Születhet-e szenzáció másodszor is Kassán?

   

Az egész Extraliga-szezon egyik legnagyobb meglepetését okozta a MAC Újbuda a HC Kosice november 2-ai kiütésével.

Nem kétséges, hogy egy olyan párosításnak, mint a Kassa–MAC, melyik csapat az esélyese a szlovák bajnokságban. Ladislav Nagyék két alkalommal érvényesítették eddig a papírformát, hiszen elsőre 2-1 arányban nyertek a Tüskecsarnokban, majd ugyanott a harmadik körben is diadalmaskodtak, akkor 5-3-as eredmény született. Más kérdés, hogy döntő fölényben e találkozók egyikén sem voltak, sőt az első csatában a legutolsó percekig a hazaiak jégkorongoztak meggyőzőbben. De a lényeg, hogy a két összecsapás között lejátszottak még egyet, azt a kassai Steel Arenában, amikor is a MAC hatalmas verést osztott ki a favoritnak, 8-4 lett úgy, hogy a teljesen tanácstalan vendéglátóknak valójában egy pillanatig sem volt esélyük a pontszerzésre.

A felek második kassai randevújára péntek este kerül sor. Akármi történt előzőleg, nyilvánvaló, hogy most sem a biztos három pont bezsákolásának tudatában ugorhat neki ellenfelének Majoross Gergely csapata. A HC Kosice ugyan azóta is rapszodikusabban teljesít annál, mint amire játékosállománya alapján képesnek vélhetnénk, és jelenleg csupán 4. az Extraliga-tabellán, de így is a közvetlen élmezőny stabil tagja. Alighanem az is inkább felpaprikázza, mint kétségekbe hajszolja a gárdát, hogy ebben a naptári évben még csupán 3 pontot szerzett, és legutóbbi 2 mérkőzését elveszítették az ugyancsak a dobogó tetejéért harcoló vetélytársak, a Besztercebánya és a Poprád ellen. A MAC jobb az idén, amennyiben míg a favorit HK Nitra otthonában simán kikapott, nagy ellenfelét, a Liptószentmiklóst kétszer is le tudta gyűrni. A közvetlen riválisok elleni sikerek alapvető fontosságúak a legjobb tízbe kerülésért, a playoff-kvalifikációért zajló küzdelemben, ám a sikerhez ebben az értelemben egészen biztosan szükség van további bravúrokra is. Ismét nyerni Kassán mindenképpen ebbe a kategóriába tartozna.

mackos-mi

Fotó: Manases István

HC Kosice–MAC Újbuda 4-5

   

A rájátszásért küzdő budapestiek Terbócs István 2 góljának és Langkow győztes büntetőjének köszönhetően győztek Kassán.

A MAC kapujában Bálizs Bence kapott lehetőséget. A magyar együttes már a 4. percben emberelőnybe került, ki is használta azt: Dudas kék vonalas bombáját hiába blokkolták a kassaiak, a korong Burt elé került, aki közelről belőtte a vezető gólt. Néhány perccel később emberhátrányba került Majoross Gergely csapata, ahol Brown kiugorhatott, eredménytelenül. Hiába bekkelte ki a hátrányt a MAC, a 10. percben Peter Galambos bántóan üresen maradt Bálizzsal szemben, a szlovák játékos pedig fonákkal behúzta a korongot a magyar kapuba. Az egyenlítés után is kiegyenlített küzdelem folyt, majd újabb magyar fór jött, ám ez kimaradt. A 15. percben betalált a HC Kosice, ám a játékvezetők kisles miatt videózás nélkül érvénytelenítették a gólt. A harmad hajrájában Burt 2+10 perces büntetést kapott, aztán nem sokkal a kisbüntetés lejárta előtt Nagy Krisztiánt is kiküldték, így 3 az 5 ellen játszott a MAC. A rohamokat Bálizs vezetésével állták a vendégek.

A második harmad elejét megnyomta a Kassa, fölényük alig több mint egy perc alatt góllá érett, Ladislav Nagy passzát a jó ütemben érkező Martis Dudás vágta be. A folytatásban a szlovákok akarata érvényesült, mégis a MAC egyenlített, Jesse Dudas emberelőnyös lövése becsorgott Habal mamutja alatt. A találat után magyar újabb fór jött, kimaradt. A játékrész végén hatalmas kapuvasat lőttek a hazaiak.

A harmadik felvonás legelején gáncsoltak egy MAC-ost, sőt 24 másodperccel később újabb kassai ült ki a büntetőpadra, így komoly kettős előny várt a magyar csapatra, ám kimaradtak a lehetőségek. Ez pedig megbosszulta magát: egy Bálizs kapuja előtt buli során Galambos elhozta a korongot, Simon Petrás pedig bebombázta azt, így újra a Kassa vezetett. Gyorsan jött az egyenlítés, egy lendületes akció végén Terbócs és Majoross megindultak, végül előbbi juttatta vezetéshez a magyar együttest. A 47. percben újra Terbócs villant: a kassaiak rosszul helyezkedtek egy semleges harmadbeli korongbedobás során, a magyar csatár betört Habal kapuja elé és egy pontos lövéssel vezetéshez juttatta a MAC-ot. A mérkőzés hajrájában 4 az 5 ellen játszottak az újbudaiak, a hátrányt Bálizs vezetésével kivédekezték. A legvégén a kassaiak lehozták Habalt, Klempa nem tudott betalálni az üres kapuba, majd az ellentámadásból egyenlítettek a szlovákok.

Hosszabbításra került sor, ahol emberelőnybe került a Kassa, de nem tudta eldönteni a plusz pont sorsát. A kiegészülés után végig 4 a 4 ellen zajlott a túlóra, ugyanis nem volt játékmegszakítás. Büntetők döntöttek, ahol az első párban Zitny és Brown belőtte, a másodikban Spilár büntetőjét videózták és megadták, míg Bodó kihagyta. A harmadik körben Lusnák túlcselezte, ellenben Terbócs bevarrta. A negyedikben Ladislav Nagy és Dansereau sem talált be, az ötödikben Cízek sem, ám Langkow fonákkal bevarázsolta Habalnak, így a MAC győzött.

Az újbudaiak 5-4-re diadalmaskodtak. megerősítették 10. helyüket a tabellán.

mackos-201812

Fotó: Porszasz Áron (MAC)

Közel álltunk ahhoz, hogy három pontot szerezzünk

   

Így látta a MAC vezetőedzője a MAC bravúros kassai győzelmét.

Majoross Gergely, vezetőedző, MAC: “A harmadik harmad eleje fordulópont lehetett volna, amikor a kihagyott kettős előnyünk után a Kassa átvette a vezetést, de visszaküzdöttük magunkat, két újabb gólt szereztünk és közel álltunk ahhoz, hogy három pontot szerezzünk. Kihagytunk egy üres kapus helyzetet, az ellentámadásból pedig az ellenfelünk ki tudott egyenlíteni, így hosszabbításra került sor. A hosszabbításban is nagyon jól dolgoztunk, kivédekeztünk egy emberhátrányt. A büntetőlövéseknél mi voltunk élesebbek, így sikerült elvinnünk két pontot innen, ami óriási dolog a számunkra és nagyon fontos a playoff selejtezős helyekért folytatott harcban.”

Extraliga, 2019. jan. 11., péntek.
Habal: 80,0% (Skorvanek)
K
Bálizs: 90,2% (Rajna)
McDowell, Dudás, Spilár, Suja, Nagy L.
1
Pozsgai, Macaulay, Orban, Langkow, Bodó
Cizek, Pulli, Klíma, Ignatuskin, Hricina
2
Negrin, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
Sedivy, Koch, Kafka, Brophey, Netík
3
Garát, Burt, Majoross, Nagy Krisztián, Terbócs
Lusnák, Petrás, Michalcin, Galambos, Zitny
4
Vokla, Odnoga, Szabad, Pápa, Szigeti
Roman Simicek
E
Majoross Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:15 MÚB PP Burt Langkow Dudas
1-1 09:14 KOS Galambos Hricina Lusnák
2-1 21:02 KOS Dudás Nagy L. McDowell
2-2 33:13 MÚB PP Orban Langkow Dudas
3-2 43:55 KOS Petrás Galambos
3-3 44:56 MÚB Terbócs Majoross Nagy Krisztián
3-4 46:19 MÚB Terbócs Nagy Krisztián
4-4 59:48 KOS Lusnák Spilár Nagy L.
4-5 65:00 MÚB GWS Langkow
41 Kapura lövések száma 25
12 Kiállításpercek 20

Így tudott a MAC másodszor is nyerni Kassán

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum