Jared Brown: Itt ért a legjobb dolog az életben

   

A MAC Újbuda légiósa gyorsan alkalmazkodott a szlovák Extraliga ritmusához, ő csapata egyik legjobbja, sok mindenről beszélgettünk vele.

Jared Brown kiemelkedő képességű játékos, aki az elmúlt hét évben akárhol hokizott, mindig termelte a gólokat és a pontokat. A 32 éves jégkorongozónak egyetemi évei után volt egy remek szezonja a CHL-ben, ám 2012-ben Lengyelországba, Katowicébe igazolt. Itt 13 meccsen 19 pontot termelt, majd villámgyorsan visszatért az Egyesült Államokba, hogy a CHL-ben 53 mérkőzésen 50 pontot hozott össze. Első európai próbálkozásáról meghökkentő dolgokat mesélt: ?A katowicei kalandot sosem fogom elfelejteni. Annyi problémával küzdöttünk, hogy szinte felsorolni sem lehet. Minden hónapban késve kaptuk a fizetést. Három játékostársammal egy apró hotelszobába dugtak be bennünket. Soha nem volt pihenőnapunk, a legtöbbször napi kétszer edzettünk. A vezetők folyamatosan fenyegettek bennünket, ha nem nyertünk elég meccset, vagy nem lőttünk elég gólt. Alig voltak hokis kellékek, felszerelések, ütőből is csak egyet kaptunk mindig. Minden nap 45 percet utaztunk villamossal, majd sétáltunk még 15-öt a jégpályáig. Néha többet, mert a villamosokkal és a vonalakkal mindig volt valami baj, gyakran változott az útvonaluk, ilyenkor távolabb raktak ki minket. Időnként azt se tudtuk, hol vagyunk, hogyan jutunk el a pályára. Emiatt sokszor elkéstünk, de ez a menedzsmentet nem érdekelte. Soha nem figyelmeztettek bennünket a változásokról, meg sem próbáltak segíteni, de a késések miatt megtaláltak bennünket. A katowicei volt az elképzelhető legamatőrebb szervezet, amivel valaha találkoztam.?

Magyarországra 2015-ben, szezon közben érkezett, és Debrecenben gyorsan letette a névjegyét. Az alapszakaszban 14 mérkőzésen lépett jégre, összehozott 22 pontot, 7 gól és 15 assziszt képében, amit a rájátszásban 11 meccsen megfejelt 4 góllal és 3 passzal. Nem csoda, hogy a szurkolók a szívükbe zárták, de úgy tűnik, ez kölcsönös volt. ?Igazán lenyűgözött az, amit Debrecenben tapasztaltam az oda érkezésem után. Mindenkinek kitűnő felszerelése volt, minden nap elvitték a mosnivalót. A menedzsment nagyon kedvesen fogadott, végig figyelmesek voltak. Nagyon jó volt Jason Morgannel dolgozni, értékeltem azt a profizmust, amit a klubnál tapasztaltam. Hozzá kell tennem, hogy hasonló benyomásokat szereztem a többi pályán, az ellenfeleknél is, ahol játszottunk. Ez nagyon kellemes meglepetés volt számomra.?

mac

Miután a Debrecen visszalépett a ligától, Jared Brown a fővárosba költözött, és a nagy terveket szövögető MAC Budapest szolgálatába állt. Ezt sem ő, sem a klub nem bánta meg. Az amerikai csatár vezéregyéniség lett a Tüskecsarnokban, 27 találkozón 46 pont került a neve mellé az alapszakaszban (13 gól, 33 assziszt), a rájátszásban pedig 15 mérkőzésen 20-at gyűjtött (6 gól, 14 gólpassz), döntő érdemeket szerezve a klub első ligagyőzelmének megszerzésében. ?Ez a szezon volt számomra a legemlékezetesebb, mióta jégkorongozom. Mindig az volt az álmom, hogy szerzek egy bajnoki címet, mielőtt nyugdíjba megyek, és fantasztikus érzés volt ezt átélni tavasszal. Nagyon erős csapatunk volt, amelyben csupa olyan srác jött össze, akik közel álltak egymáshoz. Szerencsésnek érzem magam, hogy együtt játszhattam, illetve még mindig együtt játszhatok Tomás Klempával és Keegan Dansereau-val, akikkel hihetetlen összhangban vagyok a jégen. Rengeteg jó meccset játszottunk, és megnyerni azt az aranyérmet, az volt messze a legjobb dolog, ami eddig ért az életben.?

Az Erste Ligában maradt csapatok vezetői, játékosai sokszor elmondták a véleményüket a két extraligássá lett klub nélküli bajnokságról, de érdekes lehet, hogyan látja ezt a kérdést egy olyan hokis, aki éppen egy távozó klubban szerepel. ?Úgy látom, ebben a szezonban az Erste Liga-csapatok átlagéletkora sokkal fiatalabb lett, és ennek számos előnye van. Ez a helyzet nagyon sok fiatal játékosnak ad lehetőséget, hogy felnőttek között léphessen jégre, tapasztalatot szerezzen egy magasabb szinten. Vannak egészen kitűnő hokisok a ligában, és már most látszik, hogy a 4-5 topcsapat közül bármelyiknek lehet esélye elhódítani a bajnoki címet.?

A MAC Újbuda tehát a DVTK Jegesmedvékkel együtt szintet lépett, az idén már a szlovák elitbajnokságban szerepel, és komoly kihívásokkal szembesül hétről hétre. ?Az Extraliga hihetetlenül erős bajnokság, itt tényleg bárki bárkit le tud győzni, ez az eddigi eredményekből is látszik. Itt minden mérkőzés egy óriási csata. Olyan érzésem van, hogy minden csapatnak négy gyors és képzett sora van, és ha egy cserében hibázol, azonnal gólt kaphatsz.?

brown1

Jared Brownnak viszont, eddig úgy tűnik, nem okozott gondott felvenni az Extraliga fordulatszámát, hiszen Tomás Klempával együtt vezetik a házi kanadai táblázatot. 19 eddigi meccsén közel van a pont/meccs átlaghoz 15 pontjával, ami 8 gólt és 7 passzt takar. ?Megmondom őszintén, ehhez a teljesítményhez óriási segítség számomra, hogy egy sorban maradhattam Klempával és Dansereau-val. Ők ketten nemcsak gólt tudnak lőni, hanem kiválóak abban is, hogy helyzeteket alakítsanak ki az én számomra is. Az első 4-5 mérkőzésen kicsit elveszettnek éreztem magam, ami nem tett jót az önbizalmamnak. Aztán jött pár szerencsés gól, amelyek segítettek, hogy higgyek magamban ezen a szinten is. Volt egy 8 meccses vereségszériánk, amikor kicsit frusztráltnak éreztük magunkat, de aztán jött a jobb sorozat.?

Közben a MAC Újbudának jelenése volt a Kontinentális Kupa csoportkörében, ahonnan nem sikerült továbbjutnia, miután az első győzelmet két vereség követte. Ennek vajon mi volt az oka? ?Visszatekintve most azt mondanám, hogy nem a saját csapatjátékunkat valósítottuk meg, ezért nem tudtuk elérni a célunkat. Nagyon sajnálom, hogy elszalasztottuk a nagy esélyt a továbblépésre.? Jared Brown nemcsak remek góljairól és passzairól ismert, de arról is, hogy gyakran kapja el a hév, ami olyan kiállításokhoz vezet, amelyek nem lennének szükségszerűek az adott helyzetben. Ennek okát nem most fogják megtudni a hokiszurkolók, hiszen a csatár rövidre zárta ezt a kérdésünket. ?Ezt nem szeretném kommentálni.?

Térjünk vissza akkor az idei szezonra, amely még igen hosszúnak ígérkezik az Extraligában. Elvárásairól így nyilatkozott a 32 éves támadó. ?Azt várom a csapattól, hogy harcban legyen a rájátszáshelyekért, és kemény ellenfél legyen mindenkivel szemben, az összes mérkőzésen. Magammal szemben sem adom alább, mindenki ellen keményen fogok küzdeni a találkozók első percétől az utolsóig, a pálya minden szegletében.?

Fotó: Mudra László - MJSZ

Fotók: MAC Újbuda

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum