A DAB–KMH a nap ki-ki meccse az Erste Ligában

   

Alaposan összekavarodtak a dolgok a magyar bázisú nemzetközi  bajnokság középszakaszának alsóházában.

Az év elején alighanem mindenki borítékolta volna, hogy a Dunaújváros, a Gyergyó és a Fehérvár-farm a Hokiklub Budapest, a Schiller-Vasas és a Vienna Capitals II előtt fog végezni, ehhez képest három-négy meccsel a középszakasz zárása előtt négyen – a tabellán jelenleg elfoglalt helyük sorrendjében: a GHK, a Vienna, a DAB és a KMH – vérre menő küzdelmet folytatnak egymással a playoff két kiadó helyéért. Szombat este a két üldöző csapat, a DAB és a HKB egymással játszik, ami azt jelenti, hogy valamelyikük – de lehet, hogy mindkettő – rendkívül fájdalmas pontokat fog veszíteni.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a 21 pontos Titánok gyakorlatilag bent van a legjobb 8-ban, csak valami elképzelhetetlen balszerencse folytán eshet ki onnan. A Gyergyó 15 pontos és legfeljebb 24-et gyűjthet összesen, a Viennának 14 pontja van és maximum 23-ig juthat, a 11 pontos Dunaújváros 20 pontot szerezhet, míg a 9 pontos Hokiklub 21-et. A Gyergyónak és a bécsieknek a saját kezükben van a sorsuk, az Acélbikák és a HKB számára viszont kell külső segítség is. Könnyű belátni, hogy ilyen peremfeltételek mellett aki péntek este Dunaújvárosban veszít, az végzetes lépéshátrányba kerül.

Győzelmi kényszerben van tehát a DAB a bécsi vereségét követően, és a megszerezhető három pont sem garantálja, hogy bejuthat a negyeddöntőbe. Az egymás elleni eredmények miatt ugyanis a Viennával szemben 4, a Gyergyóval szemben 5 pontot kellene hoznia a hátralevő három fordulóban. Ehhez a Bécsben látottnál jóval feszesebb játékra lesz szükség. Csütörtökön a DAB lagymatagon kezdett, nagyon elengedte ellenfelét, amit kétgólos bécsi vezetés is jelzett az első szünetben – meg a megdöbbentő 27-7-es kapuralövési statisztika is a hazaiak javára. Aztán feltámadt a Dunaújváros, de a harmadik gól is a házigazdáké volt, az Acélbikák csak a harmadik harmadban tudtak közelebb zárkózni. A bukás szinte törvényszerű volt, az a csapat, amely egy sorsdöntő mérkőzést úgy kezd, ahogy ezt Azariék tették, az esetek többségében vereséget szenved. Ráadásul nagyon motivált ellenfél érkezik hozzájuk ezúttal is, tehát hasonló kezdés nem engedhető meg.

A Hokiklub viszont óriási sikerrel a hátizsákjában tért haza Erdélyből. Valószínüleg csak a legvérmesebbek számítottak arra, hogy a juharlevelesek Gyergyóban jókora verést osztanak ki úgy is, hogy csak három sorral tudtak elutazni. “Nagyon sokat dolgozott a csapat – mondta a mérkőzés után Gröschl Tamás, a HKB mestere. – Meg tudtuk oldani, amit szerettünk volna. Nem az eredmény volt a fontos, csak az, hogy hatalmas küzdelmi szinttel végigjátsszuk a mérkőzést, és úgy néz ki, hogy ez nemcsak sikerült, hanem ki is fizetődött.” A kétgólos Szűcs István annyit tett hozzá mindehhez, hogy a csapat az életben maradásért küzd, és sikerült kivenni a fékeket belőle. Ha ezt a mentalitást át tudják menteni szombat estére is, akkor lehet keresnivalójuk az Acélbikákkal szemben. A HKB-nek egyébként a szezonban már mindenkitől sikerült pontot szereznie, két csapat kivételével. Az egyik a Ferencváros, velük már nem biztos, hogy találkozni fognak, a másik az a Dunaújváros, amely most vár rájuk.

“Nagyon lassan kezdtünk a Bécs ellen, egyhangú volt az első harmad, ami a lövés statisztikából is látható – nyilatkozta a csapat előzetesében Borbás Gergely, az Acélbikák vezetőedzője. –A második játékrészben aztán kockáztattunk, de sajnos egy helyzetüket újra ki tudták használni, így már három volt közötte. Az utolsó húsz percben még jobban kockáztatnunk kellett, lényegében öt emberrel támadtunk, sikerült egy korai góllal kettőre zárkózni, a végén a kapusunkat is lehoztuk, és a hat az öt elleni játékunk nagyon hamar eredményes is volt. Utána is volt helyzetünk, de sajnos egy kilőtt korongra az ellenfél ért oda előbb. Dicséretes, hogy nem adtuk fel, és egészen addig nem is fogjuk feladni, amíg matematikai esélyünk van a rájátszásba kerülésre. Természetesen a Hokiklub ellen is támadó szellemben fogunk jégre lépni, mert minden pontra óriási szükségünk van.”

DAB-KMH_20181202_IMG_4384-900

fotó: Dunaújvárosi Acélbikák, Boda Bence

DAB–Hokiklub Budapest 4-6

   

A fővárosiak az első harmadban 3 perc alatt 3 gólt lőttek Zaharcsenkónak, amit még kiegyenlítettek az Acélbikák, de újabb találatot már nem szereztek a hazaiak, ami miatt szertefoszlottak playoffreményeik.

A mérkőzés első emberelőnyét gólra váltotta a DAB: Szopos Ottó kiállítása alatt Tóth Gergely vezetéshez juttatta a hazai csapatot. A Hokiklub Budapest három perccel később egyenlített a korábbi dunaújvárosi játékos, Szappanos Dávid góljával. A harmad közepén az Acélbikák kihagytak egy emberelőnyt, aztán komoly rövidzárlat történt. Három perc leforgása alatt Godó Dániel kétszer, Jancsó Dávid egyszer betalált Zaharcsenkónak, akit így a 16. percben Pinczés Bendegúz váltott. Egy percre rá Tóth Gergely 2+10 perces büntetést kapott palánkra lökésért. A mérkőzés felénél 1 gólra felzárkózott a DAB, előbb Huovinen, aztán Franssila villant a légiósok közül. A 43. percben Azari egyenlített. Ennél több öröm nem jutott a dunaújvárosiaknak, három percre rá Petres Magor újra előnyhöz juttatta a HKB-t. Több mint 3 perccel a vége előtt időt kért Borbás Gergely és lehozta Pinczést. A húzása nem jött be, Petres beállította a 6-4-es végeredményt.

A szombati játéknap legnagyobb győztese így a Vienna Capitals II lett: a bécsiek 17 ponttal állnak, miközben 2 meccsük maradt, a HKB 12 pontos és még 3 meccse van, míg a DAB 11 ponttal bír, és már csak 6 pontot gyűjthet be, ami nem elég számukra a rájátszás kivívásához.

dabhkb

Fotó: DAB

Borbás Gergely: A becsületünkért kell játszanunk

   

A DAB vezetőedzője így kommentálta a csapat búcsúját az Erste Liga-rájátszástól.

“Egy régi betegségünk jött elő, ami végigkísérte a szezonunkat: újra adtunk egy harmadot az ellenfélnek. Hiába dolgoztunk jól utána, nem tehetjük meg, hogy nem koncentrálunk végig. Volt most két rosszul sikerült meccsünk, de a rájátszás nem ezeken ment el. Vissza kell tekintenünk a múltba: egy játékos és egy csapat azt kapja vissza a mérkőzéseken, amit beletesz az egész felkészülés és a szezon során. Talán igazságos a helyezésünk, mert nem mindenki tett bele annyit, hogy megérdemelje ez a csapat a rájátszást. És csak sajnálom azokat, azt a részét a csapatnak, akik mindent megtettek, és nem kaptak vissza cserébe semmit. Két meccsünk van hátra, a becsületünkért kell játszanunk, aztán pedig gondolkozhatunk a jövőn.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 300 néző. Játékvezetők: Gangel, Gangel, Muzsik, Árkovics.
Zaharcsenko: 63,6% (Pinczés B.: 96,4%)
K
Landsman: 88,9% (Gadácsi)
Franssila, Léránt, Uski, Huovinen, Nagy M.
1
Szécsi, Kuqali, Petres, Sátek, Godó
Hüffner, Mestyán, Tóth, Németh P., Azari
2
Csíki, Orbán, Szopos, Izsák, Szűcs
Lencsés, Hruby, Saluga, Iossafov, Dubek
3
Bernáth, Jancsó, Berendi, Lévai, Vajda
Szabó, Barna, Gulácsi, Török, Makovics
4
Szappanos, Egyed, Németh Á.
Borbás Gergely, Jávorics Gábor
E
Mega Stefan, Gröschl Tamás
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:22 DAB PP Tóth Uski Azari
1-1 05:45 HKB Szappanos Egyed Németh Á.
1-2 12:48 HKB Godó Petres Sátek
1-3 14:46 HKB Jancsó Szécsi
1-4 15:36 HKB Godó Petres Kuqali
2-4 26:17 DAB PP Huovinen Saluga Dubek
3-4 29:29 DAB Franssila Huovinen Uski
4-4 42:59 DAB Azari Franssila Németh P.
4-5 46:01 HKB Petres Sátek Godó
4-6 59:41 HKB EN Petres
36 Kapura lövések száma 39
20 Kiállításpercek 6

Így maradt le a DAB az Erste Liga-rájátszásról

 

A Dunaújvárosi Acélbikák–Hokiklub Budapest mérkőzés összefoglalója.

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum