A Fehérvárnak muszáj megvernie a Bolzanót

   

A magyar EBEL-csapat lépéselőnyben van a felsőházért folyó versenyben, ám ezt csak győzelemmel őrizheti meg pénteken.

Egyszerűvé vált a matek az osztrák bázisú bajnokságban. A táblázat első öt helyezettje már bizonyosan a felsőházban tölti a középszakaszt, lehetséges negyeddöntős ellenfelekre várva, míg a Dornbirn, Innsbruck, Znojmo, Villach kvartett arra készülhet, hogy lentről kísérli meg elérni azt a két helyet, ami playoffot ér. Ami a tökutolsó Medvescak Zagrebet illeti, az ő szenvedéseik lassan-lassan véget érnek, nekik két találkozójuk maradt a szezonból, hiszen a középszakasztól eltanácsolta őket a liga. Magyarán: az alsóházban ezúttal csak öt csapat fog szerepelni.

A hátralévő fordulóknak igazán nagy tétje – ami túlmutat a bónuszpontokon – két csapat számára van: az egyik a Fehérvár AV19, a másik a Black Wings Linz. Aki előrébb végez, fent készülhet a folytatásra, aki hátrébb, az lent ugyan a legelőnyösebb pozícióból indul, de keményen meg kell majd dolgoznia a negyeddöntőért.

Jelenleg a Volán van kedvezőbb pozícióban, hiszen két pont a fórja riválisával szemben. Igen ám, csakhogy a linziek 99%-os valószínűséggel megnyerik péntek esti meccsüket a gyámoltalan Medvescak ellen, miközben a mieink korántsem mehetnek biztosra a Bolzanóval szemben. Ami az utolsó kört illeti, ott mindkét gárdának erős ellenfele lesz, Háriék a mumus Salzburgot fogadják, míg Leblerék a Klagenfurtot látják vendégül. Egy szó, mint száz: az említett lépéselőnyt csakis egy Bolzano felett aratott diadallal lehet megtartani. Egy hosszabbításos vereség nem lenne elég, a Volán–Linz közvetlen összevetésben ugyanis az idén sajnos az osztrákok a jobbak.

Ami a magyar EBEL-csapat Bolzano elleni mérlegét illeti, az első két összecsapást viszonylag simán behúzták a dél-tiroliak, harmadszorra azonban túlórás győzelmet sikerült aratniuk a mieinknek. Ez most is elegendő lenne – de azért nyilvánvaló, hogy rendes játékidős sikerre kell játszania Hannu Järvenpää csapatának. A Fehérvár mellett szól, hogy utolsó 7 mérkőzésén kivétel nélkül pontot szerzett, és 5-öt közülük meg is nyert. A Bolzano sincs azonban rosszabb formában, éppen ellenkezőleg: esetében 6 meccses a pontszerző és 5-ös a győzelmi sorozat. Amire szintén támaszkodhatnak a vendégek: legutóbbi három székesfehérvári meccsüket hozni tudták.

Järvenpää mester ezúttal már számíthat Szabó Krisztián játékára, ám Sille Timotejére még nem. Andrew Sarauer szereplése egyelőre kérdéses, ahogy Anze Kuralté is, aki a hivatalos klubhonlap tájékoztatása szerint a Graz elleni találkozón megsérült, az orvosok a napokban döntenek a sorsáról.

A meccs 19:15-kor kezdődik, és a Digi Sport 2 élőben közvetíti.

avsboz2018

Fehérvár AV19–Bolzano 5-1

   

Nagyon jó játékkal győzte le a címvédőt a magyar EBEL-csapat, így továbbra is tartja felsőházat érő pozícióját a táblázaton.

A Fehérvár AV19 úgy állt fel négy támadótrióval, hogy felhívták a Titánoktól Kiss Patrikot, illetve csatárként dobták harcba Eric Melandot is, mivel Sarauer tudott ugyan játszani, Szabó Krisztián és Kuralt ellenben nem. Az első helyzet a vendégek előtt adódott, majd nagyon hamar átvette az irányítást a hazai csapat. Ennek előbb jó néhány lövés, majd egy óriási Sárpátki-ziccer, végül bolzanói kiállítás lett a következménye, a Kisst gáncsoló Frankot küldték le. Gyorsan járatták a korongot a mieink, de Leland Irving eszén ekkor még nem tudtak túljárni. A tizedik percben már igen: a korong Hári János elé keveredett a támadóharmadban, ő meg bevágta annak rendje-módja szerint, Erdély és Sarauer is okosan takart közben, 1-0. A magyar EBEL-csapat nem állt vissza, ment a második gólért, a Bolzano inkább kontrázott, abban is volt veszély időnként. Egy remek megugrás során Harty ajtó-ablak helyzetbe kerülhetett volna, ha nem csúszik el az ütője alatt a pakk. A játék képe alapján kisebb volt a különbség, mint a kapura lövésekben, amit 11-3-ra nyert a Volán az első húsz percben.

A második játékrész ehhez képest is fergetegesre sikerült. Igaz, hogy az elejét megnyomta a Bolzano, és ez a rohanás hamar emberelőnybe torkollott, azt azonban szépen kivédekezte a magyar csapat, majd át is vette az irányítást. Veszélyes szituációk és helyzetek sora alakult ki a dél-tiroliak kapujánál, Erdélyék egy sebességfokozattal gyorsabbak voltak, amit egyre gyakrabban voltak képtelenek lereagálni a védők. A harmad közepén két kiállítást is kaptak egymás után, az elsőből még nem lett gól, de a másodikból – amikor is nagyon csúnyán ütötte le Koskirantát Mackenzie – igen: Tikkanen bombagólt vágott a kékről Hári passzából, 2-0 a 32. percben. Ez még több lendületet adott a Volánnak, amely hajtott tovább, és közel is járt a harmadikhoz, kapuvasat is sikerült lőni. Majd a 38. percben összejöttis  a következő gól, Sarauer adott perfekt passzt a védők közt kilépő Hárinak, aki viszonylag közelről kilőtte a bal felsőt, 3-0. A szünet előtt még volt egy újabb dinamikusan lehozott Fehérvár-előny, majd már öt az öt ellen egy óriási Erdély-helyzet, de maradt a közte három a második szünetre. Negyven perc alatt tíz lövésig sem jutott a Bolzano, ezt a harmadot 16-5-tel abszolválta a Fehérvár.

Az utolsó menet elején még próbálkozott egy darabig a Bolzano, de nem jutott semmire – nem úgy a mieink. Brett Findlay kiállítása alatt Hári ismét Tikkanenhez passzolt, ő megint lőtt egy hatalmasat, amibe Luttinen belekapott, 4-0 a 46. percben. Pár perc pörgés után csillapodott a tempó, a Fehérvár kicsit visszább vett, miközben a vendégek képtelenek voltak nagyobb erőket mozgósítani. Hannu Järvenpää együttese akkor járt a legközelebb az ötödik gólhoz, amikor Sofron kilépett Hári tökéletes passzával, de akasztották hátulról, így büntetőt végezhetett el. Szépen megcsinálta a cselt, ám éles szögből a kapuvas tövét találta el az 53. percben. Mac Carruth shutoutját végül nem sikerült megőrizni, az 57. percben Frank beütött egy kipattanót. A Bolzano meglepő módon lehozta a kapusát 1-4-nél, ennek annyi következménye lett, hogy Luttinen duplázni tudott üres kapura, 5-1 lett a vége.

A Fehérvár AV19 remek játékkal, sokak kiváló teljesítményével, Hári János 2+2-jével simán nyert, így továbbra is 2 pont az előnye a 6. helyért zajló harcban a Linz előtt, amely természetesen simán elintézte a Medvescakot. Az utolsó fordulóban a Salzburg érkezik a Raktár utcába, amely ellen ebben a szezonban még pontot sem sikerült szerezni. Három nagy különbségű vereség után kellene a legjobb pillanatban megtörni a rossz sorozatot ahhoz, hogy meglegyen a felsőház. A csapat pénteki játékát elnézve erre bőven van esély.

avshari

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

Nagyon büszke vagyok, a fiúk keményen küzdöttek

   

Hannu Järvenpää mellett a vendég Bolzano vezetőedzője is elmondta véleményét a Fehérvár-győzelemmel véget ért péntek esti EBEL-meccsről.

EBEL, 3220 néző. Játékvezetők: Nikolic, Gruber, Tschrepitsch, Gatol.
Carruth: 96,2% (Kornakker)
K
Irving: 88,6% (Smith)
Szabó D., Harty, Sarauer, Hári, Erdély
1
Nordlund, Blunden, Findlay, Catenacci
Wishart, Caruso, Sofron, Koskiranta, Luttinen
2
Campbell, Geiger, Petan, Brace, Micelli
Tikkanen, Stipsicz, Phillips, Reisz, Sárpátki
3
MacKenzie, Glira, Insam, Kuparinen, Deluca
Láday, Szita, Meland, Kiss
4
Carozza, Schweitzer, Frank, Bernard, Frigo
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 09:19 FHA Hári Erdély Szabó D.
2-0 31:32 FHA PP Tikkanen Hári Erdély
3-0 37:15 FHA Hári Sarauer Erdély
4-0 45:04 FHA PP Reisz Tikkanen Hári
4-1 56:06 HCB Frank Bernard MacKenzie
5-1 59:37 FHA Luttinen Wishart
36 Kapura lövések száma 26
4 Kiállításpercek 10

Hári János 2+2-je és más fontos pillanatok

   

A Fehérvár AV19–Bolzano EBEL-rangadó góljai.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum