A KAC ellen sem lesz könnyebb, mint vasárnap

   

Két olyan csapat találkozik kedd este Kagenfurtban, amelyek egyaránt legyőzték a Vienna Capitalst.

Hatalmas győzelmet aratott a Fehérvár AV19 vasárnap este az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Hátrányból felállva, a középső harmadot 3-0-ra nyerve múlni felül az EBEL-listavezetőt nem akármilyen teljesítmény, és arról még nem is beszéltünk, hogy milyen gyönyörű gólokat lőttek a hazaiak, különös tekintettel Szabó Dániel és Andrew Sarauer találataira. A Volán a sikerrel ötmeccses vereségsorozat végére tett pontot, visszakapaszkodott a tabella 8. helyére, innen folytathatja harcát a playoffért.

Volt minek örülni tehát, de az élet nem áll meg, sőt hirtelen fel is gyorsul, hiszen nem kevesebb, mint három csata vár Háriékra ezen a héten, ráadásul mind idegenben. Az osztrák bázisú bajnokságban nincs könnyű ellenfél, ám a keddi máris átlag felettinek számít. Ahhoz a rekordbajnok Klagenfurthoz utazik a magyar csapat, amely a minap laza 7-2-vel vette el a Vienna Capitals veretlenségét, úgy, hogy két harmad után még 2-1-re mentek a bécsiek. A KAC az idén rapszodikusan teljesít, a nagyszabású diadalokat váratlan vereségek követik, a karintiaiak is kikaptak például a ligautolsó Znojmótól, ebben is hasonlítanak egymásra a mai ellenfelek. Ezzel együtt a hazaiak a legutóbbi öt meccsükből négyet megnyertek, így a kezdeti botladozás után már az 5. helyen állnak. E botladozás keretei között találkoztak már a Fehérvárral is, azon a szeptember 21-ei mérkőzésen büntetőkkel nyert a magyar gárda a Raktár utcában.

avskac-201809

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

A KAC azok közé a klubok közé tartozik, ahol még osztrák játékosok is képesek kulcspozíciót kivívni maguknak. Ilyen régi ismerősünk, Thomas Koch, aki jelenleg harmadik a házi kanadai tabellán, vagy például a sokszoros válogatott Thomas Hundertpfund is. A csapat legjobbja ezzel együtt a kanadai Nicholas Petersen, ő 13 meccsen 14 pontnál tart, ami nem csoda, hiszen az előző szezonokban pont/meccses játékos tudott lenni a DEL-ben is.

A Fehérvárnál ezzel szemben megint csak a hazaiak viszik inkább a prímet. Ez sok szempontból jó, minthogy a sok jégidő és az ennek köszönhető fejlődés nyilván előbbre viszi a magyar jégkorong ügyét. Ezért is örülhetünk Hári János 11, Erdély Csanád 9 vagy Kóger Dániel jóval kevesebb meccsen elért 8 pontjának, de talán még inkább a védő Szabó Dániel teljesítményének, aki amellett, hogy a legjobb csatárokéra emlékeztető technikával képes szólógólt lőni – nem győzzük ismételni: nézzék meg a Bécs elleni összefoglalót –, és már 3+4-nél tart, a plusz-mínusz mutatók tekintetében is a pozitív tartományokban tartózkodik.

“Titkos megfigyeléseim szerint nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei Klagenfurtban, de akkor mi van? – tette fel a tréfás kérdést a klub hivatalos közösségi oldalán Hannu Järvenpää vezetőedző. – Hozzuk ki magunkból a maximumot, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő.” Ugyanott Kóger Dániel csapatkapitány az önbizalom fontosságát emelte ki:

A mérkőzés 19:15-kor kezdődik a rekordbajnok otthonában.

Klagenfurt–Fehérvár 1-2

   

Újabb komoly bravúrt hajtott végre a magyar EBEL-csapat, a duplázó Stipsicz Bence góljaival hosszabbításban verte a rekordbajnokot is.

A Klagenfurt lépett fel támadólag a meccs elején, Comrie próbálkozását védte a kezdés után Carruth. A hazai mezőnyfölény egyértelmű volt, ám a vendégek védelme a 4. percig jól állt a lábán. Ekkor egy kapu előtti keresztpassz nyomán Stefan Geier lőtt pontosan, az asszisztot a 35 éves klasszis, Thomas Koch jegyezte, 1-0. Utána mezőnyjáték következett, majd egyenlített a Fehérvár, Sofron, Sarauer, Stipsicz volt a korong útja, a bekk bevágta, 1-1. Ezt követően 2+2 perces előnybe került a Volán Kraus könyöklése miatt, de nem lett gól a lehetőségekből, noha Szabó Dániel és Sarauer is közel állt hozzá, hogy betaláljon. A harmad utolsó harmadában itt és ott is voltak helyzetek, kimaradtak, döntetlennél kezdődhetett a szünet.

A második felvonás elején Tikkanent küldték ki, kivédekezte a magyar csapat, aztán a KAC-pontkirályjelölt Nicholas Petersen előbb Harty, majd a késleltetett kiállítás alatt Reisz ellen is szabálytalankodott, újabb 2+2-höz jutott a Fehérvár. Sajnos nem sikerült folyamatos nyomást gyakorolni az ellenfél kapujára. Kuralt kiállítását megúszta a vendéggárda, kisvártatva Stipsicz került helyzetbe, bombáját fogta Madlener kapus. Carruthnak volt dolga megint, majd Reisz lépett ki, akasztották, ez a két perc is eredménytelen maradt, ahogy az egymeccses kihagyás után visszatérő Sofron kisbüntetésének első felét is kivédekeztük, az 1-1-es állás nem változott.

Jöhetett az utolsó húsz perc a rendes játékidőből, először az áthúzódó kiállítás anullálása volt a feladat, ezt megoldotta a kék-fehér védelem. Kisvártatva Hartyt is kiküldték, ebből sem lett gond. A Klagenfurt percei következtek öt az öt ellen, egy kapu előtti kavarodás után újra Hartynak kellett kiülnie a játék késleltetéséért. A játékrész közepére felszívta magát a Fehérvár, szép akció végén Sille lőhetett tisztán, de a kapus a helyén volt, miként akkor is, amikor Reisz beadására érkezett jó ütemben Sárpátki. Bischofberger vasat lőtt, majd Kóger hibázott ziccert, megint maradt az 1-1.

A túlóra elején Sarauer próbálkozott, aztán a túloldalon Comrie-helyzetet védett Carruth. Meland és Kóger lövésénél is a átjátszhatatlan volt Madlener. Hári került helyzetbe, kimaradt. Egy perc volt hátra, amikor Sarauer passzolt Stipsicz Bencéhez – és a duplázó Volán-védő eldöntötte a pluszpont sorsát, 1-2!

A Fehérvár AV19 a listavezető Vienna után a KAC-ot is legyőzte – ebben  a szezonban már másodszor –, és egyre erősebben tartja pozícióját a középmezőnyben.

kacfeh

Stipsicz: Utoljára a Magyar Kupában lőttem két gólt

   

A meccs legjobbja és a Fehérvár AV19 vezetőedzője a Klagenfurt elleni győztes mérkőzésről.

Stipsicz Bence: “Nagyon nehéz mérkőzés volt a hosszú utazás után. Az első két harmadban jól tudtuk tartani a Klagenfurtot, így jó eséllyel fordultunk a végére. Szerencsére kaptam két jó passzt, amit be tudtam lőni. Úgy emlékszem, utoljára a Magyar Kupában, még a MAC csapatában lőttem két gólt egy mérkőzésen, előtte pedig a székesfehérvári U18-as világbajnokságon sikerült a duplázás. Természetesen örülök, hogy sikerült betalálnom, de a csapat győzelme a legfontosabb. Fontos, hogy a tabella első feléhez tartozó ellenféltől tudtunk szerezni két pontot, a hétvégére pedig ezt a játékot szeretnénk továbbvinni.”

Hannu Järvenpää: “Azt kell mondjam, nem a szezon legjobb mérkőzése volt ez, ennek ellenére elégedett vagyok azzal, ahogy a védelmünk működött. A játékosok az eddigi legtöbb lövést blokkolták, emellett tudtuk, hogy az ellenfelünk kemény és erős lesz, valamint azt, hogy hazai pályán különösen aggresszív hokit játszik. A védelem mellett Mac Carruth is kiváló teljesítményt nyújtott a kapuban. Nem szeretek kiemelni játékosokat, de úgy láttam, most Stipsicz Bence volt a legjobb a jégen. Nemcsak a góljai, hanem a munkához való hozzáállása miatt is. Összességében azonban ez a csapat győzelme volt. Ez és a vasárnapi mérkőzés is azt mutatja: szombaton és vasárnap is jó esélyekkel lépünk jégre idegenben.”

A Fehérvár AV19 Innsbruckban és Bolzanóban folytatja az EBEL-szezont a hét végén.

EBEL, 2606 néző. Játékvezetők: Piragic, Trilar, Hribar, Rezek.
Madlener: 90,0% (Haugen)
K
Carruth: 96,2% (Kornakker)
Fischer, Comrie, Petersen, Koch, Geier S.
1
Szabó D., Harty, Kuralt, Hári, Kóger
Schumnig, Gartner, Wahl, Liivik, Kreuzer
2
Meland, Caruso, Sárpátki, Koskiranta, Luttinen
Strong, Unterweger, Obersteiner, Hundertpfund, Bischofberger
3
Tikkanen, Stipsicz, Phillips, Sarauer, Szabó K.
Kraus, Witting, Harand
4
Sofron, Szita, Reisz, Sille
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 03:56 KAC Geier S. Koch Gartner
1-1 08:39 FHA Stipsicz Sarauer Sofron
1-2 63:56 FHA Stipsicz Sarauer Kuralt
26 Kapura lövések száma 20
10 Kiállításpercek 10

A Fehérvár klagenfurti bravúrjának összefoglalója

 

Egy osztrák gól, két magyar gól, így volt ez rendjén. Bónusz: Stipsicz németül nyilatkozik.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum