A második helyért csapunk össze az olaszokkal

 

Szlovénia 2-1-re legyőzte Olaszországot, így megnyerte a bledi EIHC-tornát. Az utolsó nap első meccsén két hárompontos csapat találkozik.

A magyar válogatott öt mérkőzés óta veretlen az olaszok ellen. A jó széria Krakkóban kezdődött 2015. április 22-én, amikor a divízió 1/A-ban 4-1-re győztük le őket. Egy tétmérkőzéseken 37 éven át tartó nyeretlenségi sorozat zárult le ekkor, és egyben elkezdődött a két ország közös hokitörténelmének leghosszabb magyar sikerszériája. Ezek közül a meccsek közül kettőre is 2018-ban került sor, előbb a budapesti világbajnokságon győztünk ellenük – ezzel együtt ők jutottak fel az A csoportba a britek oldalán –, majd  legutóbb különösen impresszíven teljesítettünk: november 10-én a Tüskecsarnokban 7-1-es verést mértünk rájuk.

Hogy a sorozat tovább nyúljon, ahhoz nagyon sok munkát kell beletennie a 40. magyar–olaszba a válogatottunknak. Az elit világbajnokságra készülő ellenfél éppúgy kísérleti kerettel érkezett Bledbe – bár összességében kevesebb újonccal és fiatallal –, mint a mieink, és az eredményeik sem térnek el lényegesen. Fehéroroszország ellen a nyitónapon úgy győztek 3-2-re, hogy a második harmad vége előtt nem sokkal még 3-0 volt a javukra. A házigazda szlovénoktól ők is vereséget szenvedtek, 1-2 lett a vége a szempontjukból, a góljuk 57:51-nél esett, és utána hiába mentek emberelőnyben és kapus nélkül az egyenlítésért, nem jött össze. ”Sajnos nem használtuk ki a lehetőségeket, amelyeket az első két harmadban kialakítottunk – értékelt a meccs után Giorgio de Bettin, a válogatott másodedzője. – Aztán túl sok büntetést kaptunk. Ezek befolyásolták leginkább a meccs végkimenetelét. De az, hogy a harmadik harmad végén sikerült egy gólra felzárkóznunk, és majdnem egyenlítettünk is, azt mutatja, hogy végig versenyben voltunk. Az ellen a Szlovénia ellen, amely majdnem teljes kerettel van itt. A tornára mély kerettel érkeztünk, hogy sokakat meg tudjunk nézni a közelgő világbajnokság előtt, a lehető legjobb csapat kiválasztása érdekében. Akiket behívtunk, azoknak legalább 2 mérkőzést adunk. Az utolsó meccsen, Magyarország ellen négy teljes sorral fogunk játszani.”

De Bettin szavaiból az derül ki, hogy a torna zárónapján a korábbi két naphoz képest több játékost fognak nevezni. Ha megnézzük a fehéroroszok és a szlovénok elleni kereteket, és összevetjük az edző utalásával arra, hogy mindenki legalább kétszer játszik, máris adódik, hogy Andergassen, Bardaro, Casetti, Deluca, Frei, Gander, Hochkofler, Kostner, Pietroniro, Ramoser, Rosa, Traversa és Luca Zanatta ott lesznek a mieink elleni csapatban.

Pusztán a nevek alapján elmondható, hogy a délután 4 órakor kezdődő összecsapásnak nem Magyarország az esélyese. A jégre azonban nem a nevek mennek ki, hanem a játékosok, és a mieink az első két mérkőzésükön igen szép produkciót nyújtottak, maximális erőbedobással és lendülettel dolgoztak, ami akár az olaszok ellen is eredményre vezethet. Pénteken a fehéroroszok elleni 5-3 alkalmából különösen az volt figyelemre méltó, hogy – miként arra Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány is felhívta a figyelmet – csapatként működött a társaság, amelynek fiatal és válogatott rutinnal nem rendelkező tagjai előzőleg szinte csak ellenfélként találkoztak egymással, és úgy sem gyakran. Vagyis csapatként múltak felül egy olyan ellenfelet, amely lényegében egy klubcsapat volt. Kíváncsian várjuk tehát, hogy ez a mentalitás és hozzáállás mire lesz elég a nyilván komolyabb játékerőt képviselő, de a szlovénok szintjét azért ezen a tornán el nem érő olaszok ellen.

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF

fotó: Mudra László/MJSZ

A bledi torna meccsbeosztása:

február 7. 16:00 Olaszország–Fehéroroszország 3-2
február 7. 19:30 Magyarország–Szlovénia 1-4

február 8. 16:00 Magyarország–Fehéroroszország 5-3
február 8. 19:30 Szlovénia–Olaszország 2-1

február 9. 16:00 Magyarország–Olaszország
február 9. 19:30 Szlovénia–Fehéroroszország

A magyar válogatott bledi kerete:

Név

Klub

Kapusok

Kiss Bence

DVTK Jegesmedvék

Rajna Miklós

MAC Újbuda

Hátvédek

Fejes Nándor

MAC Újbuda

Garát Zsombor

MAC Újbuda

Imre Patrik

Fehérvári Titánok

Jászai Dávid

FTC-Telekom

Kiss Roland

Fehérvári Titánok

Láday Tamás

Fehérvár AV19

Scott Macaulay

MAC Újbuda

Szabó Bence

Fehérvári Titánok

Szaller Márk

UTE

Vokla Roland

MAC Újbuda

Csatárok

Becze Tihamér

SC Csíkszereda

Benk András

UTE

Horváth Bálint

Rögle BK (SWE)

Kiss Patrik

Fehérvári Titánok

Mihály Ákos

Fehérvári Titánok

Miskolczi Márk

DVTK Jegesmedvék

Nagy Gergő

FTC-Telekom

Németh Attila

DEAC

Odnoga Mátyás

MAC Újbuda

Pavuk Attila

FTC-Telekom

Reisz Áron

Fehérvár AV19

Sárpátki Tamás

Fehérvár AV19

Szita Donát

Fehérvár AV19

Terbócs István

MAC Újbuda

Vincze Péter

UTE

A magyar válogatott szakmai stábja:

Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
Edzők: Majoross Gergely, Szilassy Zoltán
Kapusedző: Farkas Tamás
Videoedző: Kiss Dávid
Csapatorvos: Dr. Majzik Ernő
Fizioterapeuta: Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Nagy József
Csapatvezetők: Imre Lajos, Szilágyi Levente
Médiamenedzser: Závodszky Szabolcs

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 17., szombat
FEL 14:00 LMIBRA 2-3 BVÉGE
FEL 18:00 VASTRN 2-5VÉGE
augusztus 18., vasárnap
FEL 18:00 VASLVC 8-4VÉGE
augusztus 20., kedd
VIS 18:00 DTVUTE 
augusztus 21., szerda
U20 19:15 HUNLIF 
augusztus 22., csütörtök
U18 15:30 ITASVK 
U20 16:00 HUNVAX 
NŐI 18:00 HUNGER 
FEL 19:00 KOSMIS 
U18 19:00 HUNPOL 
augusztus 23., péntek
FEL   TRNVAS 
FEL 15:00 MISKRA 
U18 15:30 SVKPOL 
U20 15:45 HUNFRA 
FEL 16:30 AVSVSV 
FEL 17:00 STOUTE 
FEL 18:00 NITFTC 
FEL 18:00 TOPDEB 
NŐI 18:00 SUIGER 
U18 19:00 HUNITA 
augusztus 24., szombat
FEL   AVSGRN 
U20   HUN
U18 12:00 POLITA 
U18 15:30 HUNSVK 
NŐI 17:20 HUNSUI 
FEL 20:00 SSTMAC 
Partnerünk