A playoffban már mindenki az életéért küzd

   

Az átalakult FTC-Telekom vezéregyénisége lett Arany Gergely, aki előkelő helyen áll a kapusok ranglistáján.

Arany Gergely három évig védett a MAC Budapest felnőttcsapatában, ám nyáron ? immár Erste Liga-bajnokként ? mégis váltott, az FTC-Telekomhoz szerződött. ?A döntés részben az enyém volt, részben a kialakult helyzet hozta így. Fantasztikus érzés volt bajnokságot ünnepelni, az elmúlt három évben rengeteget tanultam Jukka Kontsas kapusedzőtől és Bálizs Bencétől. Ugyanakkor előállt egy új szituáció, a MAC távozása a szlovák Extraligába. Úgy éreztem, csak akkor fejlődhetek, ha a korábbinál többet védhetek, így a klubvezetés és én is azt éreztük, jobban járok, ha klubot váltok. Ekkor keresett meg Fodor Szabolcs, akivel már dolgoztam a MAC utánpótlásában, hogy nagy munkába kezd a Ferencvárosnál, új csapatot épít és számítana rám. Az elképzelése nagyon tetszett, így igent mondtam.?

A 22 éves hálóőr új szerepbe csöppent, hiszen míg az előző három évben a társa védett többet, itt egyértelműen ő lett az első számú kapus: eddig 30 meccsen lépett jégre, 92,6 százalékos hatékonyságot érve el. Felvetődik a kérdés, hogy ez számára teher vagy lehetőség volt? ?Ez a helyzet tényleg teljesen más, mint korábban, kellett egy kis idő, hogy hozzászokjak. Különösen mentálisan kellett fejlődnöm ahhoz, hogy a megnövekedett terhelést bírjam, és megfelelő teljesítményt nyújtsak. Szerencsére az idő előrehaladtával egyre jobban belerázódtam, és ehhez sok segítséget kaptam a szakmai stábtól és a csapat többi tagjától. Én ezt inkább lehetőségként fogtam fel, mint teherként. Az csak nyomasztja azt embert, ami hibához vezet, és ha emiatt bosszankodsz, máris belekerülsz egy ördögi körbe. Ha komoly eredményeket akarsz elérni, ezt nem engedheted meg magadnak.?

A Ferencváros nem kevesebb, mint 16 új játékossal vágott neki a szezonnak, ehhez képest hamar összeállt a csapat. Ligarekordnak számító 19 mérkőzéses győzelmi sorozatot produkáltak, aztán az alapszakaszt is megnyerték. ?Lehet, hogy közhelyes, de nálunk igaz: remek társaság jött össze a Fradiban. Mindenki magáénak érzi a csapatot, nagyon sokat dolgozunk az edzéseken, a mérkőzéseken pedig tényleg egymásért küzdünk. Nekem is könnyű volt a beilleszkedés, mivel sok sráccal játszottam már együtt korábban, gyorsan összerázódtunk. Volt egy kis hullámvölgyünk, de úgy érzem, abból is tudtunk tanulni, erősebben jöttünk ki belőle.?

aranyg

Fotó: Claus János (FTC)

Arany Gergely immár negyedik éve véd az Erste Ligában, ami az idén komoly változáson ment át. ?A MAC Újbuda és DVTK Jegesmedvék távozása, valamint az új csapatok csatlakozása átformálta a ligát. Egyrészt a két topcsapat az elmúlt években mindig egymás között döntötte el a bajnoki cím sorsát, ők valóban kilógtak felfelé. A hiányuk okozott némi színvonalcsökkenést, de szerintem ez csak átmeneti. Másrészt éppen a távozásuk miatt a bajnokság sokkal kiegyenlítettebb lett, a különbségek a csapatok között, különösen az első ötben, jóval kisebb, mint korábban. Sőt az alapszakasz végére a fiatalabb gárdák is belenőttek a ligába, figyelemre méltó eredményeket értek el. Most már tényleg senki ellen nem lehet biztosra menni, minden meccs kemény küzdelmet jelent.?

A fiatal kapus volt már bajnokcsapat tagja, míg most az alapszakaszgyőztes soraiban véd. Mennyi a hasonlóság vagy a különbség a tavalyi MAC és az idei FTC-Telekom között? ?Nem érdemes összehasonlítani, két teljesen más hátterű csapatról van szó. A MAC gerince tavaly már harmadik éve játszott együtt, az idei Ferencváros viszont az alapoktól építkezik. A Fradiba érkező játékosok mindegyike hozott valami pluszt, és mindez összeadódott, ezért alakult ki gyorsan a csapat karaktere. Ebben a pillanatban az alapszakaszon vagyunk túl, még nem értünk el semmit, a bajnokság érdemi része most következik.?

Jön tehát a középszakasz, majd a playoff, ami hokis körökben közmondásosan egy új bajnokság kezdete. ?Ez abszolút így van. A rájátszásban teljesen más felfogásban játszanak a csapatok, itt már mindenki tényleg az életéért küzd. Aki négyszer legyőzi az ellenfelét, az továbbmegy, a másik kiesik. Itt nincs mit számolgatni, és a hoki is egyszerűbb, célratörőbb. A játék sokkal darálósabb, keményebb, nagyobb a küzdelem minden korongért, mert aki hibázik, kiesik. Akár a legkisebb dolgon is múlhat a továbbjutás, azaz az egész évi munkád.?

Arany Gergely az elmúlt években folyamatosan védett a korosztályos válogatottakban, és ott volt a világbajnokságokon is. A felnőtt nemzeti csapatban még nem mutatkozhatott be, bár nyilván szeretné magára húzni a címeres mezt. ?Ez természetes, de tisztában vagyok a helyzetemmel. Sok kiváló kapusa van a magyar hokinak, akik magasabb szinten védenek, mint én. Amennyiben a szakvezetés bizalmat szavazna nekem, nagyon boldog lennék, és mindent elkövetnék, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból a jégen. De reálisan nézve ez most kicsit távol áll tőlem. Dolgozom keményen, aztán majd kiderül, mindez mire lesz elég.?

Fotó: Mudra László - MJSZ

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum