Jön a legkeményebb magyar–magyar rangadó

   

A MAC Újbudának és a DVTK Jegesmedvéknek is nagyon kellenek a pontok.

Újabb fejezetéhez érkezett a korábbi szezonok két meghatározó Erste Liga-csapatának izgalmakkal teli versenyfutása. Az előző három idényben előbb két miskolci, majd egy MAC-os végső diadal született, míg idén ismét a Jegesmedvék állnak jobban – immár a szlovák Extraligában –, sokkal több pontot szerezve nyolcadikak, miközben az újbudaiak egyelőre tizedikek. A tavaly történtek alapján, amikor simán nyerték az Erste-alapszakaszt a piros-fehérek, ám később a kékek fölébük kerekedtek, azt is mondhatnánk: egyelőre nem sok vizet zavar az a 19 pontnyi differencia a csapatok között.

Hogy miért nem lenne igazunk? Azért, mert nem mindegy, ki honnan és hogyan folytathatja a február 26-ai utolsó forduló után. Ebben a pillanatban mind a két magyar gárda playoff-kvalifikációs pozícióban van. A szlovák bajnokságban nincs középszakasz, az első hat automatikusan a negyeddöntőbe kerül, míg a 7–10.-ek külön küzdhetnek egymással a maradék két kiadó helyért. A hetedik a tizedikkel, a nyolcadik a kilencedikkel – a két utolsó számára ellenben véget ér a szezon.

A Miskolc nem járhat már így. Kilenc forduló még visszavan, így matematikailag nem garantált számukra a folytatás, de gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy leadják a Liptószentmiklóssal szembeni 22 pontos fórjukat. Sőt: Glen Hanlon tanítványainak még arra is van esélyük, hogy becsússzanak a legjobb hatba. Az Érsekújvár 7 ponttal előrébb áll, ami nem behozhatatlan, különösen úgy, hogy még kétszer találkoznak egymással. A Trencsénnel, amely 3 ponttal jobb, szintén összecsapnak egyszer.

Mindennek persze akkor van fontossága, ha az ezek melletti találkozókon is a lehető legtöbb győzelmet aratják a Jegesmedvék. Nincs ez másként a MAC-cal vívandó magyar–magyar rangadók esetében sem. Majoross Gergely csapata számára ezzel együtt még nagyobb a tét. A kékek is playoff-kvalifikációra állnak. Az előző fordulók során kilencedikek voltak – ha ott végeznének, és a DVTK sem lépne előrébb, az azt jelentené, hogy az alapszakasz utáni különcsatát egymásal kellene megvívniuk –, de időközben visszaestek a HC Detva mögé. Ez még nem baj, ám a két ponttal lemaradva 11. Liptószentmiklós roppant veszélyes rájuk. Itt jegyzendő meg: vasárnap a Gyetva és a Liptó is egymás ellen rangadózik.

Mi következik mindebből? Egy fontos és kőkemény összecsapás a Tüskecsarnokban, ahol minden pillanatnak jelentősége lesz. “Vasárnap újabb komoly erőpróba vár ránk a Tüskecsarnokban – mondta Glen Hanlon vezetőedző a DVTK klubhonlapjának. – Mindkét csapatnak nagy szüksége van a pontokra, ezért nagyon intenzív összecsapásra számítok. Jól ismerjük az ellenfelet, ahogy ők is minket. Izgatottan várjuk a meccset, hiszen a magyar hoki életében mindig fontos esemény a két csapat találkozása. Bízom benne, hogy ezúttal is sok szurkoló kísér el minket Budapestre.”

“Újabb magyar-magyar rangadó következik, és mi szeretnénk magunkból mindent kiadni – nyilatkozott Majoross Gergely a MAC hivatalos közösségi oldalán. – Utána jön az első olyan hetünk ebben a szezonban amikor, csak két meccsünk lesz, most aztán már tényleg nincs mire tartalékolnunk. Nem mintha bármikor máskor lett volna erre lehetőségünk, de most ahogy eddig is, szeretnénk a sebességünket használva kényszeríteni hibára az ellenfelet, és közben a koronggal okos döntéseket hozva távol tartani őket a kapunktól.”

A találkozó 17:30-kor kezdődik, és a Digi Sport közvetíti.

djm-mac03

MAC Újbuda–DVTK Jegesmedvék 0-2

   

Az Extraliga két magyar csapata nagy csatát vívott, amelynek végén megérdemelten vitték el a miskolciak a három pontot.

A magyar rangadót a vendégek kezdték aktívabban, az első védéseket Bálizsnak kellett bemutatnia, majd nem sokkal később Vayt is elkezdték tesztelni. A következő percekben a csapatok testvériesen megosztoztak a támadóidőn, de igazán nagy lehetőségek nem adódtak előttük. Az első emberelőnyt a MAC kapta, a vendégek azonban elég simán kivédekezték. A harmad derekán kezdtek a felek kicsit bekeményíteni, több lett az ütközés, a fizikai játék. A 12. percben jött volna az első miskolci fór, ám fél perc múlva Loiseau szabálytalankodott a félpályánál, így 4 a 4 ellen folytatódott a játék. Ekkor Gőz közeli lövését védte bravúrral Bálizs, nem sokkal később azonban a védő már a büntetőpadon ült, mert visszahúzta Bodót. Ez előbb 4 a 3-at, majd 20 másodpercnyi kettős, végül 1 percnyi szimpla előnyt jelentett a MAC-nak, de mivel Vay mindent védett, egyiket sem tudták kihasználni. A 17. percben újra a vendégcsapat ugorhatott neki előnyös játékának, ám most Bálizs volt minden kísérlet végállomása. Mindössze 40 másodperc volt vissza, amikor Orban centerezett a hátsó palánktól, Langkow közeli lövése azonban pár centivel mellé ment.

A második harmad eleje ismét a masszív védekezésről szólt, majd újabb miskolci fór jött, amiben a legnagyobb helyzetet a házigazdák hagyták ki egy kontra végén. Teljes létszámban gyors ide-oda játék alakult ki, a csapatok pillanatok alatt átjátszották a pálya közepét, így sűrűn követték egymást a helyzetek mindkét kapu előtt. Az idő előrehaladtával továbbra is a küzdelem dominált, ám a jól működő deffenzív játék miatt a kapusoknak nem annyira volt szükségük bravúrokra, hogy hálójuk érintetlen maradjon. Az utolsó két percre ismét a miskolciak küldhettek egy játékossal többet a jégre, ám Vaynak ekkor is több dolga volt, mint Bálizsnak, sőt a MAC ziccert hibázott hátrányban.

A harmadik játékrész két miskolci helyzettel indult, de Magosi és Crawford lövését is védte Bálizs, válaszul Brown a kapuvasat rongálta meg. A 46. percben megszerezte a vezetést a vendégcsapat: Magosihoz egy húzás után szépen lőtte ki a rövid sarkot (0-1). A 48. percben kavarodás alakult ki a hazai kapu előtt, a korong a gólvonalat is érintette, a játékvezetők hosszan videóztak, majd jelezték a döntést: nem volt bent. A következő támadásban megduplázták előnyüket a Jegesmedvék: Kulmala vitte be a korongot négy játékos között a támadóharmadba, több játékos is esett-kelt a kapu előtt, a játékszert Vas találta meg leghamarabb, és a bal sarokba lőtt (0-2). A MAC igyekezett felpörgetni a játékát, ám sehogy sem találtak fogást a miskolci védekezésen, illetve főként Vay kapuson. Már csak bő három perc maradt a lefújásig, amikor a miskolciak ismét előnyben játszhattak, de elég volt nekik, hogy lepergett a fór. Az utolsó másodpercekben még óriási helyzetbe kerültek a házigazdák, de nem tudták elrontani Vay Ádám shutoutját.

A DVTK Jegesmedvék folytatják a versenyfutást a legjobb hatért, míg a MAC egymás után a negyedik vereségét szenvedte el. Az újbudaiak sincsenek még bajban a playoff-kvalifikációt illetően, de minél előbb vissza kell térniük a győzelmek útjára.

mismac-201810

Nyerhető meccset buktunk el

   

Vezetőedzők a MAC Újbuda–DVTK Jegesmedvék Extraliga-találkozóról.

Majoross Gergely, MAC Újbuda: “Mezőnyjátékban sikerült kivitelezni, amit elterveztük, a kapu előtt viszont nem. Az első gólig a mi akaratunk érvényesült, de mi a kapuvasat találtuk el, ellenfelünk pedig a kapuba talált. A helyzeteink megvoltak, de sok esetben a még jobb lehetőséget kerestük. Nyerhető meccset buktunk el.”

Glen Hanlon, DVTK Jegesmedvék: “Az első két harmadban nem volt magas a játék színvonala, inkább a küzdelem dominált. A második szünetben rendeztük sorainkat, úgy jöttünk ki a jégre, hogy mindent kiadunk magunkból és megnyerjük a találkozót. Ellenfelünk játéka is feljavult a záró játékrészre, így élvezetes csatát vívtunk. Végül két remek támadás és a kapusteljesítményünk döntött a mi javunkra.”

Extraliga, 2019. jan. 27., vasárnap.
Bálizs: 91,7%
K
Vay: 100%
Pozsgai, Macaulay, Orban, Langkow, Bodó
1
Crawford, Kiss, Pance, Vas, Kulmala
Negrin, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
2
Szirányi, Láda, Loiseau, Magosi, Harrison
Garát, Burt, Odnoga, Nagy Krisztián, Terbócs
3
Gőz, Milam, Galanisz, Miskolczi, Somogyi
Majoross, Pápa, Szigeti
4
Vojtkó
Majoross Gergely
E
Glen Hanlon
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 45:14 MIS Magosi Harrison Loiseau
0-2 48:04 MIS Vas Kulmala Milam
29 Kapura lövések száma 24
10 Kiállításpercek 6

A vasárnapi magyar Extraliga-rangadó 4 percben

   

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum