Erik Karlsson élete formájában jégkorongozik

 

A nyáron klubot váltó svéd zseninek időre volt szüksége, amíg megszokta San Joséban – aztán az elmúlt bő hónapban 14 meccsen 25 pontot termelt.

December 7-én indult a 28 éves hátvéd fergeteges pontszerző szériája, azóta minden meccsén legalább egy egységet begyűjtött. Azaz egyet csak hét alkalommal az azóta lejátszott 14 mérkőzésen, hiszen az Edmonton ellen négyet, a Kings és az Oilers ellen hármat-hármat hozott össze. Ez olyan teljesítmény, ami ligaszinten is kiemelkedő. A bajnokság történetében mindössze 5 hátvéd tudott asszisztot szerezni 14 egymást követő meccsen: Paul Coffey (17 meccs, 1985/86-os szezon), Brian Leetch (15 meccs, 1991/92-es szezon), Bobby Orr (14 meccs, 1970/71-es szezon) és Phil Housley (14 meccs, 1992/93-as szezon). Mint látható, az elmúlt 25 évben ez senkinek sem sikerült. Érdekesség, hogy a másik négy esetben is a november vége és január közepe közötti periódusban jött össze a kivételes széria.

A hátvédek kanadai tabellájának első húsz helyezettje közé 17 csapat delegál bekket. Mindössze három csapat van, amely két-két játékossal képviselteti magát az elitben: a San José Sharks, a Nashville Predators és a Winnipeg Jets. A Sharks közülük is kiemelkedik: a védők pontlistáját Brent Burns vezeti 49 ponttal, Erik Karlsson a hatodik 41-gyel. A Predators két bekkje, Roman Josi és Mattias Ekholm a 11. és 12. helyen áll 30-30 ponttal, a sérüléssel bajlódó Dustin Byfuglien a 13. (29 pont), míg Josh Morrissey pedig éppen befért a 20. helyre, majdnem feleannyival, mint Burns (25).

A Karlsson-széria csúcspontját kétségkívül a Tampa Bay Lightning elleni szombat esti rangadó jelentette. A floridai csapat elképesztő szezont fut, ezt megelőző 16 meccséből 15-öt megnyert, és a maradék egy alkalommal sem maradt pont nélkül. A Lightning taktikája egyszerű, annyi gólt lőnek, amennyit tudnak, és azzal a játékosállománnyal, amelyet Steve Yzerman az utóbbi években összehozott, ez sosem kevés. Jellemző módon ők a legtöbb gólt szerző csapat a ligában, úgy, hogy két tucattal lőttek többet, mint az utánuk következő második. Így várták a meccset Karlssonék, miközben náluk három kezdő hátvéd dőlt ki a sorból: Justin Brown, Marc-Edouard Vlasic és Radim Simek.

Burns és Karlsson tudta, mit jelent ez számukra, és fel is nőttek a feladathoz: előbbi közel 31, utóbbi valamivel több mint 29 percet töltött a jégen a világ jelenleg legpotensebb csapata ellen. Előbbi három, utóbbi két asszisztot adott, a csapat 3-2-re nyert. Burnsnek az első sorban a 23 éves Jacob Middleton volt a párja, aki akkor játszotta élete első NHL-mérkőzését. Karlssonnak pedagógiailag egyszerűbb dolga volt, a 28 éves Brenden Dillon már tapasztaltnak mondható a maga félezer meccsével. A két szupersztár teljesítményét a játékostársak is elismerték. Joe Pavelski csapatkapitány például ezt nyilatkozta a The Athleticnek: „Ez a két srác töri előttünk az utat egész évben. Annyira stabil hokit játszanak, hogy arra nincsenek szavak. Ezen az estén is már a legelejétől lezárták az utat az ellenfél előtt, miközben volt jó néhány klasszis megoldásuk. Nagyon-nagyon jó nekünk, hogy két ilyen hátvédünk van.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 1., csütörtök
UP 18:00 H20US18 
augusztus 3., szombat
FEL   MACTRK 
augusztus 8., csütörtök
FEL   DEBJAS 
augusztus 9., péntek
FEL   DEBDRS 
FEL 17:30 DUMMIS 
augusztus 10., szombat
FEL   CARAVS 
FEL   DEB
FEL 18:00 DABTIT 
Partnerünk