A Gyergyó vezető szerepre tör az alsóházban

   

A DAB előnye az Erste Liga-táblázaton négy pont a GYHK előtt, ám a hazaiak három meccsel kevesebbet játszottak.

A két csapat egy kivétellel szoros csatákat vívott egymással a szezonban, és a hazai pálya nem volt garancia a pontszerzésre. Első alkalommal fölényes DAB-siker született Dunaújvárosban, 7-2-re nyertek az Acélbikák. A következő találkozóra – erre bő két hónappal később került sor – jóval kiegyenlítettebbé váltak az erőviszonyok, vissza is vágtak Gógáék, amikor 4-3-ra nyertek. Utoljára december 7-én játszottak a felek, akkor idegenben nyertek a dunaújvárosiak 3-1-re. A szezon közben mindkét csapatnak voltak elképesztően rossz periódusai, de rendre meg tudták mutatni azt is, hogy több van bennük. A gyergyóiak egyik legemlékezetesebb sikere egy 4-3-as hosszabbításos győzelem volt Csíkszeredában, míg a DAB kétszer is elkapta az FTC-Telekomot, mindkétszer váratlanul, másodjára egy hete, akkor hazai pályán nyertek 5-3-ra az Acélbikák.

dabgye
Fotó: Boda Bence / DAB

Az erdélyi ligaújonc csaknem egy hónap szünet után tér vissza az Erste Liga küzdelmeibe, utoljára éppen a Dunaújváros ellen szerepeltek. Azóta nagyot fordult a világ, hogy mást ne mondjunk, akkor még a gyergyóiaknak volt több lejátszott mérkőzésük, szám szerint öt, níg a pénteki rangadó előtt a DAB van jelentős meccselőnyben. Ehhez képest mindössze négy ponttal állnak jobban, ami nem sok, viszont mivel kevés van hátra az alapszakaszból, az egymás elleni eredmények kiemelten fontosak. A DAB Gyergyóból Szeredába utazik, ahonnan hazatérve fogadja a Hokiklub Budapestet és a Fehérvári Titánokat, majd az UTE otthonába látogat, végül a DEAC ellen ismét hazai jégen fejezi be az alapszakaszt. A gyergyóiak sorsolása nehezebb, kétszer találkoznak a Fradival és a DEAC-cal, de játszanak az UTE-val, a Csíkszeredával, a Brassóval és a Vasassal is. Az egyedüli könnyebbség, hogy a most következő öt meccsük hazai pályán lesz.

Nagy tehát a tét pénteken. Mindkét gárda élén viszonylag frissen kinevezett szakember áll, a kanadai Corey Bricknell november harmadik hetében, míg a Miskolcról ismerős Mikael Tisell december 5-én foglalta el „hivatalát”. A DAB azóta egy kanadai csatárt is igazolt Yianni Liarakos személyében, aki a Titánok ellen még nem lépett pályára az új év első napján elszenvedett vereség alkalmával, de most elutazott a csapattal. A Gyergyó ennél nagyobbat húzott: a 36 éves Oscar Steén a svéd nagyválogatottban is megfordult, és több mint félezer SHL-meccs rutinja van a lábaiban.

“Nagyon fontos hogy konzisztens játékot mutassunk – mondta Corey Bricknell a DAB előzetese szerint. – Az elmúlt hetekben láttam briliáns periódusokat, ugyanakkor nagyon gyenge időszakokat is. A legfontosabb, hogy ezeket a hullámvölgyeket kiküszöböljük, és hatvan percen keresztül koncentráltan, fegyelmezetten és eredményesen jégkorongozzunk. Yianni Liarakos, az új kanadai csatárunk bemutatkozik a pénteki mérkőzésen. Az ő feladata elsősorban a gólszerzés lesz. Biztos vagyok abban, hogy az offenzív játékunk megerősödik a jelenlétével, emellett az emberelőnyeink is veszélyesebbé válhatnak.”

Gyergyói HK–DAB 4-3

   

Háromgólos előnyt adott el a Gyergyó, de két pontot így is sikerült szereznie.

A hazaiak keretéből három légiós is eltűnt, kimaradt Gorjacsevszkih kapus, valamint a korábbi házi pontkirály Makszim Vesutkin és az eddig mindössze négy mérkőzésen szóhoz jutott Vlagyiszlav Karpusz, nevezték viszont a frissiben igazolt Oscar Steént. Az első harmadban nem sok említésre méltó esemény történt, a másodikban viszont pillanatok alatt háromgólos előnyt építettek fel a hazaiak. A 25. és a 30. perc között Góga Attila emberelőnyben duplázott – első találatához Vorobjov mellett Steén is asszisztált, nem kellett sokáig várni a svéd első pontjára –, majd Csergő Hunor is betalált. A DAB azonban nem omlott össze, Artem Iosaffov, a csapat legeredményesebb hokisa még ebben a játékrészben visszahozta a vendégek pontszerzési reményeit. Amelyek aztán az utolsó húsz percben valósággá is váltak, előbb Németh Péter lőtte be a másodikat, majd Jabornik a harmadikat, így a rendes játékidő végén 3-3 állt a táblán. Nem változott az eredmény a hosszabbításban sem, így a döntés a büntetőkre maradt. A pluszpontot érő rávezetést Csergő hajtotta végre, 4-3-ra nyertek a hazaiak.

dab_gye

fotó: Boda Bence/DAB

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1400 néző. Játékvezetők: Csomortani, Csomortani, Andre, Péter.
Ruczuj: 92,3% (Szakács)
K
Zaharcsenko: 89,2% (Garbacz)
Jezsov, Kozma, Pesztunov, Sára, Csergő
1
Franssila, Léránt, Saluga, Iossafov, Dubek
Góga, Orbán, Tománek, Vorobjov, Steén
2
Hüffner, Mestyán, Uski, Németh, Liarakos
Bobcek, Nagy Cs., Benedek, Constantin, Péter
3
Jaborník, Erdélyi, Török, Nagy M., Azari
Ferencz Csibi, Elekes Darabont, Barabás, Daradics, Ivácson
4
Lencsés, Hruby, Tóth, Pinczés O., Borbás
Tisell Mikael, Vitali Donika
E
Borbás Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 24:47 GYE PP Góga Steén Vorobjov
2-0 26:03 GYE PP Góga Pesztunov Jezsov
3-0 29:10 GYE Csergő Pesztunov Bobcek
3-1 32:02 DAB Iossafov Franssila
3-2 46:35 DAB Németh Jaborník Erdélyi
3-3 48:22 DAB Németh Jaborník Uski
4-3 65:00 GYE GWS Csergő
37 Kapura lövések száma 39
6 Kiállításpercek 10

Így győzte le a Gyergyó a DAB-ot

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum