Felbukkant a láthatáron egy központi hokicsarnok

 

A szövetség közleménye szerint a Récsei Centerben megvalósuló létesítmény a jégkorongsporté lesz.

Az elmúlt hetekben több újságcikkben is előkerült itt-ott, hogy a Nemzeti Korcsolyázó Központ része lenne egy állandó jégtartású csarnok, amelyet a XIV. kerületi – kevesek által ismert – bevásárlóközpont épületében hoznának létre. Szó volt arról is, hogy ebbe 4-5 ezer fő befogadására alkalmas nézőtér kerülne, és hogy jégkorongmérkőzéseket is rendezhetnének benne. Az MJSZ közleményéből – amely időközben a honlapjára is kikerült – most az derül ki, hogy a létesítmény alapvetően a mi sportunkat szolgálná. Ez abból is egyértelmű, hogy Nemzeti Jégkorong Csarnoknak nevezik a leendő pályát.

A beruházás költségeire és várható kezdetére-befejezésére nem térnek ki, a korábbi hírek alapján azonban valószínűsíthető, hogy a projekt a jövő évi futball Európa-bajnokság előtt nem indul el. Régebben olyan híresztelések is szárnyra keltek, hogy az épületet elbontanák. Ezt nem tervezik, de nem is tervezhetnék, a Récsei-épület ugyanis műemlék. Eszerint a jégkorongcsarnokot a jelenlegi falakon belül építenék meg. A korcsolyások és a jégkorongosok egyébként novemberben kötöttek együttműködési megállapodást, a létesítmény tető alá hozását a közlemény ennek folyományaként említi. Akkori hírünk címe ez volt: a hokisoké is lesz a korcsolyázó központ? A válasz ezek szerint igen, mi pedig kíváncsian várjuk, mi és mikor válik valóra a nagyratörő tervekből.

“Meggyőződésünk, hogy a magyar jégkorong igényei nem túlzóak, amikor a ma már méltatlan állapotban lévő, közel 60 éves Kisstadion után saját csarnokot szeretne – fogalmaz a közlemény. – Egy olyan létesítményt, amelyben kényelmesen elférnek és jól érzik magukat a válogatottjaink és a szurkolók egyaránt, ahol a jég nem olvad el technikai problémák miatt, és nem is lyukad ki a mérkőzés előtt.” Nos, megítélésünk szerint ezek az igények valóban nem túlzóak. Egészen kicsit sem.

recsei_center1

fotó: ittlakunk.hu

Az alábbiakban a közlemény teljes szövegét elolvashatják:

“Saját csarnokhoz juthat a magyar jégkorong

Az évtizedek óta töretlenül fejlődő magyar jégkorongsport egyre magasabb szintekre jut el. Válogatottunk kétszer megjárta az A csoportot, a 2008-as szapporói csodát 2015-ben Krakkóban megismételte. Ezt követően 2018-ban, a hazai rendezésű divízió 1/A csoportos világbajnokságon csupán másodperceken múlott, hogy harmadszor is összejöjjön a legjobbak közé jutás. Elmondható tehát, hogy immár minden vb-n az esélyesek között kell számolni velünk, versenyben vagyunk riválisainkkal. Ehhez egyre több tudás és egyre szélesebb bázis áll rendelkezésre a magyar hokiban. Egyvalami hiányzik továbbra is, amint az a 2018 áprilisi vb-n is kiderült: a megfelelő méretű és színvonalú saját hokicsarnok.

Az elmúlt évtizedek sikertelen próbálkozásai után most új lehetőség nyílt meg előttünk az ún. Récsei Center épületében, amelynek van is realitása. Az értékes műemlék épületet természetesen nem bontjuk el, a projektet belső átalakítások révén valósítjuk meg. Azok után, hogy az elmúlt évtizedekben számtalan sportpálya helyén épültek kereskedelmi célú létesítmények, első alkalommal történik mindez fordítva.

A Magyar Jégkorong Szövetség a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel összefogva meg tudta szerezni ehhez a szükséges kormányzati támogatást. Átgondolva a tervezési és beruházási folyamatokat, értékelve a műszaki, gépészeti, üzemeltetési és sporszakmai szempontokat a két szövetség számára egyértelművé vált: a projektet a leghatékonyabban és a leghasznosabban a Nemzeti Korcsolyázó Központtal (NKK) együtt, a szinergiákat érvényesítve indokolt tető alá hozni. Ez hangsúlyos folyománya az együttműködési megállapodásnak, amelyet múlt év novemberében írt alá az MJSZ és a MOKSZ elnöke.

Az NKK és a Nemzeti Jégkorong Csarnok előkészítése és közös beruházás keretében történő megvalósítása mindkét sportágnak eminens érdeke.

Meggyőződésünk, hogy a magyar jégkorong igényei nem túlzóak, amikor a ma már méltatlan állapotban lévő, közel 60 éves Kisstadion után saját csarnokot szeretne. Egy olyan létesítményt, amelyben kényelmesen elférnek és jól érzik magukat a válogatottjaink és a szurkolók egyaránt, ahol a jég nem olvad el technikai problémák miatt, és nem is lyukad ki a mérkőzés előtt.

A jégkorong alapvetően közösségi sport, és ennek a jégkorongcsarnok kialakításában is tükröződnie kell. Olyan tereket fogunk megvalósítani az új Nemzeti Jégkorong Csarnokban, és olyan funkciókat fogunk létrehozni, amelyek nemcsak a jégkorongozó közösségnek – beleértve szülőket és szurkolókat -, hanem az épület közvetlen környezetében élőknek is új lehetőségeket, vonzó szabadidő-eltöltési formákat nyújthatnak.

Ezen dolgozunk. Senkinek sem ellenében, mindenkinek az érdekében. Továbbra is követve azt a tiszta, világos szellemiséget, ami sportunkra mindig is jellemző volt, és ami első helyen járult hozzá ahhoz, hogy ismert és elismert sikereit elérje.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 21., szerda
U20 19:15 HUNLIF 4-6VÉGE
augusztus 22., csütörtök
U18 15:30 ITASVK 0-5VÉGE
U20 16:00 HUNVAX 1-4VÉGE
NŐI 18:00 HUNGER 1-5VÉGE
FEL 19:00 KOSMIS 4-2VÉGE
U18 19:00 HUNPOL 7-3VÉGE
augusztus 23., péntek
FEL 15:00 MISCRA 3-2VÉGE
U18 15:30 SVKPOL 3-1VÉGE
U20 15:45 HUNFRA 4-2VÉGE
FEL 16:30 AVSVSV 1-2VÉGE
FEL 17:00 STOUTE 1-10VÉGE
FEL 17:30 TRNVAS 2-1VÉGE
FEL 18:00 NITFTC 3-2VÉGE
FEL 18:00 TOPDEB 2-5VÉGE
NŐI 18:00 SUIGER 3-2VÉGE
U18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
augusztus 24., szombat
U18 12:00 POLITA 3-4 HVÉGE
U18 15:30 HUNSVK 3-9VÉGE
U20 16:15 HUNAUT 3-1VÉGE
FEL 16:30 AVSGRN 3-4 HVÉGE
NŐI 17:20 HUNSUI 2-0VÉGE
FEL 20:00 SHSMAC 5-4VÉGE
augusztus 25., vasárnap
U20 14:15 HUNRIG INFO
FEL 16:30 AVSJES INFO
FEL 19:00 CRDMAC 
FEL 19:00 MISDUM TÖRÖLVE
augusztus 27., kedd
FEL 18:00 PRBUTE 
FEL 18:30 FTCNZÁ 
Partnerünk