Pontot lopna a Vasas a fehérvári fiataloktól

   

Két és fél hét után játszanak újra Erste Liga-meccset a Fehérvári Titánok.

Erőltetett menet kezdődik a magyar bázisú nemzetközi bajnokságban, az újévig tartó időszakban jóformán kétnaponta kell pályára lépniük a csapatoknak. Ez a fiatal kerettel dolgozó kluboknak abból a szempontból jelenthet kihívást, hogy junior vagy abból a korból éppcsak kinőtt játékosaik ilyen rohanásban a felnőttek között először fognak részt venni. A Fehérvári Titánok és a Schiller-Vasas HC ilyen csapatnak számít, és egymás ellen kezdik a sorozatot szerda este.

Kiss Dávid vezetőedzőnek Fehérváron nehezebb a dolga kollégájánál, Ladányi Balázsnál, hiszen a Titánok utoljára több mint két hete, december 2-án játszottak ligameccset, majd a szakvezető a csapat jelentős részével együtt a juniorválogatott utolsó edzőtáborában és az U20-as világbajnokságon szerepelt. A játékosok közül összesen nyolcan voltak érintettek – plusz ott volt az akadémista Horváth Milán is –, ők a közvetlen felkészüléskor és a vb alatt rövid időn belül 6 meccset vívtak meg. Bár a sok összecsapás megterhelő lehetett, egy ilyen alkalom így is módot ad arra, hogy a játékosok feltöltődjenek. Az nyilván fontos kérdés, hogy a fehérvári válogatottakra milyen hatást gyakorolt a világbajnokság, az ott lejátszott mérkőzések, a remélt, de végül ki nem vívott feljutás. Az biztos, hogy a Titánok játékosai is helytálltak, ami különösen is igaz Császár Hunorra, akit a torna legjobb magyarjaként díjaztak.

A Titánok természetesen esélyesei a Vasas elleni mérkőzésnek, minthogy eddigi egyetlen összecsapásukon, a Jégcentrumban is győzni tudtak 8-3-ra. Ugyanakkor a Vasas azóta az október közepi mérkőzés óta is sokat fejlődött, aminek a közelmúltban a DEAC látta a kárát. A Vasas általában masszív játékra képes az élcsapatok ellen, többnyire rendben van a védekezése, viszont gyenge a helyzetkihasználása, amúgy is keveset lő kapura, és sokat kell még csiszolni az emberelőnyös és -hátrányos hokiján. Mivel a piros-kékektől csak Bugár és Seregély volt érintett a vb-n – akik közül utóbbi rendszeresen náluk játszik, ám előbbi sokszor van fent a MAC Extraliga-keretében –, így Ladányi Balázsnak volt ideje egy kis műhelymunkára. Ebből is kiindulva ha sikerül az élcsapatok elleni masszív játékot megismételni, akkor a ligautolsó akár pontot is lophat a fehérvári fiataloktól.

VAS-TIT_20181012-900

fotó: Schiller-Vasas HC

Fehérvári Titánok–Schiller-Vasas HC 2-0

   

A székesfehérváriak a 28 védéssel shutoutot elérő Gyenes Dávid vezetésével verték az újoncot.

A vendégeknél jégre lépett a sérülése után visszatérő MAC-hátvéd, Garát Zsombor. Sokat korcsolyázva, jó iramban kezdtek a csapatok. A Titánok gyorsan magukhoz ragadták az irányítást. Bár Gyenes bemutatott egy bravúrt az elején, utána futószalagon jöttek a hazai helyzetek. Hamvai korongszerzése nyitotta a sort, majd Madácsi és Kiss Patrik is veszélyeztetett. A 6. percben góllá érett a fölény. Péter Andor indította Lewist, aki két védő gyűrűjében lőtt, a megpattanó korong talán a visszazáró Tóth kapus hátáról került a gólvonal mögé (1-0). Továbbra is maradt a fehérvári fölény, Császár átfűzte magát a védőjén, Tóth védett. Az első húsz percben egyértelműen a Titánok voltak jobbak. A 17. percben Fliszár mehetett a büntetőpadra, tovább fokozódott a nyomás a Vasas kapuján, Tóth azonban állta a sarat. Amikor már ő is verve volt, akkor a szerencse is besegített a vendégeknek. A 18:5-ös lövési statisztika ellenére csak egy góllal vezettek a hazaiak.

Sokkal agilisabb Vasas korcsolyázott ki a folytatásra, ez jót tett a mérkőzésnek. Az ide-oda hoki után a vendégek kerültek fölénybe. Garát megindult egy ajándékkoronggal, a lövés pillanatában a védők beérték. A fővárosiak pár perc alatt elérték, majd meg is haladták az első harmad lövésszámát. A 27. percben Czakó, majd Szlépka is közel járt az egyenlítéshez, végül a kapu előtti kavarodásban Gyenes megkaparintotta a korongot. A játék továbbra is főként a hazaiak harmadában folyt. A 32. percben Schmál lőtt takarásból, ismét Gyenes volt a végállomás. A remeklő fehérvári kapus egy kiállítást is összeszedett a játék késleltetésért, ám ebből sem tudtak betalálni a vendégek. A hajrában feljebb tolták állásaikat a Titánok, kis szerencsével növelhették volna az előnyüket, de az eredmény nem változott. Két ellentétes harmad után 1-0-t mutatott az eredményjelző.

Visszatért a nyitó harmadbeli játékához a Kiss-csapat, ami már a 43. percben eredményre vezetett. Kontrából veszélyeztettek a Titánok, úgy tűnt, oda a lehetőség, a hátvédek azonban nem tudtak felszabadítani. Lewis a kapu mögött korongot szerzett, Kiss Patrikhoz passzolt, aki kapásból lőtt a hálóba (2-0). Támadásban maradt a Fehérvár, Tóth több csatát is megnyert a hazai támadókkal szemben, sokat köszönhettek kapusuknak a fővárosiak. Mindkét csapat sportszerűen játszott, mindössze 2-2 perc kisbüntetést osztottak ki a mérkőzésen a játékvezetők. A véghajrá is Bennettéké volt, az utolsó másodpercekig nyomás alatt tartották ellenfelüket, így Ladányi Balázs nem tudta lehívni kapusát. A remek kapusteljesítményeket, változatos harmadokat és élvezetes hokit hozó hatvan perc után a meccs nagy részét uraló fehérváriak megérdemelten győztek.

titanok

Fotó: Soós Attila (Fehérvári Titánok)

A mi csapatunk nem a támadópotenciálról híres

 

Vezetőedzők a 2-0-s Fehérvári Titánok–Schiller-Vasas HC mérkőzésről.

Kiss Dávid, Fehérvári Titánok: „Természetesen elégedett vagyok. Megmondom őszintén, kicsit tartottam attól, hogy a hosszú kihagyás, a két hét válogatott szünet kizökkent majd minket az utóbbi idők jó játékából, de az első harmadban ebből semmit nem láttunk, úgy gondolom, hogy ott teljes mértékben kontrollálni tudtuk a játékot. A második harmadban kicsit felvettük az ellenfelünk stílusát, mi is passzívvá váltunk, de szerencsére ezt a harmadik harmadra levetkőztük. Most először játszottunk olyan mérkőzést a szezonban, ahol nem kaptunk gólt, ennek természetesen örülünk.”

Ladányi Balázs, Vasas: „A mi csapatunk egyelőre nem a támadópotenciálról híres, nem ebben vagyunk a legerősebbek. Úgy érzem, nehezen jöttünk bele a játékba a válogatott szünet után, régen volt meccsünk, így az első harmadba nehezen rázódtunk bele. Ezután produkáltunk egy jó harmadot, amiben nem sikerült gólt lőnünk, ha ott betalálunk, lehet, hogy másképp alakult volna a vége, de lőtt gól nélkül nem lehet meccset nyerni.”

Erste Liga, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 211 néző. Játékvezetők: Wolf, Wolf, Árkovics, Sindel.
Gyenes: 100% (Adorján)
K
Tóth: 94,4% (Koitmaa)
Beukeboom, Vas, Lewis, Péter, Kiss P.
1
Bukor, Seregély, Szlama, Bödök, Schmál
Reiter, Láday, Madácsi, Mihály, Bennett
2
Tornyai, Surányi, Rózsa, Lőczi, Varga
Kiss R., Szabó B., Hamvai, Császár, Mazzag
3
Garát, Inglis, Fliszár, Csiki, Gágyor
Sándor, Imre, Búzás
4
Belényesi, Bugár, Szlépka, Czakó, Turbucz
Kiss Dávid
E
Ladányi Balázs, Revák Zoltán
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:45 FHA Lewis Péter Kiss P.
2-0 42:51 FHA Kiss P. Lewis
36 Kapura lövések száma 26
2 Kiállításpercek 2

A Titánok Vasas elleni sikerének góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum