Ovecskin diktálja a lépést az ifjú titánoknak

   

Az orosz gólvágó mindig képes megújulni, 33 évesen is hozzáfiatalodott az egyre fiatalabb ligához.

A Washington Capitals kedden 6-2-re legyőzte a Detroit Red Wings csapatát. A meccsen Alekszandr Ovecskin mesterhármast ért el, immár a huszonegyediket karrierje során. Ezzel megelőzte Pavel Burét az örökranglistán, immár ő a legtöbb mesterhármast szerző orosz az NHL-ben. Az örökranglistán a 12. helyen áll hármas holtversenyben, de olyan nevek előzik csak meg, akik egy másik kor képviselői. A kortársai messze le vannak maradva tőle: Jaromír Jágrnak 15 jött össze, Marian Gaboríknak és Eric Staalnak 14, Ilja Kovalcsuknak 13.

Az orosz csatár egyszerre híres elképesztő munkabírásáról és gólérzékenységéről. Az idei a 14. szezonja, ezernél is több meccsnél tart, és 33 évesen egy teljes percet nőtt a jégideje a tavalyihoz képest, 21-et tölt fent meccsenként. És vezeti a góllövőlistát. 30 összecsapáson 25 találatnál jár, ha ilyen tempóban folytatja, a szezon végére 68 gólja is lehet. A többi harminc fölötti sehol nincs hozzá képest, az örökranglistán Patrick Marleau fér még bele a jelenleg is aktívak közül az első 50-be, de ő közel 600 meccsel többől ért el majdnem százzal kevesebb találatot. A legnagyobb rivális, Sidney Crosby mennyiségi szempontból mindig is passzban volt igazán erős, a kanadai center kétszázzal kevesebb gólt szerzett, viszont 722 asszisztnál jár, Ovecskin 632 góljával és 529 asszisztjával szemben. Karrierje során Ovecskin hétszer nyerte el a gólkirálynak járó Maurice Richard Trophy-t, a régiek közül is csak Bobby Hull tudott ennyiszer a legjobb lenni ebben a műfajban.

Ha az orosz továbbra is ezt a formáját hozza, az örökranglista élére állhat nyolcszoros gólkirályként. Mindez annál is nagyobb szó, mert az NHL az elmúlt 14 szezonban számtalan változáson ment keresztül. Karrierje elejébe belenyúlt még a dead puck korszak, ami a védekezésről, az ütközésekről, a kreativitás és a góllövés háttérbe szorulásáról szólt. Manapság ennek az ellenkezője figyelhető meg, aminek következtében a Capitals kapitányának egyre nagyobb számú egyre tehetségesebb fiatallal kell megküzdenie a csúcson maradásért. Ami egyelőre simán megy neki, ezer meccsen túl is hozza a 0,6 gól fölötti átlagot, miközben Patrik Laine vagy Auston Matthews egyelőre 150-200 meccs átlagában termelt 0,55-öt.

ovecskin

Mindez a napnál világosabban bizonyítást nyer, ha vetünk még egy pillantást a góllövőlistára. Ovecskin mögött Brayden Point, David Pastrnak, Jeff Skinner és Patrik Laine állnak a második helyen 21 góllal. Közülük Skinner a legidősebb, de ő is hét évvel fiatalabb Ovecskinnél. Point és Pastrnak korelőnye 11 év, Lainéé 13. Ovecskin titkáról Todd Reirden vezetőedző beszélt az ESPN-nek: ?Figyelemre méltó formában érkezett az edzőtáborba. Karcsúbb volt, mint korábban bármikor. Játékra és csúcsteljesítményre készen állt. Nagyon jó versenyző típus, imádja a meccseket. Őrület, hogy ezt kell mondjam valakiről, aki ilyen régóta játszik a ligában, de a stílusa a mai napig változik. Edzőként elsősorban ezért annyira izgalmas és szórakoztató dolgozni vele.?

Nyáron, az önfeledt kupaünneplés közepette sokak fejében megfordult a gondolat, hogy a Stanley Kupa-győztes C-betűse számára különösen nehéz lesz a visszatérés. Ovecskin azonban alaposan rácáfolt mindenkire. Továbbra sem tartja, hanem egyenesen diktálja a lépést az ifjú titánok számára.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum