Duschek Dávid: A döntő is reális lehet

   

Szezon közben került Újpestre Duschek Dávid, és remek teljesítményt nyújt a lila-fehéreknél. Volt hozzá néhány kérdésünk.

Az idény egyik legváratlanabbnak tűnő átigazolása Duschek Dávid Újpestre távozása volt az extraligás DVTK Jegesmedvéktől. A válogatott bő keretében is számításba vett hálóőr gyorsan megtalálta helyét a lila-fehéreknél, és eddigi teljesítményére igazán nem lehet panasz: 94,3 százalékos hatékonysága Hetényi Zoltán produkciójával vetekszik, igaz, a debreceni kapus több meccsen érte el ezt az átlagot. “Szerencsére tényleg hamar befogadtak a srácok, gyorsan családtag lettem Újpesten. A hátvédekkel persze össze kellett szoknom, de szerintem ezzel sem volt gond. Most már megfelelő az összhang közöttünk, sokat segítenek nekem, hogy jó teljesítményt nyújthassak.”

A már emlegetett 94,3 százalék a 30 éves kapus pályafutásának eddigi legjobb átlaga, amihez hozzájárult a szlovák Extraligában eltöltött három hónap. “Ez abszolút így van, a teljesítményemhez nagyon sokat tett hozzá a Tipsport Liga. A pörgősebb játékhoz, gyorsabb lövésekhez hozzá kellett szoknom, és ugyanez igaz a döntéshozatalra is. Az Extraligában akkor is koncentrálni kell, amikor nálunk van a korong, hiszen egy pillanat változhat a helyzet, akár néhány másodpercben belül már a kapunk előtt lehetnek a támadók. De nincs ez másként az edzéseken sem, ott is olyan hőfokon megy a munka, hogy kihagyni egy pillanatra sem lehet.”

A váltás viszont váratlan volt. Október végén Duschek remek teljesítményt nyújtott a Kassa és a Zólyom ellen, az utóbbi meccsen pontot is szereztek a Jegesmedvék, és úgy tűnt, a miskolci kapus elkapta a fonalat. “Én is úgy éreztem, hogy jól ment a védés azon a két találkozón, magabiztosabb lettem. Abban bíztam, hogy a következő mérkőzésen is én állhatok kapuba, ám nem ez történt, sőt közölték velem a rossz hírt a vezetők. Edzői döntés volt: egyrészt úgy ítélték meg, hogy erősíteni kell ezen a poszton, másrészt szerintük Adorján Attila jobb formában volt, így én lettem létszám feletti. Sok időm nem volt megemészteni az egészet, addigra már kerestek is nekem csapatot, így szinte azonnal a mélyvízbe kerültem Újpesten. Ott örömmel fogadtak, mert úgy érezték szükség van rám, tudok segíteni. Bízom benne, hogy nem ért még véget az extraligás karrierem, mert a miskolci vezetőkkel abban maradtunk, hogy amint befejeződik az Erste Liga, visszatérek a Jegesmedvékhez. De a következő hónapokban az Újpest sikeréért fogok megtenni mindent.”

duschek

fotó: Somogyi Viktor

A célok komolyak, az Újpest jelenleg a felsőházért van nagy versenyben, és több mint valószínű, hogy ott tölti majd a középszakaszt. “Úgy gondolom, a keretünk elég jó, ezt jelzi, hogy az utolsó 20 meccsünkből 14-et megnyertünk. Most volt egy hárommeccses vereségszériánk, ami nem volt bekalkulálva, de ez minden csapatnál előfordul egy ilyen hosszú sorozatban. Jobb, ha most jön, mintha a rájátszásban veszítenénk sorra. A legfontosabb, hogy a playoffra álljunk össze teljesen, az mindig egy új bajnokság. Ha sikerül helyreraknunk a csapat játékának még hiányzó darabkáit, akkor szerintem a döntő is reális lehet számunkra.”

Duschek Dávid pár hónap leforgása alatt két bajnokságban is védett, így érdekes lehet a véleménye, hogy milyen is a mostani Erste Liga. “Sokkal kiegyensúlyozottabb, mint korábban. Az előző években a Miskolc és a MAC több tíz ponttal húzott el az alapszakasz végére, most a különbség sokkal kisebb az élmezőnyben. Az első két helyezett kicsit ellépett ugyan, de mögöttük szoros a mezőny. Ráadásul a főként fiatalokból álló csapatok egyre inkább belerázódnak a ligába, elég csak az elmúlt napok eredményeit megnézni. Most már ők is tudnak komoly meglepetéseket okozni, és így a bajnokság végkimenetele igencsak kiszámíthatatlan lett.”

A kapus az elmúlt években mindig odakerült a válogatott bő keretéhez, de világbajnokságra még nem utazhatott. “A válogatottság számomra mindig álom és megtiszteltetés. Amennyiben az idén is behívnak, mindent meg fogok tenni, hogy megfelelően teljesítsek. A küzdelem nagyon kemény, hiszen sok remek magyar kapus van, de soha nem fogom feladni.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 1., csütörtök
UP 18:00 H20US18 
augusztus 3., szombat
FEL   MACTRK 
augusztus 8., csütörtök
FEL   DEBJAS 
augusztus 9., péntek
FEL   DEBDRS 
FEL 17:30 DUMMIS 
augusztus 10., szombat
FEL   CARAVS 
FEL   DEB
FEL 18:00 DABTIT 
Partnerünk