Nagyon fontos DAB–Titánok rangadó következik

   

A két Fejér megyei csapat Újvárosban méri össze erejét, a végeredmény alapvetően meghatározza az alsóház elejének végső sorrendjét.

A szezon előtti esélylatolgatások során kevesen gondolták, hogy így lesz, de mivel a DAB eddigi produkciója kudarc, a fehérváriak pedig kiválóan teljesítettek, a lehető legélesebb a verseny a szomszédvárak között. Az alapszakasz hajrájában úgy fest a helyzet, hogy az alsóházat a Fehérvári Titánok vezetik, 53 pontjukkal ők állnak a hatodik helyen. Utánuk a Gyergyói HK következik, amelynek szintén 53 pontja van, míg a DAB 52-vel nyolcadik. Fontos körülmény, hogy a csütörtöki dunaújvárosi meccs után a Titánoknak már csak egy találkozójuk lesz hátra, mégpedig az élmezőnyhöz tartozó UTE ellen. A gyergyóiaknak viszont három is: pénteken játszanak a Fradival, szombaton a Vasassal, hétfőn a DEAC-cal. A DAB pénteken a Megyeri útra utazik, majd vasárnap fogadja a Debrecent. A csütörtöki mérkőzés vesztese tehát nehéz helyzetbe hozza magát, míg a győztes megtartja az esélyt, hogy az élen végezzen; a pontosztozkodás egyiküknek sem lenne előnyös.

A rend kedvéért érdemes átvenni, hogy mi a helyzet, ha 40 meccs után két vagy három csapat egyenlő pontszámmal áll. Ebben az esetben az egymás elleni eredmények döntenek. A Gyergyóval való összevetésben mindkét Fejér megyei csapat jobban áll, míg egymás ellen az eddig megszerezhető 9 pontból ötöt vitt el a Fehérvár. Tehát ha csütörtökön bármilyen eredménnyel győznek, akár kettős, akár hármas holtversenyben végeznek, mindenképpen jól jönnek ki belőle. Ha a DAB rendes játékidőben nyer, az egymás elleni eredményben 7-5-re fordít. Kettős holtverseny esetén ez számunkra értelemszerűen elsőbbséget jelent, ha hármas alakul ki, akkor a minitabellán mindkettejüknek 14 pontjuk lesz, ekkor csak az egymás elleni eredmény számít, így szintén ők végeznek előrébb. A helyzet még bonyolultabb, ha hosszabbításban vagy rávezetésekkel nyernek a hazaiak: hármas holtverseny esetén ez a Titánoknak kedvezne, de a megyei riválissal való összevetésben 6-6-ra állnának. Ilyen esetben a következő döntő tényező az egymás ellen elért gólkülönbség, ami az eddigi három meccs után 13-11 a fehérváriak javára. Ez azt jelenti, hogy mivel túlóra esetén maximum egy gólt tudna faragni a DAB, azzal már nem előzhetné meg a Fehérvárt.

dabtit
Fotó: Boda Bence / DAB

De a csapatok nyilván nem úgy mennek fel a jégre este, hogy azt számolgatják, ki hogyan megy tovább egy esetleges pontegyezéskor, hanem győzni akarnak mindenekelőtt. Erre a pillanatnyi forma alapján talán a Titánoknak van nagyobb esélyük. A DAB az utóbbi időben teljesen kiismerhetetlen sorminta alapján szerez vagy hullajt el pontokat. 10 meccsen négy győzelmet arattak, a legnagyobb trófea az FTC-Telekomé volt, miközben hazai pályán kikaptak a bécsiektől és a Titánoktól is, alig győzték le a Hokiklub Budapestet, idegenben pedig kilencest kaptak szintén a Titánoktól. Azóta új kapus van, ami sokat segít, de a védekezés továbbra sem a csapat erőssége. A Volán-farm ezzel szemben az utolsó tíz meccséből hatot megnyert, csak kétszer kapott ki rendes játékidőben, hatmeccses pontszerző szériában van. Idegenben ők is legyőzték a Fradit és a DAB-ot, pontot raboltak Újpesten, megszorongatták a DEAC-ot is. Hétfőn azonban büntetőkkel kikaptak a Schiller-Vasas HC-tól.

A középszakasz menetrendje a héten elkészült, már csak az a kérdés, hogy melyik csapat hány ponttal kezdi meg ott a küzdelmeket. Az alsóház hat csapatából az első négy kap bónuszpontot, sorrendben hatot, négyet, kettőt, egyet. Este az lesz a tét, hogy melyik marad versenyben a maximális hat pontért folytatott versenyben.

“Ez klasszikusan olyan mérkőzés lesz, ahol már a kezdő bedobás előtt készen kell állnia minden játékosnak – mondta Corey Bricknell DAB-vezetőedző. – A Fehérvár ellen kétszer is játszunk majd a középszakaszban, ráadásul ez a mostani mérkőzés is befolyásolja, hogy ki hány pluszponttal kezd. Épp ezért mindenkitől száz százalékot várok hatvan percen keresztül.”

Dunaújvárosi Acélbikák–Fehérvári Titánok 1-4

   

A székesfehérváriak elvitték a 3 pontot a megyei rivális otthonából, így hatalmas lépést tettek az alsóházi középszakaszbeli 6 ponttal indulás felé.

A megyei rangadó első húsz perce makulátlan kapusteljesítményeket hozott: Zaharcsenko 9, Gyenes 11 lövést védett. A második felvonást jól indította  DAB: másfél perc után megszerezte a vezetést, Németh Péter egy középre tett korongból a kapunak háttal állva, fonákkal belőtte a fehérvári kapuba. Az Acélbikák öröme a mérkőzés feléig tartott, ugyanis a Titánok kevesebb mint másfél perc alatt megfordították a mérkőzést. Előbb Szabó Bence gyakorlatilag 4 a 3 elleni játékhelyzetben egyenlített – Hüffner Adrián még nem ért vissza a büntetőpadról -, aztán amikor kiegészültek a Titánok, a kiállításból visszatért Mark Bennett fordított, miközben Zaharcsenko még a másik kapuvasnál feküdt. A második harmad utolsó percében John Lewis korongot szerzett és gólra váltotta a szólóját. A 46. percben megint Lewis villant, ezúttal 6 másodperc alatt gólra váltott egy emberelőnyt.

A Titánok 4-1-re győztek, előnyük jelenleg 3 pont a Gyergyói HK-val szemben, ám a székesfehérváriaknak már csak 1 meccsük maradt az alapszakaszból, míg a gyergyószentmiklósiak még 3 mérkőzést vívnak.

dabtit

Fotó: DAB

A második harmadban valami a fejünkbe férkőzött

   

A DAB edzője értetlenül áll csapata középső játékrészben nyújtott teljesítményét illetően.

Corey Bricknell, vezetőedző, DAB: “Az első harmad jó volt, a második harmadban valami a fejünkbe férkőzött, olyan dolgok miatt, amiket nem tudunk irányítani. A végén, az utolsó játékrészben újra dolgoztak a fiúk, de sajnos egy harmad kihagyás pont ennyire volt elég.”

Kiss Dávid, vezetőedző, Fehérvári Titánok: “Az első harmad kiegyenlített volt, a második harmadban a Dunaújváros jól kezdett, de gólokat tudtunk szerezni és felébredtünk. A speciális játékaink nagyon jól működtek ebben az időben. A kemény munka megérdemelt sikert hozott.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 300 néző. Játékvezetők: Soós, Soós, Soltész, Kedves.
Zaharcsenko: 90,0% (Pinczés B.)
K
Gyenes: 96,2% (Szeles)
Franssila, Léránt, Iossafov, Dubek, Saluga
1
Kiss R., Beukeboom, Lewis, Mihály, Kiss P.
Hüffner, Mestyán, Uski, Németh, Nagy M.
2
Imre, Szabó B., Péter, Balogh, Bennett
Lencsés, Erdélyi, Jaborník, Török, Azari
3
Láday, Reiter, Hamvai, Császár, Mazzag
Hruby, Tóth, Pinczés O., Liarakos
4
Sándor
Borbás Gergely
E
Kiss Dávid
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 21:36 DAB Németh Uski Nagy M.
1-1 29:03 FHA Szabó B. Beukeboom
1-2 30:30 FHA PP Bennett Mihály Kiss P.
1-3 39:06 FHA Lewis
1-4 45:07 FHA PP Lewis Kiss P.
26 Kapura lövések száma 40
24 Kiállításpercek 8

A DAB–Titánok videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum