Mit jelent ma egy FTC–UTE hokiderbi?

   

Az este 8-kor a Tüskecsarnokban kezdődő örökrangadó nyilvánvalóan egyike lesz az év mérkőzéseinek az Erste Ligában.

A magyar hokitörténelem legnagyobb múltú mérkőzésével ünnepli megalakulásának 90. évfordulóját a Ferencváros jégkorongszakosztálya. Az ünnepi alkalomra ebben az idényben először megtelhet a Tüskecsarnok: a zöld-fehérek ott rendezik az ősi rivális Újpest elleni mérkőzésüket, amellyel az alapításra emlékeznek.

A Ferencváros–Újpest derbikről az elmúlt évek alatt nagyon sok mindent elmondtunk már. A legfontosabb talán, hogy a pillanatnyi formáktól és a keretek erősségétől függetlenül általában kiszámíthatatlan a végkimenetelük. A játékosok mindkét oldalon pontosan tudják, mit jelent ez a csata, és hogy ha valamikor nem lehet tompán játszani, az ez az alkalom.

A főpróba ezúttal egyik oldalon sem sikerült fényesen. Az FTC-Telekom az alsó régiókba tartozó, kevesebb mint három teljes sorral érkező Vienna Capitals-farmot fogadta, és toronymagas esélyesként majdnem elszórakozta a meccset. A bécsiek szereztek vezetést, amire a Fradi a 41. percig négy góllal – közte Tóth Adrián klasszikus mesterhármasával – válaszolt, ám a játékosok úgy érezték, ezzel vége is a történetnek. Az osztrákok nem így látták. Kiegyenlítettek annak ellenére, hogy 4-3-nál Fodor Szabolcs időt kért. Az 55. percben aztán megszerezte az ötödik gólját is a Fradi, de a bécsiek a kapust lehozva küzdöttek az egyenlítésért. Végül sikerült megnyerniük a meccset a zöldeknek, de ennél sokkal több jót nehéz lenne elmondani vasárnapjukról.

Még rosszabbul járt az UTE, amelynek erősebb ellenfél, a Brassó jutott, de rendkívül tompán játszott, ráadásul az öltözőben is maradt mindhárom harmad elején. A negyedik percben már kétgólos mínuszban voltak, és közben az erdélyiek lőttek még egy érvénytelenített találatot, valamint kihagytak további két ordító ziccert. Senki nem szólhatott volna egy szót sem, ha öt perc alatt ötgólos hátrányba kerül az Újpest. A dermesztő kezdést követően összekapta magát a társaság, de csak lövésekre futotta, gólokra sokáig nem. A második harmad elején ismét gyorsan jött a brassói találat, és ugyanez megtörtént a harmadik harmad elején is. Ezúttal a péntek esti, Titánok elleni mérkőzéssel ellentétben alaposan elvesztette az 5 az 5 elleni csatát az UTE, a játékosok fejben nemigen voltak ott.

UTE-FTC_TSH2061-900

fotók: TSH fotó

A Fradi ezzel együtt másfél hónapja, szeptember 14-e óta veretlen, győzelmi szériája már 14 meccsnél tart. A mezőny egyetlen tagjaként minden alkalommal szereztek pontot, a lőtt gólok átlagában majdnem utolérték a gyengélkedő Csíkszeredát, a kapott gólokéban mindenkinél messze jobbak. Fodor Szabolcs irányításával egyértelműen bajnokesélyes csapat jött össze zöld-fehérben. Az UTE teljesítménye rapszodikusabb. A vasárnapi volt a csapat harmadik rendes játékidős veresége, és ezen kívül is többször hullajtottak el értékes pontokat könnyebbnek vélt ellenfelekkel szemben. Ráadásul sérülés- és betegséghullám is sújtja őket. Nagy Nilan hetek óta harcképtelen, Sikorcin többször hiányzott, most Sági dőlt ki pár hétre, és úgy tűnik, kapusfronton is gondok voltak ismét. Sila védte végig jóformán a szezon egészét eddig, pedig a formája sem mindig meggyőző. Nagy szerencse, hogy a juniorok közül többen is bizonyították, hogy számítani lehet rájuk. Az UTE rendszeresen négy-öt U20-as játékossal áll fel, ezt rajta kívül kevesen mondhatják el magukról. Ugyanakkor a fiataloktól kiélezett helyzetben még nem lehet elvárni, hogy húzóemberek legyenek. Mindenesetre bizonyosan jól jött a liláknak a minapi erősítés Miskolcról.

A házigazdák meg szeretnék adni a módját a mérkőzésnek. A Ferencváros egyedi retromezben játszik majd, a meccs előtt és a szünetekben programok segítenek eltölteni az időt a szurkolóknak. A jegyek szépen fogynak, vasárnap már alig néhány várt gazdára. Az előzmények alapján tehát elmondható, hogy valószínűleg minden eladható helyet el fognak foglalni a szurkolók, a Tüskecsarnokban ebben az idényben először kitehetik a megtelt táblát. A mérkőzéssel kapcsolatos minden hasznos tudnivalót megtalálhatnak erről a linkről elindulva.

UTE-FTC_TSH2248-900

“Természetesen nagyon várjuk már a derbit – mondta blogunknak Fodor Szabolcs, a Ferencváros vezetőedzője. – Örülünk, hogy jó sorozatban vagyunk, de a már lejátszott meccsekkel nem szabad törődni, azok elmúltak. Lehet, hogy vasárnap mindenki egy kicsit előregondolt, de hétfő este biztosan minden játékos csakis arra az összecsapásra fog koncentrálni. Az Újpest a legnagyobb riválisunk, ősi ellenfél, amely ellen soha nem lehet biztosra menni. Ahogy minden mérkőzésen, úgy most is a saját játékunkkal akarunk foglalkozni, és szeretnénk a klub hagyományaihoz méltóan szívvel-lélekkel játszani a győzelemért.”

Az ellenfél edzője, Szilassy Zoltán is hasonlóan nyilatkozott. “Természetesen mindenki tudja, mit jelent egy Ferencváros–Újpest derbi. Ez alól nem kivételek a légiósok sem, aki nagy része korábban is játszott már ilyen találkozón. A Brassó ellen tompák voltunk, úgy tűnt, nem sikerült mindenkinek ráhangolódnia a feladatra, lehet, hogy többeknek már a Fradi járt az eszében. Elrontottuk a kezdést, és egy jó csapat ellen rohanni kellett az eredmény után. Nem sikerült. Ezzel hétfőn remélhetőleg nem lesz gond, mindenki száz százalékig ott lesz. A Ferencváros ellen apróságok dönthetnek, az eddigi meccseinkből a jó dolgokat kell magunkkal vinnünk. A várható telt ház biztosan feldob mindenkit. Szoros mérkőzésre számítok.”

A két csapat ebben az idényben kétszer találkozott egymással, mindkétszer a Megyeri úton. Mindkét alkalommal szoros eredmény született, egyszer az UTE, egyszer a Ferencváros nyert hosszabbításban. Az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

FTC-Telekom–UTE 2-0

   

Nagy küzdelemben, de szinte végig dominálva nyerte a jubileumi hokiderbit a listavezető, amely sorozatban 15. győzelmét aratta, és vezeti a tabellát.

Az első percektől dominálni próbáltak a zöldek a Tüskecsarnok közel telt házas közönsége előtt, de idegesen és pontatlanul tették, ebben az időszakban a lilák tűntek felkészültebbnek. A Fradi emberelőnye is szinte eseménytelenül telt el, nem voltak elég okosak a passzok. Csakhamar a lilák is kaptak egy fórt, ők összeszedettebben játszották meg, lőttek jó néhányat, ám Arany Gergely a helyén volt. Kiegészülése pillanatában elrohant a Fradi, Roczanov tökéletes átadást kapott, jól is tette rá, ám az UTE kapujában debütáló Duschek Dávid földöntúli bravúrral hárított bárddal, mindez a 8. percben történt. Hiába zárult sikertelenül az akció, lendületet kapott a 90 éves jubileumát ünneplő csapat, és a 11. percben megszerezte a vezetést. Hardi Richárd adta az asszisztot Roczanovnak, ő ügyes csellel mozdította el a lila védőket, majd azonmód bevágta, 1-0. A folytatásban is a “hazaiak” nyomtak elsősorban, nem kevés újabb helyzetet dolgoztak ki, de nem mondhatni, hogy a túloldalon ne lettek volna lehetőségek, a legnagyobb Benk András előtt adódott, az ő perdítését is fogta Arany.

A második felvonás hasonló szellemben kezdődött, kezdetben a Fradinak voltak helyzetei, előbb Roczanov, majd Tóth Adrián előtt,de  később rendkívül ideges karaktert öltött a játék, főként azután, hogy a 29. percben emberelőnybe kerültek a zöldek, amit nem játszhattak végig, ugyanis Hegyi Ádám ártalmatlan szituációban odaszúrt Benk Andrásnak, amiért joggal kapott öt percet plusz végleges fegyelmit. Végül ebből alig valamennyi volt a tényleges UTE-fór, hiszen kiegészülésük után rögvest elcserélték magukat, négy a négy ellen mehettek a felek két percig. A későbbiekben is feszült, csapkodó, töredezett maradt a játék, dulakodásokkal és újabb kiállításokkal. Ezek közül Farkas Lőrincét ígéretesen játszották meg a lilák, de gólig nem, csak kapuvasig jutottak Stefishen révén. Nem úgy a zöldek: Phil Kiss bosszult meg egy szabályos ütközést Pavukon – csúnyán ütött oda ellenfele kezére, örülhetett, hogy megúszta kisbüntetéssel –, és ezt az öt a négy ellent kihasználta Braden Walls, 2-0 a 39. percben.

Az utolsó húsz perc szelídebb hangnemben zajlott, hiába volt hátrányban az UTE, képtelen volt felpörögni. Ebben az is adályozta, hogy gyors egymásutánban kétszer hátrányba került. A zöldek nem erőltették a góllövést, csak a korongot birtokolták, a mezőnyt uralták. A 49. percben Roczanov fegyelmezetlenség folytán kapott két percet, ekkor megpörgették a hokit az újpestiek, a legnagyobb lehetőség a kapura törő Varga Arnold előtt adódott, szépítés azonban abból a helyzetből sem lett. Utána visszalassult Szilassy Zoltán csapata, innen lényegében végig az történt, amit az ellenfél akart. Két és fél perccel a dudaszó előtt Walls ütközte le vak oldalról Karol Csányit, kiállítás nem lett belőle, így a korán meghúzott lila kapuslehozatal hat az ötre mehetett. Csakhogy ezt a szituációt is kontrollálta a Fradi, a semleges és a támadó harmadban tudták tartani a pakkot, helyzet nélkül pergett le a maradék idő, ekkor már egy pillanatra sem forgott veszélyben sem az FTC-Telekom sikere, sem Arany Gergely újabb shutoutja.

Fodor Szabolcs csapata így ismét rangadót nyert, méghozzá nullára, és őrzi előnyét az Erste Liga-tabella élén a hétfőn szintén fontos győzelmet arató Sportklub előtt.

fraute

Mindkét csapat nagyon sokat dolgozott

   

Így látták a vezetőedzők a jubileumi hokiderbit.

Fodor Szabolcs, Ferencváros: “Nagyon örülök a győzelemnek. Mindkét csapat jobban tette a dolgát, mint vasárnap. Nem volt szép meccs, mindkét csapat nagyonsokat dolgozott, igyekezett kevés teret hagyni a másiknak. Ahogy vártam is a csapattól, mindenki szívvel, lélekkel játszott. Sok játékosunknak újdonság volt ekkora támogató közönség előtt játszani, de szerencsére nem volt lámpaláz. Továbbra is meccsről meccsre haladunk, nem nézzük az alapszakasz végét.”

Szilassy Zoltán, UTE: “A csapat védekezésével összességében nem lehetek elégedetlen, két gólt lehet kapni egy meccsen. Ami nagyon nem megy az utóbbi időben, az a góllövés. Nem voltunk elég erősek a kapu előtt, nem zavartuk eléggé a kapust. Mind a két csapat igyekezett megfogni a másikat, nagyon küzdelmes meccs volt ez. Továbbra is bosszantó kiállításokat kapunk, és nem is keveset, ma például 18 percet, majdnem egy teljes harmadnyi időt töltöttünk a büntetőpadon. Ráadásul ostoba kiállítás ezek egy része, például olyanért, mint hogy emberelőnyben elcseréljük magunkat.Ez a fegyelmezetlenség eddig nem volt jellemző ránk. Duschek Dávid remekül védett, ráadásul úgy, hogy mindössze egy átmozgató edzés volt a derbi előtt, amelyen közösen gyakorolhatott a csapattal. Ennek ellenére nem volt probléma a kapus és a csapat együttműködésével.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2180 néző. Játékvezetők: Soós, Soós, Váczi, Soltész.
Arany: 100% (Pleszkán)
K
Duschek: 94,3% (Sila)
Rantanen, Boros, Fitzgerald M., Nagy G., Tóth A.
1
Huba, Szaller, Sikorcin, Hebar, Csányi
Hegyi, Sarcia, Walls, Tóth Renátó, Rafaj
2
Kiss, Rusk, Benk, Ropret, Stefishen
Karmeniemi, Jászai, Pavuk, Farkas, Tóth Richárd
3
Varga, Kovács A., Kocsis, Nemes, Szalma
Lengyel, Hardi, Roczanov, Tóth G.
4
Pokornyi, Mansson, Kovács S.
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:56 FTC Roczanov Hardi
2-0 38:14 FTC PP Walls Karmeniemi Nagy G.
35 Kapura lövések száma 28
35 Kiállításpercek 18

A jubileumi hokiderbi két tucat képben

 

A jubileumi hokiderbi összefoglalója

   

Két gól és még néhány jelenet a Fradi–UTE-ról.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum