El kell venni a három pontot a Villachtól

   

Az EBEL-alapszakasz hátralévő részében minden mérkőzés sorsdöntőnek számít.

A táblázat hetedik helyén álló Fehérvár AV19 hatalmas csatában van a felsőházi szereplésért. A csapat hátránya mindössze 1 pont a hatodik pozícióban tartózkodó Linzccel szemben, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy 7 fordulóval a vége előtt még korántsem kétszereplős ez a különverseny. Egyrészt a negyedik Salzburg és az ötödik Bolzano is utolérhető – elvben legalábbis –, másrészt a 8–10. Dornbirn, Znojmo, Innbruck trió sincs vert helyzetben.

A magyar gárda vasárnapi ellenfele, a Villach viszont réges-rég kiszállt ebből a küzdelemből, a liga leggyengébb osztrák klubja a középmezőnytől messze leszakadva áll a 11. helyen, azaz eldőlt, hogy a középszakszban az alsóházból kell róbálkoznia a rájátszás elérésével, és ezt bónuszpontok nélkül fogja tenni: a tizedik és a tizenegyedik között 22 pont a különbség. A Villach sokáig utolsó volt, rettenetesen rossz sorozatokkal, és ahhoz, hogy elmozduljon onnan, a zágrábi Medvescak-projekt totális összeomlása is kellett.

Nem szabad azonban lebecsülni sem a VSV-t, és nem csupán azért, mert az idény első Villach–Volánját ők nyerték 4-2-re. Hanem azért sem, mert az utóbbi időben sokkal jobb formát mutatnak, mint a bajnokság korábbi szakaszaiban. Legyen elég megemlíteni, hogy ebben a naptári évben négy meccset játszottak, és ezek közül kettőt megnyertek. Igaz, az egyiket a Medvescak ellen, másodjára ellenben az élcsapatot Grazot sikerült felülmúlniuk idegenben. Ezzel együtt nem kétséges, hogy a Fehérvár AV19 a jobb csapat, és minden okunk megvan, hogy bízzunk benne: Háriék este ezt a szezonban harmadszor is bebizonyítják az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

avsvsv-201712

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

Fehérvár AV19–Villach 3-1

   

Nehéz csatában nyert a magyar EBEL-csapat, és ezzel a három ponttal ismét felsőházi pozícióban van.

A sok sérült miatt mindössze három sorral és a kötelező győzelem terhével fogadta a Fehérvár a tabella utolsó előtti helyén szerénykedő VSV-t. A vendégeké volt az első helyzet, erre Erdély azonnal válaszolt a másik oldalon. A harmad elejének legizgalmasabb pillanatai Harty nevéhez fűződtek, aki több akciónál is erélyesen védte meg kapusát az odaütő csatárokkal szemben. A 7. percben Luttinen kiharcolta az első kiállítást. Ez fehérvári szempontból nem sikerült jól, egy könnyelműen eladott korongból kis híján az osztrákok szereztek vezetést. A 11. percben is ők veszélyeztettek, a kontra végén aztán Hári maradt szokatlanul üresen, lefékezett, volt ideje megnézni a kaput, majd a hálóba zúdított (1-0). A 16. percben jött a második, Szabó Dániel csatároknak is becsületére váló cselsorozat végén megkerülte a kaput, lövését Bakala védte, a kipattanót – Reisz közreműködésével – Phillips kotorta be (2-0). A középkezdés után Sofron ütőjében volt a harmadik találat, majd Koskiranta mehetett ki két percre. Lendületben volt a Fehérvár, kár volt ezért a kiállításért. Főleg, mert az osztrákok kihasználták a fórt, Fraser távolijába Sharp gólt érően tette bele az ütőjét (2-1). A játékrészt újabb eltékozolt magyar emberelőny zárta. A nehezen bemelegedő, a harmad második felére felpörgő Volán egygólos előnnyel mehetett a szünetre.

A középső felvonás kisebb villachi fölénnyel indult. Komolyabb helyzeteket ugyan nem tudtak kialakítani, de daráltak becsülettel a vendégek. Hamarosan ez is megváltozott, Carruthnak többször is védenie kellett. A folytatásban is főként a mezőnyben gyűrték egymást a csapatok, a kapuk nem forogtak veszélyben. A 26. percben Hári egyéni akciója üde színfoltként hatott, korongja elcsúszott keresztben a gólvonal előtt. Az osztrákok a sokadik könnyelműen eladott korongból veszélyeztettek, Sárpátki önfeláldozó blokkjára is szükség volt, hogy elkerüljük a gólt. A harmad második fele Erdély helyzetével indult, javult az iram, élvezhetőbbé vált az összecsapás. A 33. percen Stipsicz megkerülte a kaput, hátrapasszolt, Koskiranta a kék vonalról bombázott a hálóba (3-1). Nem roppantak meg a vendégek, a középkezdés után rögtön kapuvasat ütöttek, majd Carruth hárított bravúrral egy három-egyes szituációt. A végére egy emberhátrány maradt. Hiába szorongatott a Villach, Carruth lehúzta a rolót, minden feléje tartó lövést hárított.

A záró harmad a várt forgatókönyv szerint alakult: támadott a VSV, védekezett a Volán. Több nehéz pillanat is akadt Carruth kapuja előtt, szerencsére nem tudtak betalálni Fraserék. A vendégfölény a 44. percben emberelőnyt kamatozott, Sárpátki ült ki két percre akadályozásért, de sikerült átvészelni a nehéz perceket. Phillips volt a következő kiállított, ezt a fórt is kivédekezték Stipsiczék, így érkeztünk el az utolsó tíz perchez. Egymás után két Volán-fór nyugtatta az idegeket, bár nem sikerült lezárni a meccset, öt a négyben kiszabadultak a kapujuk elől Sofronék. Sőt, újabb villachi szabálytalanság után másfél percig kettős előnyben támadhattak a fehérváriak. Ebből sem sikerült gólt szerezni, de már csak szűk 3 perc maradt. Levitték kapusukat és időt kértek az osztrákok, mindhiába, az eredmény már nem változott.

A Fehérvárnak messze nem ez volt a legjobb meccse a szezonban, de ez a szenvedős, ám a hatékony játék fontos három pontot ért. Mivel a Linz súlyos vereséget szenvedett Salzburgban, a magyar EBEL-csapat újra biztos rájátszáshelyen áll!

fehvil

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

Ez a három pont eddig a legédesebb

   

Ezt Hannu Järvenpää vezetőedző mondta csapata Villach elleni győzelmét követően.

EBEL, 3285 néző. Játékvezetők: Baluska, Bulovec, Nagy, Hribar.
Carruth: 97,2% (Kornakker)
K
Bakala: 85,7% (Schluderbacher)
Szabó D., Harty, Phillips, Hári, Reisz
1
Fraser, Pelech, Brunner, Down, Pollastrone
Meland, Caruso, Sofron, Koskiranta, Luttinen
2
Schlacher, Sauvé, Alderson, Sharp, Kromp
Tikkanen, Stipsicz, Sárpátki, Sarauer, Erdély
3
DeSantis, Wolf, Lanzinger, Maxa, Petrik
Láday, Szita
4
Bacher, Lahoda, Wohlfahrt P.
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:09 FHA Hári Szabó D. Sárpátki
2-0 15:15 FHA Phillips Reisz Szabó D.
2-1 16:18 VSV PP Sharp Fraser Sauvé
3-1 32:22 FHA Koskiranta Stipsicz Luttinen
21 Kapura lövések száma 36
8 Kiállításpercek 10

Nem érdemes nem figyelni Hári Jánosra

 

A Fehérvár AV19 Villach-verésének összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum