A DAB-nak és az UTE-nak is nagyon kell a 3 pont

   

A hétfői esti tévés meccsen az Erste Liga hatodikja fogadja az ötödiket. Az első találkozót a lilák nyerték, most javíthatnak Azariék.

Az UTE és a DAB is nagyobb reményekkel vágott neki ennek a szezonnak, mint ahol most, az alapszakasz közel felénél tartanak. Az UTE 30 pontjával az ötödik helyen áll, a dunaújvárosiak mögöttük vannak, lemaradásuk 5 pont. Aggasztóbb számukra, hogy a liga élmezőnyétől kisebb szakadék választja el őket, miközben a Gyergyói HK – igaz, sokkal több meccset játszva – felzárkózott rájuk. A Fradi teljesítményére lassan nincsenek szavak, de a Csíkszereda is 76,2%-kal megy, és a DEAC is 70% körül hozza el a megszerezhető pontokat. Egyedül a Brassó van könnyebben behozható helyzetbe előttük, hiszen Mihály Árpádéknak 41 pontjuk van, előnyük az UTE-val szemben 11, a DAB-bal szemben 16 pont, miközben előbbinél négy, utóbbinál öt meccsel többet játszottak. Az utóbbi időben mutatott formáknak köszönhetően azonban a távolság inkább nő, mintsem csökkenne.

Az élmezőnnyel szemben eddig az UTE teljesített jobban, a Fradi ellen kilenc pontból hármat elhoztak, két meccsen hosszabbítás döntött, a harmadikon sem volt nagy a különbség. Debrecenben csak egygólos vereséget szenvedtek, miközben hazai pályán nyertek, Szeredában üres kapus góllal kaptak ki 5-3-ra, úgy, hogy három kapuvasat is ütöttek, míg a Brassóval szemben egyetlen pontra voltak képesek két meccsen. A DAB ehhez képest csak a Brassóval szemben teljesített az előzetes várakozások szerint: két meccs hat pontjából négyet elhozott, bár idegenben egy már megnyert engedett ki kezei közül. Alapvető különbség a két csapat között, hogy míg a DAB simán nyeri meccseit az alacsonyabban rangsorolt ellenfelekkel szemben, de problémái akadnak a nagy skalpok begyűjtésével, addig az UTE esetében azt láthatjuk, hogy sikeresebbek az élmezőny csapatainál, legtöbbször kifejezetten közel állnak a győzelemhez vagy a pontszerzéshez, ám sokkal inkonzisztensebben teljesítenek a gyengébben ellen, fontos pontokat hullajtva el. Olvasóinkra bízzuk annak a kérdésnek az eldöntését, hogy melyik verzió a frusztrálóbb, vagy pozitívabban fogalmazva: melyikből lehet jobban építkezni.

Újabb fontos különbség a hétfői ellenfelek között, hogy míg a DAB támadásban, az UTE védekezésben jeleskedik inkább. Az Acélbikák 4,4 gólt lőnek meccsenként, az UTE 3,9-et. A kapott gólokat tekintve nagyobb az ellentétes irányú a különbség, vagyis míg Szilassy Zoltán tanítványainak átlagban 3 gólon sikerül tartaniuk az ellenfeleket, addig a DAB-nál ez a szám 3,7 körül van. Ennek eredményeként az UTE lépéselőnyben van a dunaújvárosiakkal szemben, ráadásul az első egymás elleni meccsüket is megnyerték, 5-3 arányban győzedelmeskedtek.

DAB_VAS_20181005-0215

A vendégek közül Benk András játszik mostanában kiemelkedő formában, utóbbi hét meccsén 12 pontot szerzett, így a házi kanadai táblázat élére ugrott, +17-es mutatója ráadásul felelősségteljes védőmunkáról tanúskodik, ez az egész ligában a legjobb volt a vasárnapi forduló előtt. A légiósok megítélése meglehetősen vegyes. Taylor Stefishen Benk mögött a második helyen áll a házi kanadai tabellán, 18 pontja és +13-as mutatója van. Ha viszont közelebbről megvizsgáljuk e pontok keletkezésének körülményeit, azt látjuk, hogy túlnyomó többségük az alsóházi csapatok ellen született, az első négy csapat elleni 7 mérkőzésen mindössze 1 pont jött össze neki. Anze Ropret ennél jóval eredményesebb a nagyok ellen, hozza a pont/meccs átlagot, de sok kapott gólnál is jégen volt, mutatója mínusz 2. Az összesen 17 pontnál járó Andrej Hebar mutatói majdnem teljes mértékben megegyeznek Ropretéivel. Újabb fontos különbséggel a DAB-bal szemben, hogy a három légióst három magyar játékos követi a kanadai táblázaton: Csányi Karol, Nemes Benjámin, Varga Arnold egyaránt 10 pont felett jár, ráadásul utóbbi hátvéd.

Hasonló elemzés a DAB esetében kevésbé lenne releváns, hiszen ők eleve sikertelenebbek az első négy csapattal szemben. Ha viszont a pontokat a plusz/mínusz mutatókkal együtt vesszük tekintetbe, akkor Azari Zsolt teljesítménye nevezhető csapatkapitányéhoz méltónak, ő ugyanis úgy hozza a pont/meccses átlagot, hogy +10-en áll. Miika Franssila +11-e is említést érdemel. Henrich Jabornik fontos feladatot lát el a csapatban, egyrészt védő létére ő a pontkirály, de ami ennél is lényegesebb, talán senki nem lő úgy a kék vonalról a ligában, mint a szlovák, aminek különösen emberelőnyben veszik hasznát. A csapat folyamatosan erősödik, Borbás Gergely még csak 8 meccset játszott, mégis 6 pontnál jár. Van még egy friss szerzemény, aki számára kiemelten fontos lesz a hétfői találkozó: Dubek Vladimir az UTE játékosaként lett magyar állampolgár és vívta ki helyét a magyar jégkorongban, és bár azóta jelentős időt töltött a miskolciak csapatában és a Fradiban is, nyilván sok emlék köti a lilákhoz is.

Mindent összevetve mindkét csapat az előzetes szurkolói várakozások alatt teljesít, mindkettejükben több van, mint amennyit eddig megmutattak, és mindkettejüknek nagy szüksége lenne a emzetközi szünet előtti utolsó meccs három pontjára. Ezek alapján nagy csatára van kilátás este nyolc órától az Eszperantó úti jégcsarnokban, amelyet az M4 Sport jóvoltából országszerte láthat a hokiszerető közönség.

Antti Karhula vezetőedző, DAB: „Nem játszottunk rosszul az elmúlt időszakban, bár túl sok gólt kaptunk a legutóbbi mérkőzéseinken. Meg kell tanulnunk, hogy hol nem veszíthetünk korongokat, és különbséget kell tudni tenni az okos és a veszélyes megoldások között. Olyan alapvetésekre is különösen oda kell figyelni, hogy ki mikor mehet cserére, és a mérkőzés ritmusát a saját előnyünkre kell fordítani. Ez az utolsó mérkőzésünk a válogatott szünet előtt, tehát azt kérem a játékosoktól, hogy adjanak bele mindent, tegyék ki a szívüket a jégre, és játszanak okosan minden egyes cserében.”

Szilassy Zoltán vezetőedző, UTE: “Játszottunk már idén a Dunaújvárossal, de az a szezon harmadik mérkőzése volt a számunkra, másfél hónappal ezelőtt. Azóta rengeteg minden történt mindkét csapat háza táján. Tabellaszomszédok vagyunk, nagyjából ugyanannyi pontot vesztettünk, tehát nagyon fontos mérkőzés lesz ez. Természetesen győzni szeretnénk Dunaújvárosban, de ehhez sokat is kell tennünk. Gyors, technikás játékosaik vannak, akiket nem szabad szabadon engedni, nagyon fontos lesz, hogy kevés teret adjunk nekik a mérkőzésen. Jól kell bánnunk a koronggal, és korong nélkül is sokat kell dolgoznunk. Az utóbbi időben több gólt kaptunk, mint a szezon elején, erre oda kell figyelnünk, mert nem lehet arra alapozni, hogy több gólt fogunk lőni, mint az ellenfél. A helyzetek kialakítása rendben van, de a hatékonyságunkon javítanunk kell. Egyenlő létszám mellett általában elégedettebbek lehetünk a játékunkkal, mint emberelőnyben, dolgozunk azon, hogy előnyben játszva is bemenjenek a helyzeteink. A sérültjeink – Nagy Nilan és Sági Martin – még nem épültek fel, Ales Sila viszont, akit Bécsbe nem vittünk el, mert magas láza volt, már tudott edzeni, így ő is öltözni fog a Dunaújváros ellen.”

DAB–UTE 0-1

   

Duschek Dávid shutoutjával nyerték meg a rangadót a lila-fehérek Újvárosban.

Az első harmad pörgős, de viszonylag sok hibával tarkított hokit hozott, a DAB jól csinálta a letámadást, ám az UTE is ki-ki tudott bontakozni, védekezésben ugyanakkor kifejezetten összeszedett volt mind a két csapat. Ez ahhoz vezetett, hogy bár rengeteg volt a lövés – a hazaiak például hússzor próbálkoztak –, a minőségi helyzeteket szinte egy kezünkön megszámlálhattuk. A legnagyobb lehetőség talán a hátrányban meglóduló Stefishen előtt adódott, ám szólóját fogta Garbacz. A második felvonásban picit csökkent a tempó és talán a koncentrációs szint is, több volt a lehetőség. Az UTE-nak sikerült kihasználnia egyet emberelőnyben, Benk centerezett, Stefishen pontosan lőtt középtávolról, takarásból, az Acélbikák kapusa tehetetlen volt. A másik oldalon Duschek mindent védett, igaz, egyszer hibázott, a kapu mögött elhagyta a korongot, Tóth Gergely lecsapott, de mire befordult vele, a hálóőr is visszaért, így 0-1-nél következhetett a második szünet. Az utolsó játékrészben sebességet váltottak a vendéglátók, jó pár villámgyors akciót vezettek, különösen Tóth Gergely volt elemében, aki egy gyönyörű csel mellett több ziccert is kialakított, ám a Miskolcról igazolt kapus eszén képtelen volt túljárni. Gyorsan teltek a percek, alig volt játékmegszakítás, ez is magasan tartotta a fordulatszámot. Az UTE részéről többek közt Benk András lőtt mindenhonnan, de meg kell említeni, hogy Garbacz is színvonalas teljesítményt nyújtott. Az első kiállítást a végén fújták be a játékvezetők, amiből egy korongkilövés miatt kettős fór lett egy időre, hiába. Garbaczot értelemszerűen lehozták, jelentős tűzijáték alakult ki hat a négy ellen, az egyenlítő találat azonban nem született meg, maradt a 0-1. Az egygólos meccs izgalmai bizonyos értelemben üdítően hatottak az Erste Liga-hétvége “vízilabda-eredményei” után. Az Újpest ezzel közelebb került a Brassó–DEAC duóhoz, a DAB ellenben a középmezőny közepén ragadt, az utóbbi időben feljebb kapaszkodott Gyergyói HK társaságában.

dabute

Fotó: DAB

Mindent jól csináltunk, kivéve a gólszerzést

   

A vezetőedzők a DAB–UTE rangadóról.

Antti Karhula, DAB: “Összességében azt hiszem, jó mérkőzés volt. Mindent jól csináltunk, kivéve a gólszerzést. Nem hibáztatom a fiúkat. Úgy gondolom, hogy a kapusteljesítmény mindkét oldalon nagyon jó volt. Az emberhátrányunk egész este rendben volt, egy apró hiba kivételével, de abból sajnos előnyt szerzett az ellenfél, amit aztán meg is tartott. Bármilyen jó az ellenfél hálóőre, ötven lövésből gólt kell szerezni.”

Szilassy Zoltán, UTE: “Fantasztikus kapusteljesítményünk volt. A védelem segítette a kapust, ő pedig a mezőnyjátékosokat. Nagy meló volt, nulla gólt kapni mindig a legjobb érzés. Értékes három ponttal kerültünk ezen az estén beljebb.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 500 néző. Játékvezetők: Kókai, Kókai, Kedves, Váczi.
Garbacz: 96,9% (Sevela)
K
Duschek: 100% (Sila)
Jaborník, Erdélyi, Uski, Turtiainen, Nagy M.
1
Huba, Szaller, Sikorcin, Hebar, Ropret
Franssila, Léránt, Tóth, Huovinen, Török
2
Rusk, Kiss, Benk, Stefishen, Csányi
Hruby, Mestyán, Saluga, Dubek, Azari
3
Varga, Kovács A., Nemes, Szalma, Kocsis
Lencsés, Pinczés O., Németh, Borbás, Makovics
4
Pokornyi, Kovács S., Gálos
Karhula Antti, Eerme Mart
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 22:44 UTE PP Stefishen Benk Varga
50 Kapura lövések száma 32
8 Kiállításpercek 12

A DAB–UTE galériája

   

A DAB–UTE mérkőzés videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum