Benk: A cél nem változott, döntőt akarunk játszani

 

Elkapta a fonalat az UTE az Erste Liga-középszakaszban, közel áll ahhoz, hogy megtartsa második helyét. Benk András csapatkapitányt kérdeztük.

Az Újpest impozáns sorozatban van, utolsó tíz mérkőzéséből nyolcat megnyert, a középszakaszban oda-vissza verte a Brassót és a Csíkszeredát, ami egyben azt jelenti, hogy hat pontot hozott el Erdélyből is. A jelek arra vallanak, hogy az alapszakaszban helyenként hullámzóan teljesítő lila-fehér gárda a playoff felé közelítve összeállt. ?Ezt érezzük mi is, pedig nem volt könnyű számunkra a bajnokság első része ? kezdte Benk András. ? Az alapszakaszban átéltünk jobb és rosszabb periódusokat, de az utóbbi hetekben mind a védekezésünk, mind a támadójátékunk egyre célratörőbb lett. Úgy gondolom, ez egy folyamatos fejlődés eredménye, amelyhez arra is szükségünk volt, hogy szezon közben meghatározó játékosok csatlakozzanak hozzánk, és adjanak plusz energiát a csapatnak. Duschek Dávid biztos pont a kapuban, vele már két kapusunk van, akik bármikor bevethetők, és a menet közben érkezett mezőnyjátékosok is olyan karakterek, akik sokat hozzátesznek a produkciónkhoz. Így a szerintem addig is erős keret még erősebb lett, a teljesítményünk pedig egyre inkább nélkülözi a kilengéseket.?

A középszakaszban kifejezetten eredményes a csapat, hiszen a Fraditól elszenvedett két szoros vereség után hazai pályán, majd a múlt heti erdélyi túrán is verték a nagy terveket szövögető Csíkszeredát és Brassót. ?A Fradi ellen is közel voltunk a győzelemhez, az első meccsen csak hosszabbításban maradtunk alul. Sajnos sok hibát vétettünk, amit ők kihasználtak. Az erdélyi körút két győzelmét valóban nagy fegyverténynek tartom. Fontos volt, hogy az emberhátrányos játékunk jól működött, a helyzeteinket kihasználtuk, persze szerencsénk is volt, de megdolgoztunk érte. A Csíkszereda a harmadik harmadban nagyon rajtunk volt, időnként szorítottuk Fortuna kezét. Ezt a fajta hozzáállást, ezt a munkát kell továbbvinnünk, és akkor elérhetjük a céljainkat.?

ben3

Az Újpest a középszakasz-tabella második helyén áll, 5 pont előnnyel a DEAC előtt, amellyel kétszer meccsel még. Amennyiben ez így marad, akkor másodiknak választhat ellenfelet. Vajon Benk András kit látna szívesen a playoff első körében? ?Ezzel még abszolút nem foglalkozunk, nem is szeretnék ebbe belemenni. Van még két mérkőzésünk a Debrecennel, először azokat kell lehoznunk sikeresen, majd azután érdemes gondolkodni a folytatáson.?

Az Erste Ligát a szezon előtt sokan féltették, hogy az elmúlt évek két döntősének távozása után esni fog a színvonal. ?Úgy gondolom, érthetőek voltak ezek a vélemények, ám most már látszik, hogy ezekből csak kevés valósult meg. Az Erste Liga kifejezetten erős liga maradt, nagy iramú, kemény mérkőzéseket vívtunk eddig is, és ez a rájátszásban biztosan még inkább így lesz. Jót tett a ligának, hogy magasabb polcról érkező légiósok játszanak itt, én sem gondoltam volna, hogy 500-600 KHL-mérkőzésig jutott hokisokkal kell majd megküzdenem. A főként fiatalokkal felálló csapatoknak kellett 20-30 mérkőzés, amíg fel tudták venni a ritmust, ám úgy tűnik, az alapszakasz végére ők is rátaláltak a helyes útra. Egyébként ezt én is átéltem Fehérváron, amikor csatlakoztunk az EBEL-hez, és az első 16 mérkőzésen pontot sem szereztünk. Ez igen kemény tanulási időszak, de csak így lehet feljebb lépni, és most már ezt a mai fiatalok is tudják.?

Ha már szóba került a Fehérvár, a még mindig csak 31 éves Benk András onnan igazolt 2016-ben Újpestre, ahol azóta évről évre kiegyensúlyozott, magas szintű teljesítményt nyújt. ?Ma már biztosan tudom, hogy jót tett nekem a váltás, de vitathatatlan, hogy nagyon sokat köszönhetek annak a kilenc évnek, amit a Raktár utcában töltöttem. Ott váltam kisfiúból felnőtté, és nagyon sok rutint szereztem. Az évek során leginkább a harmadik-negyedik sorban kaptam szerepet, és főként védekező feladatokat kellett ellátnom. Újpesten teljesen új szerepkörbe kerültem, bent vagyok az előnyös-hátrányos játékban, meccsenként átlagban 20 percet töltök a jégen, és kifejezetten offenzív a feladatom. Egyre jobban élvezem a játékot, különösen úgy, hogy azt érzem, az eredmények is jobban jönnek.?

benk4

Az eredmények valóban javulnak, de mi az, ami most jobban megy, mint a szezon elején? ?A szakmai stáb sokat dolgozott azon, hogy a sorok megfelelő összetételét megtalálja, még az utóbbi időben is. Úgy gondolom, ez meghozta az eredményét, most négy olyan sorunk van, amelyet bárki ellen be lehet vetni. Ráadásul a csapat mélysége nagyobb lett, a teher jobban megoszlik. Ha nem megy a góllövés az első sornak, beüti a helyzetét a második vagy a harmadik. A masszív kapusteljesítmény mellett ez kellett ahhoz, hogy bármelyik csapat ellen győzelmi eséllyel léphessünk jégre.?

Benk András ott volt Szapporóban, és azóta is alapember a válogatottban, a legutóbbi bledi tornán a legtapasztaltabbak közé számított. ?Valóban, Nagy Gergővel talán mi voltunk ketten, akik születési éve nyolcvanassal kezdődött. Nagyon fiatal csapattal mentünk a tornára, és örömmel láttam, hogy ők is nagyon gyorsan fel tudták venni azt a ritmust, amit ezen a szinten megkövetel a játék. A szlovénokat is meg tudtuk szorongatni, pedig csaknem a legjobb keretükkel álltak ki, KHL-es és DEL-es játékosokkal. A válogatott stábja sok Erste Liga-mérkőzésre kimegy, látják szerintem, hogy a ligák közötti különbség csökken, bár kétségkívül széles még az olló. De ez a torna is jó üzenet volt az Erste ligás játékosoknak, hogy érdemes hajtani, mert jó teljesítménnyel oda lehet kerülni a válogatotthoz.?

Az Újpest tehát jó formában várja a középszakasz végét, a rájátszás kezdetét. A kérdés adja magát: mire lehet ez elég? ?A szezon elején azt tűztük ki célul, hogy döntőbe szeretnénk kerülni. Ezt most is fenntartjuk, és szerintem jó úton haladunk. Ugyanilyen keményen dolgozva, fegyelmezetten kell játszanunk, és akkor bent lehetünk a fináléban. Ott pedig győzzön a jobbik csapat!?

benk6

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum