Mire mennek Debrecenben az Acélbikák?

   

Újvárosban szoros meccsen nyert a DEAC, amely hazai pályán még keményebb ellenfél lesz.

Addig-addig gyűjtögette a pontjait a Brassó, míg szép csöndben felkúszott a tabella harmadik helyére. Igaz, hogy több meccset játszott a negyedik helyre csúszott Debrecennél, de ez akkor is figyelemre méltó. Nem is kérdés, hogy a hajdú-bihari megyeszékhelyen minél előbb vissza szeretnék szerezni a dobogós pozíciót. Ehhez sok feltétel adott, hiszen az elmúlt három hétben lejátszott hat meccsükből négyet nyertek, csak a Fraditól és az akkor még listavezető Csíkszeredától kaptak ki, de utóbbiakat később a Vákárban lenullázták. A válogatott szünet előtt a DAB-bal és a Vienna Capitals II csapatával mérkőznek még, mindkétszer hazai pályán. A csapatban Hugo Turcotte és Jakub Izacky tűnik ki eredményes játékával, előbbinek 20 pontja van, utóbbinak 19.

A DEAC kapcsán sosem lehet elmenni szó nélkül Hetényi Zoltán teljesítménye mellett. A 30 éves kapus egy év észak-amerikai kitérő után nyáron azzal a gondolattal  kacérkodott, hogy felhagy a profi sporttal, ám később meggondolta magát. Jól tette: jelenleg a Debreceni Egyetem hallgatója és az Erste Liga legjobb kapusa. A lövések 94,2%-át fogja, meccsenként 2,4 gólt kap átlagban. A sorozatterhelést is jól bírja, 908 percen keresztül védett eddig, senki meg sem közelíti ezt a mennyiséget, mögötte a ferencvárosi Arany Gergely a második, de ő is 107 perccel kevesebb ideig állt a kapuban. Mivel a csapat nem tartozik a legnagyobb gólvágók közé, ezért kritikus, hogy keveset kapjanak, és ebben Hetényinek kiemelkedő a szerepe. Mindez nem kerülte el a válogatott szakmai stábjának figyelmét sem, Rajna Miklós és Bálizs Bence mellett ő is meghívót kapott a jövő heti négy nemzet tornára, amivel legszebb álmai válhatnak valóra.

DAB_DEAC
Fotó: Boda Bence / DAB

A védekezés pénteken is fontos lesz a DEAC számára, hiszen azt a DAB-ot fogadják, amely a liga leggólképesebb csapatai közé tartozik. Meccsenként átlagban 4,6 gólt lőnek Azariék, ennél csak a Csíkszereda tud jobbat, még az FTC-Telekom is elmarad valamelyest. A problémát nem is a támadás, hanem a védekezés jelenti. 15 meccsen 25 pontot szereztek, ezzel a hatodik helyen állnak. A 27 pontos UTE van befogható távolságban, bár a 9 ponttal előttük álló DEAC két meccsel többet játszott, tehát vesztett pontok tekintetében három egységre vannak tőle. A hátrány csökkentésének legkézenfekvőbb módja, ha elhozzák Debrecenből a három pontot, ami viszont ennyire szellős védelemmel nehéz feladat lesz. Átlagban három és fél gólt kapnak meccsenként az újvárosiak, az UTE mutatója 3,2 alatt van, a Brassóé 3 alatt, a DEAC-é 2,6. Ebből a szempontból feltűnő, hogy a rendkívül gólerős első sor hátul mennyire sebezhető. A plusz/mínusz mutató nem tökéletes mérőszám, de sokatmondó, hogy Artem Iosaffov 18 pontjához +6-os, Jaakko Turtiainen 15 pontjához –1-es, Oula Uski 14 pontjához +4-es mutató társul. Összehasonlításul: a csapatkapitány Azari Zsolt 16 pontja mellett +10-en, a hátvéd Miika Franssila 11 pontja mellett +11-en áll.

Nem véletlen, hogy Antti Karhula, a dunaújvárosiak vezetőedzője is erre helyezte a hangsúlyt a mérkőzés előtt: „A legutóbbi találkozónk nagyon szoros volt. Ezúttal kisebb jégfelületen fogunk játszani, úgyhogy készen kell állnunk, hogy szűkebb helyeken kell harcolnunk és védekeznünk. Ha már itt tartunk: elsősorban a védekezésre szeretnénk koncentrálni, ha az a helyén lesz, akkor valószínűleg elől is lesznek gólszerzési lehetőségeink. A jelszavunk tehát péntek este az lesz, hogy első a védekezés, utána jöhet a támadás.”

Más kérdés, hogy a két csapattal a múltban már előfordult, hogy egyiküknek sem sikerült ráncba szedni a védelmet, 2016 decemberében az újvárosiak 7-7-es rendes játékidő után 8-7-re nyerték a hosszabbítást Debrecenben. Azóta sokat változott és fejlődött mindkét csapat, így ez aligha fordul elő megint, de ettől még élvezetes meccsre van kilátás.

DEAC–Dunaújvárosi Acélbikák 6-2

   

A debreceniek magabiztosan gyűjtötték be a három pontot hazai pályán a DAB ellen.

A dobogóért harcoló DEAC fogadta a középmezőnyből kitörni szándékozó, Hüffner Adriánnal és a finn Joonas Huovinennel megerősített Acélbikákat. Az első harmadban rögtön magához ragadta a kezdeményezést a hazai csapat, és gyorsan meg is szerezték a vezetést, hiszen az 5. percben két korábbi DAB-csatár játszott össze: Izacky váltotta gólra Novotny passzát. Ezt követően némileg kiegyenlítettebb lett a játék, mindkét csapatnak voltak lehetőségei, de a kapusok jól védtek. A második játékrészben villámrajtot vett a DEAC, nem telt el még egy perc sem, amikor egy szintén korábbi Acélbika, Turcotte máris beköszönt Sevelának. A 30. percben mindössze 18 másodpercre volt szükségük a hazaiaknak, hogy gólra cseréljenek egy fórt: Németh Attila talált be a vendégkapuba. Az emberelőnyös játék továbbra is jól ment a Debrecennek, hiszen öt perc múlva ismét speciális helyzetben növelték előnyüket, miután Kovács Bronson lőtt gólt Sevelának. Az Acélbikák becsületére legyen mondva, egy percre sem adták fel, és a harmadik harmad elején szépítettek is Iossafov révén, sőt újabb két perc elteltével már meg is felezték a hátrány Nagy góljával. Ezzel azonban csak megrángatták az oroszlán bajszát, amelyik újra lecsapott. Az 55. percben ismét emberelőnyben játszhattak a hazaiak, és ezen az estén ez jó ómen volt számukra. Kovács Bronson ugyanis duplázott, és ismét három gólra tornázta fel a két csapat közötti különbséget. Már csak 9 másodperc volt hátra, amikor Turcotte is belőtte saját második gólját, beállítva a 6-2-es végeredményt.

DAB_DEAC_20181007-0562

Fotó: DAB

Jól mozgattuk a korongot, szép gólokat lőttünk

 

Robert Musial és Kovács Bronson Zoltán a DEAC győzelméről.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 508 néző. Játékvezetők: Nagy, Nagy, Herczeg, Sipos.
Hetényi Z.: 93,1% (Nagy P.)
K
Sevela: 88,1% (Garbacz)
Antal, Behal, Németh A., Hári, Kulesov
1
Jaborník, Léránt, Uski, Nagy M., Turtiainen
Vuorijarvi, Kovács, Turcotte, Izacky, Novotny
2
Franssila, Mestyán, Huovinen, Tóth, Török
Hetényi P., Berta, Silló, Molnár, Salló
3
Hruby, Erdélyi, Dubek, Iossafov, Azari
Erdei, Vincze, Márton, Szokolov
4
Hüffner, Makovics, Borbás, Németh P., Saluga
Musial David, Kecskeméti Áron
E
Karhula Antti, Eerme Mart
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:37 DEB Izacky Novotny
2-0 20:43 DEB Turcotte Novotny Izacky
3-0 29:55 DEB PP Németh A. Turcotte Hári
4-0 35:40 DEB PP Kovács Turcotte Hári
4-1 44:30 DAB Iossafov Dubek
4-2 46:34 DAB Nagy M.
5-2 54:17 DEB PP Kovács Turcotte Németh A.
6-2 59:51 DEB EN Izacky Turcotte
42 Kapura lövések száma 29
4 Kiállításpercek 12

A DEAC–DAB két és fél percben

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum