Borbás Gergely DAB-vezetőedzőként debütál

   

Újabb fiatal magyar szakember ül Erste ligás csapat kispadjára, még ha várhatóan csak átmenetileg is. Elsőként a ligautolsó ellen bizonyíthat.

Dunaújvárosban nem úgy sikerült a szezonkezdet, ahogyan azt a vezetőség, a szurkolók, a játékosok, illetve maga Antti Karhula vezetőedző is eltervezte. 17 meccsből nyolcat nyertek az Acélbikák, nyolc alkalommal pontot sem szereztek, Brassóban büntetőkkel kaptak ki, 25 pontjukkal a hatodik helyen állnak, előttük és mögöttük is 5-5 csapat található.

Azonban érdekes módon nemcsak a helyezések, hanem a mutatott játék alapján is a DAB jelenti a választóvonalat a liga alsó- és felsőháza között. Az előttük lévők közül csak a Brassót sikerült elkapniuk, a többi élcsapattól pontot sem szereztek. Ugyanilyen meglepő magabiztossággal nyertek a gyengébbek ellen, minthogy ellenük pontot sem vesztettek. Ez olyan erény, amire lehet építeni a jövőben – és a szerdai házi feladat is pontosan erről szól.

Ebben már nem Antti Karhula fogja segíteni a kispadról a csapatot, hanem Borbás Gergely. A tapasztalt csatár szezon közben csatlakozott a DAB keretéhez, és ponterős játékot mutatott: 9 meccsen 6 egységet szerzett, ez a nyolcadik legjobb átlag az aktív újvárosi játékosok között. Nem ismeretlen a kispad Borbás számára, a tavalyi szezonban, amikor David Musialt Jason Morgan váltotta a vezetőedzői poszton, ő lett a kanadai szakember segítője. Első mérkőzésükön hosszabbításban kaptak ki Miskolcon, ami jelentős bravúrnak számított. Szerdán papíron jóval könnyebb feladat áll Borbás előtt, de a meccs pikantériája, hogy a túloldalon az a Ladányi Balázs lesz az ellenfele, akivel korábban hosszú szezonokon keresztül játszott egy csapatban, előbb Dunaújvárosban, majd Újpesten.

“Kissé váratlanul ért ez a felkérés, de annyiból talán nem lesz nehéz, hogy évek óta együtt játszom a srácokkal, szóval ismerek mindenkit, tudom, hogy kitől mire számíthatok – mondta Borbás a klubhonlapnak. – A felkészülésünk ugyanolyan lesz, mint eddig, félórás átmozgatást tartunk szerdán délelőtt, majd közös ebéd és pihenés után elutazunk a Vasas elleni meccsre, amelyen gyakorlatilag kötelező a győzelem a számunkra. Ugyanakkor éppen ez a kötelező jelleg hozhat némi nehézséget, ugyanis a közelmúltban már előfordult, hogy egy-egy ilyen meccsen megszenvedtünk ellenfeleinkkel, elég, ha a Hokiklub Budapest vagy a Vienna Capitals elleni mérkőzésekre gondolunk. Ezeken a mérkőzéseken voltak periódusok, mikor kiengedtünk, nem koncentráltunk, ezt meg is büntették ellenfeleink, és végül hátrányból kellett újra felpörögnünk. Most nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy nem koncentrálunk, egyértelműen a három pontért utazunk a fővárosba.”

DAB_VAS
Fotó: Boda Bence (DAB)

A Schiller-Vasas HC-ra másfajta feladatok várnak, mint a rájátszás felsőházába igyekvő DAB-ra. Ladányi Balázs csapata 18 meccset játszott, rendes játékidőben még nem sikerült győznie, a Hokiklub Budapest ellen egyszer hosszabbításban nyert, a DEAC-tól, a Vienna Capitalstól és a Brassótól egy-egy pontot rabolt, emellett 14 találkozóról távozott szerzett pont nélkül. Öt pontjával a liga utolsó helyén áll, a bécsi farmcsapat és a Hokiklub Budapest egyaránt 6-6 egységre van tőle.

A legtöbb baj egyértelműen a gólszerzéssel van a Vasasnál, 28-at lőc Legeredményesebb játékosuk Csiki Attila, a 19 éves fiatalember hatig jutott, mellette Czakó Barna (4 gól) és Bödök Bence (3 gól) talált be kettőnél többször. A DAB nem a legkönnyebb ellenfél, ugyanakkor a szünetben talán volt kis idő építkezni, és az ilyen fiatal csapatoktól amúgy is átlagot meghaladó szezon közbeni fejlődés várható. Úgyhogy hiába nyerte 12-2-es összesített gólaránnyal az eddigi két dunaújvárosi meccset a DAB, nagy hiba lenne lebecsülnie kevésbé tapasztalt, ám lelkes és sokat korcsolyázó ellenfelét.

Schiller-Vasas HC–DAB 4-5

   

Háromgólos hátrányból mentett pontot az újonc Káposztásmegyeren, a hosszabbítást emberelőnyben nyerte meg a vendégcsapat.

Kis híján vereséggel kezdődött Borbás Gergely vezetőedzői pályafutása. Hiába nézett ki sokáig úgy, hogy az Acélbikák magabiztos győzelmet aratnak a ligautolsó otthonában, a mérkőzés utolsó szakaszában borult a papírforma. Az első harmadban három finn góllal elhúztak az újvárosiak – Uski kétszer, Iossafov egyszer volt eredményes, közben szépített Szlama Dániel –, majd a második játékrész közepén már 1-4 volt a javukra. A duplázó Szlama a 33. percben közelebb hozta csapatát, és ez maradt az állás az utolsó öt percig. Akkor azonban a kettős emberelőnybe került Vasas, vezetőedzője, Ladányi Balázs időt kért, tanítványai pedig duplán kihasználták a lehetőséget, előbb Pápa Márton, majd Fliszár Zalán talált be Garbacz Máténak, és máris 4-4 állt a táblán. Ez így is maradt a rendes játékidő lejártáig. A hosszabbításban kiküldték Czakó Barnát két percre, és ezt az esélyt Azari Zsolt gólra váltotta, 4-5, megmenekült a bukástól a DAB. A Schiller-Vasas HC október 7-én szerzett pontot utoljára, akkor a Brassótól sikerült elcsennie egyet, ugyanígy hazai jégen, ezt a mai napig nyolc 0 pontos vereség követte.

vasas

fotó: Vasas Jégkorong facebook

A srácok hatvan percig keményen melóztak

   

Mestermérleg a Schiller-Vasas HC–DAB találkozó után.

Revák Zoltán másodedző, Vasas: „Szeretnék gratulálni a csapatunknak a mai teljesítményhez, örülünk, hogy ismét pontot tudtunk szerezni. A meccs első felében akadozott az emberhátrányos védekezésünk, ebből gólokat kaptunk, tetemes előnyt szerzett az ellenfelünk. A harmadik harmadra sikerült összeszednünk magunkat, és az emberelőnyös játék is sokat javult. A srácok hatvan percig keményen melóztak, köszönjük a szurkolóknak a buzdítást.”

Borbás Gergely vezetőedző, DAB: „Csalódottak vagyunk, magunknak köszönhetjük, hogy nem sikerült rendes játékidőben győznünk. A meccs elején nem tudtunk ritmusba kerülni, gyorsan összeszedtünk két kiállítást, de aztán visszaálltunk, és ki tudtuk használni az előnyeinket. Úgy tűnt, minden rendeződött, de a második harmad közepén valahogy elkényelmesedtünk. Hosszúak lettek a cserék, ez felborította a tempónkat, az ellenfél megérezte az esélyt. A harmadik harmad elején az ellenfél ki se jött a harmadából, sok helyzetünk volt, de aztán olyan fegyelmezetlenségeket követtünk el az utolsó tíz percben, ami majdnem végzetes volt. Azon kell dolgozni, hogy ezek elmaradjanak. Nem lehetek maradéktalanul elégedett ezzel a győzelemmel.”

Erste Liga, Vasas Jégcentrum, 152 néző. Játékvezetők: Kincses, Kincses, Berkesi, Muzsik.
Tóth K. B.: 86,5% (Koitmaa)
K
Garbacz: 80,0% (Pinczés B.)
Bukor, Inglis, Schmál, Varga, Turbucz
1
Jaborník, Erdélyi, Németh, Dubek, Azari
Tornyai, Surányi, Szlama, Pápa, Czakó
2
Léránt, Mestyán, Uski, Turtiainen, Iossafov
Bálint, Seregély, Fliszár, Bödök, Gágyor
3
Lencsés, Hruby, Tóth G., Huovinen, Saluga
Kováts, Belényesi, Lőczi, Székely-Mádai
4
Hüffner, Szabó, Török, Nagy M., Makovics
Ladányi Balázs, Revák Zoltán
E
Borbás Gergely, Jávorics Gábor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 08:39 DAB PP Uski Jaborník Huovinen
0-2 09:13 DAB PP Saluga Iossafov Dubek
1-2 11:54 VAS Szlama Seregély
1-3 17:46 DAB PP Jaborník Uski Turtiainen
1-4 31:03 DAB Huovinen Saluga
2-4 32:54 VAS PP Szlama Bukor
3-4 55:03 VAS PP2 Pápa Tornyai Bukor
4-4 56:21 VAS PP2 Fliszár Szlama Pápa
4-5 62:00 DAB PP Azari Turtiainen Léránt
20 Kapura lövések száma 37
54 Kiállításpercek 26

A Schiller-Vasas HC–DAB góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum