell tartani az önbizalmat, ne legyen belőle túlzott könnyelműség. Ha viszont vereségek jönnek, abból se legyen katasztrófa. Az eredmények azt mutatják, hogy ezt többségében jól tudtuk kezelni.?

fodor

Amikor ilyen sok új játékost kell beépíteni, a szezon előtt nehéz kiszámítani, kitől milyen teljesítmény várható. ?Mi az első pillanattól kezdve inkább csapatteljesítményben gondoltunk, azt szerettük volna, ha a játékosok megfelelő egységet hoznak létre. Szerencsére ez hamar létrejött, de azért valóban voltak kellemes meglepetések az egyéni eredményekben. Volt jó néhány hokis, akik nagyon hamar kiválóan beépültek, húzóemberek lettek, de számunkra tényleg a csapat mint csapat volt a legfontosabb.?

Küszöbön áll a rájátszás, amely előtt a zöld-fehérek választhatnak először ellenfelet. Az elmúlt években sokszor bebizonyosodott már, hogy ezt nem szabad fél vállról venni, mert arra könnyen ráfázhat egy csapat. ?A rájátszás mindig különleges szakasza a bajnoki évnek. Nagyobb a tempó, feszültebb a hangulat, itt már sokkal komolyabb következményei vannak a hibáknak. Azzal egyetértek, hogy a meglepetésfaktor abszolút benne a playoffban. Ezért mi is nagyon körültekintően választunk majd. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni: távolság, milyen eredményei voltak az ellenfélnek, milyenek a speciális játékokban, vannak-e rájátszásban tapasztalt játékosai, és még lehetne sorolni. Ezeket kell mérlegre tenni, hogy jó döntést hozzunk.?

Sokan féltették az Erste Ligát az elmúlt évek két döntősének távozása után. Közel ötven mérkőzés ment le a szezonban csapatonként, így már érdemes levonni egy-két következtetést az eddigi tapasztalatokból. ?Meggyőződésem, hogy jó és élvezhető bajnokság lett az Erste Liga. A két élcsapat távozása természetesen kicsit visszavetette a színvonalat, de összességében nem annyira, ahogy esetleg várni lehetett. Nagyon örülök annak, hogy az Erste Liga ilyen színvonalat produkált, hiszen ez a bajnokság jelenti a magyar jégkorong alapját, ha ez nem lenne, megroggyanna az egész építmény. Természetesen mások az anyagi és egyéb lehetőségek, mint az EBEL-ben vagy a Tipsport Ligában, ám biztos vagyok abban, hogy ha valaki eljön egy Erste Liga-mérkőzésre, az jól szórakozik. Az itt játszó hokisok számára pedig megfelelő fejlődési perspektívát jelent, és ezzel jól szolgálja a magyar hoki érdekeit.?

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum