Újabb listavezetőt kellene vernie a Fehérvárnak

   

A Dornbirnt és a Viennát már sikerült legyőzni, kedd este a Graz 99ers érkezik a Raktár utcába.

Felemás hetei voltak a Fehérvár AV19-nek a nemzetközi szünet előtt. Októberben és november elején összesen tizenegy mérkőzést vívott a magyar EBEL-csapat, amelyek közül csupán hármat tudott megnyerni. Igaz, a háromból két sikerre a hónap végén került sor, miközben az áldozatok szerepét a listavezető Vienna Capitals, valamint a rekordbajnok Klagenfurt volt kénytelen eljátszani. Azt hihettük akkor, hogy kilábal a gödréből a Volán, de nem ez történt: Innsbruckban simán, Bolzanóban balszerencsésen kapott ki, és visszacsúszott a kilencedik helyre a tabellán.

A dolgok állása kapcsán interjút készített a klub hivatalos honlapja Hannu Järvenpää vezetőedzővel a napokban, aki egyebek közt elmondta: “Természetesen amikor nem az első hat hely egyikén vagy, nagyon sok dolog van, amin változtatni kell. Ezen a héten az apró részletekre fektettük a hangsúlyt, leginkább a góllövésre, hiszen a legutóbbi néhány mérkőzésen ez különösen nagy probléma volt. Továbbá az emberelőnyös játékunkban is jelentős javulásra van szükség, de nagyon nehéz gyakorolni és dolgozni az előnyös szituációkon, ha a speciális egységeink nagy része a válogatottal van. Hiszek abban, hogy a következő mérkőzéseken ki tudjuk javítani azokat a hibákat, amiket a saját harmadunkban vétünk, az offenzív zónában pedig hatékonyabbak leszünk, és eggyel több gólt tudunk lőni, mint az ellenfeleink.”

Tény, hogy a Fehérvár a szezon elején hatékonyan lődözte a gólokat, több alkalommal is eljutva 5-ig, míg utóbb romlott az átlag, és egy-két találattal nem nagyon lehet – vagy legalábbis nem könnyű – mérkőzéseket nyerni rendszeresen. Beszédesnek tekinthető adat, hogy a házi góllövőlista holtversenyes első helyén – Hári János és Erdély Csanád társaságában – a védő Stipsicz Bence is ott van. Ez természetesen szép dolog az ő részéről, de azt is jelzi, hogy a csatárok zömétől több kell, ha a csapat ideje jöttén el szeretné érni a playoffot.

avsg99-201802

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

A kedd esti ellenfél nem ígérkezik könnyűnek. A Graz az utóbbi években nem tartozott a liga élcsapatai közé, öt szezonból csupán egyszer, 2016/17-ben jutott el a rájátszásba, és akkor is kiesett a negyeddöntőben. Eleve csak egy alkalommal bírta ennél tovább, az EBEL alapítását követő legelső idényben elődöntőzhetett. Mindezekhez képest meglepetés, hogy az idén milyen jól mennek, arról, hogy tabellaelsők lehetnek menet közben, talán Grazban sem álmodtak nyáron. Bár lehet, hogy mégis, hiszen kiváló légiósokkal erősítették meg keretüket, akik egyelőre be is váltják a hozzájuk fűzött reményeket. Matthew Caito, Ty Loney és régi ismerősünk, Colton Yellow Horn is pont/meccsen vagy fölötte áll, de osztrák és szlovén húzóembereik is vannak a graziaknak Oliver Setzinger, Daniel Oberkofler és Ken Ograjensek személyében.

Utolsó kilenc mérkőzéséből nyolcat nyert meg a 99ers, így nem csoda, hogy a mély hullámvölgybe süllyedt Vienna Capitalst is megelőzve felkapaszkodott az első helyre. Az említett kilenc találkozó közt ott volt a Fehérvár AV19 elleni hazai összecsapás is, ott a rendes játékidőben 3-3-as döntetlenig jutottak a csapatok, a pluszpontot a hosszabbítás utolsó másodperceiben szerezte meg a Graz. Amelynek vezetőedzője, Doug Mason most a következőképpen nyilatkozott: „A magyar gárda nagyon agresszív támadóhokit játszik. Muszáj a legjobbat nyújtanunk, és keményen kell védekeznünk, ha el akarjuk hozni a három pontot.”

A Fehérvár számára az idén eddig jó előjelnek bizonyult, ha aktuális listavezetővel kellett találkoznia: szeptember 28-án idegenben a Dornbirnt, október 28-án az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban a Vienna Capitalst múlta felül. Ma nem 28-a van, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy újabb sikernek örülhessenek a magyar EBEL-csapat szurkolói. Ami a két gárda eddigi találkozóin huszonnyolcszor összejött, az miért ne jöhetne össze huszonkilencedszer is?

Hannu Järvenpää és Harri Tikkanen az alábbi videón beszéltek várakozásaikról:

A mérkőzés 18:45-kor kezdődik, a Digi Sport 2 élőben közvetíti.

Fehérvár AV19–Graz 99ers 6-7

   

Mínusz háromról is fel tudott állni a magyar csapat, de végül csak 1 pontot sikerült szereznie.

Nem indult jól a mérkőzés, alig másfél perc után Hamilton köténygóljával megszerezte a vezetést a Graz (0-1). Támadásban maradt, öt az ötben is felállt a ligaelső, Natter bombájánál szükség volt Carruth bravúrjára. Jó öt perc elteltével jött a fordulat, Tikkanen megpattanó lövésénél, majd Sille közelijénél is közel járt a gólhoz a Fehérvár. Több jó csere következett, össztűz zúdult Rahm kapujára, de az egyenlítés nem jött össze. A támadóhoki emberelőnyben kamatozott, igaz, az agresszív grazi letámadás miatt jó egy perc után jutott csak be a korong a vendégharmadba: Hári lövése centiméterekkel zúgott el a jobb kapuvas mellett. Másodjára már passzolt a center, középre tett korongját Kóger lőtte a hálóba (1-1). Az egyenlítés után újabb fór következett, ezt könnyedén kivédekezték az osztrákok. Az iramra és a játékra sem lehetett panasz. Reisz lépett ki, lövését Rahm fogta, az ellentámadásból Oberkofler veszélyeztetett, majd a másik oldalon Sárpátki találta el a felső vasat. A lendületes ide-oda hokit Koskiranta kiállítása törte meg. Ezt kivédekezte a Volán, majd ismét jöttek a hazai helyzetek, Hári ezúttal Melanddal lövetett kis híján gólt. Ami itt kimaradt, ott bement, egy kontra végén Loney passzából Hamilton megszerezte maga és csapata második gólját (1-2).

A középső játékrész az elsőhöz hasonlóan gyors vendéggóllal indult. A játékvezetők hosszan videóztak, végül érvénytelenítették a találatot. Pár másodperccel később Yellow Horn megkerülte a kaput és immár szabályos gólt szerzett (1-3). Hannu Järvenpäänak nem tetszett, amit a jégen látott, azonnal időt kért. Ez hatott, a 25. percben Philllips kipattanóját Sarauer pofozta a kapuba (2-3). Gyorsan válaszoltak a vendégek, előbb a felső vasat találták el, majd Ograjensek emelése már átjutott a gólvonalon (2-4). Volt esemény bőven, Harty és Caito kaptak páros büntetést. Négy a négyben ismét Hári volt az „építész”, Caruso a befejező (3-4). Fehérvári emberelőny következett, mindhiába. Elég volt egy kapu előtt eladott korong, Oleksuk és Garbowsky kipasszolták Carruthot (3-5). Nemcsak emberhátrányból, emberelőnyből is eredményesek voltak az osztrákok. A 35. percben Weihager megpattanó korongja csorgott át a gólvonalon (3-6). És itt még nem volt vége a második harmadbeli őrületnek! Három perccel a vége előtt Kóger emberelőnyből ismét nyílttá tette az összecsapást (4-6). A hajrá Szabó Krisztián hősies védekezésről szólt, aki ütőjét elvesztve is önfeláldozóan blokkolta a lövéseket, majd Hári szenzációs egyéni alakításával egy gólra hozta fel csapatát (5-6).

fehgra

A nyolc gólt hozó középső játékrész után óvatosabb hokival folytatták a csapatok. A 44. percben Glenn kék vonalas lövése, majd Szita ismétlése után megélénkült a játék. A harmad derekán több egyenlítési lehetősége adódott a Fehérvárnak, Rahm kapusnak sokszor szerencséje volt. Maradt a korábbinál fegyelmezettebb játék. A nagyobb helyzetek a Háriék előtt adódtak, gyors egymásutánban Rahm két bravúrt is bemutatott. Az 55. percben robbant a csarnok: Kuralt lopta magát közelebb, majd kipúpozta a hálót (6-6). Újabb védelmi hiba következett, a gólt megúszta a Volán, de a kiállítást nem. Fokozódtak az izgalmak, Sarauer lépett ki, az utolsó pillanatban szerelték. Setzinger szabálytalansága miatt négy a négyben folytatták a felek. Az utolsó másodpercekben Sarauer ütőjében volt a hetedik, sajnos benne is maradt, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban emberelőnybe került a Fehérvár, itt eldőlhetett volna a mérkőzés, de a hazai lövések mellett a vendégkontrák sem értek célt. Ahogy kiegészült a Graz, Caito eldöntötte a pluszpont sorsát (6-7). Elismerésre méltó, hogy a Fehérvár AV19 háromgólos hátrányból állt fel az EBEL legjobb formában lévő csapata ellen. A küzdés, a parádés támadójáték és a gyenge védekezés elegye ezúttal egy pontot ért.

EBEL, 3281 néző. Játékvezetők: Baluska, Siegel, Gatol, Kaspar.
Carruth: 75,0% (Kornakker)
K
Rahm: 79,3% (Höneckl)
Tikkanen, Glenn, Szita, Reisz, Szabó K.
1
Weihager, Setzinger, Ograjensek, Garbowsky, Oberkofler
Szabó D., Harty, Kuralt, Hári, Kóger
2
Caito, Jakobsson, Zusevics, Oleksuk, King
Meland, Stipsicz, Phillips, Sarauer, Sille
3
Lakos, Kirchschlager, Loney, Yellow Horn, Hamilton
Caruso, Sárpátki, Koskiranta, Luttinen
4
Grafenthin, Moderer, Natter
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:23 G99 Hamilton Oleksuk Zusevics
1-1 09:24 FHA PP Kóger Glenn Hári
1-2 18:04 G99 Hamilton Loney Jakobsson
1-3 21:44 G99 Yellow Horn Hamilton Loney
2-3 24:47 FHA Sarauer Sille Phillips
2-4 26:14 G99 Ograjensek Garbowsky Oberkofler
3-4 27:41 FHA Caruso Hári Kóger
3-5 31:26 G99 SH Garbowsky Oleksuk
3-6 34:15 G99 PP Oberkofler Oleksuk Ograjensek
4-6 36:46 FHA PP Kóger Phillips Hári
5-6 39:30 FHA Hári Kóger Kuralt
6-6 55:19 FHA Hári Kuralt Tikkanen
6-7 64:32 G99 Caito Ograjensek Oberkofler
29 Kapura lövések száma 28
10 Kiállításpercek 16

13 gól a Fehérvár–Graz mérkőzésről

 

Hat ide, hét oda, nem volt ez egy eseménytelen meccs kedden.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum