Még hat hét, és zár a játékospiac az NHL-ben

 

A február 25-ei stop után július 1-jén nyit ki újra, ennyi idejük maradt a menedzsereknek, hogy megerősítsék csapatukat.

Trükkös dátum ez a játékospiac rendszerében, sokismeretlenes egyenlet, amelynek végén nagyot lehet nyerni és veszíteni is. Tekintsük át röviden az egyenlet elemeit! A vevői oldalon ott állnak a csapatok, amelyek nemcsak rájátszásba, hanem ott is nagy menetelésre készülnek. Ez lesz az utolsó nap, hogy egy hiányzó részletet beillesszenek a puzzle-ba. Az eladási oldalon azok sorakoznak, akiknek ilyen reményeik nincsenek, vannak viszont kifutó szerződésű, értékes játékosaik, akikért még utoljára kérhetnek valamit. Igen ám, de 20 meccsel az alapszakasz vége előtt nem olyan könnyű megmondani, kinek mekkora az esélye a playoffra.

A játékosok hosszabbítása sokkal nehezebb ügy ennél. Ott van a Metropolitan harmadik helyén álló Columbus Blue Jackets. Részvételük a playoffban még nem biztos, és bár a határidő lejártakor már tisztábban fogunk látni, korántsem biztos, hogy addigra eldől, bejutnak-e vagy sem. Ráadásul akár igen, akár nem, azt kell mérlegelnie Jarmo Kekalainen igazgatónak, hogy van-e arra esélyük, hogy valami maradandót alkossanak a konferenciában olyan nagyágyúk mellett, mint a Tampa, a Washington, a Toronto és a Pittsburgh. A szezon végén ugyanis a csapat két kulcsjátékosának is lejár a szerződése: Artyemij Panarin és Szergej Bobrovszkij is szabadon távozhat. Vagyis a február 25-ei határidő az utolsó dátum arra, hogy a piacon értékesítsék valamelyiküket.

A vevői oldalon ugyanakkor nagy a csábítás, hogy egy bombaüzlettel végképp kupaesélyessé tegyék a csapatot. A helyzet olyan bonyolult, hogy a menedzserek csaknem annyi hibát követnek el ilyenkor, mint a játékospiac júliusi megnyitásának napján. Ott van a Washington Capitals, amely az elmúlt években rendre megnyerte az alapszakaszt, és már nagyon szerették volna hazavinni a kupát is. 2015-ben az átigazolási határidő előtt megszerezték a Calgarytól Curtis Glenncrosst. A játékos tíz meccset kapott a rájátszásban, összesen egy gólt szerzett, majd befejezte pályafutását. Az érte adott második és harmadik körös draftjog mindenképpen túlzó ár volt ezért. Két évvel később ugyanez a forgatókönyv érvényesült: megvették Kevin Shattenkirköt a Rangerstől, aki 13 meccsen 6 pontot ért el a playoffban, és mínusz néggyel zárt. Az ő ára egy első körös pick volt, amely a Philadelphiánál kötött ki, akik a 27. helyen azt a Morgan Frostot választották, aki 5 meccsen szerzett 4 góljával és 8 pontjával a kanadai válogatott egyik legjobb játékosa volt az idei junior-világbajnokságon.

A Capitals tavaly nem ütött nyélbe ekkora üzletet, mindössze Michal Kempnyt szerezte meg, akiért egy harmadik körös draftjogot kellett adni. A cseh hátvéd kiváló kiegészítő embernek bizonyult, 24 meccsen 5 ponttal zárt, többnyire harmadik soros bekként. Bár vannak ellenpéldák, mint Paul Statsny, akit a Winnipeg szerzett meg tavaly, majd a második sor centereként élete legjobb teljesítményét nyújtotta a rájátszásban, de ezek a szabályt erősítő kivételek. A szabály az, hogy bajnokságot erős mag nyer, amely egész évben, esetleg több éven át együtt küzd a célért. A febuár végi átigazolási határidő a mag megerősítésére kevésbé alkalmas, inkább az apró, de okos foltozgatások ideje. A kísértés persze nem kicsi. A Columbusról már volt szó, de az Ottawa Senatorsnak is súlyos kérdésekre kell választ találnia az előttünk álló hat hétben: mi lesz Matt Duchene és Mark Storm sorsa. A Rangers Kevin Hayest és Mats Zuccarellót dobhatja piacra. A Flyersből Wayne Simmonds lehet erősítés bármely csapat számára.

A kínálati oldalon van egy másik típusú motiváció, ami szintén fűtheti a piacot. A nagyobb átalakítás előtt álló csapatok számára a februári határidő egy újabb esély arra, hogy középtávon erősítsenek. Jó példa erre a Carolina Hurricanes, amely hátvédekből el van látva, viszont gólszerző csatárból nem állnak fényesen, kellene valaki Sebastian Aho és Teuvo Teravainen mellé, aki képes pontokat termelni. Hasonló cipőben jár a St. Louis Blues, amely évek óta szenved egy viszonylag jó kerettel, így felmerült, hogy olyan ászoktól is megválnának, mint Vlagyimir Taraszenko, Brayden Schenn vagy Alex Pietrangelo. Ugyanígy a Detroit Red Wings akár teljes kerete is áruba bocsátható.

Azt egyelőre lehetetlen megtippelni, hogy végül ki fog elkelni akár a fent említett, akár más játékosok közül. Az biztos, hogy a szezonnak ez a része különösen mozgalmas a menedzserek számára. Jó részük már a junior-világbajnokságon megjelent, ahol megtörténtek az első tapogatózások. És akkor még a piac harmadik forrásáról nem is beszéltünk. Márpedig a napokban jelent meg a hír, hogy Kyle Dubas, a Toronto Maple Leafs fiatal GM-je Oroszországban járt, ahol a Lokomotiv Jaroszlavl és a CSZKA Moszkva mérkőzését tekintette meg. A Lokomotivban játszik az a Jegor Korskov, akit a 2016-os draft második körében vitt el a Maple Leafs. De a hírek szerint Dubas szeme máson is megakadt, például Alekszandr Jeleszinen. A 22 éves hátvédet nem draftolták, barátságos tornákon már az orosz válogatottban is bemutatkozott, Torontóban pedig hiánycikk a jobbkezes bekk.

Arra mi sem vállalkozhatunk, hogy megtippeljük, ki hol köt ki a februári játékoskeringő végén, viszont az biztos, hogy a következő hetekben fokozottan érdemes lesz figyelni az eseményeket.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum