Játékfüggőség okozza Laine formahanyatlását?

 

A Winnipeg finn csatáráról kiderült, hogy 1 nap alatt 14 órát fortnite-ozott. A játékfüggőség mind a négy major sportágban probléma.

Patrik Laine teljesítménye alaposan visszaesett. A szezon első két hónapjában lényegében tartotta a pont/meccs átlagot, 25 mérkőzésen 24 egységet termelt. Novemberben ő lett a hónap játékosa, nem véletlenül, 18 gólt lőtt abban az időszakban, amihez hasonlóra 24 éve nem volt példa. Ehhez képest decemberben és januárban 26 mérkőzésen 4 gólra és összesen 10 pontra futotta a finn erejéből, ami egy ilyen kvalitású játékostól kevés.

A látványos visszaesés lehetséges okaira eddig nem volt válasz, de most sokan úgy gondolják, hogy megérkezett a magyarázat. Szombaton tartották az All Star-gálát, ahová Laine nem kapott meghívót, így szabadon gazdálkodhatott a hétvégéjével. Ő pedig aktív online játékkal ütötte el a napot. Olyan aktívval, hogy 24 órából 14 órán keresztül a kontrollert nyomogatta. Laine sosem titkolta a videojátékok iránti rajongását, és köztudottan szereti a 2017-ben piacra dobott Fortnite-ot is. A szakvezetés és az újságírók többször nekiszegezték a kérdést korábban, hogy nem hat-e károsan ez a Jetsben nyújtott teljesítményére. Erre mindig az volt a válasza, hogy neki szüksége van a játékra, ami kikapcsolja, segíti a pihenésben, és abban is, hogy feltöltse az energiaraktárait.

De hogyan is bukott le most Laine? Egy Vancouver-szurkoló szúrta ki a finn Fortinte-profiljában az adatokat, és az előzményeket ismerve nem is lehet csodálkozni azon, hogy megosztotta információit. A Fortnite-függőség ugyanis nemcsak az NHL-ben van jelen, hanem a többi nagy ligában (NFL, NBA, MLB) is. Éppen a Vancouver vezetősége ezért le is tiltotta a hokisokat, Petterssonék az idegenbeli túrák alkalmával egyáltalán nem játszhatnak. Laine akkor ezt a bejelentést úgy kommentálta a saját twitterén, hogy a Canucks mindenre hajlandó, amikor bűnbakot keres, megmagyarázandó a csapat gyenge teljesítményét. Ezt a “beszólást” nyilván nem vették jó néven a Canucks szurkolói. És most visszavágtak.

fortnite

A Fortinte-függőséggel kapcsolatban Laine csapattársa, Nikolaj Ehlers azt mondta: addig nincs gond, amíg az ember nem hajnal kettőig tolja, és nem megy rá a teljesítménye. Hasonló véleményen volt Zach Hyman, a Toronto játékosa is, aki szerint napi egy-két óra nem árthat meg, de hosszú távon ezt csinálni függőséget okozhat. A hírek szerint még rosszabb a helyzet az NBA-ben, ahol az All Star-játékos Andre Drummond elmondta: éjszakába nyúló játékmaratonokat tartanak, és nem is a barátaival vagy a csapattársaival, hanem az ellenfelek játékosaival. Drummond azt állította, hogy az NBA játékosai abszolút fanatikusok. A Lakers bedobója, Josh Hart arra is képes volt, hogy a kéztörése után meglazítsa a gipszet, hogy játszhasson, amivel voltaképpen a karrierjét is kockára tette. Hasonló szituációba került David Price, a baseballbajnok Boston kiválósága. A Red Sox dobója addig nyomogatta a kontrollert, amíg ujjsérülést szenvedett, és ezért ki kellett hagynia a nagy rivális Yankees elleni összecsapást.

Látható, hogy a probléma mindenütt jelen van, mégpedig komoly szinten. Nem véletlen, hogy a négy sportágban a tulajdonosok egyre többször szabályozzák, komolyabb esetben teljesen tiltják a játék használatát. Ha a tendencia tovább romlana, eljöhet az idő, amikor olyan szerződéseket kötnek, amelyek az online játékokkal kapcsolatos külön passzusokat is fognak tartalmazni. Hiszen ez már nem pusztán a tulajdonosokról szól, hanem a játékosokról is, akik a jövőjüket kockáztatják.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 1., csütörtök
EL 18:30 DABSCC 7-9VÉGE
EL 18:30 FHABRA 1-4VÉGE
december 2., péntek
EL 18:00 UTEBRA 1-2VÉGE
EL 18:30 DEBSCC 2-3VÉGE
EL 18:30 FTCFHA 7-1VÉGE
EL 18:30 MISGYE 1-5VÉGE
ICEHL 19:15 AVSPIO 3-0VÉGE
december 3., szombat
SHL 15:15 BIFFRÖ 
    • SPORT 2
AL 19:00 SPCLHL 2-3VÉGE
AL 20:00 SZGETO INFO
AL 21:00 IKOFTC 4-2VÉGE
december 4., vasárnap
EL 14:05 UTEGYE 4-3VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:00 DABBRA 1-3VÉGE
ICEHL 17:30 AVSASI 3-0VÉGE
EL 18:00 MISSCC 3-2VÉGE
EL 18:30 DEBFHA 4-1VÉGE
AL 20:00 WRMDBF 1-2VÉGE
december 6., kedd
EL 18:30 FTCGYE 
BL 19:00 LULJUK 
    • SPORT 2
december 7., szerda
U20 16:30 HUNJPN 
BL 17:30 MHKZUG 
    • SPORT 2
MK 18:40 BJADAB 
december 8., csütörtök
U20 17:00 HUNJPN 
MK 18:30 FTCUTE 
SHL 19:00 RBKVLH 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum