A fiatalok felrobbantják a klubok költségvetését

   

A tehetségek térnyerésével tektonikus változásoknak lehetünk szemtanúi az NHL-ben.

Néhány nappal ezelőtti cikkünkben kiszámoltuk, hogy az elköltött bérek és a lőtt gólok mennyisége hogyan változott az elmúlt három évben. Kiderült, hogy minden gólra közel hatszázezer elköltött dollár jut, és hogy ez az összeg folyamatosan csökken. Fontos fejlemény a ligában, hogy a fiatalok egyre meghatározóbb szerepet vállalnak. Mindez a napnál világosabban tetten érhető a topjátékosok fizetésében. Megnéztük, hogy az említett három szezonban hányszor találtak be a góllövőlista első tíz helyén végzett játékosok, és ezért mennyi pénzt vettek fel. A holtversenyek miatt a 2015/16-os szezonban 13 játékos fért az első tízbe, egy évvel később 12, tavaly 11, de mivel átlagokról van szó, ez nem befolyásolta érdemben a számítást. Nos, azt láthatjuk, hogy három évvel ezelőtt a topjátékosok átlagban 177 ezer dollárért lődözték a gólokat az alapszakaszban. A 2016/17-es szezonban ez már csak 126 ezer, míg tavaly 109 ezer dollár volt. Ez három év alatt közel 40%-os csökkenés, ami drasztikus változás rövid idő alatt.

A trendben idén sem várható korrekció, hiszen az olyan játékosok, mint Brayden Point, Patrik Laine, Timo Meier, Auston Matthews, Elias Pettersson, Mikko Rantanen vagy Matthew Tkachuk, még mindannyian első szerződésüket töltik. Ennek értéke felülről korlátos, bónuszok nélkül nem érheti el az egymillió dollárt. Mindez oda vezet, hogy radikálisan átalakul a bérszerkezet életkor szerint. Korábban a jégkorongozók jellemzően a harmadik szerződésük megkötésének idején váltak szabadon igazolhatóvá, ekkortól voltak egyenlő tárgyaló felek a csapatukkal szemben, átlagosan hét NHL-ben eltöltött év után kérhettek nagy pénzt. Mivel azonban egyre korábban válnak meghatározó játékosokká a fiatalok, így a bérigényük is hamarabb ugrik meg. Ezt világosan láthattuk William Nylander esetében, aki már a második szerződésében 8 millió dollárról indította a tárgyalásokat.

Jövőre 10-12 hasonló kaliberű hokisnak jár le a belépő szintű szerződése, ezért is kísérte megkülönböztetett figyelem a többi szakember és a sajtó részéről, hogy hogyan alakul a Kyle Dubas általános menedzser és a játékos közötti játszma. Más kérdés, hogy Nylander teljesítményén meglátszik, hogy kihagyta az edzőtábort és a szezon első harmadát. A torontói szakemberek január közepére várják, hogy utolérje magát. Hári János egykori csapattársa egyébként nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy ha tanácsot kellene adnia hasonló cipőben járó csapattársainak, Auston Matthewsnak és Mitch Marnernek ? nekik nyáron jár le a szerződésük ?, azt mondaná nekik: igyekezzenek a szezonkezdetre pontot tenni az ügyük végére, hogy szeptembertől már csak a jégkoronggal kelljen foglalkozniuk.

Mindenesetre ha a játékosoknak egyre fiatalabban kell egyre több pénzt fizetni, az számos ponton jelentős fordulatokkal járhat. Az egyik, hogy a most még “középkorúnak” számító, harmincon túli játékosoknak nyilvánvalóan kevesebb fog jutni. Versenyelőnybe kerülnek azok a csapatok, amelyeknél a korfa a fiatalabbak felé tolódik el, míg az olyanok, mint a Los Angeles Kings, évekre zsákutcába kerülhetnek ? ha például Ilja Kovalcsuknak három évre kifizetnek évi 6,25 millió dollárt. Ezzel összefüggésben a matek egyre fontosabbá válik: egyszerűen nem megengedhető, hogy egy-egy csapat rossz döntést hozzon, mert azzal évekre elintézheti magát. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy milyen mértékig lesz mellőzhető a rutin ? és a leadership-kvalitások ? egy rájátszásban is sikeres csapat felépítésében. Patrick Marleau például ugyanannyi pénzt kap, mint a már említett Kovalcsuk, viszont neki elévülehetetlen érdemei vannak a fiatalok terelgetésében, másrészt a szerződése jövőre kifut, egy szezon pedig ilyen esetben életet menthet.

A másik következmény, hogy felértékelődhet az offer sheetek szerepe. Jelenleg az RFA-státusú fiatalok számára kiút lehet, hogy egy másik csapat tesz eléjük egy ajánlatot, amit ha a nevelőcsapatuk nem tud (vagy nem akar) kifizetni, akkor a játékos (draftjogokon keresztül történő kompenzáció mellett) szabadon vihető. Eddig a menedzserek ódzkodtak ennek gyakorlati alkalmazásától. Egyrészt mert a draftjogok költsége ritkán állt arányban a játékos teljesítményével, másrészt mivel az ajánlattétel nehezen nevezhető baráti gesztusnak. Mostanra azonban már 21-22 évesen kész játékost lehet szerezni, ami miatt megéri próbálkozni. Ha például valaki Matthewst szeretné megszerezni, azt megteheti, ha van elég helye a bérkeretben. A torontói Kyle Dubas ugyan váltig állítja, hogy minden ajánlatot tudnak tartani, de mivel nemcsak egy, hanem két sztárjátékossal kellene hosszabbítaniuk, ez komplikálttá teszi a helyzetet. Tegyük fel, hogy az Arizona rámegy Matthews megszerzésére. Egy ilyen lépésnek már csak azért is lenne értelme, mert helyük van bőven a keretben, ráadásul Matthews arizonai születésű, és valóban új pályára tudná állítani a sivatagi csapatot. Ebben az esetben John Chayka általános igazgató előbb Mitch Marnert környékezi meg, akinek kínál egy olyan összeget, amit a Toronto még meg tud adni, aztán viszont Matthewsnak ígéri be a maximális 15 milliót. Persze biztosak lehetünk abban, hogy Dubas is minden lehetséges forgatókönyvre felkészül, Nylander említett nyilatkozata nagy segítség lehet számára, hiszen neki is az az érdeke, hogy minél előbb megegyezzen kulcsjátékosaival.

chiasson

A harmadik fontos következmény, hogy a csapatok számára a tartós siker érdekében továbbra is elengedhetetlen lesz olyan utánpótlást kiépíteni a maguk számára, amelyen keresztül folyamatosan biztosítható, hogy a gólok és pontok jelentős része olcsón érkezzék, akkor, amikor a játékosok még első szerződésüket töltik. Nagy kérdés, hogy ez mennyire lesz tartható. Ebből a szempontból nem panaszkodhatunk: a 2015-ös draft elején Connor McDavid, Jack Eichel és Mitch Marner kelt el, egy évvel később Matthews és Laine, idén Rasmus Dahlin, Andrej Szvecsnyikov, Jesperi Kotkaniemi és Brady Tkachuk. A 2017-es draft azonban nem hozott ennyi tehetséget ? vagy Nico Hischier és Nolan Patrick fejlődéséhez kell több idő. A 2014-es draftot az elsőként választó csapatok szúrták el: ebben a korosztályban David Pastrnak teljesít időarányosan a legjobban, őt a 25. helyen vitte el a Boston, Nikolaj Ehlers csak a 9. helyen kelt el, Dylan Larkin a 15.-en, Viktor Arvidsson a 112.-en, Braden Point a 79.-en. Ebből is látszik, egyre több pénzt és energiát fognak a csapatok áldozni arra, hogy minél fiatalabb korban kiszúrják egy-egy generáció legtehetségesebb játékosait, még ha a kockázatokat nem is fogják tudni teljes mértékben kiküszöbölni.

Lehetséges alternatíva, ha a meglévő szupersztárok mellé alacsonyabb bérigényű játékost sikerül találni, aki képes arra, hogy éljen a kivételes lehetőséggel, és korábban nem látott mennyiségben szállítsa a pontokat. Az ESPN-en nemrégiben megjelent cikkében Dimitri Filipovic éppen egy ilyen esetre hívta fel a figyelmet. Alex Chiassonról van szó. A 28 éves kanadai csatár 410 NHL-mérkőzést játszott az alapszakaszban, és eddigi csúcsát a Dallasban futotta a 2013/14-es szezonban, amikor 35 pontot ért el. Legmagasabb fizetését a Calgary Flamestől kapta, amely két évre szerződtette nem sokkal ezután, évi 1,2 millió dollárért. Addig sem váltotta meg a világot, és ebben nagy változás ezután sem következett be: pályafutása első öt évében négy csapatnál fordult meg, sehol sem sikerült gyökeret eresztenie. Tavaly nyáron jött a Washington Capitals ajánlata, amit jobb híján elfogadott, 660 ezer dollárért egy évre igazolt a fővárosi csapatba. Itt kezdődött a sikerszériája: a csapattal végül bajnokságot nyert, a rájátszásban 16 meccsen léphetett pályára, melyeken 2 pontot szerzett a negyedik sorban.

Nem csoda, hogy nem hosszabbítottak vele szerződést. Nyáron sokáig nem történt vele semmi érdemleges, aztán az utolsó pillanatban az Edmonton lecsapott rá, a bérminimumra szerződött, vagyis 650 ezer dollárt keres Albertában. A szerencséje most nem kerülte el, Ken Hitchcock, az Oilers új vezetőedzője betette az első sorba, McDavid és Draisaitl mellé. Chiasson mellett szól, hogy maximálisan élt is a lehetőséggel: 29 meccsen 15 gólnál járt december 21-én, ennél többet életében nem lőtt egy-egy egész alapszakaszban. De nem csak magához képest nyújt kiemelkedőt, a 30. helyen áll a góllövőlistán, 60 percre vetítve 5-5-ben a 23., mindenféle szituációra vetítve egyenesen 10. Az egyik legköltséghatékonyabb játékos a ligában, csak Brayden Point és Patrik Laine termeli olcsóbban a gólokat. Ha egy-egy ilyen láncszemet sikerül megtalálni, és kellőképpen motiválni, azzal sokat nyerhet egy csapat.

A szemünk előtt változik az NHL, egyre gyorsabb és látványosabb a játék, egyre több a gól, egyre fiatalabb a liga, a fizikai felépítéssel szemben végre felértékelődik az egyéni képességek szerepe. Nagy kérdés, hogy mindezt miként követi le a tágabb kereteket biztosító kollektív szerződés, a játékosok státusának átalakításával. Erre kevés az esély, ennek hiányában pedig az a menedzser lesz sikeresebb, aki jobban tud alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. A régi iskola helyén újfajta tudásokra lesz szükség a csapatok vezetésében is, ahol a játékosok megfigyelése, a fejlett statisztikai apparátusok intenzívebb használata, a bérkeret menedzsmentje és a játékosokkal való egyéni bánásmód minősége kritikus faktorokká válnak. A játékosoknak pedig meg kell barátkozniuk a nagyobb bérkülönbségekkel: lesznek sztárok, akik jóval többet fognak keresni, mint korábban. A fizetési plafon várhatóan nem nő olyan ütemben, hogy ezzel lépést tartson az átlagos vagy az alatti játékosok bére, így rájuk kevesebb pénzük marad a csapatoknak. Az is egy fontos kérdés lesz tehát, hogy ez mekkora feszültséget generál.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum