Az Acélbikáknak el kell kezdeniük a felzárkózást

   

A DEAC és a DAB játékosainak is van miért rendezniük gondolataikat a pénteki rangadó előtt.

A Debrecen és a Dunaújváros sem örülhetett a szerdai játéknapot követően. A DEAC Újpesten kapott ki 6-2-re, elsősorban emberhátrányainak köszönhetően, míg az Acélbikák a Vasas otthonában hagytak egy pontot egy olyan meccsen, amelynek a félidejénél – háromgólos előnyük birtokában – alighanem azt hitték, hogy megvan már a győzelem. Van tehát miért rendezniük a gondolataikat a játékosoknak a pénteki rangadó előtt.

A DEAC – jelentős részben a tavalyi Dunaújvárosból igazolt játékosokkal és vezetőedzővel – jelenleg a negyedik helyen áll a tabellán, ám az Acélbikák csak hatodikak, komoly lemaradásban az 5. UTE mögött, alig megelőzve a Gyergyót. Ráadásul ha péntek este dunaújvárosi szempontból kedvezőtlenül alakulnak az eredmények, akkor a HK Budapestet fogadó, 2 mérkőzéssel többnél tartó Gyergyó előzhet is, és a felsőházi középszakaszt jelentő ötödik hely meglehetősen nagy távolságba kerül. Ebből is látható, mennyire fontos lenne a Dunaújváros számára, hogy péntek este ponttal távozzon Debrecenből. Ez azonban két ok miatt sem lesz könnyű. Egyrészt az Acélbikáknak szörnyű a mérlegük az élcsoport tagjai ellen. Tíz eddig lejátszott mérkőzésük közül csak egyet tudtak megnyerni, a többit elbukták, 4 pontot szereztek a lehetséges 30-ból. Másrészt a DEAC hazai jégen igen jó. Kilenc meccsből hetet megnyert, csak a Ferencváros és a Csíkszereda tudott nyerni a Derék utcában. Kettejük november eleji meccsét is magabiztosan húzta be a DEAC, 6-2-re legyőzve Azariékat.

Sokkal megnyugtatóbb a DEAC helyzete a pillanatnyi pozíciókat illetően, de hátradőlésre ez sem adhat okot. Az élcsoport csapatai az éllovas Ferencváros után elég szorosan követik egymást, egy-egy botlás egyben pozícióvesztést is eredményezhet. Az első hatosból a DEAC van túl a legtöbb közvetlen rivális elleni meccsen, már 13-szor játszott a másik öt csapattal, és mérlege picivel jobb 50%-nál. Igaz, ez úgy jött össze, hogy hazai jégen többnyire győztek, idegenben veszítettek. Az egyik kivétel épp a DAB, őket oda-vissza felmülműlták. A DEAC-nak Turcotte, Izacky és Németh Attila személyében három gólvágója is akad, ők 13-13 találatnál tartanak. Elég nagy érvágás viszont, hogy legutóbb sérülés miatt nem játszhatott a szintén ponterős Novotny. Hogy felépül-e péntek estére, kérdéses. Igaz, a debrecenieknek a fiatal Kulesov személyében van egy hetedik légiósuk is, aki ugyancsak bizonyította már, hogy rá lehet bízni komolyabb feladatokat is, Kafka sérülése idején remekül helyettesítette a cseh légióst. A hazai játékosok is jól mennek eddig. Legutóbb Kovács Bronson lett a hét játékosa, míg a kapuban Hetényi Zoltán az egész idényben parádézik, és egyelőre úgy tűnik, remekül bírja a terhelést. Mögötte két fiatal kapus van, Nagy Péter 3 meccsen védett, legutóbb azonban 2000-es születésű Gönczi Lajos volt a tartalék.

DEB-DAB_20181102-900

fotó: DEAC, Szepesi Boglárka

DEAC–DAB 3-4

   

Az Acélbikák megtörték rossz szériájukat, hosszabbításban győzni tudtak egy élmezőnyhöz tartozó csapat ellen.

A DEAC és a DAB találkozója rengeteg kisbüntetést hozott, másfél tucatszor kellett kiülniük a játékosoknak, ehhez képest mindössze két alkalommal sikerült valamelyik csapatnak gólt szereznie előnyös szituációból, és ez mindkét esetben az Újváros volt. A speciális egységek teljesítményének ilyen módon döntő szerepe volt a végeredmény kialakulásában, pontosan abban, hogy a vendégek ki tudták harcolni a hosszabbítást. A vezetést már az 5. percben megszerezték a debreceniek Turcotte révén, majd a 11. percben Kulesov megduplázta a fórt. A DAB a nyitó harmad utolsó másodpercében került közelebb, öt a négy ellen Turtiainen volt eredményes. A második felvonás elején gyors gólváltás következett, Kovács Bronson és Martin Saluga iratkozott fel a táblára, 3-2-nél tartottunk. Ezt követően sokáig nem változott az állás, csak a kétpercesek záporoztak folyamatosan. Mígnem az egyik öt a négy ellent egyenlítésre váltotta Frassila az 55. percben. Jöhetett a hosszabbítás, Joonas Huovinen 38 másodperc alatt döntött, így két pontot elvittek a vendégek. Az Acélbikáknak, ha a felsőházban szeretnének középszakaszozni, el kell kezdeniük a felzárkózást, írtuk beharangozónkban. Nem adta magát könnyen számukra ez a meccs sem, de elkezdték. Ezzel még szorosabbá vált a mezőny a harmadik és a hatodik hely között az Erste Ligában.

debdab

A közönség számára ez jó mérkőzés volt

   

Nyilatkozatok a DEAC–DAB rangadót követően.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 506 néző. Játékvezetők: Kókai, Kókai, Vincze, Kis-király.
Hetényi Z.: 93,4% (Gönczi)
K
Sevela: 91,9% (Garbacz)
Vuorijarvi, Kovács, Turcotte, Izacky, Salló
1
Jaborník, Léránt, Németh P., Török, Makovics
Antal, Behal, Németh A., Hári, Kafka
2
Franssila, Erdélyi, Saluga, Dubek, Azari
Hetényi P., Berta, Silló, Kulesov, Molnár
3
Hüffner, Mestyán, Tóth, Huovinen, Nagy M.
Erdei, Vincze, Márton, Szokolov
4
Lencsés, Hruby, Uski, Turtiainen, Iossafov
Musial David, György József
E
Borbás Gergely, Jávorics Gábor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:16 DEB Turcotte Salló
2-0 10:47 DEB Kulesov Márton Berta
2-1 19:59 DAB PP Turtiainen Huovinen Uski
3-1 21:52 DEB Kovács Turcotte
3-2 22:50 DAB Saluga Azari Jaborník
3-3 54:50 DAB PP Franssila Turtiainen Jaborník
3-4 60:38 DAB Huovinen Iossafov
37 Kapura lövések száma 61
18 Kiállításpercek 18

A DEAC–DAB videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum