Máris itt van a derbi visszavágója

   

Mindkét oldalon kulcsjátékosok hiányoznak, de a három pont a cél.

Kétgólos vezetést adott el az UTE a Ferencváros ellen Pesterzsébeten, így továbbra is várat magára a szezonbéli első hárompontos lila győzelem a derbin. Hétfő este televíziós mérkőzésen próbálhatnak meg javítani a lilák, akik 40 percen keresztül bemutatták, hogy tudnak dominálni, majd az utolsó 20 percben azt is, hogy miért nem szabad túlzottan passzívvá válni az alapszakasz győztese ellen. A szombati csata ráadásul vezéráldozattal járt a liláknál. A rendes játékidő utolsó percében egy a hazai alapvonalnál megszerzett koronggal elinduló Benk Andrást nagyon keményen állította meg a ferencvárosiak 15-öse, Perrier, az eset nyomán pedig az újpesti csapatkapitány megsérült. A játékvezetők nem láttak szabálytalanságot, Benk viszont legalább a hétfői visszavágót mindenképpen kihagyni kényszerül. Mivel a védő Peter Huba visszatéréséről egyelőre szó sem lehet és a pesterzsébeti derbi előtt megbetegedett Hebar sem egészséges még, így Szilassy Zoltánnak három kulcsemberét is nélkülöznie kell.

A betegségek és sérülések a Ferencvárost sem kímélik. A régóta sérült Fitzgerald után megsérült Rantanen, és Switzer illetve Tóth Adrián játéka is csak a meccs előtt közvetlenül vált biztossá. A sors játéka, hogy éppen ők ketten szerezték a Fradi egyenlítő illetve győztes gólját. Kidőlt mindkét állandó kapus is, közülük Arany legalább a cserepadra leülhetett. Így szombaton a kapuban a Pesterzsébettől kölcsönkapott Maros Botond mutatkozhatott be, aki kifejezetten jó benyomást keltett. A másik PHC-s fiatal, Pozsár ezúttal a negyedik sorban szerepelt. Volt tehát gondja Fodor Szabolcsnak is. Ezek mostanra sem nagyon csökkentek. Hogy ki fog tudni játszani a visszavágón, azt ezúttal is csak a mérkőzés délutánján fogják eldönteni, leginkább az orvosok. De egy UTE–Ferencváros derbin a kifogásokra senki sem kíváncsi, az a minimum, hogy mindenki kihajtja magát, aztán a meccs végén kiderül, ez mire lehet elég.

A két csapat közül természetesen a Ferencváros sokkal kedvezőbb helyzetben van. Az induláskor kapott 6 bónuszpontnak köszönhetően tapad az egy meccsel előrébb járó Csíkszeredára, és aligha lep meg bárkit is, hogy hétfőn este szeretnék magukat újra az élen látni. Az UTE az egy bónuszpontjához szerzett még egyet, de hátránya két győzelemnyi örök riválisához képest. Hogy esélyük legyen előrerukkolni a tabellán, ahhoz nekik is elengedhetetlen lenne a derbin megszerezhető 3 pont. A lila-zöld párharcok hagyományainak megfelelően minden korongért és centiméterért óriási küzdelmet várunk a felektől.

UTE-FTC_20180921_TSH2248-900

fotó: TSH fotó

“Szombaton az első 40 percben mutatott játékunkkal elégedett lehettem – nyilatkozta Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – Sajnos utána túl passzívakká váltunk, nem tudtuk megtalálni azt a vékony mesgyét, amelyen egyensúlyozni kell a biztonságos játék, a kitámadás és a túlzott kinyílás illetve a kezdeményezés túlzott átengedése között. A Ferencváros ellen egy pontot szerezni idegenben nem hangzik rosszul, de mégis kicsit rossz a szánk íze, egyrészt mert a legnagyobb vetélytársunk volt az ellenfél, másrészt pedig azért, mert az utolsó harmad előtt két góllal vezettünk. A visszavágón azt a játékot szeretnénk megismételni, amit az erzsébeti meccs első szakaszában tudtunk nyújtani.”

“Nem voltam elégedett a szombati meccs első felével – rímelt kollégája mondanivalójára Fodor Szabolcs, a Ferencváros vezetőedzője. – Aztán sikerült felgyorsítanunk a játékunkat és átvennünk a kezdeményezést, szépítettünk, ami szárnyakat adott a játékosoknak és a hosszabbításra meg tudtuk fordítani az eredményt. Természetesen ott szeretnénk folytatni, ahol abbahagytuk, a saját gyors játékunkat szeretnénk jástzani, dominálni szeretnénk a mérkőzésen. Ha sikerül, akkor ismét nyerhetünk.”

UTE–FTC-Telekom 4-5

   

A mesterhármast elérő Nagy Gergő vezérletével a Ferencváros idegenben is legyőzte a rengeteg végzetes hibát elkövető Újpestet.

Mindkét csapatnál az orvosi stábok kapták a főszerepet a mérkőzés előtti órákban. A hazai szurkolók örömmel láthatták, hogy a szombati derbin megsérült Benket sikerült összedrótozni és végül Hebar is tudta vállalni a játékot. Így Szilassy Zoltán három hátvédpárral és négy csatársorral vehette fel a küzdelmet. A másik oldalon viszont a szombatinál jóval hiányosabb volt a névsor, két újabb légiós dőlt ki, Rantanen és Fitzgerald mellett ezúttal hiányzott Perrier és Switzer is. A kapuban a liláknál Duschek kezdett, az ellenfélnél pedig a felgyógyult Pleszkánnak szavazott bizalmat Fodor Szabolcs vezetőedző.

Rögtön nekiugrott ellenfelének az Újpest, a ferencvárosiakat már a saját kapujuk előtt agresszíven letámadták. A zöldek hosszú pecekig szinte a saját védő harmadukból sem tudtak kijönni, miközben záporoztak a lilák lövései a kapura és annak környékére. A helyzetek sorát a második percben Sági nyitotta meg, erőszakosan szerzett korongot a kapu mögött, de a visszatett pakkot a csatártársak elvétették a kapu előtt. Majd Benk következett kétszer, előbb a kapunak háttal ért bele egy lövésbe, majd a bedobópontok közötti területről lőtt, mindkétszer Pleszkán védett. A 6. percben újabb óriási hazai helyzet maradt ki, Nagy egy kipattanót a fekvő Pleszkán fölött lőtt a kapu fölé is. A 8. percben az újpesti mezőnyfölény meghozta az első emberelőnyt is, amelyből egy nagy helyzetig sikerült csak eljutniuk. A Fradi tulajdonképpen a 11. percben jutott először lövéshez, és ebből rögtön gólt is ért el. Nagy Gergő a palánk mellett próbálta a játékostársakat megjátszani, de mivel erre nem sok partnert talált, inkább kapura lőtt. A lövés meglepte Duscheket, a kapus füle mellett a kapu jobb felső sarkába vágódott. Alig több, mint egy perccel később aztán a vendégek 16-osa már le is cseréltette az újpesti kapust, ezúttal középről lőtt pontosan ugyanoda, ahová az előbb, ugyanúgy szinte minden előzmény nélkül. Hideg zuhany, két góllal vezetett az addig teljesen beszorult Ferencváros. Nem sokkal ezt követően Tóth Adrián is bepróbálkozott Silánál, de a szlovén kapus védett. Másfél perc múlva aztán egy ugyancsak minden előkészítés nélküli góllal szépített az UTE. Varga lépett be a cserepadról, a megkapott koronggal megindult, majd a bedobókör tetejéről nemes egyszerűséggel kilőtte Pleszkán hálóját. Kicsit óvatosabb lett az UTE, de a mezőnyfölénye maradt ezt követően is. A 17. percben Farkast küldték ki akadályozásért, és az előny meghozta az első valóban összjáték végén született gólt is. Sikorcin tette be a kapu mögül a korongot a ketrec előtt álló Brine-nek, aki estében emelt a hálóba. Az utolsó előtti percben óriási lehetőséghez jutottak a hazaiak, Rafaj állt ki fejre irányuló támadásért, majd Jászai testre ütésért, 1 perc 52 másodpercig kettős előnyben játszhatott az UTE. A szünetig azonban nem sikerült újabb gólt elérniük a liláknak.

A második harmad elején a maradék 33 másodperc kettős előny és az utána jövő 8 másodperc szimpla előny is gond nélkül eltelt, majd szép fokozatosan a Ferencváros kezébe került e kezdeményezés. Kellett ehhez az is, hogy a zöldek után ezúttal a lilákat érte el a kiállításcunami. A 3. percben Kocsis, majd a büntetése utolsó másodperceiben Rusk jutott a kiállítás sorsára. Egy darabig a Fradi kapus nélkül próbálkozhatott, így összesen majdnem 4 és fél percig volt folyamatosan emberelőnyben. Többször is nehéz pillanatokat élt át az UTE ebben az időszakban, de Sila vezetésével állták a nyomást. Nem sokkal azt követően, hogy kiegészültek, Vincze révén újabb kiállítást szedtek össze. Ebben a két percben a legveszélyesebb megmozdulás Pavuk nevéhez fűződött, aki egy lövésbe szúrt bele ügyesen, de ez sem ért gólt. Csökkent az iram és a színvonal is, a rohanás és a kiállítások mintha mindkét csapatból sok erőt vettek volna ki. Egy hosszabb periódusban is egymás hibáiból éltek a felek. A következő igazán jégkorongos megmozdulásra a 15. percig kellett várni, ekkor Sikorcin adott egy keresztpasszt a túloldali kapuvasnál álló Nagy Nilannak, akit annyira meglepett, hogy eljutott hozzá a korong, hogy kissé esetlen mozdulattal a kapu mellé pattintotta ütőjéről. A Fradinak is voltak veszélyes megmozdulásai, egy kapu előtti kavarodás végén Sila tisztázott, majd a kipattanót a Fradi újra rálőtte, a szlovén kapus biztosan védett. Dósa került a kiállítás sorsára a harmad 18. percében, mert az ütője arcon találta Brine-t. Az előnyben Csányi hagyott ki egy ziccert a jobb oldalról, majd még az újpesti előnyben majdnem a Ferencváros szerzett gólt, amikor egy hajmeresztő könnyelműséggel eladott korongot Nagy Gergő szerzett meg, de Walls lövése sem ért gólt. Így maradt a 2-2-es döntetlen, mindkét edzőnek volt mit mondania játékosainak a szünetben.

UTE-FTC_TSH2432-900

fotó: TSH fotó

A harmadik harmad első eseménye Pleszkán kisebb sérülése volt, Varga lövése nyomán került a jégre. Az UTE újra nyomást tudott gyakorolni a zöldekre, több  időt töltöttek a vendég harmadban és több helyzetük is volt. Az 5. percben Ropret tört be bal oldalról a kapu elé, lövése felpattantó Pleszkán ütőjén, majd valahogy a kapus elé esett vissza. Tóth Adrián adott korongot Nagy Gergőnek, de ő már csak Silába tudta paskolni azt. A 6. percben Phil Kisst állították ki testre ütésért, a kiállítás alatt Tóth Richárd került kétszer is helyzetbe a kapu előtt. Alighogy kiegészült az UTE, a Ferencváros elcserélte magát, de a hazaiak elrontották az előnyt, Stefishen adott hátra egy korongot rosszul Nagy Nilannak, Negy Gergő lecsapott rá, és a kapuig gyalogolt vele, Silát  kicselezve húzta a hálóba. Gyorsan sikerült a javítás, Karmeniemi kiállítását gyorsan gólra váltották a hazaiak, Vincze lövése kipattant Pleszkánról, Benk fonákkal húzta a kapuba. Nem sokkal később Rafaj lőtt óriási kapuvasat. A 14. percben Varga szerzett korongot a ferencvárosi kapu mögött, visszatette a kapu elé, de Brine nem tudta értékesíteni a lehetőséget. A 15. percben aztán egy rendkívül szerencsés góllal szerzett negyedszer is vezetést a Fradi, de Tóth Richárd nagyon megdolgozott érte. Feltartóztathatatlanul ment a pakk után a kapu mögé is, visszatette, és Farkas úgy ért bele, hogy Sila a mamutjával csak a kapuba tudta húzni. Aztán jött az ötödik vendéggól is. Szaller szerencsétlenkedett a koronggal, ki más, mint Nagy Gergő volt az, aki lecsapott rá, lőtt, a Siláról kipattanó korongot pedig Walls lőtte a hálóba. És még nem volt vége. Az UTE időt kért, támadott, Dósa ütközte le Sikorcint kiállítást érően. Sila lekorcsolyázott a késleltetett előnyben, és a 6 az 5 elleni játékban Varga lőtt gólt. Sikorcint le kellett támogatni, Dósa 5 plusz véglegest kapott, így a gól ellenére is emberelőnyben folytathatta az UTE, maradt 3 perc 4 másodperc létszámfölénye az egyenlítéshez. 1 perc 10 másodperccel a vége előtt Sila is lekorcsolyázott, 6 a 4 ellen folyt tovább a játék. 40 másodperccel a vége előtt Vincze lőtt kapuvasat, aztán már csak egy kapu előtti kavarodásra futotta, a Fradi lehozta a hátralevő másodperceket és mivel jóval kevesebb hibával játszott mint az UTE, és végig vezetett, megérdemelten nyert.

Nagy adakozó kedvünkben voltunk

   

Az UTE vezetőedzője úgy érzi, jóformán mindegyik gólt ajándékba adta csapata.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “Nagy adakozó kedvünkben voltunk ezen az estén. A mérkőzés nagy részében nagy fölényben játszottunk, rengeteg helyzetet is kialakítottunk, de kaptunk öt gólt, és jóformán mindegyiket mi ajándékoztuk az ellenfélnek, nagyon buta hibák után. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy jó eredményt érjünk el, szereztünk is négy gólt, de ezekkel a hibákkal saját magunkat vertük meg.”

Fodor Szabolcs, vezetőedző, Ferencváros: “A mérkőzés előtt azt mondtam, hogy nagyon tartalékosak vagyunk ugyan, de egy dolog biztos, mindent ki fogunk adni magunkból a mérkőzésen, aztán meglátjuk, mire lesz ez elég. A játékosaim meg is tartották ezt, csúsztak, másztak, ha kellett, 100% felett teljesítettek, és a ennek a jutalma az lett, hogy az eredményjelzőn azt az eredményt láttuk, amelyet szerettünk volna előzetesen látni. Az egész csapatot dicséret illeti, de külön is szeretném kiemelni Pleszkán Józsefet, aki végig meccsben tartott minket. Egy szavunk nem lehetett volna, ha az első 10 percben kapunk 3-4 gólt, de a bravúrjaival megakadályozta ezt. Nagy Gergő három gólja és a gólpassza pedig önmagáért beszél.”

Erste Liga, Megyeri út, 903 néző. Játékvezetők: Soós, Soós, Muzsik, Váczi.
Duschek: 33,3% (Sila: 91,7%)
K
Pleszkán: 91,5% (Maros)
Rusk, Kiss, Nemes, Csányi, Kocsis
1
Karmeniemi, Sarcia, Walls, Pavuk, Nagy G.
Varga, Szaller, Vincze, Hebar, Sági Martin
2
Pozsár, Jászai, Dósa, Farkas, Rafaj
Nagy N., Kovács A., Benk, Sikorcin, Stefishen
3
Hegyi, Lengyel, Roczanov, Tóth Renátó, Tóth G.
Szalma, Brine, Ropret
4
Tóth A., Tóth Richárd
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 10:10 FTC Nagy G. Hegyi
0-2 11:39 FTC Nagy G. Tóth Renátó
1-2 13:02 UTE Varga
2-2 17:39 UTE PP Brine Sikorcin Csányi
2-3 48:16 FTC SH Nagy G.
3-3 50:29 UTE PP Benk Vincze Nagy N.
3-4 54:34 FTC Tóth Richárd Farkas Pavuk
3-5 56:28 FTC Walls Nagy G.
4-5 56:56 UTE Varga Benk Stefishen
47 Kapura lövések száma 39
8 Kiállításpercek 49

Nagy Gergő mesterhármasa és más érdekességek

 

Az FTC-Telekom–UTE összecsapás góljai.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum