Mikor verje a Volán a Red Bullt, ha nem most?

   

Egyszerű a matek: ha a Fehérvár AV19 legyőzi a Salzburgot, a felsőházban tölti az EBEL-szezon középszakaszát.

A teljes képhez tartozik, hogy ez akkor is megtörténhet, ha kikap, és a rivális Black Wings Linz nem szerez 1-nél több pontot a Klagenfurt elleni hazai találkozóján. Ilyesfajta számolgatásra azonban nincs szükség egy sorsdöntő meccset megelőzően, hiszen a feladat egyértelmű: bele kell állni, mindent bele kell adni – mindent is! –, és le kell gyűrni a liga leggazdagabb csapatát. Amely jelenleg ugyan csak negyedik a táblázaton, ám minden körülmények között mindig a bajnoki cím egyik esélyese. És amelynek időnkénti bukdácsolása ellenére sincs rossz szezonja most sem, gondoljunk csak arra, hogy elődöntőt játszott a Bajnokok Ligájában.

Az utolsó forduló előtt sok minden eldőlt már az EBEL-ben. A bónuszpontok kiosztásában ugyan még történhetnek változások a felső- és az alsóházban is, ám a nagy kérések közül csak egy maradt nyitva: a Fehérvár és a Linz közül melyik gárda versenghet a legjobbak közt a kezdvezőbb negyeddöntős kiindulási pozícióért, és melyik lesz kénytelen alulról küzdeni a folytatásért. A mieink előnye két pont, miközben az ellenfelek közel azonos erőt képviselnek. A minimális differencia annyi, hogy a rekordbajnok KAC mindenképpen harmadik lesz, feljebb lépni éppúgy nem tud, mint lejjebb csúszni, míg a Salzburg és a Bolzano sorrendje még nem dőlt el a negyedik-ötödik helyen. Hogy ez mekkora motivációt jelent a Red Bull számára, nem tudhatjuk, az menet közben derült ki az Ifj. Ocskay Gábor-jégcsarnokban.

Nem kérdéses, hogy a Fehérvár AV19 kiváló formát mutatott az utóbbi hetekben. A csapat ugyan két vereséggel kezdte a naptári évet, ám utána kivétel nélkül minden találkozóján pontot szerzett, 8 nekifutásból összesen 19-et. Ebben valamennyi szóhoz jutott jégkorongozó munkája benne van, egyvalakit mégis muszáj kiemelnünk. Ő nem más, mint a csapatkapitány Hári János. Az EBEL kanadai táblázatának az éllovasa idei 10 találkozóján nem kevesebb, mint 15 pontot szerzett, 6 gól és 9 assziszt formájában. Nem túlzás ezt nemzetközi szintű klasszisprodukciónak minősíteni.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy a Salzburg a szezonban a Volán abszolút mumusaként viselkedik. Háromból három egyértelmű vereség, ez a mieink mérlege. Elsőre 0-9 lett idegenben, másodjára 4-7 itthon, harmadjára 3-8 idegenben. Nem valami impozáns ez, de hát minden sorozatnak az a dolga, hogy egyszer vége szakadjon. Ha lehet, a legjobbkor. Egy szó, mint száz: a tét komoly. A Fehérvár ugyanis az előző három szezonban nem jutott el a playoffig. Tavaly az alsóházból indulva nem sokon múlott, a későbbi bajnok Bolzano ki-ki meccsen törte le reményeinket. Amikor legutóbb negyeddöntőzhetett a csapat, azt felsőházi szerepléssel érte el 2015-ben. Kétségtelen, hogy ez az egyszerűbb út. Úgyhogy azt most még nem is részletezzük, hogy ha ez ma neadjisten nem jönne össze, akkor az ezúttal ötcsapatos alsóházban – a becsődölt Medvescak Zagreb már nem vesz részt a középszakaszban – a legtöbb bónuszponttal, tehát a legjobb esélyekkel a mieink kezdhetnék a küzdelmeket. De az gárda, amely ebből a kedvező pozícióból startol majd, legyen inkább a Black Wings Linz!

A mérkőzés 17:30-kor kezdődik, és a Digi Tv élőben közvetíti.

hari3

Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg 6-3

   

Szenzációs győzelmet aratott a magyar EBEL-csapat az utolsó alapszakasz-fordulóban, és ezzel 2015 után ismét a felsőházba, így egyúttal a rájátszásba jutott.

Motiváltan állt bele a meccsbe a Red Bull Salzburg, már az elején jelezte, nehéz este vár a fehérváriakra. Carruthé volt az első védés, látványosan nyúlt ki a lepkéssel, majd Tikkanen blokkolt korcsolyával. Háriék nem találták az agresszív letámadás ellenszerét, szinte minden korong a vendégeké lett, akik gyors és pontos passzokkal jutottak el a kapuig. Jó öt perc után kijöttek a szorításból a mieink. Előbb egy élesen belőtt korong okozott zavart, majd Erdély bombája Michalek kapusról vágódott mellé. A 7. percben Reisz lépett ki szólóban, de a lövés pillanatában beérték. A remek iramnak és a kevés játékmegszakításnak köszönhetően villámgyorsan elrepült a harmad első fele. A folytatásban is a Salzburg irányított. A 12. percben Rauchenwald passzolt Rafflhöz, akinek közeli fonák emelését Carruth bravúrral fogta. Bár beszorult a Fehérvár, fegyelmezetten visszazártak Szabóék. Egészen a 16. percig, amikor egy védelmi hiba miatt megint Raffl maradt üresen, és szabad szemmel szinte követhetetlen sebességgel felvarrta a korongot a bal felsőbe (0-1). A játékvezetők videózás után érvényesítették az egyértelmű találatot. Lendületben maradtak a vendégek, Carruth tartotta meccsben csapatát. Ám egy alkalommal ő is elvesztette a fejét, szabálytalanul kiszúrt a bárddal, jött a kiállítás. Kiváló védekezéssel kihúzta a két percet a Volán, majd a büntetőpadról visszaérkező Sofron cselsorozata és ütközése következett, járt is a taps. Újabb gól nem esett, egy harmad után a Klagenfurt ellen 1-0-ra vezető Linz állt rájátszáshelyen.

A középső harmadban felvette a Salzburg sebességét a Volán. Továbbra is minden lövőhelyzetért küzdeni kellett, a gyors passzokba sok hiba csúszott, ennek ellenére érezhetően megváltozott a meccs képe. A 25. percben kirobbant a feszültség a játékosokból, három páros is összekapaszkodott, de komolyabb bunyó vagy kiállítás egyikből sem lett. Egy perc múlva hangrobbanás rázta meg a Raktár utcát, sikerült kiegyenlíteni, Stipsicz kipattanóját Erdély kotorta a gólvonal mögé (1-1). Újabb egy perc elteltével jött az első magyar emberelőny, Rauchenwald mehetett a büntetőpadra. A salzburgiak próbálták elkerülni az emberhátrányt és kivinni magukkal egy fehérvárit is. Folyamatosan provokáltak, de nem jártak sikerrel, csak páros kiállításig jutottak. A 31. percben Heinrich is kiment, ám ez az előny is kihasználatlanul maradt. A 35. percben Meland előtt maradt a korong, aki tisztán lőhetett, de nem ért célt. Bánhattuk, mert az ellentámadásból Rauchenwald már pontosan célzott (1-2). A második góltól új erőre kaptak az osztrákok, ismét Carruth védéseire volt szükség, hogy szoros maradjon a csata. Legnagyobb bravúrját Raffl szólójánál mutatta be a kapus. Negyven perc után is az ellenfél vezetett az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, a Klagenfurt viszont egyenlített Linzben, így ekkor a mieinké volt a playoffot érő hatodik hely.

A záró felvonásban gyorsan jött az egyenlítés. A 42. percben Caruso takarásból, a kék vonalról óriási gólt ragasztott a salzburgi kapuba (2-2). A szurkolók még meg sem ünnepelték az egyenlítő találatot, amikor Sofron passzolt Melandhoz, akinek az első próbálkozása még kipattant Michalekről, az amerikai azonban lecsapott a korongra, megkerülte a kaput és a gólvonal mögé csúsztatott (3-2). A sok sérülés miatt kényszerből támadót játszó bekk szenzációs egyéni alakítása után először vezetett a Fehérvár! A gól után is tovább pörgött a Volán. Mindent kitettek a jégre Reiszék, öröm volt nézni a játékot. A 49. percben aztán jött Stipsicz és az extázis, a születésnapos hátvéd okos góllal kettőre növelte az előnyt (4-2). Tovább fokozta a hangulatot, hogy mindeközben a Klagenfurt megszerezte a vezetést Linzben. Feljebb kapcsoltak az osztrákok is, mindent megtettek az egyenlítésért, főként a fehérvári kapu előtt folyt a játék. Az 56. percben azonban kiszabadult harmadából a fantasztikusan küzdő Volán, Sarauer az alapvonalról Hárihoz passzolt, aki közelről a hálóba lőtt (5-2). Bár 4 perc még vissza volt, kezdődhetett a népünnepély. A végén Raffl még kozmetikázott (5-3), majd Erdély üres kapus góllal beállította a végeredményt (6-3).

A Klagenfurt nyert Linzben, de nem volt szükség a segítségükre. A Volán tökéletesen időzített, a szezon legfontosabb harmadában játszott a legjobban, elvette, ami járt neki, és 2015 után előbb a felsőházban, majd ismét a rájátszásban szerepelhet.

avs-rbs2

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

Hannu Järvenpää: Le a kalappal a fiúk előtt

   

Így látták a vezetőedzők a 6-3-as magyar sikerrel véget ért Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg EBEL-rangadót.

EBEL, 3450 néző. Játékvezetők: Trilar, Baluska, Zgonc, Kaspar.
Carruth: 92,5% (Kornakker)
K
Michalek: 73,7% (Herzog)
Szabó D., Harty, Sarauer, Hári, Erdély
1
O'Neill, Heinrich, Huber, Rauchenwald, Raffl
Wishart, Caruso, Sofron, Koskiranta, Szita
2
Stajnoch, Raymond, Hughes, Duncan, Herburger
Tikkanen, Stipsicz, Phillips, Reisz, Sárpátki
3
Pallestrang, Regner, Harris, VandeVelde, Gazley
Láday, Meland, Kiss
4
Jakubitzka, Cijan, Hochkofler, Schiechl, Baltram
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 15:03 RBS Raffl Heinrich Rauchenwald
1-1 25:22 FHA Erdély Stipsicz Hári
1-2 34:38 RBS Rauchenwald Harris Regner
2-2 41:31 FHA Caruso Sofron Koskiranta
3-2 42:58 FHA Meland Sofron Koskiranta
4-2 48:17 FHA Stipsicz Erdély Harty
5-2 55:57 FHA Hári Sarauer Szabó D.
5-3 58:01 RBS Raffl Huber Jakubitzka
6-3 59:58 FHA Erdély Stipsicz Hári
20 Kapura lövések száma 40
4 Kiállításpercek 6

Van 12 képünk a Fehérvár Salzburg-veréséről

   

Így ünnepelte a magyar EBEL-csapat, hogy 2015 után ismét bejutott a felsőházba és ezzel a rájátszásba is.

A Fehérvár 6-3-as Red Bull-verésének góljai

 

A magyar EBEL-csapat ezzel a sikerrel jutott be a bajnokság felsőházába és így a rájátszásba.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum