Totális katasztrófa közelít Zágrábban

   

Az sem biztos, hogy a horvát EBEL-csapat be tudja fejezni a szezont.

Aggasztó hírek érkeztek már jó ideje a Medvescak Zagreb háza tájáról, amelyeket a napokban hivatalos források ? a klub és a liga ? is megerősítettek. A csapat mélyrepülésben van, legutóbbi hat mérkőzését bukta, mostanra pedig elveszítette a komplett szakvezetését és a legjobb játékosait is. A szezon amúgy sem kezdődött simán, a Dom Sportova felújítása miatt nem tudtak hazai környezetben játszani, először október végén, az Innsbruckot tudták Zágrábban fogadni, addig Sziszeken, a nemrég elkészült új Zibel-csarnokban játszottak. Ez elfogyasztotta a nézőket is. Az első ottani mérkőzés kétezres, telt házas közönsége a Bolzano elleni győzelemre 1200-ra olvadt, majd az első zágrábi meccset a hivatalos számok szerint kicsivel több mint 3200 néző látta. Egyes hírek szerint a nézőszámok is kozmetikázottak, az egykor elképesztően népszerű csapat a korábbi telt házak után fájóan üres lelátók előtt vívja mérkőzéseit.

MZA-HCI_20181028-900

fotó: Sektor B

Hogy a dolgok nem mennek rendben, sejteni lehetett abból is, hogy a Medvescak képtelen volt felvenni a versenyt a vetélytársakkal. Egyre gyakrabban jelentek meg találgatások arról, hogy a klub pénzügyei nincsenek rendben. November végétől aztán a csapat tagjai is kezdték elhagyni a süllyedő hajót. Ivan Sijan távozása talán még nem volt feltűnő, de pár napra rá hazaszerződött Marcel Rodman másodedző, majd Antonin Manavian, aztán elment Mario Puskarich is. Az osztrák média nyíltan csődhelyzetről kezdett írni, és arról, hogy a Medvescak be sem tudja fejezni a bajnokságot. Meg arról is, hogy a játékosok szabadon kereshetnek maguknak csapatot. December 9-én a klub hivatalos közleményt adott ki, amelyben így fogalmaztak: “Meg tudjuk erősíteni, hogy a klub vezetése új kihívásokkal került szembe. A szponzorunk, amely megbízhatónak tűnt a szezon elején, visszavonta elköteleződését. Vizsgáljuk, hogy mi a legjobb megoldás ahhoz, hogy a klubunk be tudja fejezni a szezont. Eleget fogunk tenni az idénnyel kapcsolatos kötelezettségeinknek , de kétségtelen, hogy bizonyos szervezeti változásoknak kell történniük azután, hogy a szponzor visszalépett.” December 10-én aztán bejelentették, hogy Aaron Fox sportigazgató és vezetőedző, valamint a stábja is távozik. “Sajnos a klub jelenlegi helyzetében le kell mondjak a sportigazgatói és vezetőedzői pozíciómról” ? fogalmazott Fox. Vele együtt elment a két asszisztens, a korábban már ugyanitt dolgozó Doug Bradley ? őt Miskolcról is jól ismerjük ? és Carter Beston Will is. A csapat szakmai vezetését a farmcsapat edzője, Danijel Kolombo veszi át, akit Bruno Bregant segít.

Kedden kiderült, hogy távozik Nyikolaj Lemtyugov is, utána szerdán Sebastian Sylvestre a Kassel Huskieshoz szerződött, Mike Aviani pedig a Herning Blue Foxhoz. Ugyanezen a napon a VG norvég napilap interjút közölt Sondre Oldennel, a csapat játékosával, aki egyebek mellett elmondta, hogy bár kifejezetten jól keresett volna ebben az évben, eddig csak egy havi fizetését kapta meg.  És ezen a napon végre megszólalt az EBEL vezetősége is. “Az elmúlt héten a Medvescak tájékoztatta a ligát a főszponzor visszalépése miatti pénzügyi gondjairól ? áll a közleményükben. ? Azóta a liga felelős vezetői és a klub folyamatos kapcsolatban állnak egymással. A klub több személyi döntést is hozott, hogy kezelni tudja a nehéz helyzetet. Mindezeken felül a Horvát Jégkorong Szövetség és Zágráb  városa is támogatást ígért. Azzal a céllal, hogy a klub az EBEL-ven tudjon maradni ? tekintettel arra, hogy több játékos már távozott, és továbbiak is így tehetnek ?, a liga többi tizenegy csapata és az EBEL elnöksége megállapodott, hogy kivételt tesz a horvátokkal a keret kialakítását illető szabályok terén, az egy szezonon belül engedélyezett játékoscserék számát illetően. Így a bajnokság a szabályoknak megfelelően tud folytatódni. A KHL Medvescak Zagreb számára engedélyezett a távozók helyettesítése horvát állampolgárságú játékosokkal. Újabb import játékos regisztrálása a 2018/19-es idényben a klub részére ugyanakkor nem engedélyezett. Ez azt is jelenti, hogy egy korábban távozott játékos újbóli leigazolása engedélyezett. Az EBEL Gamebook C fejezetének játékoskeretre vonatkozó szabályai továbbra is érvényben maradnak. A december 14-ére tervezett Medvescak?Znojmo mérkőzés a tervek szerint megrendezésre kerül.”

Csütörtökön Mathieu Corbeil kapus az EHC Lustenauhoz igazolt, Yann Sauvé pedig a sereghajtó Villachhoz, és bár hivatalos bejelentés még nem történt, de úgy néz ki, Kudelka és Armstong sem marad, hanem valószínűleg Innsbruckba megy.

Hogy kikkel folytathatja ezek után a csapat? Jelenleg 2 kapus, 6 hátvéd és 11 csatár alkotja a keretet, de nem csodálkoznánk, ha közülük sem mindenki maradna. A helyettesítésükre elsősorban a szlovén bázisú nemzetközi ligában jelenleg utolsó előtti farmcsapatból hozhatnak horvát játékosokat, hiszen ők azok, akik azonnal elérhetők. Így szerepet kaphat a veterán Jačmenjak, a fiatalok közül pedig az EBYSL-ből ismert  Janković, Fičur, Miličić, Tadić, Jarčov, Smolec vagy Blagus.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum