Jön az első fővárosi derbi a középszakaszban

   

A pesterzsébeti FTC-Telekom–UTE csúcsrangadó egyik érdekessége, hogy hétfőn már jön is a visszavágó Újpesten.

Derbivel folytatódik az Erste Liga középszakasza. Hogy a Ferencváros–UTE csaták mit jelentenek a magyar hokiban, arról elégszer írtunk már, csak egy adalékot tennénk hozzá ezúttal. A szezonban a Fradi jubileumi mérkőzése vonzotta a legnagyobb közönséget hokimeccsen, a Fehérvár EBEL-összecsapásai után. Megtelt a Tüskecsarnok, az idényben eddig akkor egyszer. Bár a kicsi és nem is könnyen megközelíthető pesterzsébeti csarnokban nem lehetnek ennyien, ezúttal is nagy érdeklődés övezheti a csatát, annál inkább, mert egyre nagyobb a tét. Bár mindkét csapat a rájátszásban van, de ott elölről kezdődik minden, és az utolsó is lehet végső győztes. Nagyon nem mindegy, milyen körülményeket harcolnak ki maguknak a csapatok. A pályaelőnyért és az ellenfélválasztás jogáért érdemes energiákat mozgósítani.

A mai meccs résztvevője az a két csapat, amelyek ebben a szezonban a legnagyobb nyomást voltak képesek gyakorolni az ellenfelekre. A Ferencváros és az UTE lőtte a legtöbbet kapura, ők tudtak mezőnyfölényt kialakítani a legtöbbször. Mindezek mellett övék a két legstabilabb védelem is. A Fradi egyedüliként 100 kapott gól alatt maradt, az UTE a második helyen zárt ebben a statisztikában.

Az FTC-Telekom öt győzelemmel érkezik. Két magabiztos sikert hozott Erdélyből, szenvedett a Schiller-Vasas HC ellen, másodszor is verte a Gyergyót, majd idegenben lenullázta a Miskolcot a Magyar Kupa bronzmérkőzésén. Utóbbi siker különösen értékes, hiszen a magyar bázisú bajnokságnál sokkal többre tartott ligában vitézkedő csapatot sikerült az otthonában felülmúlni. Fodor Szabolcs csapata szeptember óta egyenletesen jó formában van, amelyet a sérülések sem tudtak tartósan visszavetni, illetve az sem, hogy egy kisebb hullámvölgy bekövetkezett rekordhosszú győzelmi sorozatuk után. Rendkívül jó szellemű, hajtós, harcos társaság jött össze, amely folyamatosan azt mutatta, hogy szeretne elérni valamit.

Az UTE ezzel szemben olykor zavarba tudta ejteni szurkolóit. Papíron erős keretük van, az egyik legerősebb a ligában, ugyanakkor nagyon sok mérkőzésen nem tudták kihozni magukból, ami bennük van. Addig általában nem volt baj, amíg mezőnyfölényt kellett kialakítani, de valami mindig hibádzott, nem sikerült a helyzeteket értékesíteni. Ehhez képest elemi hibákkal sokszor sikerült könnyű gólokat ajándékozni az ellenfélnek, ami több meglepő vereséghez is vezetett. Ennek az időszaknak vége kell legyen, a tét nagyobb, fontos a fókuszáltság, a megfelelő hozzáállás a mérkőzéseken. Hogy ilyet is tudnak a lilák, azt a Csíkszereda elleni utolsó hazai találkozójukon meg is mutatták. Ezt kell továbbvinniük a szombat esti derbin is. Az UTE is győzelmekkel érkezik, szám szerint néggyel, így a két jó sorozat valamelyike biztosan megszakad.

Nem foglalkozunk a már lejátszott mérkőzéseinkkel – mondta blogunknak Fodor Szabolcs, a Ferencváros vezetőedzője. – Természetesen nagyon örülünk a Miskolc elleni sikerünknek, ez növelheti az önbizalmunkat, de most már csakis a szombat esti feladatunkra szabad koncentrálnunk. A saját játékunkat akarjuk játszani, ugyanarra az eltökéltségre, alázatra, munkamorálra lesz szükség, mint eddig. Vannak sérültjeink, Boros Dániel és Myles Fitzgerald biztosan nem játszik, míg többek esetében a mérkőzés előtt dőlhet el, hogy jégre léphetnek-e.”

“Az alapszakasz befejezését követően két nap pihenőt kaptak a játékosok, aztán újra belevetettük magunkat a munkába – nyilatkozta Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – Mind a két csapat jó formában van, így izgalmas és színvonalas meccset várok. Külön érdekessége a párharcnak, hogy hétfőn azonnal jön a visszavágó, igazi back-to-back csata ez most. Szeretnénk a legutolsó mérkőzések formáját továbbvinni. Most már nagyobb lesz a tét, mint volt az alapszakaszban. Igazi playoffhokit várok, ahol nagy a pörgés és az iram, és a játék alapja a biztonságos védekezés. Peter Huba továbbra sem játszhat, talán a középszakasz végén, a Debrecen elleni meccseken számíthatunk majd rá ismét.”

ftcute

FTC-Telekom–UTE 3-2

   

Kétgólos hátrányból fordítva nyerte a ráadásban a fővárosi derbit a Fradi, így tartja a lépést a Szeredával az Erste Liga felsőházában.

Az FTC-Telekom a mérkőzés előtt megkapta az alapszakasz-győzelemért járó trófeát, majd Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó végezte el a kezdő korongbedobást az erzsébeti jégcsarnok telt háznyi közönsége előtt. A hazaiak kapujában a Vienna Capitals kötelékében nevelkedett Maros Botond debütált, aki EBEL-bajnoknak mondhatja magát. Noha jégre nem lépett az osztrák bázisú bajnokságban, nevezték mérkőzésre a 2016/17-es szezonban. A még mindig csak 19 éves hálóőr a Pesterzsébeti HC juniorcsapatához tartozik ebben a szezonban, de a Fradi is foglalkoztatja, csereként korábban is öltözött. Az UTE hiányzóinak listájára került Andrej Hebar is, aki betegség miatt nem játszhatott.

A csapatok nem szántak sok időt az ismerkedésre – erre nem is lett volna okuk –, azonnal egymásnak estek, gyorsan jöttek az első helyzetek mindkét oldalon. Az Újpest több korongot is eladott saját harmadában, ezekből alakultak ki a legveszélyesebb momentumok. Az első gólt ezzel együtt a lilák szerezték Nagy Nilan révén a 6. percben, amelyet követően a zöldek fokozták a tempót. Sok volt az ütközés, kemény játék zajlott, hibák és játékmegszakaítások is akadtak. A harmad vége előtt egy Duschek-védés után kis híján bunyóba torkollott a konfliktus, de csillapodtak a kedélyek.

A mérkőzés első kiállítását a 25. percben fújták be, és ezzel élt is az UTE, Varga Arnold találta meg a rést távolról, 0-2. Nekiugrottak a liláknak a zöldek, de hiába, minden helyzetük kimaradt. Idővel brusztból nem lett kevesebb, ám a tempó némiképp csökkent. Egyre több kiállítás jött, innen kettő, onnan kettő, ebből egy páros, ami meghatározta a játék képét, igaz, az eladott korongok miatt veszélyes kontrákat is vezettek a csapatok. Úgy tűnt, a Fradinak kevesebb időre és erőfeszítésre van szüksége, hogy veszélyes játékszituációkat hozzon össze. A játékrész végén Sági Martin kaszálta el hátulról a kilépő Switzert, a jogosan megítélt büntetőt fogta Duschek, maradt a közte kettő.

A rendes játékidő utolsó felvonása egy-egy kiállítással kezdődött, négy a négy ellen nagyot csendült a felső vas Duschek mögött. Kisvártatva csak sikerült begyötörnie az alapszakaszgyőztesnek a szépítő gólt, Jászai lövését sikerült fognia a kapusnak, ám a kipattanót Rafaj Attila bevágta a 48. percben, 1-2. A Ferencváros minden erejét mozgósítva ment az egyenlítésért, Varga Arnold kiküldését még kibekkelték a lilák, Szallerét már nem, ezt Tóth Adrián révén gólra váltották a hazaiak az 56. percben, 2-2. A folytatásban nem esett több találat, bár fokozták a csapatok a tempót, és egyre-másra jöttek a lövések, a kapusok kiválóan végezték a dolgukat. Viszont Rusk a legvégén testre ütésért két percet kapott, büntetését a ráadásban kellett elkezdenie, így négy a három ellen indulhatott a túlóra, és ez óriási sanszot jelentett a padlóról felálló FTC-Telekom számára. Ezt nem sikerült érvényesíteniük Fodor Szabolcs tanítványainak, de egyenlő létszám mellett is záporoztak a lövéseik a lila kapura. A 64. percben aztán egy eladott korongból bevitték a döntő találatot, Switzer ezúttal nem hibázott, 3-2.

A pluszpontot tehát elvitte a Fradi, így mindössze 1 egység a hátránya a táblázaton az 1 meccsel többnél tartó SC Csíkszereda mögött.

ftc_ute

fotó: FTC Jégkorong facebook

Belehajszoltuk magunkat a győzelembe

   

Szilassy Zoltán, az UTE és Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője értékelte az Erste Liga-felsőházi csúcsderbit.

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 798 néző. Játékvezetők: Nagy, Nagy, Soltész, Kis-király.
Maros: 93,3% (Arany)
K
Duschek: 93,6% (Sila)
Perrier, Jászai, Walls, Pavuk, Nagy G.
1
Rusk, Kiss, Nemes, Csányi, Kocsis
Karmeniemi, Sarcia, Tóth A., Switzer, Tóth Richárd
2
Varga, Szaller, Benk, Sikorcin, Stefishen
Hegyi, Lengyel, Dósa, Farkas, Rafaj
3
Nagy N., Kovács A., Szalma, Brine, Ropret
Hardi, Pozsár, Roczanov, Tóth G.
4
Vincze, Sági Martin
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:25 UTE Nagy N. Ropret
0-2 25:06 UTE PP Varga Csányi Ropret
1-2 47:15 FTC Rafaj Jászai Roczanov
2-2 55:19 FTC PP Tóth A. Pavuk Tóth Richárd
3-2 63:12 FTC Switzer Karmeniemi
47 Kapura lövések száma 30
10 Kiállításpercek 12

Így fordított az FTC-Telekom az UTE ellen

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum