De ezek után mi lesz vajon Mitch Marnerrel?

   

A Toronto legponterősebb játékosa hosszabbítás előtt áll, és azokat a feltételeket szeretné kiharcolni, amelyeket Matthewsnak sikerült.

Auston Matthews szerződése lázban tartja az észak-amerikai sajtót. Teljes joggal. Mi is több cikkben elemeztük már, hogy ez miért jó a Maple Leafsnek, és miért a játékosnak, illetve hogy milyen hatással lehet a piacra. Utóbbi írásunkban számos hokisról esett szó, akik hasonló helyzetben vannak, vagyis az újoncszerződésük utáni második kontraktusuk előtt állnak. Egyetlen játékosról nem beszéltünk: Mitch Marnerről ? aki Matthewsnál is különb teljesítményre képes Torontóban. Matthews a 2016-os draft 1/1-ese volt, Marner egy évvel korábban elkelt 1/4-esként. Egyidősek, a különbség oka, hogy Matthews 1997. szeptember 17-én született, két nappal azután, hogy választható lett volna már 2015-ben. Ezért döntött úgy akkor, hogy utolsó évét nem a kanadai juniorligák valamelyikében, hanem a svájci felnőtt első osztályban tölti, ahogy az is ezen a két napon múlt, hogy a Toronto nem kis szerencsével mindkettejüket le tudta igazolni.

Kyle Dubas általános igazgató mestertervében az szerepelt, hogy a három ifjú titán közül a legnagyobbnak tekintett zsenivel, Matthewszal állapodik meg utoljára, ez azonban nem sikerült. Az egy évvel idősebb William Nylandernek nem volt választási lehetősége, de Marner tábora sikeresen húzta az időt, így ő kerül sorra harmadikként sorra. Ez azért fontos, mert Matthews szerződésének részletei képezik az alapját az ő igényeinek is. Darren Ferris, Marner ügynöke máris kijelentette: évi 11 milliónál kisebb összegről szó sem lehet. A csapat elképzelései a jól értesült szakírók szerint 9-10 millió dollár körül mozognak, a kettő között nem aprócska lyuk, inkább valóságos szakadék tátong. Az biztos, hogy sem Nylander, sem Matthews semmilyen árengedményt nem tett annak érdekében, hogy bajnoki címre esélyes csapatot hozhassanak össze ? ilyesmire tehát Marnertől sem lehet számítani.

marner

Dubas minden eddiginél nehezebb feladat előtt áll. Annál inkább, mert Nylanderhez hasonló módon Marner tábora is nehéz emberekből áll. Az apja a fia karrierjébe a bolondulásig bevonódó hokiszülő archetípusa, míg az ügynöke finoman szólva is meggondolatlan. A Matthews aláírásáról szóló hírek napján jelent meg például az a nyilatkozata, amelyben felháborítóan alacsony összegekről beszélt a Toronto ajánlatainak kapcsán. Aztán a 11,6 milliós szerződés után nem győzött elnézést kérni, elismerően szólni annak előnyös mivoltáról, majd sietve kijelentette, ők is hasonlót szeretnének. A szennyes ilyesfajta ? tulajdonképpen amatőr ? kiteregetésére sem Nylander, sem Matthews esetében nem volt példa, ami nem sok jót ígér Dubas számára.

Marnerre máris haragszik a helyi szurkolók egy része, pedig ő végképp nem tehet semmiről, sőt minden várakozást felülmúlóan teszi a dolgát. 55 meccsen 66 pontot szerzett idén, ezzel 11. az NHL kanadai táblázatán, a csapatból sortársa, John Tavares követi őt a 22. helyen 60 ponttal. A liga elismert góllövője nem kis részben az ifjú zseni passzaiból él: Tavaresnek 33 gólja mellett 27 passza van, Marner 20 gólt lőtt, emellett 46 alkalommal hozta többnyire kihagyhatatlan helyzetbe csapattársait. Mindezt mi sem mutatja jobban, mint az első passzok statisztikája: 36 ilyen pontjával harmadik helyen áll Nyikita Kucserov (39) és Blake Wheeler (37) mögött, olyan játékosokat megelőzve, mint Connor McDavid (35), Sidney Crosby (30) vagy Artyemij Panarin (29). Mindezt harmadik felnőtt szezonjában.

Marner azonban szélső, és a centereket sokkal jobban fizetik ebben a ligában. Ráadásul Matthews lesz a csapat kapitánya, aki a liga egyik új arca is egyben. Így aztán hiába Marner a torontói, Matthews pedig arizonai, nem összevethetők az értékeik. Marner tábora erről persze hallani sem akar, szerintük centre azonos a két játékos értéke, és a pontkirályjelölt nem lehet harmadik a fizetési ranglistán a csapaton belül. Ebben van is valami. Mindkét félnek megvan tehát a maga igaza, e két igazság között azonban szakadék tátong.

Mi lehet ennek a vége? Sok forgatókönyv elképzelhető. Egyrészt a kollektív szerződés még mindig a csapat pártján van. Nem nagyon történhet Marnerrel olyasmi, amit a Toronto nem akar. Akár egy egész szezonra kiültetheti. Nylanderrel kis híján megtörtént ez, és látjuk, hogy mi lett az eredménye. A játékos nemhiába nyilatkozta, hogy azt tanácsolja utólag a társaknak, írjanak alá az edzőtábor előtt. Ez mindenképpen figyelmeztető jel kell legyen Marner számára is.

Másrészt a Torontónak is akkor igazán értékesek ezek a játékosok, ha megkötik a második szerződésüket. Azért ez tényleg páratlanul értékes csatársor Matthewszal, Tavaresszel, Marnerrel, Nylanderrel. Érdemes egy esélyt adni nekik, ha a védelem nem is olyan erős. De ha nem is sikerül egyben tartani a keretet, Dubasnak látnia kell, mivel gazdálkodik. Ha arra kerül a sor, egyértelműen Nylander a legesélyesebb arra, hogy elcseréljék. 45 millió dolláros szerződéséből az év végén megkap 12 milliót, vagyis a valós fizetési kötelezettség a következő öt évre már csak évi 6,6 millió, miközben a bérkeretet terhelő elszámolási érték 7 millió körül lesz. Ezek olyan feltételek, amelyek egy jobbkezes hátvéddel bőven ellátott csapatnak, amely ráadásul pénzszűkében van, viszont góllövő csatárokkal kevésbé bír, elég jó tárgyalási alap. Apropó: azt mondtuk már, hogy a Carolina meccsein egyre magasabb szintű torontói játékosmegfigyelőket látni?

Marner szerződésére visszatérve: Matthews öt évre írt alá, évi 11,6 millióért. Ha Marnerék ehhez hasonló értékű szerződést szeretnének, akkor annak hosszabb időre kell szólnia. A másik lehetőség, hogy a Toronto ezt nem tudja megfizetni. Akkor viszont a kontraktus időtartama rövidül, akár 2-3 évre is. Ezzel Dubas elég időt nyerne, hiszen Patrick Marleau 6,25 millió dolláros szerződése például a következő szezon végén kifut, és legkésőbb a bővítési drafton az egyetlen igazán rossz szerződésüktől is megszabadulhatnak, mármint Nyikita Zajcevétől, amely 4,5 millió dolláros és 2024-ig érvényes. Ez a fizetési plafon néhány millió dolláros emelkedésével együtt már jelentősebb mozgásteret biztosíthatna a vezetésnek a manőverezéshez. Ugyanebből az okból az is fontos lenne, hogy Matthews és Marner szerződése ne ugyanabban az évben fusson ki.

De biztosan nem lesz ez egyszerű menet, erre utal a The Athletic cikke is, amelyben Pierre LeBrun, az NHL egyik legavatottabb szakértője kérdezett ügynököket és általános igazgatókat Marner és a Toronto helyzetéről. Egy a történetben természetesen nem érintett, de aktív játékosügynök a következőképpen festette le a helyzetet: ?Azt gondolom, Marner értéke 6-7 éves szerződés esetén évi 9,5 millió dollár körül lehet. Ha én volnék Marner, boldogan kötnék hároméves szerződést évi 8,5 millióért. Három évig szívok, de aztán a fizetési plafon emelkedésével kötök egy olyan üzletet, amivel nagyobbat szakítok, mint Matthews.?

Biztosak lehetünk benne, hogy Marner ügynöke tiltakozna a 8,5 millió hallatán, nem is állítjuk, hogy ez valószínű forgatókönyv, pusztán jelezni szerettük volna, hogy roppant bonyolult és nagy téttel bíró szerződésről van szó. Marner előtt ott áll Nylander és Matthews példája, amelyek a maguk homlokegyenest ellenkező módján arról szólnak, hogy még az NHL-ben sem minden a pénzről szól. Meglátjuk, ezen a vékony jégen meddig jut az utóbbi évek Patrik Laine melletti legjobb szélsője.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum