Szabó Dániel: Érezzük az elvárást, de a támogatást is

 

Remekül kezdte az EBEL-idényt Szabó Dániel, akinek hátvéd létére a másik kapu előtt sem remeg meg a keze.

Harmadik teljes szezonját tölti a Fehérvár AV19 csapatában Szabó Dániel, akinek igazán jól sikerült az évkezdete. Két hónap és 16 mérkőzés alatt már most annyi pontja van az alapszakaszban – egészen pontosan hét: 3 gól és 4 assziszt –, mint az előző két szezonban összesen. Minden jel arra utal, hogy a 23 éves hátvéd most nőtt bele igazán a EBEL-be. “Én is úgy érzem, hogy ebben az évben tudtam igazán felvenni a bajnokság sebességét, a technikám is sokat fejlődött az elmúlt két évben, és el kell ismernem, hogy a taktikai utasításokat is jobban betartom, mint korábban. Ebben nagy szerepet játszik, hogy Hannu Järvenpää vezetőedző folyamatosan bizalmat szavaz nemcsak nekem, hanem a többi fiatal játékosnak is. Érezzük az elvárást, de a támogatást is, és ez minden hokisnak fontos. Jól sikerült a nyári felkészülésem, sérülés sem hátráltatott, mint az előző szezonokban, és bízom benne, hogy ez csak egyre jobb lesz, ahogy haladunk előre az időben.”

szabod2

Az már most látható, hogy bekk létére Szabó Dánielnek sokkal jobban megy a góllövés, mint az előző években, hiszen az első két EBEL-szezonjában egy-egy találatot szerzett, most már háromnál jár. “A góljaim leginkább az emberelőnyökhöz kötődnek, de ez érdekes történet. A felkészülés ideje alatt még nem voltak fix előnyös sorok, az edzőnk kereste mindenki helyét a csapatban és a speciális helyzetekben. Az én soromban a többiek kitalálták, hogy ha öt a négyben támadunk, álljak én a kapus elé. Ez nem volt szokatlan szerep számomra, hiszen valamikor csatárt játszottam. Az edzőnknek valószínűleg tetszett az ott nyújtott teljesítményem, így bekerültem az előnyös sorok egyikébe, így több lehetőségem nyílt a góllövésre, és tudtam ezekkel élni.”

A fiatal hátvéd másféle erényeket is megcsillantott az elmúlt hetekben. Elég csak különleges szólógóljára gondolni a Vienna Capitals ellen, hazai pályán. Nem túl gyakori, hogy egy bekk egyáltalán ilyen helyzetbe kerüljön, az meg végképp, hogy ilyen higgadt és látványos megoldást válasszon. “Nagyon erősen kell gondolkodnom, ha fel akarom idézni, mikor lőttem hasonló szólógólt. Az EBEL-ben és az Erste Ligában biztosan nem, talán évekkel ezelőtt még valamelyik utánpótlás-mérkőzésen, amikor támadóként vetettek be. Az a gól nekem is nagy élmény volt. Remek ütemben kaptam a passzt Kóger Dánieltől, volt sebességem is, tudtam, hogy a védő lemaradt. Volt tehát egy kis időm, megnéztem a kapus mozgását, és csak ezután döntöttem el, mit fogok csinálni. Bejött, és nagyon örülök neki.”

A Fehérvár AV19 az idén kicsit kétarcú teljesítményt nyújt. Míg hazai pályán jónak mondható 58,3 százalékkal húzzák be a pontokat – javítani persze mindig lehet –, addig idegenben mindössze 18,5 százalék ez a mutató. “A hazai mérkőzéseken sokkal könnyebb játszani, ott van veled az a több ezer szurkoló, aki űz-hajt, és tényleg rengeteg erőt ad. Idegenben ez mind az ellenkezőjébe fordul, de tény, hogy jobban kellene teljesítenünk, ha elhagyjuk a Raktár utcát. Én azt látom, hogy ezeken a találkozókon leginkább az első harmaddal vannak gondjaink. Az ellenfelek akkor szereznek olyan előnyt, amelyből már nem tudunk felállni. Ha ezen sikerülne javítani, jobb lenne a mérlegünk.”

A Fehérvár már legalább egyszer játszott minden ellenfelével, így ha halványan is, de kirajzolódnak az erőviszonyok. Hol lehet a kék-fehér alakulat helye a végelszámolásnál? “Természetesen nem lehet más a célunk, mint a rájátszás elérése. Ha kicsit jobban összeérik a csapat, és a hazai találkozók mellett idegenből is jobban hazahordjuk a pontokat, akkor a playoff nem lehet túlzott elvárás velünk szemben. Talán kicsit túl optimista vagyok, de úgy látom, akár az első hat sem lenne elérhetetlen. Ehhez persze stabilizálni kell a teljesítményünket, de ezért dolgozunk minden nap.”

szabod3

A hátvéd bemutatkozott már a felnőttválogatottban is, világbajnokságra azonban még nem vitték el. “Három évvel ezelőtt nem volt nálam boldogabb ember, amikor először hívtak meg a nemzeti csapatba. Tényleg fantasztikus érzés magadra húzni a címeres mezt, és én ezt szeretném minél többször átélni. Az elmúlt években – úgy érzem – folyamatosan fejlődtem, és a mostani szezon is azt mutatja, hogy jó irányba haladok. Minden erőmmel azon leszek, hogy a válogatott stábjának bebizonyítsam: nekem igenis ott a helyem, és keményen fogok küzdeni a vb-helyért is.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 12., péntek
NVB 13:30 NORSVK 4-0VÉGE
NVB 17:00 HUNITA 9-0VÉGE
    • M4 SPORT
VÁL 18:30 HUNPOL 4-2VÉGE
NVB 20:30 DENAUT 3-8VÉGE
április 13., szombat
NVB 12:30 SVKITA 2-1VÉGE
NVB 16:00 DENNOR 4-0VÉGE
NVB 19:30 AUTHUN 1-2VÉGE
április 14., vasárnap
VB18 12:30 ITAJPN 2-3VÉGE
VB18 16:00 GBRSLO 2-3VÉGE
VB18 19:30 HUNAUT 1-3VÉGE
április 15., hétfő
VB18 12:30 JPNGBR 5-3VÉGE
VB18 16:00 AUTITA 7-0VÉGE
VB18 19:30 HUNSLO 1-2 BVÉGE
április 17., szerda
VB18 12:30 SLOITA 0-2VÉGE
VB18 16:00 AUTJPN 2-3VÉGE
VÁL 19:00 HUNSLO 7-4VÉGE
VB18 19:30 HUNGBR 4-5VÉGE
április 19., péntek
VB18 12:30 AUTGBR 
VB18 16:00 HUNITA 
VB18 19:30 JPNSLO 
KHL 23:00 AVGCSZ 
    • SPORT 2
április 20., szombat
VB18 12:30 ITAGBR 
VB18 16:00 SLOAUT 
VÁL 19:00 ITAHUN 
VB18 19:30 HUNJPN 
április 21., vasárnap
VÁL 14:00 GBRHUN 
Partnerünk