A finnek Kanadát, a svájciak a svédeket ütötték ki

   

A favorit házigazda nélkül folytatódik a junior-világbajnokság, Kanada drámai körülmények között esett ki. Az USA és Oroszország jutott még a négy közé.

A torna legnagyobb meglepetése született meg a nyolcaddöntők során, amikor a B csoportot hibátlan teljesítménnyel nyerő Svédország nem tudott mit kezdeni az A csoport negyedik helyén végzett Svájccal. Azzal a Svájccal, amely a csoportkörben szenvedett azon a meccsen, amelyet megnyert ? Dánia ellen ?, viszont kifejezetten jól ment a nagyokkal szemben, csakhogy mindháromszor kikapott, sorrendben Csehországtól, Kanadától és Oroszországtól. A háromkoronások ellen sem bunkerhokit játszottak a helvétek, helyenként játékban is az északiak fölé nőttek, amit jól mutat az a tény is, hogy bár a 16. perctől végig vezettek, a kapura lövési arányt mégis csupán 41-35 arányban nyerték a svédek. Svájc tehát a 16. percben előnybe került, amikor Yannick Brüschweieler iramodott meg a saját kapuja előtti bedobókör magasságából, a svédek mellett zavartalanul ért el középtávolra, majd takarásból szépen lőtte ki a hosszút. Az addig sem nyugodt svédeken jó 20 perc múlva tovább nőtt a nyomás, amikor a kapujuk előtt voltak szokatlanul határozatlanok, és a nyomakodás-tusakodás végén a korong átjutott a gólvonalon. Mindeközben a 41 svéd lövés azt is jelzi, hogy a svájci kapuban Luca Hollenstein elképesztő teljesítményt nyújtott, megbabonázta az ellenfél csatárait, akik 60 percen keresztül képtelenek voltak betalálni. A vége tehát 2-0 lett Svájcnak, a tavalyi döntős svédekkel 2006 után először fordult elő, hogy a legjobb nyolc között kiestek, akkor Finnország okozott nekik bosszúságot.

Ha a svájciak hősies győzelme volt a torna legnagyobb meglepetése, akkor a Kanada?Finnország mérkőzés hozta a legnagyobb drámát. Az első harmad kiegyenlített játékot és gól nélküli döntetlent hozott. A második harmad legelején egy formás akció végén Ian Mitchell talált be a kapuba egy rövid felsős bombával, de az asszisztokat jegyző Barrett Hayton és Morgan Frost is gyönyörű cselek után adta tovább a korongot. Ezt követően a finnek megpróbáltak egyenlíteni, a harmadik harmadra fölénybe is kerültek, de Michael DiPietro kapus többször hatalmasat védett. A finnek két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt hozták le a kapusukat, és a létszámfölény végül szerencsés módon eredményezett gólt 59:13-nál: Eeli Tolvanen tört előre, a kapu mögül eleresztett fonákja az oldalhálóról visszapattant, elképesztő reflexekkel igyekezett visszatenni centerbe, és a korong a csapattárs Aleksi Heponiemi korcsolyáján megpattanva, DiPietro karja alatt vágódott be. Jöhetett a hosszabbítás, amely tovább fokozta a drámát: 1:14-nél Evan Bouchard lépett ki egy ellopott koronggal, Tolvanen már csak akasztani tudta szólóban, így büntetőhöz jutott Kanada. A rávezetést Tim Hunter edző a csapatkapitányra, Maxime Comtois-ra bízta, akinek nem sikerült jól ellőnie a korongot, így Luukkonen kapus örülhetett. Négy perccel később egy kanadai kontra végén Cody Glass hozta kihagyhatatlan helyzetbe Noah Dobsont, ám a hátvéd a kapu előtti keresztpasszt követő lövésnél eltörte az ütőjét. A villámgyors finnek azonnal észlelték a soha vissza nem térő lehetőséget, az ütőjét eltörő bekk helyén visszatámadtak, és egy passzt követően az eddig a vb-n pont nélkül álló bekk, Toni Utonen döntötte el a mérkőzést, 2-1-re nyert Finnország, a 17 ezer néző legnagyobb bánatára. Ezzel kiesett a másik tavalyi finalista is, Kanadával ráadásul tizenhárom előző junior-vb-rendezése alkalmából egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy ne nyerjen legalább bronzérmet.

Ha nem is ennyire, de szorosan alakult az USA?Csehország mérkőzés is. Az amerikaiakhoz visszatért sérüléséből az egész torna egyik legjobb játékosának tartott Jack Hughes, aki a Szlovákia elleni nyitómeccsen sérült meg, és azóta nem lépett pályára. Nem is maradt észrevétlen, már a 13. percben átcselezte magát a komplett cseh védelmen, majd gyönyörű passzal hozta helyzetbe csapattársát, Noah Case-t. A cseh gondok a 27. percben tovább fokozódtak, amikor a középső harmadban elvesztették a korongot, amiből az amerikaiak két másodperc alatt jutottak el ziccerig. A torna egyik legjobb kapusa, Lukas Dostal két olyan gólt kapott, aminél tehetetlen volt. Ráadásul az amerikaiak a továbbiakban is erőteljesen domináltak mezőnyben, 41-19-re nyerték a kapura lövéseket. A harmadik harmad derekán azonban a meccs folyamán először emberelőnybe kerültek a csehek, és ezt gólra is váltották: a Necas, Zadina, Kaut alkotta első sor hosszan járatta a korongot az USA harmadában, a fáradó védők mellett Necas centerezett Kautnak, aki közelről nem is hibázott, újra nyílttá téve a találkozót. Az újabb gól azonban csak nem akart megszületni, a csehek a végén a kapusukat is lehozták, ebből viszont az USA szerzett találatot, így alakult ki a 3-1-es végeredmény.

A játéknap egyetlen sima mérkőzését Oroszország játszotta Szlovákiával. Az első harmad 6. és 8. perce között az oroszok háromszor is betaláltak, majd a Hlavaj helyére érkező Sklenart is gyorsan felavatták, 11 perc elteltével 4-0-ra vezettek. A középső harmadban sem vettek vissza, ezt a periódust 3-0-ra nyerték. A szlovákoknak az utolsó harmadban termett csak babér, amikor már mindegy volt: Martin Fehervary, a HV 71 bekkje egy gólt és két asszisztot szerzett ekkor, a meccs 8-3 lett az oroszoknak.

Az elődöntőket január 4-én rendezik, az oroszok az amerikaiakkal játszanak, a finnek Svájccal.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum