Hatpontos erdélyi túrára hajt a DAB

   

Az Acélbikákra a péntekinél is keményebb meccs vár Brassóban, az Erste Liga-harmadik Corona otthonában.

A DAB az első akadályt jól vette túrája során, Gyergyóban szoros meccsen, hősies emberhátrányos védekezéssel megszerezte a nagyon fontos három pontot. Márpedig ha valamiben jók a gyergyószentmiklósiak, akkor az az előnyös játék, a beharangozónkban írtuk is, hogy ebben a műfajban ők az elsők a ligában. Nos, ez a statisztika most romlott, hiszen négy előnyt is eltékozoltak Tomanekék, és csak egyet lőttek be. Külön öröm lehet Corey Bricknell vezetőedző és a DAB-szurkolók számára, hogy a védekezés 60 perc alatt rendben volt, egy gólon tudták tartani az ellenfelet. A védekezés kapcsán nem mehetünk el szó nélkül Pinczés Bendegúz kapus teljesítménye mellett. A 19 éves fiatalember idén mutatkozott be a felnőttek között, és elsőre igazán hálátlan feladatot kapott, a Csíkszereda ellen kellett volna helytállnia, miközben a csapat sérülések és egyéb okok miatt centerek nélkül állt ki arra a mérkőzésre november 19-én. Nem rajta múlt, hogy nem jött össze a csoda, az első 15 percben többször jutottak el a csíkiak a kapuja elé ajtó-ablak helyzetben, háromszor be is találtak, így végül lecserélték őt.

Nem kellett azonban sokáig várnia a folytatásra, egy héttel ezelőtt a Hokiklub Budapest ellen ismét megkapta a lehetőséget. Maximálisan meg is hálálta a bizalmat, 30 lövésből egy gólt kapott, ami 96,7%-os teljesítmény. Peter Sevela hiányában így a Gyergyó ellen is ő kezdett, és ismét brillírozott: 42 lövést küldtek a hazaiak a kapujára, és ismét csak egyszer kapitulált – emberhátrányban –, 97,6%-kal védett, így tovább javított a statisztikáján. Ha a Brassó ellen is ő áll a kapuba, még nehezebb dolga lesz, hiszen olyan csapattal nézhet farkasszemet, amely roppant hatékony a kapu előtt. Mihály Árpádék a nemzetközi szünet óta lejátszott 9 meccsükből mindössze kettőt buktak el, érdekes módon mindkétszer hazai pályán: egyszer az UTE-tól szenvedtek 3-0-s vereséget, majd múlt héten a Ferencváros távozott 4-2-es győzelemmel. Ehhez képest idegenben szárnyaltak, hiszen az újpestieknek visszaadták a 3-0-s verést, kétszer nyertek Gyergyóban, otthonában nullázták le a Csíkszeredát, és Debrecenből, illetve Dunaújvárosból is három ponttal távoztak. Ez persze nem is annyira meglepő, a Brassóval már számtalanszor előfordult, hogy idegenben közel olyan teljesítményre volt képes, mint odahaza.

bradab

A két csapat két hete mérkőzött egymással, akkor egy szórakoztató és kiegyenlített első harmadból – éppen kivételes helyzetkihasználása miatt – nagyon egyoldalúan jött ki a Brassó. 3-0-ra vezettek húsz perc után, és ez elég is volt a győzelem megszerzéséhez. Azon a meccsen a lövések pontossága mellett a védekezésben volt osztálynyi különbség a két csapat között, a Brassó munkája a saját kapuja előtt és mögött sokkal feszesebb volt, mint a DAB-é, részben ebből is keletkezett a három gól, miközben összesen 8 kaput eltaláló lövésük volt az egész játékrészben. A recept tehát adott ahhoz, hogy mivel lehet megállítani a Coronát, ennek kivitelezése azonban sokkal nehezebb lesz. Annál is inkább, mert a két csapat között nagy a különbség a tabellán: a Brassó 30 meccs után 62 ponttal áll, a DAB 26 meccset játszott, melyeken 38 egységet gyűjtött. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátók meccsenként átlagban két pontnál is többet hoznak el, míg az Acélbikáknál ugyanez a szám 1,5 alatt van. A DAB több gólt lő (4 vs. 3,6), de többet is kap, mint ellenfele (3,8 vs. 2,5). Ha sikerül megtalálni az optimális balanszot a támadás és a védekezés között, akkor Azariéknak a Brassó otthonában is lehet esélyük a győzelemre.

Corona Brassó–DAB 4-1

   

A jobb formában lévő gárda összességében egyértelmű győzelmet aratott az Erste Liga-középmezőnyben rekedt újvárosiak felett.

A DAB kapujában ismét Pinczés Bendegúz állt ezen a mérkőzésen, illetve visszatért a csapatba az Antti Karhula menesztése után a vezetőedzőségbe is belelkóstolt Borbás Gergely. A hazaiak soraiban újra felbukkant az eddig sérüléssel bajlódó cseh légiós, Zdenek Bahensky, a héten leigazolt ex-KHL-es Jurij Petrovot viszont még nem szerepeltették. A papírformának megfelelően jórészt az élcsapattá erősödött Corona uralta a mérkőzést, és az első harmad egyetlen kiállításából meg is szerezte a vezetést a 16. percben, Molnár Zsombor épp az említett Bahensky asszisztját váltotta gólra. A második játékrészben ismét csak fórjátékuknak köszönhetően voltak eredményesek a hazaiak, mindössze 16 másodperccel a dudaszó előtt, éspedig a csapat második leggólképesebb hokisa, a svéd Mikael Lidhammar révén. Az utolsó felvonás közepén Zsók Levente találatának köszönhetően már 3-0-ra mentek a hazaiak, és bár a fiatal Nagy Márk ismét összehozott egy gólt a meccs végéhez közeledvén, hiába csillant fel ekkor a remény a DAB-osok előtt, Péter Balázs hamar lehűtötte a kedélyeket, beállítva a 4-1-es végeredményt. A Brassó ezzel továbbra is stabil dobogós, míg az újvárosiak 50 százalékos túrát könyvelhettek el.

bradab

fotó: Boda Bence/DAB

A kiállításokat nem tudtuk elviselni

   

A DAB vezetőedzője szerint még tanulnia kell a csapatának, hogyan játsszon egy profi mérkőzést.

Greg Lindqvist, vezetőedző, Brassó: ”Fontos meccs volt, mert jó esélyünk van az első öt között végezni, és ha tudjuk hozni a hazai győzelmeket, az tökéletes. Nem vagyok elégedett, mert egyéni hibákat követtünk el, de összességében nagy győzelmet értünk el az utolsó idei hazai találkozón.”

Corey Bricknell, vezetőedző, Dunaújvárosi Acélbikák: ”Jól kezdtünk, de a kiállításokat nem tudtuk elviselni, és könnyű gólokat adtunk az ellenfélnek. Fiatal a csapat, még tanuljuk, hogyan játsszunk egy profi meccset. Ez a fő célunk idén, hogy ezt elsajátítsuk.”

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1240 néző. Játékvezetők: Mihai, Mihai, Bandi, Andre.
Tőke: 96,8% (Polc)
K
Pinczés B.: 88,6% (Garbacz)
Peretyagin, Carlson, Tendler, Lidhammar, Gliga
1
Jaborník, Léránt, Turtiainen, Uski, Németh
Dorofejev, Boriszenko, Tranca, Péter, Zsók
2
Franssila, Mestyán, Azari, Tóth, Nagy M.
Bors, Bíró O., Bahensky, Mihály Á., Molnár Zs.
3
Lencsés, Erdélyi, Dubek, Iossafov, Saluga
Haraga, Mihály E., Bíró G., Molnár Z., Bíró M.
4
Szabó, Pinczés O., Borbás, Makovics
Lindqvist Greg Kjell
E
Borbás Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 15:19 BRA PP Molnár Zs. Bahensky Bíró O.
2-0 39:44 BRA PP Lidhammar Tranca Tendler
3-0 50:52 BRA Zsók Tranca Péter
3-1 54:15 DAB PP Nagy M. Erdélyi
4-1 58:04 BRA Péter Tranca Zsók
35 Kapura lövések száma 31
6 Kiállításpercek 8

A Brassó–DAB góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum