Megállíthatja-e az UTE a Csíkszeredát?

   

A vasárnap budapesti Erste Liga-rangadóján érzelemdús összecsapást várhatunk az UTE-től és a Sportklubtól.

Mindkét csapat szeme előtt a jobb alapszakasz-helyezés lebeg, a Szereda az élen zárna, az UTE az előrelépésért harcol. A lilák két pont hátránnyal ötödikek a DEAC mögött, és ha a debrecenieket sikerülne megelőzniük a végelszámoláskor, az azt jelentené, hogy legalább egy bónuszpontot vinnének a középszakaszba. Eddig nem sikerült jól a naptári év eleje az újpestieknek, kikaptak a Vasastól, a Gyergyótól és a Csíkszeredától, kínlódva verték büntetőkkel a Hokiklubot. Ezen a négy meccsen alig ment a góllövés, a jegyzőkönyvek szerint 209 kísérletből érték el a 7 találatukat, ami rendkívül gyenge, 3,35%-os hatékonyságot jelent. Egy-egy meccsen természetesen előfordulhat ilyesmi, de a lilák tartós góliszonyban szenvednek, amelyből mihamarabb ki kellene gyógyulniuk. A játékuk ugyanis egészen addig, amíg lövésre nem kerül a sor, egész jó, nyomnak, dominálnak, rengeteg helyzetet alakítanak ki. De hogy ki fog itt gólt lőni, az az utóbbi meccsek alapján nagy kérdés.

UTE-gol-_TSH0003-900

fotó: TSH fotó

Nem segíti őket, hogy legponterősebb játékosaik közül ketten is agyrázkódással dőltek ki. Ropret még december 26-án, a Debrecen ellen, neki azóta 6 meccset kellett kihagynia. A szlovén játékos a felépülés útján van, edzéseken már mozog, de nem ütközik, aligha fogja megkockáztatni Szilassy Zoltán, hogy vasárnap újra megsérüljön. A védő Peter Huba Csíkszeredában kapott kíméletlen könyököst Becze Tihamértól, jelenleg is az ágyat nyomja, nemhogy a játékáról, egyelőre bármiféle mozgásról sem lehet szó az esetében, visszatérésének időpontja bizonytalan.

Ami Beczét illeti, a korábban lila-fehér mezben is megfordult csatár letöltötte eltiltását, így akár jégre is léphet a Megyeri úton, ahol aligha számíthat arra, hogy barátsággal fogják fogadni. De egy profi játékost ez nem zavarhat. A Szereda biztosan mindenkit be fog vetni, aki bevethető, de nekik is vannak komoly hiányzóik. Nem utazott el négymeccses túrájukra Anyiszin, Rejn, Rokaly Szilárd, Salló és Bors sem. A lilákkal ellentétben a csíkiaknak nincs problémájuk a góllövéssel, meccsenként több mint 4 és felet ontanak, ehhez képest meglepő, hogy már négyszer is lenullázták őket, többször voltak gólképtelenek, mint az újpestiek. A formájukra nem panaszkodhatnak, egy vereségszériát követően jelenleg 5 győzelemnél tartanak. Számukra óriási motiváció az alapszakasz-győzelem, nem kétséges, hogy Újpestre is 3 pontért utaznak. A két csapat eddig háromszor találkozott, Csíkszeredában a székelyek kétszer is 3 pontot szereztek, a Megyeri úton pedig egy rendkívül fordulatos és izgalmas mérkőzést nyert meg a hosszabbításban az UTE.

UTE–SC Csíkszereda 2-1

   

Küzdelmes, gyors, színvonalas mérkőzésen állította meg az Újpest a Sportklubot.

Bár messze nem volt telt ház, elég szép számú közönség gyűlt össze kezdésre, a csíkiak vendégszektora dugig meg is telt a vasárnap másik Erste Liga-rangadójára. (Az elsőn az FTC-Telekom kiütötte a Coronát Brassóban.) Ahogy várható volt, sem Ropret, sem Huba nem léphetett jégre a hazaiaknál, akik így három hátvédpárral és négy csatársorral álltak fel. A vendégeknél is sok a hiányzó volt, nekik három sorra és 16. mezőnyjátékosként Sándor Zoltánra futotta, a kapuba a légiós Lundström állt.

Jó ritmusban kezdődött a mérkőzés, a 13. másodpercre már itt is, ott is akadt lövés. Előbb Becze, majd Vincze próbálkozhatott. Eleinte az UTE alakított ki kisebb mezőnyfölényt, a lilák eléggé feltolták a védekezésüket, már a szeredai zónában megtámadták az ellenfél játékosait, így elég sok korongot szereztek a támadó- és a semleges harmadban. A mezőnyfölény viszont meglehetősen meddő volt abban az értelemben, hogy kapust próbáló lövést sokáig nem jegyezhettünk fel. Az első ilyen alkalomra a 8. percig kellett várni, amikor Benk a kapu elé kanyarodva fonákkal emelt, de Lundströmnek ez nem okozott gondot. Egy perccel később Brine a levegőből ugyancsak fonákkal húzta kapura a pakkot közvetlen közelről, de elakadt a kapusban. Ezután rövid időre fordult a kocka, a Sportklub pillanatai következtek, néhány veszélyesebb lövéssel. Ezután jött a meccs első kiállítása, Taratuhin kapta, mert elvitte Varga lábát. De egy darabig még késleltetett kiállítás volt, ezalatt hatan támadhattak a lilák, és két veszélyes helyzetük is volt, előbb Sikorcin, majd Kiss lövését fogta Lundström. Az előnyben beköltözött a szeredai kapu elé az UTE, de nem sikerült keresztülpasszírozni a korongot a tömegen egyszer sem, a Sportklub megúszta. A 17. percben Benk centerezését lőtte rá Sikorcin, de Lundstöm a helyén volt. Gól nélkül zárult az első 20 perc.

Újpesti szemmel remekül indult a második játékrész, a 2. percben máris sikerült bevenni a csíki kaput. Stefishen szerzett korongot a kék vonalnál, villámgyorsan visszatámadtak a lilák, Sikorcin megkerülte a kaput, a visszatett korongot az egyedül maradt Benk lőtte a hálóba. Ez ébresztőt jelentett a Szeredának, pillanatokon belül több veszélyes megmozdulásuk is volt. Becze éles lövését láthattuk a 4. percben, majd Fodor cselezte be magát a kapu elé tiszte helyzetbe, de Duschek bravúrral védett. A 6. percre vették át a csíkiak emelt ritmusát újra a hazaiak, és majdnem gólt szereztek. Egy kapu előtti kavarodásban sikerült átemelniük a korongot Lundströmön, de Horváth visszaért, kézzel hárított, majd kidobta a pakkot a veszélyes zónából. Nem sokkal később Becze kapta a korongot a kék vonalon, de szólója Duschek közreműködésével fölé ment. A 7. percben Nagy kapott kiállítást, az előnyt megnyomták a vendégek, de hol Duschek védett, hol pontatlanok voltak. A 12. percben újabb vendégelőny jött, ez közel sem ment olyan veszélyesen, mint az előző. Az utolsó másodpercekig a támadóharmadba való korongbevitellel is gondjaik akadtak, ekkor viszont Becze vett át gyönyörűen egy pakkot az alapvonalon, ezzel a mozdulattal tisztára is játszotta magát, Duschek elé került, de a kapus bravúrral védett. A lilák teljes létszámban folytatták a támadásokat, Sikorcin játszotta egy csellel tisztára magát, bejutott Lundström elé, lövése mellé ment. A 36. percben jött az újabb csíki emberelőny, ezúttal Varga kapott két percet akadályozásért. A vendégeknek ezúttal sem ment jól az 5 a 4 elleni játék, különösebb veszély nélkül múlt el ez a két perc. Alighogy kiegészültek az újpestiek, beszorították a Szeredát a kapuja elé. Stefishen tett rá egy korongot, Kocsis lestoppolta, majd fordulásból Lundström fölött a hálóba emelte. Szép megmozdulás volt. Az utolsó percekre még egy-egy kiállítás maradt mindkét oldalon. Becze, akit addigra már kezdtek puhítani a hazai játékosok, testre ütéssel torolta meg sérelmeit, majd Stefishennel elegyedett párbeszédbe, a játékvezetők mindkettőjüket kiállították.

UTE-SCC_20190113_TSH4196-900

fotó: TSH fotó

A harmadik harmad fél perc 4 a 4 elleni játékkal kezdődött. Ez különösebb helyzet  nélkül ért véget, majd a 2. percben majdnem újabb lila-fehér gól született, amikor egy kapu előtti kavarodás során kis híján sikerült bepaszírozni a korongot a vendégek hálójába. Ezekben a pillanatokban volt dolga Lundströmnek bőven. Tulajdonképpen a semmiből érkezett a Csíkszereda szépítő találata. Egy lazább védekezés nyomán Becze csent el egy korongot, a játékszer Taratuhin elé pattant, aki habozás nélkül lőtt Duschek hálójába. A gól ébresztőt fújt, a vendégek átszervezték a csapatot, két sorral támadtak az egyenlítésért, a meccs folyamán először szorult be az UTE. Igazán nagy veszély azonban a szerencséjükre nem alakult ki, remek munkát végeztek a lila játékosok, időnként ellentámadásokra is futotta. 1:23-mal a vége előtt a Csíkszereda időt kért, és lehozta a kapust. Valchar, Becze, Taratuhin, Panov, Belov és Salló volt a speciális egység, de bár sokat dolgoztak az egyenlítésért, az nem sikerült. Az UTE 2-1-re nyert, és mivel a mérkőzés nagyobb részében az ő akarata érvényesült, megérdemelten.

A Csíkszereda vereségével az FTC-Telekom vesztett pontok tekintetében is az élre állt, és ha győz a hátralévő két meccsén – a Vasas és a Gyergyó ellen –, akkor megnyeri az Erste Liga alapszakaszát.

Nem engedték, hogy azt játsszuk, amit szeretnénk

   

Mestermérleg az UTE–SC Csíkszereda Erste Liga-rangadó után.

Szilassy Zoltán vezetőedző, UTE: “Ez a mérkőzés már majdnem olyan hangulatú volt, mint ha a rájátszásban lennénk. Sok volt az egymás elleni csata, az ütközés. Fizikailag remekül bírtuk. Nagyon keményen és sokat dolgoztak a fiúk, megérdemelten szereztük meg a vezetést, majd a második gólunkat is. A Csíkszereda szépítő találata kicsit a semmiből jött, utána nagyon felpörögtek, de nem engedtük, hogy teljesen beszorítsanak bennünket, a játékosok ekkor is igyekeztek támadni is. Mindez kiegészült egy nagyszerű kapusteljesítménnyel. Az első két harmadban a mi akaratunk érvényesült, a harmadik harmad inkább egyenlő volt, de összességében megérdemeltük a győzelmet, a srácok nagyon sokat tettek ezért.”

Don MacAdam vezetőedző, Csíkszereda: “Az első két harmadban az Újpest sokkal okosabban játszott, mint mi. Elvették a játékunkat, nem engedték, hogy azt játsszuk, amit szeretnénk. A harmadik harmad kiegyenlítettebb volt. Ilyen a sport, mindenki győzni akar, és most ez nekik sikerült. Tartalékosak voltunk, de egy hosszú idényben minden csapatnak lesznek sérültjei, beteg játékosai, meg kell tudni oldani a feladatokat nélkülük is. Úgy érzem, intenzív és gyors volt a játék, az ilyen mérkőzéseken tud a közönség jól szórakozni. Azzal, hogy a Brassó is kikapott és mi is, nehezebb lett a helyzetünk, de dolgozunk tovább.”

Erste Liga, Megyeri út, 783 néző. Játékvezetők: Varjú, Varjú, Muzsik, Kis-király.
Duschek: 97,0% (Sila)
K
Lundström: 93,8% (Onodi)
Rusk, Kiss, Nemes, Csányi, Kocsis
1
Gecse, Belov, Becze, Valchar, Taratuhin
Varga, Szaller, Benk, Sikorcin, Stefishen
2
Sulakov, Farkas, Fodor, Panov, Rokaly N.
Nagy, Kovács A., Vincze, Hebar, Sági Martin
3
Györfy, Flinta, Egyed, Horváth L., Bíró
Kovács S., Szalma, Brine
4
Sándor
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Hozó Levente
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 21:29 UTE Benk Sikorcin Stefishen
2-0 37:50 UTE Kocsis Stefishen Nemes
2-1 44:09 SCC Taratuhin Becze
32 Kapura lövések száma 33
8 Kiállításpercek 6

Az első UTE-gól megadta az alaphangot

 

Szép passzból lőtt szép gólt Benk András. Az Újpest–Csíkszereda Erste Liga-rangadó összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum