Pat Cortina visszatér a magyar jégkorongba!

   

A magyar férfi válogatott szapporói szövetségi kapitánya az A csoportba jutást célba vevő női csapat mentoredzője lesz.

A hírt közleményben hozta nyilvánosságra a Magyar Jégkorong Szövetség. Az alábbiakban teljes egészében közöljük az ezzel kapcsolatos sajtóanyagot, amelyben Pat Cortina is nyilatkozik.

“Pat Cortina visszatér Magyarországra!

A szapporói csoda egyik első számú kovácsa a magyar női jégkorong-válogatott mentoredzője lesz Jari Risku szövetségi kapitány mellett. A Magyar Jégkorong Szövetség a napokban állapodott meg erről a legendás trénerrel.

A célok nem szerényebbek, mint annak idején Szapporóban voltak. A magyar női válogatott az elmúlt évek folyamatos fejlődése nyomán közel került ahhoz, hogy ugyancsak feljusson az A csoportba, és hogy akár a következő, 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra is kiharcolja a részvételt. Ebben segíthet felhalmozott rutinjával és kivételes tudásával mentoredzőként Pat Cortina. Az idei divízió 1/A csoportos világbajnokságot ráadásul Budapesten rendezik áprilisban, a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban, ahol minden bizonnyal szép számú szurkolósereg támogatja lányainkat.

Pat Cortina Jari Risku szövetségi kapitány oldalán már a női válogatott mellett lesz a csütörtöktől szombatig tartó franciaországi felkészülési tornán is, ahol a mieink a házigazdák mellett a szlovák és a norvég csapattal találkoznak.

“Mindig nagyszerű érzés visszatérni, Magyarország örökre különleges és fontos hely lesz a számomra – mondta Pat Cortina. – Önök, magyarok mindig nagyon jól bántak velem, felejthetetlen pillanatokat élhettem át itt, amelyeket örökké nagy becsben fogok tartani. A lehetőség, hogy újra itt dolgozhatok, izgalommal tölt el. Remélem, tudok segíteni.”

A közös munka részleteiről a szakember elmondta: “Ezt a stábbal való találkozáson fogjuk meghatározni. Első lépésként összeülünk az edzőkkel és a csapattal, megismerjük egymás erősségeit, amelyeket felhasználva közös munkával fejlesztjük azt, amiben gyengébbek vagyunk.”

Pat Cortina nem először dolgozik női jégkorongozókkal, évekkel ezelőtt részt vett az olasz válogatott munkájában. Arról, hogy másképpen kell-e felkészíteni őket, mint a férfiakat, így nyilatkozott: “Úgy látom, a női hoki sokat fejlődött az elmúlt években, a technikai készségek rengeteget javultak. Várom már, hogy a héten alaposabban is megfigyelhessem a meccseket. Azon kívül, hogy itt nincs ütközés, nem nagyon van különbség a nők és a férfiak felkészülésében. Ez jégkorong, amit szenvedélyes sportolók játszanak, akik számára megtiszteltetés, hogy Magyarországot és a magyar hokit képviselhetik. Mindent meg fogok tenni, amit tudok, hogy segítsem ezt a különleges csapatot.”

A szakember még nem ismerheti tüzetesebben a gárdát, amellyel dolgozni fog, de erről a következőket mondta: “Egyelőre csupa jó dolgot hallottam a csapatról, nagyon várom már, hogy találkozzam velük, megosszam a tapasztalataimat, tanuljak tőlük, és remélhetőleg segíthessem őket a továbblépésben. Az, hogy magyarok, elég számomra, hogy becsatlakozzam a munkájukba. Biztos vagyok benne, hogy büszkén és szenvedélyesen fognak dolgozni azért, hogy napról napra jobbak legyenek.”

Hogy képesek lehetnek-e a lányok egy ugyanolyan történelmi sikerre, mint a férfiak Szapporóban? “Erről még korai beszélni, nem látom a teljes képet. Számomra most az a legfontosabb, hogy elhiggyük, ez lehetséges, és mindent beleadjunk ennek érdekében. Mi alakítjuk a hozzáállásunkat, a munkamorálunkat. Ezeknek minden nap olyannak kell lenniük, mintha már az élvonalban szerepelnénk, vagy az olimpiára készülnénk. Erre összpontosítunk majd. Álmodni fontos, a legfontosabb azonban az, hogy dolgozzunk, és megragadjunk minden lehetőséget az álmok elérésére.”

Pat Cortina szövetségi kapitányként 2003-tól irányította a magyar férfiválogatottat, a feljutással végződő 2008-as divízió 1-es világbajnokságon Szapporóban, majd a 2009-es svájci A csoportos vb-n is ő állt a kispadon. Bár utána elváltak útjaink, ám a kanadai-olasz edzőre továbbra is tiszteletbeli magyarként tekint minden szakember és minden szurkoló a hazai jégkorong világában. Miként ő is annak tekinti magát, hiszen folyamatosan követte jégkorongunk fejlődését, és ugyanúgy megtisztelte jelentlétével a tavaly áprilisi budapesti divízió 1/A csoportos világbajnokságot, mint 2017 szeptemberében a magyar hoki 90. születésnapja alkalmából tartott rendezvényt. A kanadai-olasz szakember időközben irányította az EBEL-es Innsbruckot, a DEL-es EHC Münchent és Schwenninger Wild Wingst, valamint Németország válogatottját is több világbajnokságon – most pedig közel tíz év után ismét hazánkban dolgozhat.”

Magyarország női válogatottja Epinalban gyakorol a februári IIHF-szünet alatt. A budapesti divízió 1/A-s vb-re készülő nemzeti csapat 2 kapussal, 8 hátvéddel és 13 csatárral utazik. Lányaink ellenfelei az A csoportba feljutott Franciaország, illetve két világbajnoki rivális, Szlovákia és Norvégia lesznek.

Fotó: Mudra László - MJSZ

fotó: Mudra László/MJSZ

Az epinali négy nemzet torna magyar érdekeltségű mérkőzései:

Február 7., csütörtök, 20:00: Magyarország–Franciaország
Február 8., péntek, 16:30: Magyarország–Szlovákia
Február 9. szombat, 11:00: Magyarország–Norvégia

A női válogatott 2018 novemberi kerete:

Név Csapat
Kapusok
Németh Anikó KMH
Tóth Zsófia Óbuda
Hátvédek
Grkovic Jelena KMH
Kiss-Simon Franciska KMH
Kreisz Emma MAC
Mayer Fruzsina Vasas
Németh Bernadett KMH
Szamosfalvi Petra KMH
Tóth Enikő Lakers Kärnten (AUT)
Amie Varano KMH
Csatárok
Dabasi Réka KMH
Horváth Tifani KMH
Huszák Alexandra KMH
Jókai Szilágyi Kinga KMH
Kiss Andrea FTC
Averi Nooren KMH
Pintér Hanna FTC
Pintér Lili SDE (SWE)
Rónai Alexandra KMH
Stacey Scott KMH
Seregély Mira KMH
Somogyi Vivien KMH
Ungár Rebeka KMH

A női válogatott stábja:

Szövetségi kapitány: Jari Risku
Mentoredző: Pat Cortina
Edző: Mika Väärälä
Kapusedző: Budai Krisztián
Erőnléti edzők: Dr. Benczenleitner Ottó
Fizioterapeuta: Magyar Orsolya
Sportmasszőr: Albert Anna
Felszerelésmenedzser: Szabó Dávid
Csapatorvos: Dr. Széplaki Attila
Csapatvezető: Jasó Judit

nok2018

Fotó: Somogyi Viktor

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 21., szerda
U20 19:15 HUNLIF 4-6VÉGE
augusztus 22., csütörtök
U18 15:30 ITASVK 0-5VÉGE
U20 16:00 HUNVAX 1-4VÉGE
NŐI 18:00 HUNGER 1-5VÉGE
FEL 19:00 KOSMIS 4-2VÉGE
U18 19:00 HUNPOL 7-3VÉGE
augusztus 23., péntek
FEL 15:00 MISCRA 3-2VÉGE
U18 15:30 SVKPOL 3-1VÉGE
U20 15:45 HUNFRA 4-2VÉGE
FEL 16:30 AVSVSV 1-2VÉGE
FEL 17:00 STOUTE 1-10VÉGE
FEL 17:30 TRNVAS 2-1VÉGE
FEL 18:00 NITFTC 3-2VÉGE
FEL 18:00 TOPDEB 2-5VÉGE
NŐI 18:00 SUIGER 3-2VÉGE
U18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
augusztus 24., szombat
U18 12:00 POLITA 3-4 HVÉGE
U18 15:30 HUNSVK 3-9VÉGE
U20 16:15 HUNAUT 3-1VÉGE
FEL 16:30 AVSGRN 3-4 HVÉGE
NŐI 17:20 HUNSUI 2-0VÉGE
FEL 20:00 SHSMAC 5-4VÉGE
augusztus 25., vasárnap
U20 14:15 HUNRIG INFO
FEL 16:30 AVSJES INFO
FEL 19:00 CRDMAC 
FEL 19:00 MISDUM TÖRÖLVE
augusztus 27., kedd
FEL 18:00 PRBUTE 
FEL 18:30 FTCNZÁ 
Partnerünk