Stephan Lundh: Nem bújhattam ki a felelősség alól

 

A DAB egykori vezetedzőjét utolérte sorsa: elődjével nem ment a csapatnak, így rábízták az SHL-es HV71-et. Jó néhány kérdést feltettünk neki.

A svéd szakember hihetetlen pályafutás után – azaz közben – érkezett Dunaújvárosba 2011-ben. 17 évet töltött előtte a svéd elsőosztályban, volt a nagyválogatott stábjának a tagja, majd 2007-től három szezonon át az U18-asok vezetőedzője, melynek végén 2010-ben ezüstérmet szerzett a világbajnokságon. 2011-ben gondolt egyet, és elszerződött a DAB-hoz. Első szezonjában söpréses bajnoki fináléval nyerték a magyar bázisú nemzetközi bajnokságot a Miskolccal szemben, majd egy évre rá a HSC Csíkszereda ellenében meg is védték címüket. Így került az életrajzába két újabb bajnoki arany a két-két SHL-győzelem és -ezüst, az ifjúsági világbajnoki második hely, valamint a felnőtt világbajnoki bronzérem és sok egyéb tiszteletet parancsoló  cím, pl. az év edzője mellé. A harmadik idényre a kapcsolata megfáradt játékosaival, így visszaköltözött Svédországba, ahol a Panternnél folytatta azt, amit Dunaújvárosban is csinált. A klub az előző évben épphogy bent maradt a harmadosztályban, ám 2014/15-ben – Lundh vezetésével – felküzdötte magát az Allsvenskanba, ahol azóta is az élmezőny tagja.

Nem maradt visszhangtalan a szakmai munka, amit letett az asztalra: 2016-ban a jönköpingi HV 71 szerződtette. A most 59 éves Lundhnak saját elmondása szerint akkor már jó ideje nem hiányzott a pörgés – a DAB kispadjáról KHL-es vezetőedzői ajánlatokat is visszautasított –, inkább csendben szeretett volna építkezni. Ennek megfelelően Jönköpingben a feladata a szakmai munka koordinálása, a játékosok egyéni készségeinek és a taktikai elemeknek a fejlesztése volt, míg a közvetlen tűzvonalban Johan Lindbom vezetőedző állt. Az első évben megnyerték a bajnokságot, a másodikban viszont elbukták a rájátszásért folytatott kvalifikációt. Így érkeztünk el az idei szezonhoz, de innentől át is adjuk a szót a frissen kinevezett vezetőedzőnek: „A szakvezetés úgy döntött, hogy menesztik az elődömet, mert nem ment jól a csapatnak, és vele ezen nem tudtak változtatni. Ez természetesen nagyon kemény döntés volt, de ezen a szinten így működik. Egyáltalán nem állt szándékomban, hogy ismét vezetőedző legyek, de nem bújhattam ki a felelősség alól sem. Azt a feladatot szeretem a legjobban csinálni, amelyet eddig is végeztem.”

Ishockey, SHL, Final 7, HV71 - BrynŠs

A menesztés előtt a HV 71 a tabella 11. helyén állt, 20 meccsen 23 pontot gyűjtött, akárcsak a Galló Vilmossal felálló Timra: „A szezon előtt az volt a terv, hogy erősen kezdjünk, ne ragadjunk be úgy, mint egy éve, hanem kezdettől fogva legyünk az első hat között.” Mivel ez nem sikerült, jött az edzőváltás. Lundh terve egyszerűnek tűnik, ám annál nehezebb megvalósítani: „Igyekszünk gyorsítani a játékunkon, és hatékonyabbak lenni a kapu előtt. Az én szemem előtt továbbra is ugyanaz a cél lebeg, mint amit a szezon előtt kitűztünk, vagyis bekerülni az első hat közé. Ennek érdekében mindent meg is fogunk tenni.” Ehhez alaposan össze kell szednie magát a társaságnak, hiszen az edzőváltás pillanatában a HV 71 lemaradása a hatodik helyezettől 11 pont volt.

Stephan Lundh érkezése jót tett a csapatnak, azóta a Röglét és a Vaxjőt legyőzték, holott mindkettő előttük áll a tabellán, a Vaxjö ötödik. Így két forduló alatt máris négy pontra növelték előnyüket a Timrával szemben, miközben a hatodik Malmőtől már csak 8 pontra vannak. A következő két fordulóban oda-vissza játszanak az utolsó helyen álló Mora csapatával: „Azt tudni kell, hogy az SHL jelenleg kiegyenlítettebb, mint valaha, és a közeljövőben ez még inkább így lesz.”

Ha már a Timra szóba került, nem hagyhattuk ki a kérdést, hogy mi a véleménye Galló Vilmosról: „Szeretem Galló játékát. Kicsit meglepett, amikor elhagyta a Linköpinget, mert jól ment neki ott. Jól bánik a koronggal, és keményen dolgozik.”

Jó pár kérdést feltettünk a szakembernek a hokiban tapasztalható általános trendekről is. Számára elsősorban az NHL túl korai szívóhatása problémás: „Szerintem az SHL-ben még tovább fog nőni a sebesség. Azt remélem továbbá, hogy hosszabb ideig itt tudjuk tartani a fiatal tehetségeinket, és nem veszítünk el túl sok talentumot. Nagyon sok fiatal játékos túl hamar megy el a tengerentúlra, de ott aztán csak alsóbb ligákban tud játszani. Miközben szerintem nekünk kiváló képzési rendszerünk van, és nekik is jobb lenne, ha várnának egy keveset, és csak érettebb korban hagynák el az országot.”

Nemrégiben írtunk arról, hogy a svédek éppen átszervezik a bajnokságot, az osztályozós szisztéma helyett az Allsvenskan győztese automatikusan feljut majd az SHL-be. Lundh szerint ez jó irány: „Nagyszerű dolog, hogy nem hagyjuk kihűlni a rendszert, hanem folyamatosan igyekszünk javítani a ligán. Minden csapat számára biztosítani kell az álmot, hogy kemény munkával, rengeteg fejlődéssel egyszer eljuthat akár a legnagyobbak közé. Az én egyik legkedvesebb pillanatom is az, amikor a Panternnel a harmadosztály aljáról felküzdöttük magunkat az Allsvenskanba. Csak kívánni tudom, hogy mindenki, aki ebben a szakmában dolgozik, egyszer éljen át hasonló élményt.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 10., hétfő
EL 20:00 UTEVAS 4-1VÉGE
    • M4 SPORT
december 11., kedd
VB20 13:00 HUNITA 6-2VÉGE
U20 18:00 ETOKMM 6-3VÉGE
december 12., szerda
U18 19:00 FTCETO 2-6VÉGE
VB20 20:00 HUNSLO 4-5 BVÉGE
december 13., csütörtök
U18 15:30 DENSVK 3-5VÉGE
EIHC 16:00 HUNFRA 0-3VÉGE
NU18 18:00 HUNSVK 
U18 18:00 EHCETO 2-6VÉGE
U18 19:00 HUNUKR 4-2VÉGE
EIHC 20:00 NORBLR 6-1VÉGE
december 14., péntek
U18 15:30 UKRDEN 
EIHC 16:00 FRABLR 
VB20 16:30 HUNPOL 
NU18 18:00 HUNCZE 
U18 19:00 HUNSVK 
EIHC 20:00 HUNNOR 
december 15., szombat
EIHC 12:00 HUNBLR 
U18 12:00 SVKUKR 
NU18 13:30 HUNPOL 
U18 13:30 ETOMIS 
U18 15:30 HUNDEN 
EIHC 16:00 NORFRA 
december 16., vasárnap
U18 17:00 ZNOMIS 
Partnerünk